Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa aacid »

to je zase politika dacie, ona ako jedina ponuka auta bez klimatizacie a bez radia (alebo aspon ponukala). urcite je to uletene a primarne asi len marketingovy tah aby mohli mat na billboardoch co najnizsiu sumu.
ale zase to nie je ze verzia s klimatizaciou stoji o 5 tisic eur viac... tu bez klimatizacie bude asi fakt minimum ludi kupovat.
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Na nejakú donášku pizze klímu nepotrebuješ. Pamätam si ako mi pred par rokmi doniesol typek pizzu a štartoval auto šrubovakom. Takže klíma je luxus
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Jasne, aspon na pizza nevychladne :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hlavne v horúčave je oveľa efektívnejšie otvoriť okná dokorán a hýbať sa. Klíma rozpálené auto so zavretými oknami nevyhchladí rýchlo. Pre dlhšie a dlhé jazdy sa hodí, na krátke po meste je k ...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ako neviem čo sa čudujete tomu Springu so slabým motorom a bez klímy

Fabia Junior nemala ani nárazniky vo farbe, len čierny plast, klíma nikde, skrinka pred spolujazdcom tiež nikde, len polička, servo nikde a boli aj verzie bez rádia. A aj tak to ľudia kupovali a dnes ich ešte nájdete na bazoši.

Myslím, že aj ten slabší Spring bez klímy by bol vhodné EV pre sviatočných/víkendových vodičov, či nejakých dôchodcov ako posledné nové auto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks
ano, ale už vtedy v roku 2001 sa z nej všetci smiali a dnes máme koniec roka 2024, tak človek by čakal nejaky ten posun :-)
Apropo Fabia Junior mala papierovu maximalku slušných 147 km/h, zatial co ten Spring 110km/h. Ale v pohode, čisto do mesta to stačí /myslené teraz zrychlenie/
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

mLuks napísal: 06 nov 2024, 18:39 ako neviem čo sa čudujete tomu Springu so slabým motorom a bez klímy

Fabia Junior nemala ani nárazniky vo farbe, len čierny plast, klíma nikde, skrinka pred spolujazdcom tiež nikde, len polička, servo nikde a boli aj verzie bez rádia. A aj tak to ľudia kupovali a dnes ich ešte nájdete na bazoši.

Myslím, že aj ten slabší Spring bez klímy by bol vhodné EV pre sviatočných/víkendových vodičov, či nejakých dôchodcov ako posledné nové auto.
Ako bolo povedane, z Fabie Junior sa ludia smiali uz pred 20timi rokmi a cena tak nejak odpovedala. Za cenu toho Springu mas novu i30 a tu klimu tam mat bude :)
mLuks
Addict
Addict

Ludia sa smeju aj z Multipli a napriek tomu su ludia, ktori si ju kupili a napr. Nedaju na nu dopustit (vid starysomar). To ze sa z neho ludia smeju, nie je argument proti tomu autu.

Johnny, tak sme snad v teme o EV, nebudeme sa bavit o tom, ci za cenu EV Springu kupis nejaky spalovak a v akej vybave, ked podstata je prave to EV a nie vybava.

Ad klima, poznam ludi, ktori ju skoro vobec nepouzivaju, naprieku tomu ze ju maju v aute. Bud su to zgrlosi a riesia spotrebu, alebo im klima sposobi nachladnutie atd, pripadne si ju pri velkych horucavach zapnu na chvilu a potom vypnu.

Tak ako si Juniorka nasla nejaku svoju skupinu ludi, sice neskor skodovka priznala, ze to mozno s tym okresavanim vybavy az prehnala, tak si aj Spring moze najst svoju skupinu ludi, ktori chcu EV, (napr. do mesta, okresky, resp. dochadzanie do mesta) ale nemozu dat 30k a viac za EV.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ale k teme EV snad patri aj nejaka ich vyhodnost. Nevidim dovod preco sa izolovat, kedze sa so spalovakmi porovnavaju uplne bezne a dokonca zaznievaju nazory, ze sa im cenovo vyrovnavaju. No, vo vyssich triedach mozno, v dostupnych niech a za mna je proste 17k za nieco podobne povazujem za ulet, ale samozrejme respektujem ak to niekto vidi inak a kupi si to.

Juniorka sa predavala na zaciatku milenia a ludia na nu prechadzali z "embecok", Felicii, Favoritov a podobnych klenotov. Oproti tomu ani to "Facko" nevyzeralo uplne blbo. Ten Spring je v trochu inej pozicii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak EV ma svoje vyhody. spalovak je drahsi na udrzbu a drahsi na prevadzku.
jazda v nom je ticha a pohodlna.
ludia maju doma solarne panely, casto v praci vedia nabijat zadarmo. spalovakom mozes robit co chces ale jazdit zadarmo nebudes, s EV je to podstatne jednoduchsie.
co u nas moc nefunguje ale v inych krajinach je bezne ze na EV mas vyhodnejsiu poistku, danove ulavy pre firmy ci lacnejsie parkovanie v meste.

ale suhlasim s mLuksom ze nema moc zmysel porovnavat spalovak s EV pretoze myslim ze vela ludi co chce EV proste spalovak nechce. to je ako ze neporovnavas osobne auto s uzitkovym lebo niekto kto chce rodinne auto si skratka tranzit nekupi ani keby sa oplatil viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ak ma niekto napr rodinny dom a solarne panely, tak voľba v prospech EV je prenho jednoduchsia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

A/alebo ak jazdí väčšinou v meste alebo trasu kde predbiehanie nemá zmysel alebo prevažne nie je možné skrz autá v protismere - k čomu podstatne väčší výkon?
Mali sme dosť rokov Fiat Punto 55 S (1994 - 1997). Raz za rok 300 km s deťmi, stanom, spacákmi, karimatkami, gitarou a psom - dalo sa. Už by som to nechel.

Dodatok - ľudia sa občas smejú z toho, čo nedokážu pochopiť lebo si to nedokážu priznať.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

aacid napísal: 07 nov 2024, 16:08 tak EV ma svoje vyhody. spalovak je drahsi na udrzbu a drahsi na prevadzku.
jazda v nom je ticha a pohodlna.
ludia maju doma solarne panely, casto v praci vedia nabijat zadarmo. spalovakom mozes robit co chces ale jazdit zadarmo nebudes, s EV je to podstatne jednoduchsie.
co u nas moc nefunguje ale v inych krajinach je bezne ze na EV mas vyhodnejsiu poistku, danove ulavy pre firmy ci lacnejsie parkovanie v meste.

ale suhlasim s mLuksom ze nema moc zmysel porovnavat spalovak s EV pretoze myslim ze vela ludi co chce EV proste spalovak nechce. to je ako ze neporovnavas osobne auto s uzitkovym lebo niekto kto chce rodinne auto si skratka tranzit nekupi ani keby sa oplatil viac.
Vyhody EV nijak nespochybnujem, ale toto je vylozene nakupna taska a nakupna taska za 16000 je uz trochu luxus.

Ani ta pohodlna a ticha jazda nemusi byt automaticky pravda a tipnem si, ze tu ani nie je. O modernom benzine v aute prakticky nevies a vacsi kraval narobia pneumatiky a pokial nie su odhlucnene tie, co tu skor nebudu, tak tam ticho nebude. Ked som bol chvilu v Indii a objednal som si nejaky EcoUber v nadeji, ze sa zveziem Teslou, skoncil aom v nejakej elektrickej Tate a teda slo o dost nedostojne vozenie a nejak tak si predstavujem aj ten Spring. Ako prdiet na tie vykony, ale nemat dnes v aute klimu ... neviem.

Ale myslim, ze Springy sa predavaju slusne a zrejme sa bude predavat aj tento, len neviem v akej situacii by som si to kupil. Osobne by som asi dal prednost nejakemu lahko jazdenemu EVcku ak by som chcel podobne jednoucelove auto, alebo toho Hyundaia, pripadne nejakeho Francuza ak by som proste chcel auto. Ale niekto jazdene auto odmieta a zrejme aa uspokoji aj s tymto :)

Mna osobne dost zaujal ten novy DongFeng box. Je sice vyrazne drahsi, ale ma ten cool faktor ktory by springu dost pomohol.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste - každý si kúpi čo mu vyhovuje alebo si to myslí. No je to každého osobná vec. Riešiť čo je pre koho vhodné? Hmmm...

(Snaha zosmiešniť niekoho iného je ukazovanie vlastnej "inteligencie" - na zasmiatie)
mLuks
Addict
Addict

Johnnny, porovnavat mozme my tu vramci teoretickych debat ale cloveka, ktory si chce kupit EV nebude zaujimat, ze za cenu toho EV moze mat spalovak s lepsou vybavou, on chce EV. Preto je podla mna bezpredmentne sa pozastavovat nad tym, ze kto si to za tu cenu kupi v tej slabej vybave.

Napr, niektore stavebne firmy pouzivaju Duster ako firemne vozidlo pre svojich riadiacich ludi na stavbach prave oreto, ze je lacny. Dalsie mozne vyuzitie springu napr. ako lacneho EVcka, ktore bude setrit phm firmam, firme bude u prdele, ze stavbyveduci nebude mat klimu v aute.

My mame vo firme bmw i3, ktoru pouziva sef prave na presuny medzi stavbami a nema na nu krive slovo. A v pohode to auto zvlada jeho 200-300km denny najazd.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Asi sa na to kazdy pozera inak, ale ja ked kupujem napriklad auto, cielom je kupit najvhodnejsie auto pre dane potreby. Nezacinam tym, ze musi byt nutne elektricke, alebo spalovacie, proste vyberam najvhodnejsie auto pre dany ucel a v danej cene.

Ale ako som pisal, ja netvrdim, ze si to auto nikto kupit nema, len sa snazim pochopit cielovku. Samozrejme, ze kazdy sa rozhoduje inak.

i3 by som sem netahal, to je za mna neuveritelne cool auto a mat bokom 15k na nakupnu tasku, uz to stoji doma :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ako druhe auto do rodiny, ked mam v baraku PV, by som to zvazoval, samozrejme nie bez klimy
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

DongFeng vypada pekne, ono ani ten Spring nevypada vobec zle. napriek tomu ze Dacia je lowcost znacka si uz celkom vybudovala meno, verim tomu ze vela ludi da prednost europskej dacii ako dongfengu o ktorom vacsina slovenska este ani nepocula.

ked uz dlhsie chceme kupit EV tak aj ja pozeram na jazdenky (pisal som to vyssie ze by som radsej kupil jazdeny e-up ako spring) ale nejak mam z toho strach. najvacsi problem tychto malickych elektrik je mala bateria a teda nizky dojazd. ked nove auto da v realnych podmienkach 150km na nabitie, kolko bude davat po 5 rokoch?
na druhu stranu pri jazdenych EV ti zase odpada vela problemov oproti spalovaku. nemusis sa bat ze niekto trapil novy motor pred zajazdenim, je radil ako prasa alebo ze tam obcas tankoval benzin pochybnej kvality.
proste 2 najvacsie rizika pri kupe jazdeniek (motor a prevodovka) pri EV proste nie su. naopak je tam ta bateria ale tej vies kapacitu lahko zistit diagnostikou.
uvidme, mne sa ten e-up paci dost ale zene sa prave nepaci predstava jazdenky.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja napríklad mám mometlane dilemu aké auto do 40-45k. Terajším autom som si splnil sen a teraz hľadám niečo pohodlne a ekonomické, keďže nechcem ďalej vrážať peniaze len do auta. A do tejto ceny mi proste iné auto ako Tesla 3/Y nevychádza. Aj keď by mi stačilo malé auto ako Polo/Fabia, tak stále mám v pláne nejaké tripy autom, plus mám dva metre, takže tieto autá nespĺňajú to pohodlie čo by som chcel. Plus nechcel by som nič od VW group keďže tie auta sa mi proste nepáčia. Nejaký Ford s litrový trojvalcom tiež nie je to po čom by som túžil.
Takže do tej ceny nevidím nič tomu podobne.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

starysomar napísal: 08 nov 2024, 6:38 Iste - každý si kúpi čo mu vyhovuje alebo si to myslí. No je to každého osobná vec. Riešiť čo je pre koho vhodné? Hmmm...

(Snaha zosmiešniť niekoho iného je ukazovanie vlastnej "inteligencie" - na zasmiatie)
Fakt nemam pocit, ze sa snazim kohokolvek zosmiesnit ani niekomu vnucovat co si ma kupit. Riesit pre koho je co vhodne mi pride uplne v poriadku, dokonca prospesne. Opat, ja nikomu netvrdim, ze si to ma kupit.

Autoeditácia príspevku po 2 min 26 sek:
aacid napísal: 08 nov 2024, 8:57 DongFeng vypada pekne, ono ani ten Spring nevypada vobec zle. napriek tomu ze Dacia je lowcost znacka si uz celkom vybudovala meno, verim tomu ze vela ludi da prednost europskej dacii ako dongfengu o ktorom vacsina slovenska este ani nepocula.

ked uz dlhsie chceme kupit EV tak aj ja pozeram na jazdenky (pisal som to vyssie ze by som radsej kupil jazdeny e-up ako spring) ale nejak mam z toho strach. najvacsi problem tychto malickych elektrik je mala bateria a teda nizky dojazd. ked nove auto da v realnych podmienkach 150km na nabitie, kolko bude davat po 5 rokoch?
na druhu stranu pri jazdenych EV ti zase odpada vela problemov oproti spalovaku. nemusis sa bat ze niekto trapil novy motor pred zajazdenim, je radil ako prasa alebo ze tam obcas tankoval benzin pochybnej kvality.
proste 2 najvacsie rizika pri kupe jazdeniek (motor a prevodovka) pri EV proste nie su. naopak je tam ta bateria ale tej vies kapacitu lahko zistit diagnostikou.
uvidme, mne sa ten e-up paci dost ale zene sa prave nepaci predstava jazdenky.
Spring zle nevyzera, len je to proste take obycajne nudne auto. Ten DongFeng uz na styl za ktory by som nejake to euro navyse pustil. Hlavne ten interier. Ale ako vravim, ani ten Spring mi nepride ako nezmysel, ale bavime sa o tej lepsej verzii. Ta zakladna mi pride fakt az moc nedostojna.
Napísať odpoveď