Zdravie, ľudské telo, choroby
Zdravie, ľudské telo, choroby
Keďže takáto téma na fóre ešte nie je, bol po nej viackrát ohlas a mnoho tém (nechápem logiku) ohľadom zdravia a hlavne chorôb bolo smerovaných do sekcie erotika a vzťahy, tak zakladám túto univerzálnu tému, kam prosím smerujte všetky ohlasy, otázky a problémy tíkajúce sa zdravia sem.
Ďakujem.
-
zuzkazuzka
VIP
- Kontaktovať používateľa:
zuzkazuzka napísal:tak ja to tu otvorim: ma niekto skusenost/vie nieco blizsie o liecbe arachnofobie alebo fobii vseobecne???
zdroj: http://www.pavuky.sk/arachnofobia.docŠtandardná terapia arachnofóbie je formou umocňovania kontaktu s pavúkmi a množstvom morálnej podpory. Znecitlivenie vnímania pavúka ako nebezpečenstva musí prebie¬hať postupne. Môžeme začať s obyčajnými obrázkami pavúkov, alebo brožúrkami na to určenými (pozri sprievodnú dokumentáciu), kde môžeme pozorovať rôzne krásy a zaujímavosti ich existen¬cie a uvedomiť pacienta o skutočno¬stiach zo života pavúkov. Vo finálnej fáze sa nám môže podariť pacientov priamy kontakt s pavúkom. Najnovšie medicínske postupy pri liečbe Arachno¬fóbie využívajú pomoc virtuálnej reality. Tento umelý svet dokáže dopĺňať, alebo nahrádzať objekty a situácie, ktoré môžu spôsobiť chorobné stavy strachu (fóbie)
-
erytrocyt
VIP
Ty máš fóbiu z pavúkov?zuzkazuzka napísal:tak ja to tu otvorim: ma niekto skusenost/vie nieco blizsie o liecbe arachnofobie alebo fobii vseobecne???
Lebo ja mám silnú fóbiu z hadov. Do lesa nesmiem ísť sám, a aj napriek tomu že mám 22 rokov, na miestach, kde hady žijú by ma mal sprevádzať dospelý človek
A dôvod?
-
Te-wei
Medium Professional
ja milujem hadov...eritrocit napísal:Ty máš fóbiu z pavúkov?
Lebo ja mám silnú fóbiu z hadov. Do lesa nesmiem ísť sám, a aj napriek tomu že mám 22 rokov, na miestach, kde hady žijú by ma mal sprevádzať dospelý človek![]()
A dôvod?Keď ma had prekvapí, strácam orientáciu v priestore a podlieham panike, a môžem si ublížiť. Nič ma nikdy nerozhádže, ale hady
Popritom sa na nich rád dívam v telke.
-
zuzkazuzka
VIP
fobie nie su sranda ludia.... seriozne, kto ju nema, tak naozaj nevie, co to obnasa. chcem sa jej raz a navzdy zbavit, lebo je to az take zle, ze nedokazem kliknut ani na ten link, co mi tu niekto poslal..... proste mam problem co len si o tych hnusnych osemnohych nieco precitat, nie to sa este pozerat na nejake obrazky....
su nejake specializovane centra na liecbu fobii??
verim tizuzkazuzka napísal:fobie nie su sranda ludia.... seriozne, kto ju nema, tak naozaj nevie, co to obnasa. chcem sa jej raz a navzdy zbavit, lebo je to az take zle, ze nedokazem kliknut ani na ten link, co mi tu niekto poslal..... proste mam problem co len si o tych hnusnych osemnohych nieco precitat, nie to sa este pozerat na nejake obrazky....
len pre zajimavost: v USA sa vsadili traja manici a jeden z nich mal strach z malych uzavretych priestorov a stavili sa ze ked vide vytahom hore od suterenu az po 100te poschodie tak mu daju 1000 dolarov, on to aj vyskusal ale nevydrzal to a ked vytah prisiel na 100te poschodie tak clovek bol uz mrtvy...uplne sa zblaznil...
-
zuzkazuzka
VIP
no len ono to nie je az take jednoduche vzdy.... ale je pravda, ze to dost zavisi aj od situacie a momentalneho naladenia. raz som bola nutena existovat v ich blizkosti a hojnom mnozstve 4 mesiace a mala som tam len zopar zachvatov. vacsina pobytu bola v pohode. ale potom sa to znovu vratilo.... hladam teda odbornu pomoc, takze ak by ste fakt mali niekto nejaky kontakt alebo skusenost, tak sa podelte!Sheep napísal:verim tisranda to neni podla mna ak sa bojis pavukov tak sa maximalne snaz s nimi nedostat do kontaktu lebo sa zblaznis, konkretne ja sa pavukov nebojim ale maju premna odpudivy vzhlad...
-
Andi_Cibula
Addict
Ja sa akože ničoho nebojím, strach nemávam prakticky z ničoho, až na jednu čudnú fóbiu :
fóbiu z niektorých častí ľudského tela. Prišiel som na to na prírodopise, keď sa preberali kosti (prvý raz v 3. triede na ZŠ), potom v 7. a v 9. keď sa preberali obličky. Neviem ako je to možné, normálne si o tom môžem čítať, vnímať informácie, ale akonáhle o tom niekto začne rozprávať a ukazovať obrázky, príde mi strašne zle, začne sa mi točiť hlava, strašne teplo mi je a niektorí hovorili aj že som zelený. A to len pri kostiach a obličkách.
Neviem jak je to možné, dokáže mi niekto vysvetliť, čo mi to je ?
fóbiu z niektorých častí ľudského tela. Prišiel som na to na prírodopise, keď sa preberali kosti (prvý raz v 3. triede na ZŠ), potom v 7. a v 9. keď sa preberali obličky. Neviem ako je to možné, normálne si o tom môžem čítať, vnímať informácie, ale akonáhle o tom niekto začne rozprávať a ukazovať obrázky, príde mi strašne zle, začne sa mi točiť hlava, strašne teplo mi je a niektorí hovorili aj že som zelený. A to len pri kostiach a obličkách.
Neviem jak je to možné, dokáže mi niekto vysvetliť, čo mi to je ?
V škole máme takého spolužiaka, čo má panický strach z pavúkov. Raz po okne liezol taký malinkatý pavúčik, tak som sa s ním začal hrať, neskor som ho dal spolužiakovi, ktorý ho na toho bojaceho sa hodil (ktorý nas mimochodom celý čas pozorne sledoval, že čo s pavúkom spravíme). Ako ho naňho hodil, spolužiak dostal záchvat paniky, začal okolo seba divo metať rukami
nuž pavúk niekam padol a bežal sa zrejme schovať.
-Keď sa ten spolužiak konečne ukludnil, ukázal som prstom na takú špinu na zemi pri jeho stoličke, on sa ani nepozrel, čo to je a mrte začal na to dupať
akoby chcel vlašský orech rozlúsknuť..
Nuž aj takúto paniku vie jeden nevinný pavúčik sposobiť..
-Keď sa ten spolužiak konečne ukludnil, ukázal som prstom na takú špinu na zemi pri jeho stoličke, on sa ani nepozrel, čo to je a mrte začal na to dupať
-
erytrocyt
VIP
Liečba fóbie napr. z pavúkov je taká.zuzkazuzka napísal:...
Pohodlne ťa posadia. V ordinácii je príjemná atmosféra, a ukážu ti živého pavúka. Najprv zdiaľky a pri neustálom povzbudzovaní lekárom ti pavúka postupne donesú až k tebe. Liečba je založená na psychickej podpore lekára. Dokážu ťa od fóbie odbremeniť až do takej miery, že sa pavúka nebudeš mať strach dotknúť.
To isté je aj s hadmi. Ja mám fóbiu z hadov. Ak stretnem hada v prírode, je to so mnou mnoho krát zlé. Ak hada vidím z diaľky, nevadí mi. Vyhnem sa mu. A zdiaľky si ho aj poobzerám. Ale ak ma had prekvapí, podlieham panike a strácam orientáciu. Už som aj na chvíľku odpadol. To bolo najhoršie. Stalo sa mi to len raz, ale znova sa to môže zopakovať.
Ešte v auguste som šiel na Ružín autom. Šoféroval som, už neviem kvôli čomu som šiel pomaličky, a zrazu som pred sebou zbadal hada. Inštinktívne som zdvihol nohy z pedálov
//Hadík to prežil
ja mám helikobaktera .2 krát mu zapríčinil bolesti brucha koli čomu som musel ist do nemocnice.JE to nejaký virus v žaludku ktorý vyvoláva zápaly.Dá sa to vyšetriť z krvy a ak sa vám potvrdí musite si ho ist dateste potvrdit na gastro=hadica do žaludka-míte hu tam nie viac ako 5 minút.Vraveli mi že aj drbáky mám koli tomu tak neviem este som nezačal liecit.
Re: Zdravie, ľudské telo, choroby
Tema podla mojho gusta 
Zaujimavost dna:)
Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? Vola sa mtDNA a maju ju nase Mitochondrie. Tie sa podla vsetkeho vyvinuli z bakterii, ktore si „ochocili" predchodcovia nasich buniek, aby im vyrabali energiu. resp. nejak tam vznikla symbioza.
(velmi zjednodusene)
Zaujimave je tiez, ze mtDNA sa dedi len po matke a takmer sa nemeni.
Zaujimavost dna:)
Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? Vola sa mtDNA a maju ju nase Mitochondrie. Tie sa podla vsetkeho vyvinuli z bakterii, ktore si „ochocili" predchodcovia nasich buniek, aby im vyrabali energiu. resp. nejak tam vznikla symbioza.
Zaujimave je tiez, ze mtDNA sa dedi len po matke a takmer sa nemeni.
Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
cudzia v zmysle ineho organizmu
narodnosti ci rasy s tym nemaju nic spolocne
narodnosti ci rasy s tym nemaju nic spolocne
-
harrison314
Hardcore addict
Blastbit napísal: 11 okt 2024, 14:24 Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
V sucanosti niektore bakterie si dokazu vymienat casti DNA, tym ze si podaju "ruky" (tak sa richlejsie siri antibioticka rezistencia).
A mi mame cudziu DNA aj v inom zmysle, v nasom genome mame plno stop po posobeni retrovirusov, tie by mali ist pouzit ako znacky vdaka, ktorym sa daju vystopovat nase evolucne linie.