Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Som nepochopil nikdy prečo je kreditka do mínusu a debetou míňaš čo máš - logicky mi to nepasuje 
Debetná platobná karta je karta vydaná k bežnému účtu klienta a slúži na čerpanie jeho vlastných prostriedkov, prípadne prostriedkov z povoleného prečerpania. V prípade kreditnej karty klient využíva prostriedky poskytnuté bankou.starysomar napísal: 28 dec 2024, 15:42 Som nepochopil nikdy prečo je kreditka do mínusu a debetou míňaš čo máš - logicky mi to nepasuje![]()
-
starysomar
Hardcore addict
To viem dlhé desaťročia pane, len názvy evokujú opak.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Šek
Chápem to ako záväznú inverznú faktúru - chceš niečo kúpiť, tak vystavíš šek (asi s tvojím číslom účtu?), podpíšeš sa, obchodník napríklad na druhý deň pôjde do tvojej banky, ukáže šek a vyplatia mu peniaze. Viem že v USA to bolo rozšírené.
Ako "kreditky" som myslel proste platobné karty všeobecne (a teda aj debetky).
V USA to stále funguje (pri väčších sumách to je praktické, lebo si nemusíš meniť denný limit na karte alebo chodiť do banky, len proste vypíšeš šek kdekoľvek si...dokonca aj keď prídeš neohlásene do banky spraviť výber, tak ti vypíšu šek, lebo banky už nedržia veľký keš), ale tým, že my sme budovali socializmus, tak po prechode na trhové hospodárstvo sme nabehli na to najmodernejšie, čo bolo v bankovom sektore. Preto ľudia od nás mali problém v USA, keďže nie všetci vedeli, že treba mať embosovanú kartu a na čo to vlastne slúži.
Mne sa z detstva marí, že banky ponúkali k účtom aj šekové knižky. Ale nepamätám si, žeby to niekto mal a používal.
V 90kach boli u nás populárne "zmenky".
Čo je v podstate forma šeku, nie? Len šek má obmedzenú platnosť a môžeš utekať hneď do banky. Zmenku naopak môžeš vybrať až po dohodnutom dátume splatnosti.
Mne sa z detstva marí, že banky ponúkali k účtom aj šekové knižky. Ale nepamätám si, žeby to niekto mal a používal.
V 90kach boli u nás populárne "zmenky".
šeky su nešikovné, zastarané, celý proces je zdlhavy a zložitý na manualne úkony. Nič praktické na nich nie je, je to proste iba zvyk v danej oblasti. Plus vidiecke oblasti Usa maju, resp v minulosti mali problem s dostupnostou internetu takže mohol byt problem riesit veci internetbankingom. Dalsia nevyhoda je, ze na seky sa davaju osobne udaje ktore su potencialne zneuzitelne. Niektori obyvatelia Usa si proste zakladaju na tom, aby robili veci za kazdu cenu po svojom, inak ako zbytok sveta 
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Vdaka comu su dnesne zvaracky take male? Dnes je to mala krabicka na rameno, hoci z mojho detstva si pametam na obrozvsku zvaracku ako stvrt auta.
Presli na vysokofrekvencne transformatory?
Presli na vysokofrekvencne transformatory?
-
starysomar
Hardcore addict
Odpovedal si si.
"Zvárací invertor je kompaktý, digitálne riadený zvárací zdroj s nízkou hmotnosťou a vysokou elektrickou účinnosťou. Funguje na princípe meniča napätia pričom výuživa toho, že s rastúcou prenášanou frekvenciou klesá hmotnosť, a získave tak zváračku s hmotnosťou do 5kg"
https://www.solik.sk/blog/zvaraci-invertor/
Autoeditácia príspevku po 53 min 5 sek:
Od veci - ako sa do viacerých fór registrujú zmätkovia za účelom reklamy? Nie do všetkých no mnohých.
"Zvárací invertor je kompaktý, digitálne riadený zvárací zdroj s nízkou hmotnosťou a vysokou elektrickou účinnosťou. Funguje na princípe meniča napätia pričom výuživa toho, že s rastúcou prenášanou frekvenciou klesá hmotnosť, a získave tak zváračku s hmotnosťou do 5kg"
https://www.solik.sk/blog/zvaraci-invertor/
Autoeditácia príspevku po 53 min 5 sek:
Od veci - ako sa do viacerých fór registrujú zmätkovia za účelom reklamy? Nie do všetkých no mnohých.
starysomar
nerobia to častokrát automatickí boti?Od veci - ako sa do viacerých fór registrujú zmätkovia za účelom reklamy? Nie do všetkých no mnohých.
-
starysomar
Hardcore addict
Zrejme. A zrejme sa tomu nedá zabrániť.
da sa tomu zabranit roznymi "zabezpeceniami", takymi tymi "opis text z obrazku", "vypocitaj priklad" alebo "posun vyrez aby sedel do obrazka"... vacsinou je to vsetko na ukor bezneho uzivatela a dnes cez vacsinu toho LLM aj tak prejde.
najefektivnejsie je obmedzit novozalozene ucty, napriklad ze prvych par prispevkov nebude zverejnenych kym ich neschvali admin/moderator. to je ale zase robota naviac pre moderatorov, ktorych tu moc nemame
najefektivnejsie je obmedzit novozalozene ucty, napriklad ze prvych par prispevkov nebude zverejnenych kym ich neschvali admin/moderator. to je ale zase robota naviac pre moderatorov, ktorych tu moc nemame
-
starysomar
Hardcore addict
Vidím to na viac "živých" fórach, na takých kde chodí málo ľudí a príspevok pribudne raz za čas nie.
Tie vstupy - najmä na jednom automobilovom fóre sú hodne "uveriteľné". Najnovšie že jeden...dá otázku, druhý mu odpovie s podsunutým "odkazom" na stránku kdesi.
Tie vstupy - najmä na jednom automobilovom fóre sú hodne "uveriteľné". Najnovšie že jeden...dá otázku, druhý mu odpovie s podsunutým "odkazom" na stránku kdesi.
Prečo moderné fény a sušiče rúk fúkajú studený vzduch? Ako to dokáže zbaviť sa vlhkosti, hlavne z vlasov?
Pri niektorých sušičoch mi idú ruky zamrznúť
Pri niektorých sušičoch mi idú ruky zamrznúť
urcite je to ekologickejsie aj ekonomickejsie 
pri susicoch ruk sa mozme rozpravat aj o hygienickosti, pri vyssich teplotach sa viac dari bakteriam.
na zbavenie sa vlhkosti nepotrebujes teplo, ide o ten prud vzduchu ze odvadza molekuly vody, popripade pri dostatocne silnom prude aj kvapocky.
ani v autoumyvarke ked ti na konci susia auto tak to nefuka teply vzduch ale iba studeny.
ale veru fen na vlasy co fuka studeny vzduch som este nevidel.
ta teplota pomaha hlavne urychlit odparovanie. v zasade teplo doda vode vo vlasoch/na pokozke energiu aby sa rychlejsie odparovala. prud vzduchu tu paru odvadza prec a privadza novy vzduch ktory nie je tak nasyteny parou.
pri susicoch ruk sa mozme rozpravat aj o hygienickosti, pri vyssich teplotach sa viac dari bakteriam.
na zbavenie sa vlhkosti nepotrebujes teplo, ide o ten prud vzduchu ze odvadza molekuly vody, popripade pri dostatocne silnom prude aj kvapocky.
ani v autoumyvarke ked ti na konci susia auto tak to nefuka teply vzduch ale iba studeny.
ta teplota pomaha hlavne urychlit odparovanie. v zasade teplo doda vode vo vlasoch/na pokozke energiu aby sa rychlejsie odparovala. prud vzduchu tu paru odvadza prec a privadza novy vzduch ktory nie je tak nasyteny parou.
vysoká teplota poškodzuje vlasy
spotreba elektriny fénu s horucim vzduchom je značná /zavisi samozrejme od doby ked je pouzivany/
Napr v lete fenovanie iba chladnym vzduchom sa da predstavit ale v zime asi skor nie, pokial dotyčný nie je napr Wim Hof
spotreba elektriny fénu s horucim vzduchom je značná /zavisi samozrejme od doby ked je pouzivany/
Napr v lete fenovanie iba chladnym vzduchom sa da predstavit ale v zime asi skor nie, pokial dotyčný nie je napr Wim Hof
-
starysomar
Hardcore addict
Na solídnom ide nastaviť rýchlosť aj teplota v určitom rozsahu (viem podľa ženinho, nefénujem sa).
Preco je „Ty krava" hanlivejsie ako „Ty koza"?
Autoeditácia príspevku po 3 min 18 sek:
Autoeditácia príspevku po 3 min 18 sek:
pri fene idw aj o to, ze teply vzduch pojme viac vody ako studenyaacid napísal: 08 jan 2025, 10:45 urcite je to ekologickejsie aj ekonomickejsie
starysomar

Za chvilu tu bude doba, ked si nikto nebude isty ci komunikuje s zivou bytostou alebo iba nejakym algoritmom.
v poslednych dnoch som si vsimol, ze na inom diskusnom fóre zjavne sa registroval nejaky Ai bot. To by nebolo nič zvláštne, ale kvalita tych prispevkov je neuveritelná, v podstate na nerozoznanie od skutocneho cloveka: normalne vyhodnoti predchadzajucu diskusiu a napise prispevok ktory na diskusiu nadväzuje.Od veci - ako sa do viacerých fór registrujú zmätkovia za účelom reklamy? Nie do všetkých no mnohých.
Za chvilu tu bude doba, ked si nikto nebude isty ci komunikuje s zivou bytostou alebo iba nejakym algoritmom.
-
starysomar
Hardcore addict
Tiež som si to všimol aj na jednom autofóre. Na väčšine tých "umelých" vidím, že je to "rada" od AI (zčasti všeobecné kecy) no objavujú sa aj také, ako píšeš.
Budeme si bližší - niektorí, budeme komunikovať len s tými, ktorých poznáme a s dohodnutou overovacou frázou
Budeme si bližší - niektorí, budeme komunikovať len s tými, ktorých poznáme a s dohodnutou overovacou frázou
toto som si tiež všimol na jednom metalovom fóre - kedysi tam chodili boti, ktorí len spamovali linky na viagru a iné blbosti. teraz tam chodia boti, ktorí v prvom momente reagujú (takmer) ako normálni ľudia, nájdu tému, diskutujú, potom zrazu odporúčajú nejaké stránky na eshopy.gogo956 napísal: 09 jan 2025, 9:08 v poslednych dnoch som si vsimol, ze na inom diskusnom fóre zjavne sa registroval nejaky Ai bot. To by nebolo nič zvláštne, ale kvalita tych prispevkov je neuveritelná, v podstate na nerozoznanie od skutocneho cloveka: normalne vyhodnoti predchadzajucu diskusiu a napise prispevok ktory na diskusiu nadväzuje.