Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa beardie »

v Baltskom mori operuju stovky lodi, vratane ruskych i cinskych, dokonca jedna z nich zrusila 2 kable, v spojitosti s tym si taktiez ukazoval prstom inym smerom

ak ta ta sprava zaujima, najdi si ju
miesto vypisovania, ako po nej tuzis, uz by si ju davno mohol mat

trasy su, ale nemaju to komu vyvazat
diskusia bola o vyvoze zemneho plynu do Nemecka, resp Europy, trubky veduce do Azie su pre tuto diskusiu irelevantne
nie, ze by sa v Azii sa ruskym plynom trhali

ruske straty su dlhodobo vysoke, aj napriek tomu Rusko obsadzuje coraz viac ukrajinskych uzemi

mozes teda odcitovat, kto kde na fore pise, ze sa Suchoje nedaju zostrelit a ze Kindzaly a Zirkony su neznicitelne?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

harrison314 napísal: 29 nov 2024, 9:12 Ono to zatial moc nevyzera, ze im to skodi, ale skodi.
Určite im neprospievajú, ale otázka je či ten efekt je taký silný aký sa očakával. Podľa mňa nie, resp. minimálne v médiách sa podávali iné predikcie o tom aké budú následky týchto sankcií. Už tri roky sa hovorí ako ruskej ekonomike za 3 mesiace dôjde dych. Ja to vnímam že tie sankcie sú menej úspešne ako sa čakalo. Na druhú stranu európske ekonomiky sú na tom dosť zle, Amerika nás necháva za sebou, prakticky všade stúpajú proruské strany, Nemci už volajú do Moskvy.

Potom sú aj sankcie ktoré sa úplne minuli účinkom, napr. sankcie na čipy. To bolo tiež v médiách podávané že ruská ekonomika tým bude trpieť a budú si musieť vlastné čipy pomaly robiť, miesto toho si v klidku dovážajú miliardy čipov z Číny a nič sa okolo toho nerobí. Tu to skôr ale naráža na to, že na Západe si stále poriadne neuvedomujeme že čo všetko už v Číne vedia vyrábať a v akých kvantách. Pred 20 rokmi možno ešte Západ vedel takto sankciami zabrániť transferu technológií, dnes už nie
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

eMPiko
treba rozlisovat, bulvar mozno niekde pisal o "3 mesiacoch" /aj ked ja som take nic nevidel/ ale odbornici nic take netvrdili.
Ono je to aj o uhle pohladu. Rusko ekonomicky uplne na kolenach nikdy nebude, lebo je to najbohatsia krajina co sa tyka nerastnych surovin a kvalitnej pôdy. Ale na druhej strane, ruske hospodarstvo aktualne ide na plny vykon, co je stav ktory nie je udrzatelny dlhodobo. K tomu enormne straty na bojovom poli. Uvidime ako skusi Putin riesit nedostatok pracovnej sily, tipujem zvyseny dovoz pracovnikov zo stredoazijskych republik. Ale bude to efektivne riesenie?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 29 nov 2024, 10:34 v Baltskom mori operuju stovky lodi, vratane ruskych i cinskych, dokonca jedna z nich zrusila 2 kable, v spojitosti s tym si taktiez ukazoval prstom inym smerom
Ja neverim, ze mozes byt takto hlupy. Dat = medzi obchodnu lod a vojensku lod s miniponorkou, ktora vykonava ponory v miestach vybuchu. Tlieskam.
ak ta ta sprava zaujima, najdi si ju
miesto vypisovania, ako po nej tuzis, uz by si ju davno mohol mat
mal by si ju najst ty, lebo ty obhajujes stare povesti nemecke a ignorujes fakty.
Svedi a Dani vysetrili, ze to bolo Rusi. Pejskov robil kňů kňů. Poliaci poslali Nemcov, tuziacich po sikane obcanov Ukrajiny, za ruskym korabom. Podla mna su tri viac ako jedna, ale ty urcite prides na to, ako je to naopak.
trasy su, ale nemaju to komu vyvazat
diskusia bola o vyvoze zemneho plynu do Nemecka, resp Europy, trubky veduce do Azie su pre tuto diskusiu irelevantne
nie, ze by sa v Azii sa ruskym plynom trhali
vedeli to Rusi, ked si v septembri 2022 znicili trubky na dne Baltu?
ruske straty su dlhodobo vysoke, aj napriek tomu Rusko obsadzuje coraz viac ukrajinskych uzemi
ak by za takych strat "postupovali" ZSU v oblastiach na zapade Ruska, tiez by si to bral ako "postup"?

to je mrzute, ked ma mat EW kazdy rusky mobik, kazdy jedne African, kazdy jeden Korejec a kazdy jeden Huti. ale na radar od BUKu ho zabudnu dat a tak ho znici dron zhadzovanim bomb
https://bsky.app/profile/specialkherson ... 3jfu6rxk2l
beardie
Redeemer
Redeemer

K prvým 2 bodom - stále opakuješ to isté dookola, ale sú to chabé argumenty
Svedi a Dani vysetrili, ze to bolo Rusi
môžeš to odcitovať?

Nemyslím si, že to spravili Rusi, dôvody som napísal

Ukrajinci tak obvykle nepostupujú, ale aj oni majú problémy so stratami, Krynky by vedeli rozprávať

Keby si svoj čas radšej venoval tým Suchojom, Kindžalom a Zirkonom
jackb
Redeemer
Redeemer

Podla mna som na predoslu stranu postol dva clanky od BBC. Ale ty mas problem vidiet zjavne.
Kedze vo vztahu ja + BBC, som ja, ten kto plati BBC, zdielat jej linky viackrat je financne kontraproduktivne.

Je chaby argument, ze Rusi mali v blizkosti danskych vod specializovanu lod nad miestom vybuchu? Teda neslo o jednu z mnohych obchodnych lodi? Je preto padny argument, ze sa "Nemcom" najnovsie prisinili bane na potapanie uz roku 2019, teda tri roky pred vojnou?

Vedeli Rusi v roku 2022 ked sa zacal znizovat import ich plynu, ze v Azii ci na Balkane o neho nebude zaujem?

Mali v Krynkach ZSU straty na urovni 2030 denne? Tam hrstka vojakov drzala pozicie, ze z toho bude pesnicka na novy album o last stands.

Ako sme si ukazali na poslednych dvoch stranach: dostal si mapu od Le Monde aj clanky od BBC. Nevenoval si im pozornost. Takze cas prehladavaniu postov o neznicitelnosti Suchojov, Kindžálov a Zirkonov ani nenovat nebudem. Bude to proti tvoju vidieniu udalosti a tak to neuvidis. Simple as that.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

jackb napísal: 29 nov 2024, 19:58 Takze cas prehladavaniu postov o neznicitelnosti Suchojov, Kindžálov a Zirkonov ani nenovat nebudem.
neni lepsie priamo napisat "som patologicky klamar, nikto na fore nepisal o nezostrelitelnych Suchojoch" a mat konecne pokoj?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 29 nov 2024, 19:58 Podla mna som na predoslu stranu postol dva clanky od BBC.
v tej citacii od Danov sa pise o tom, ze sa v oblasti pohybovali ruske lode a ze Peskov to povazuje za absurdne
v citacii od Svedov sa o Rusku nepise nic
preto som chcel od teba citaciu, nikde tam nevidim napisane, ze by Svedi alebo Dani oznacili na pachatelov Rusov
mas citacie, ktore by nieco take tvrdili?
Je chaby argument, ze Rusi mali v blizkosti danskych vod specializovanu lod nad miestom vybuchu?
podla tvojej citacie to bolo v mesiacoch pred vybuchmi
okrem toho, miest vybuchov bolo viac, miesta zniceni rur NS2 su od seba vzdialene desiatky kilometrov
Je preto padny argument, ze sa "Nemcom" najnovsie prisinili bane na potapanie uz roku 2019, teda tri roky pred vojnou?
vojna trva od 2014, roky stavby NS1 a NS2 som uz pisal
Vedeli Rusi v roku 2022 ked sa zacal znizovat import ich plynu, ze v Azii ci na Balkane o neho nebude zaujem?
trh je saturovany a blizkovychodne krajiny a Azerbajdzan necelia sankciam, takze ich plyn je ziadany, ci uz je dovoz cez trubky alebo tankermi
Mali v Krynkach ZSU straty na urovni 2030 denne?
opat unikas od postaty mojho prispevku, v ktorom bola ukazana zvysujuca sa rychlost straty ukrajinskych uzemi, doporucujem ti nehladat tam toho viac ako je napisane
tvojimi chybnymi dedukciami si sa uz viackrat spalil
Ako sme si ukazali na poslednych dvoch stranach: dostal si mapu od Le Monde aj clanky od BBC. Nevenoval si im pozornost. Takze cas prehladavaniu postov o neznicitelnosti Suchojov, Kindžálov a Zirkonov ani nenovat nebudem. Bude to proti tvoju vidieniu udalosti a tak to neuvidis.
na vsetky tvoje otazky som viackrat odpovedal, napriklad aj v tomto poste :)

takze Kindzaly, Zirkony a Suchoje nebudu odcitovane? je to teda klamstvo, zavadzanie alebo mas preto ine vysvetlenie?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

gogo956 napísal: 29 nov 2024, 17:13 eMPiko
treba rozlisovat, bulvar mozno niekde pisal o "3 mesiacoch" /aj ked ja som take nic nevidel/ ale odbornici nic take netvrdili.
Ono je to aj o uhle pohladu. Rusko ekonomicky uplne na kolenach nikdy nebude, lebo je to najbohatsia krajina co sa tyka nerastnych surovin a kvalitnej pôdy. Ale na druhej strane, ruske hospodarstvo aktualne ide na plny vykon, co je stav ktory nie je udrzatelny dlhodobo. K tomu enormne straty na bojovom poli. Uvidime ako skusi Putin riesit nedostatok pracovnej sily, tipujem zvyseny dovoz pracovnikov zo stredoazijskych republik. Ale bude to efektivne riesenie?
Čo si pamätám nebol to len bulvár ale aj seriózne prognózy, napr. také CNN v marci 22 písalo že Rusko je pár dní od bankrotu: https://edition.cnn.com/2022/03/14/inve ... index.html Podľa Pentagónu zasa mali dôjsť Rusom rakety v prvom polroku 2023: https://www.defenseone.com/threats/2022 ... ys/380794/

Toto sú len nejaké prvé hity z Googlu, ale takýchto prognóz boli mraky, odstrihnutie Ruska od SWIFTu, čipové embargo, a iné opatrenia mali Rusov zničiť za pár mesiacov, maximálne za rok. Ukazuje sa že tie prognózy boli prehnané a vykrivené wishful premýšľaním. Spomínam to len ako pripomenutie že toto prognózovanie zatiaľ veľmi nevychádza a preto som napr aj teraz trochu skeptický voči novým odhadom, lebo neviem či sú už lepšie podložené alebo je to stále rovnaký balast. Akože logicky to Rusom raz musí padnúť na hubu, otázka je či je to teraz alebo za X rokov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko
prognozovanie je vzdy problematicke, nech sa týka cohokolvek. Pretoze vsetko sa vyvíja, mení. Nikto nepozná buducnost, ani ten najväčši "mega-giga-expert". A média neni dobre brat doslova, pre nich je to biznis, predavat zaujimave spravy.

Rusko dokazalo časom najst na väcsinu sankcii rôzne alternativy a odbornici ani nepochybovali že sa tak stane. Ale! Rusko to stojí vela penazi a vela usilia a to sa v čase sčítava až to môže raz viesť k velmi zavaznym zmenám.
beardie
Redeemer
Redeemer

aktualne je na tom Rusko z ekonomickeho hladiska vyrazne horsie, dochadzaju rezervy, co ale neznamena, ze im to zabrani dalej bojovat
beznym ludom staci "zemlanka a vodka", od toho su este daleko, ich mizerne 90. roky tiez
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono zase nie je uplne objektivne, tvrdit ze zivotna uroven priemerneho Rusa je velmi nizka, lebo to by nebola pravda.
Aj na Slovensku je velmi vela oblastí, kde ludia žiju pomerne jednoducho až chudobne.
beardie
Redeemer
Redeemer

v Rusku sa maju dobre len v Piteri a v Moskve, zbytok je na tom velmi zle, su vyrazne pod nasou urovnou
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 29 nov 2024, 22:59 v Rusku sa maju dobre len v Piteri a v Moskve, zbytok je na tom velmi zle, su vyrazne pod nasou urovnou
co je to nasa uroven? Stredna trieda v Ba? Alebo v Humennom? Ci Romsky obyvatel osady ktorých máme neurekom?
beardie
Redeemer
Redeemer

priemer
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 29 nov 2024, 23:09priemer
zase treba brat do uvahy ze v odlahlych oblastiach Ruska kde su nizsie prijmy, tak tam aj su nizke naklady na zivobytie. Ludia vela toho svojpomocne dopestuju alebo ulovia /ryby,zver/. Je to proste iny svet ako ho pozname my a oni su viac menej spokojni lebo nic ine velm ine nepoznaju.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Rusi "prežijú" okrem atómovej vojny všetko - ak si človek uvedomí, že na značnej časti územia žijú po stáročia tak, ako žijú.
Vyspelejší svet môže "dožiť" na svoju vyspelosť - ak by celosvetovo padol napríklad internet - ani sa nenažerieme. Človek, žijúci v oblastiach bez internetu, infraštruktúry... ktorý si dochová a dopestuje žranicu prežije ako prežili jeho predkovia po stáročia.
Jedno či Rus alebo napríklad Mongol...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Podla Ua zdrojov sa dari plnit náborové ciele ani nie z 2/3, co nestaci na doplnanie poctu padlých. Dalej je hlasene ze velka cast mobilizantov je nasledne na fronte bez vôle bojovat a v armade je vysoká dezercia.
Podla aktualnych informacii od ceskych dobrovolnikov je na fronte ruska prevaha v zivej sile velká.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nielen ľudská sila ale aj raketová, najlepšie zbrane kremelský režim ešte nenasadil.
jackb
Redeemer
Redeemer

Podľa Pentagónu zasa mali dôjsť Rusom rakety v prvom polroku 2023: https://www.defenseone.com/threats/2022 ... ys/380794/
Preto byty, skolky a nemocnice ostreluju raketami POV, preto na ten ucel pouzivaju hypersonicke rakety a na Dnipro mrdli hlavice z rakety pre jadrove pouzitie. Pritom si sa sam pri teme Zirkon z toho smial. A tiez mam taky pocit, ze museli doviezt iranske a korejske rakety a vela utokov sa deje iranskymi dronmi. Takze ta predikcia Pentagonu bola celkom presna - realne zbrane im dosli, museli zacat upravovat ratkety pre S300 a S400 a pouzivaju superdrahe rakety na nicenie bytoviek a vacsina utokov su zbrane cudzej produkcie.
toto prognózovanie zatiaľ veľmi nevychádza a preto som napr aj teraz trochu skeptický voči novým odhadom
Veru veru. Ten Cherson ci Charkiv, ktory pada bez obrany, Toretsk, Pokorovsk so svojimi "koskovymi banami", Kupjansk, Velke Novosilka... ja byt tebou, tak do prognozovania nezabrdam. Mas tu desiatky postov, kde ti dam tvojej vlastnej mediciny na kyble.

Je ale smiesne, ako ignorujes vyvoj kruzu rublu a zahlcujes diskusiu svojimi dalsimi rusofilnymi blbostiami.
beardie napísal: 29 nov 2024, 20:23 v tej citacii od Danov sa pise o tom, ze sa v oblasti pohybovali ruske lode a ze Peskov to povazuje za absurdne
v citacii od Svedov sa o Rusku nepise nic
preto som chcel od teba citaciu, nikde tam nevidim napisane, ze by Svedi alebo Dani oznacili na pachatelov Rusov
mas citacie, ktore by nieco take tvrdili?
S tebou o niecom diskutovat sposobuje fyzicku bolest.
SS-750 do google nedas, alebo nevidis. Tak aj ked ma BBC neplati, ale ja ju, tak viac BBC. Dokonca link na Nemcov, wait for it, ze si to Rusi znicili sami. Preto mam dalsiu dolezitu otazku: co ich prinutilo otocit o 180°.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-65461401
podla tvojej citacie to bolo v mesiacoch pred vybuchmi
okrem toho, miest vybuchov bolo viac, miesta zniceni rur NS2 su od seba vzdialene desiatky kilometrov
sice to neboli mesiace, ale dobre. no je problem nastavit rozbusky na tak dlho?

co bolo v radoch mesiacov bolo "pozicanie jachty" a "odoberanie forenznych stop". akoby jachtu po vrateni nikto neupratoval. tiez sa zabudna na to, ze tu DNA treba s niekym porovnat. nikto netusi s kym ju porovnali.
derave ako cesty.
trh je saturovany a blizkovychodne krajiny a Azerbajdzan necelia sankciam, takze ich plyn je ziadany, ci uz je dovoz cez trubky alebo tankermi
Na konci novembra 2024. Bolo to tak na konci leta/na zaciatku jesene 2022?
opat unikas od postaty mojho prispevku, v ktorom bola ukazana zvysujuca sa rychlost straty ukrajinskych uzemi, doporucujem ti nehladat tam toho viac ako je napisane
tvojimi chybnymi dedukciami si sa uz viackrat spalil
Neunikam. Chcem aby si urobil trendovu cieru na price of a mile, aby tie stlpce mali skutocny zmysle.
na vsetky tvoje otazky som viackrat odpovedal, napriklad aj v tomto poste :)
pritom stale nepoznam odpoved na otazku, "preco je viac pravdepodobne, ze sa Ukrajinci cvicili neviem kde a robili bondovku, ked nad miestami vybuchov zastavovali ruske lode urcene na taky druh operacie, jedna z nich aj s ponorkou?"
Occamova britva.
Napísať odpoveď