Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa kukiak »

Podme ku tej výrobe elektrickej energie (na to si myslim erudovany odbornik). Vies kolko el. energie je potrebnej na prevadzku 1 000 000 automobilov na slovensku? Vies kolko je to z celkovej spoteby celeho Slovenska?
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa wladas »

Distribucia je problem, nie vyroba
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

kuciak - a niektorí iní - neviem racionálne diskutovať s tými, ktorí sú zaslepení hoci v inom majú veľmi triezvy pohľad.
wladas - áno.
Mne to pred časom vyšlo, že treba výrobu a distribúciu zvýšiť o 15-30%.
V Únii vypočítali, že o 60%.
Zvýšiť výrobu nie je taký problém ako posilniť distribučné vedenia a hlavne vybudovať nové. Dĺžka terajších je medzi 2,5-3 miliónmi kilometrov.
Ak si niekto myslí, že sa len vymenia "drôty" za hrubšie, jeho sladká nevedemosť.
Nemám dôvod k ďaľšej polemike.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

otázka: ak sú elektromobily po všetkých stránkach porovnatelné a konkurencieschopné v porovnani so spalovacími autami, tak prečo na Svk cestách čisté EV skoro nevidno? /hybridov je pomerne dosť, ale to je ina kategoria/

Lebo ak su EV skutocne rovnocenné so spalovacimi autami vratane ceny, tak by ich ludia mali kupovať vo veľkom, pretože následný servis EV je lacnejší ako servis spalovákov. Takže prečo sa tak nedeje?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Lebo napríklad v BJ odkiaľ pochádzam nie je ani jedna rýchlonabíjačka a tuším len 2 22kw nabíjačky. Kdežto v Nemecku kde žijem mometlane, je v dedine kde je približne 8000 obyvateľov možno aj 30 22kw nabíjaciek. A v 20km vzdialenom meste nespočetné veľa rýchlonabíjačiek.
V tom osobne vidím veľký problém na SK al nemáš možnosť nabíjať doma.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nevidel som žiadne výpočty pre možnosť, že sa bude 10/20/40/80 % všetkých EV nabíjať v rámci domácnosti, ulice a regiónu, ale ak niekto niečo také má, môže prispieť

Fakt nie je potrebné všetko ťahať z Mochoviec
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 23 nov 2024, 11:11 Lebo napríklad v BJ odkiaľ pochádzam nie je ani jedna rýchlonabíjačka a tuším len 2 22kw nabíjačky. Kdežto v Nemecku kde žijem mometlane, je v dedine kde je približne 8000 obyvateľov možno aj 30 22kw nabíjaciek. A v 20km vzdialenom meste nespočetné veľa rýchlonabíjačiek.
V tom osobne vidím veľký problém na SK al nemáš možnosť nabíjať doma.
asi pred pol rokom som sem písal rovnaký argument-že je na Svk málo verejnych nabijaciek. Ale niektorí ludia tu argumentovali že je ich VRAJ dosť- to sme sa bavili konkretne o Ba. Argumentovali tým, že na online mapach kde je vidno vitazenost verejnych nabijaciek, tak plne vitazene väčšinou neboli. Ale ani v Ba nie je vidno Ev.

Pozrime sa teda aka je situacia v Nemecku, ktoré je vramci podpory EV asi na špičke a zaroven je tam silna kupna sila: v roku 2023 bolo z novo predanych aut iba 18percent EV. A to napriek rôznym podporám a všemožnej "medialnej eko-masáži".

Takže z toho jasne vidno, že ludia vo všeobecnosti EV zatial skôr nechcú.

Najviac Ev má Čína. To vychadza hlavne z toho, že tamojšie automobilky nikdy silné vo výrobe kvalitnych spalovakov neboli a zaroven cinska vlada vyrobu a predaj EV mohutne dotuje.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

starysomar napísal: 23 nov 2024, 9:15 kuciak - a niektorí iní - neviem racionálne diskutovať s tými, ktorí sú zaslepení hoci v inom majú veľmi triezvy pohľad.
wladas - áno.
Mne to pred časom vyšlo, že treba výrobu a distribúciu zvýšiť o 15-30%.
V Únii vypočítali, že o 60%.
Zvýšiť výrobu nie je taký problém ako posilniť distribučné vedenia a hlavne vybudovať nové. Dĺžka terajších je medzi 2,5-3 miliónmi kilometrov.
Ak si niekto myslí, že sa len vymenia "drôty" za hrubšie, jeho sladká nevedemosť.
Nemám dôvod k ďaľšej polemike.
Poslal by si sem ten vypocet prosim? Staci priemerny denny najazd toho miliona aut a porovnaj to so sucasnou spotrebou Slovenska a este k tomu pridat aktualny prebytok energie, ktory mame.
lukas9206
Addict
Addict

Autoeditácia príspevku po 48 sek:
gogo956 napísal: 23 nov 2024, 11:56 asi pred pol rokom som sem písal rovnaký argument-že je na Svk málo verejnych nabijaciek. Ale niektorí ludia tu argumentovali že je ich VRAJ dosť- to sme sa bavili konkretne o Ba. Argumentovali tým, že na online mapach kde je vidno vitazenost verejnych nabijaciek, tak plne vitazene väčšinou neboli. Ale ani v Ba nie je vidno Ev.

Pozrime sa teda aka je situacia v Nemecku, ktoré je vramci podpory EV asi na špičke a zaroven je tam silna kupna sila: v roku 2023 bolo z novo predanych aut iba 18percent EV. A to napriek rôznym podporám a všemožnej "medialnej eko-masáži".

Takže z toho jasne vidno, že ludia vo všeobecnosti EV zatial skôr nechcú.

Najviac Ev má Čína. To vychadza hlavne z toho, že tamojšie automobilky nikdy silné vo výrobe kvalitnych spalovakov neboli a zaroven cinska vlada vyrobu a predaj EV mohutne dotuje.
Čo je za tým, že ľudia to nechcú neviem. Ale určite to bude veľa faktorov. Minimálne moji známi čo žijú na východe Slovenka sú extrémne konzervatívni, takže malý dojazd (aj keď jazdia denne do 40km), horenie bateriek, degradacia atď. Veľa veci z toho už dnes nie sú aktuálne.

Mne to celkom zmysel dáva, a aj keď doma zatiaľ nemám možnosť nabíjať, tak mám asi 8 22kw nabíjaciek 300m od domu, plus som dostal k autu nabíjanie na rok zadarmo, v Nemecku do roku 2030 sa neplatí žiadna cesta daň za elektroauto plus žiadne povynne servisné prehliadky. Takže som si jedno elektro zaobstaral.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Prečo to teda moc nekupuju ani ti Nemci, ak maju aj nabijaciu infraštrukturu aj prijmy na kupu? Aj oni su "extrémne konzervatívni"?
Pravda je taká, že EV stále nedávajú v porovnani cena/úžitok rovnaku hodnotu ako spalováky.
Aj ten uplne najlacnesi novy spalovak ma velký dojazd a moznost naplnenia plnej nadrze za par minut.
Toto za rovnake peniaze EV neposkytne.
Ked taketo auta chceli poskytovat cinske automobilky v Eu, tak ich zatazili vysokymi clami.
Čo je pochopitelne, pretoze europske automobilky nevedia konkurovat cinskej produkcii, ktora je naviac silno dotovana Čínou.
Lenže za toto cele si môze Eu sama aj s tym svojim green dealom. Vysokymi cenami energii odohnali velkych vyrobcov do zahranicia a zacali nutit automobilky do Ev. Argumentom mala byt ekologia, ale aj keby cele Europa od zajtra jazdila iba v Ev a vsetka vyrobena energia bola "zelená" tak vplyv na globalnu ekologiu by bol zanedbatelny. Zbytok sveta produkuje neporovnatelne viacej skodlivych latok a väčšina sveta je ekonomicky na tom tak, ze ekologiu nebudu moct riesit ako prioritu ani o mnoho destaroci do buducna.
lukas9206
Addict
Addict

Tak Nemci sú v podstate konzervatívny tiež. Prečo to ale naozaj nekupuju sa spýtaj ich. Možno je aj problém výber. Keďže elektrických áut stale nie je toľko na výber ako spaľovacích. Pri bmw je ten pomer asi len 20-30% čisto elektrické a zvyšok sú stále spaľovacie.

Ja môžem hovoriť len za seba. A to že na východe Slovenska by som si elektro bez možnosti nabíjať doma nekúpil. No v Nemecku mi to uz problém nepríde keďže verejných nabíjaciek je tu dosť, tak preto som si jedno na skúšku zaobstaral.

Edit: Čo som si tak na rýchlo vyklikal nejakú stredné vybavenú Octaviu s 2.0TDi tu v Nemecku tak cena je okolo 40k kde sa pohybuje tiež napríklad Tesla 3 čo by mohlo byť plus mínus porovnateľné auto. Takže ani to že cena je problém u elektra úplne neplatí. Aj keď samozrjme záleží na konkrétnej výbave atď...
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 13:09Aj ten uplne najlacnesi novy spalovak ma velký dojazd a moznost naplnenia plnej nadrze za par minut.
Toto za rovnake peniaze EV neposkytne.
fascinuje ma, ze tento "argument" pouzivas stale dookola napriek jeho viacnasobnemu vysvetleniu
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2024, 16:27 fascinuje ma, ze tento "argument" pouzivas stale dookola napriek jeho viacnasobnemu vysvetleniu
len sa snazim pochopit, najst argument, preco ak su Ev tak skvelé, tak prečo ich predaj je aj v bohatych krajinych pomerne nizky? Ty mas na to ake vysvetlenie?
wladas
Redeemer
Redeemer

EV nezacali vyrabat lebo su lepsie nez ICE ale pretoze su ekologickejsie. Na ukor nevyhod samozrejme.
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 16:44 len sa snazim pochopit, najst argument, preco ak su Ev tak skvelé, tak prečo ich predaj je aj v bohatych krajinych pomerne nizky? Ty mas na to ake vysvetlenie?
2 veci:
a) EV pre nich nie je urcene
b) nevedia si spocitat TCO
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2024, 17:06 2 veci:
a) EV pre nich nie je urcene
b) nevedia si spocitat TCO
a/ z toho vyplyva ze pre velký segment motoristov je vhodnejsie vlastnit spalovak ako EV
b/možno si vedia spocitat TCO ale maju ine priority

wladas
to by bolo zase nadlho, diskusia ci a o kolko su EV oproti spalovakom ekologickejsie. Apropo čom som nasiel na nete, tak sa vraj recykluje len 5% pouzitych Ev baterii na svete. Nehovoriac o tom, ze pri samotnej ich vyrobe je pomerne velka chybovost.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 17:53to by bolo zase nadlho
Nie som vedec aby som o tom mohol diskutovat. Vyskumi hovoria viac v prospech EV. Samozrejme sa najdu aj negativne.
Tak isto neriesim vedecke vysledky ohladom skodlivosti napr karcinogennych jedal.
Napr mi uplne staci ze EV nezasvinuju mesto a clovek nedycha bordel.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 23 nov 2024, 18:34 Nie som vedec aby som o tom mohol diskutovat. Vyskumi hovoria viac v prospech EV. Samozrejme sa najdu aj negativne.
Tak isto neriesim vedecke vysledky ohladom skodlivosti napr karcinogennych jedal.
Napr mi uplne staci ze EV nezasvinuju mesto a clovek nedycha bordel.
najväčší bordel v mestach robia spalovaky ktore maju vymontovane filtre a pod. ale nie moderne auta ktore splnaju normy.
Ďalsia vec je, a to uz bolo spomenute tu viackrat, vela mikro-prachovych castic vznika z oteru medzi pneumatikou a vozovkou. A kedze EV su vpriemere tazsie ako spalovaky, tak produkuju viacej tohto prachu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Tvrdis ze moderne spalovaky maju nulove emisie ako EV? Lebo nula je vzdy lepsia nez hocico vyssie.
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 17:53 a/ z toho vyplyva ze pre velký segment motoristov je vhodnejsie vlastnit spalovak ako EV
b/možno si vedia spocitat TCO ale maju ine priority
a) v sucasnosti ano, ale v buducnosti sa to vyznamne zmeni
b) nie, nevedia, povacsine su ludia blbi
Napísať odpoveď