asi taká šanca na uspech akoby mravce skúšali hacknut ludí
Žijeme v simulácii?
Re: Žijeme v simulácii?
-
starysomar
Hardcore addict
Názov témy a diskusia k tomu ako recesia - prečo nie. No brať to vážne? To fakt? 
Asi tak 
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ako rozlis ci ide o bug, fundamentalny zakon vesmiru, alebo ovplivnenie vesmiru od inej civilizacie (pozravume seriu knih Problem troch telies)?
Pozrime sa aký technologický a vedomostný skok urobila naša civilizácia za posledných povedzme 50rokov.
A teraz si predstavme mimozensku civilizaciu ktore je pred nami 1 milion rokov, co je z hladiska trvania vesmiru zanedbatelna casova mierka. Alebo 10milionov rokov.
Oni by boli niekde uplne uplne inde a ani by sme pravdepodobne neboli schopní ich život a možnosti pochopiť. Je celkom pravdepodobne ze take pokrocile civilizacie existujú, ale v inych paralelnych vesmiroch. Dost mozne ze sa prave teraz na nas pozeraju, sleduju nas, resp nejaky ich systemy. Co sa tyka hypotezy existencie paralelnych vesmirov, tak ju zastavaju aj velmi renovovaní fyzici. Mozno vobec realite ani nerozumieme a žijeme iba v nejakej iluzii, predstave, niekoho, niečoho.
Si uvedomme, že ludska civilizacia len cca poslednych 100rokoch chape aspon trochu napr vyznam vitaminov a jadrovu energiu ako tak vyuzivame povedzme 80rokov. Z hladiska veku vesmiru to je nič, menej ako mrknutie okom..
A teraz si predstavme mimozensku civilizaciu ktore je pred nami 1 milion rokov, co je z hladiska trvania vesmiru zanedbatelna casova mierka. Alebo 10milionov rokov.
Oni by boli niekde uplne uplne inde a ani by sme pravdepodobne neboli schopní ich život a možnosti pochopiť. Je celkom pravdepodobne ze take pokrocile civilizacie existujú, ale v inych paralelnych vesmiroch. Dost mozne ze sa prave teraz na nas pozeraju, sleduju nas, resp nejaky ich systemy. Co sa tyka hypotezy existencie paralelnych vesmirov, tak ju zastavaju aj velmi renovovaní fyzici. Mozno vobec realite ani nerozumieme a žijeme iba v nejakej iluzii, predstave, niekoho, niečoho.
Si uvedomme, že ludska civilizacia len cca poslednych 100rokoch chape aspon trochu napr vyznam vitaminov a jadrovu energiu ako tak vyuzivame povedzme 80rokov. Z hladiska veku vesmiru to je nič, menej ako mrknutie okom..
-
starysomar
Hardcore addict
Skôr prijmem predstavuu paralelných vesmírov (rôznych časopriestorov) než že nás má "niekto" ako hračku.
Znamenalo by to že by náš simulovaný vesmír mohli hocikedy vypnúť a tak nás zabiť.gogo956 napísal: 26 mar 2025, 9:08 Znovu sa ale spýtam: čo by zmenilo na našich životoch hypoteticke poznanie ze v simulacii skutocne zijeme? Nič. Boli by sme stale v tej istej situacii ako sme teraz a ani nase moznosti nieco na svojich zivotoch zmenit by sa ani nezväčšili ani nezmenšili. Zatial čo na internete su ludia priamo posadnutí simulačnou hypotezou..
Alebo že osud môže existovať, ako nejaký (pseudo)náhodný algoritmus.
-
starysomar
Hardcore addict
Namiesto "Stvoriteľa" niekto iný? Kto stvoril jeho / ich?
Úvaha zaujímavá no pre mňa rovnako "hodnoverná" ako tá historická
Úvaha zaujímavá no pre mňa rovnako "hodnoverná" ako tá historická
Inak, kto prišiel s tým že žijeme v simulácií aký je za tým background?
Úprimne, táto teória mi príde rovnako pritiahnuta za vlasy ako to že niekto nás stvoril za 7 dní
Úprimne, táto teória mi príde rovnako pritiahnuta za vlasy ako to že niekto nás stvoril za 7 dní
keď to porovnáš s materialistickym konceptom tak je to vo vysledku to iste: materialista verí, že zánikom funkcie jeho mozgu zaniká definitivne aj jeho vedomie, to znamena že pre daneho jedinca zanika všetko vratane vesmiru, pretože si nič už neuvedomuje.Spixy napísal: 19 apr 2025, 22:49 Znamenalo by to že by náš simulovaný vesmír mohli hocikedy vypnúť a tak nás zabiť.
A tiež sa to môže stať hocikedy- aj mladí, na pohlad zdraví ludia, občas zomieraju z ničoho nič a nemusia byt dovodom iba nehoda.
Autoeditácia príspevku po 5 min 28 sek:
paradoxne samotný princíp tejto teorie nie je vôbec nový.lukas9206 napísal: 20 apr 2025, 7:46 Inak, kto prišiel s tým že žijeme v simulácií aký je za tým background?
Úprimne, táto teória mi príde rovnako pritiahnuta za vlasy ako to že niekto nás stvoril za 7 dní![]()
Už indické filozoficke a nabozenske systemy pracuju s konceptom najvyssej bytosti ktorá vytvára Vesmír so všetkym čo obsahuje v rámci svojho vlastného snenia.
Neskôr nachádzame podobne koncepty u antickych filozofov, typicky napr známa "platonova jaskyna"
Ak máme na mysli simulaciu vedomia pocitacmi, tak tieto nazory vznikli s rozvojom pocitacov uz na zaciatku 80rokov 20st.
-
harrison314
Hardcore addict
Podla tohto to bol Nick Boström https://fontech.startitup.sk/nas-vesmir ... elon-musk/ . Ale nepovedal by som, ze s tym prisiel prvy, ved film Matrix bol v roku 1999. A povedal by som, ze simulacie/simulovany zivot sa objavovali uz v cyber-punkovej literature davno pred tym.lukas9206 napísal: 20 apr 2025, 7:46 Inak, kto prišiel s tým že žijeme v simulácií aký je za tým background?
Úprimne, táto teória mi príde rovnako pritiahnuta za vlasy ako to že niekto nás stvoril za 7 dní![]()
No uz napriklad Alan Turing tesne po drihej svetovej vokne si uvedomoval moznost umleho/simulovaneho zivota a simulacna toeria je len rozsirenie tejto teorie aj na nas.
Mnohi to podporuju len pre to, ze vyzera, ze vesmir je na tej fundamentalnej urovni diskretny. Ale dikretny vesmir je rovnako dobry ako ten analogovy, a nevidim dovod, preco by mal byt analogovy prirodzenejsi.
Ak sa dokážu technológiou oživiť čerstvo mŕtvy ľudia (ktorý napr umreli na infarkt a nemajú za sebou horšiu smrť), tak potom sa dozvieme pravdu.
mozog dokáže bez kyslika prežiť asi 5minut. Dlhšie jedine ak bol človek v silno podchladenom stave.
-
harrison314
Hardcore addict
Nedavno som viedol podobnu diskusiu. tykala sa exietncie duse. Zial nik ani nevedel dusu definovat, ani posktnut argumenty pre jej exietnciu.Blastbit napísal: 20 apr 2025, 9:45 Ak sa dokážu technológiou oživiť čerstvo mŕtvy ľudia (ktorý napr umreli na infarkt a nemajú za sebou horšiu smrť), tak potom sa dozvieme pravdu.
O energii si ale počul že ju ľudské telo má. Oživenie životných funkcii, obnova buniek, signálov do tela a pod, po smrti a pomocou technologie.harrison314 napísal: 20 apr 2025, 10:25 Nedavno som viedol podobnu diskusiu. tykala sa exietncie duse. Zial nik ani nevedel dusu definovat, ani posktnut argumenty pre jej exietnciu.
Ale nesmelo by to zanechať na človekovi stopy aby vedel rozprávať o tom, že či žijeme v simulácii, iný svet, nebo/peklo, ticho a tma po smrti,..
-
harrison314
Hardcore addict
Ano vieme ju ziskat spalenim tukov, napriklad.
Ako to suvisi zo simulaciou?Blastbit napísal: 20 apr 2025, 10:27 Oživenie životných funkcii, obnova buniek, signálov do tela a pod, po smrti a pomocou technologie.
Ale nesmelo by to zanechať na človekovi stopy aby vedel rozprávať o tom, že či žijeme v simulácii, iný svet, nebo/peklo, ticho a tma po smrti,..
Inac keby ta dusa ide do neba a do pekla a dokazeme ozivit cloveka, tak by to znamenalo, ze technologia je silnejsia ako Satan a Boh dohromady, lebo dokazala vytrhnut dusu z ich pazurov.
Oživenie po smrti by nám mohlo pomôcť zistiť či žijeme v simulácii, alebo po smrti príde niečo iné alebo nič.
Prípadne či sme len nejaké objekty možnej mimozemskej rasy a prebudíme sa v nejakom labáku na stole zariadenia.
Prípadne či sme len nejaké objekty možnej mimozemskej rasy a prebudíme sa v nejakom labáku na stole zariadenia.
-
harrison314
Hardcore addict
No, lenze ked vysledkom takeho experimentu bude "tma", tak z toho nemozes vyvodit nic. Na druhej strane simulacia ti asi nedovoli prebudit sa, kde by si sa prebudil. A zas verit, ze smertou sa vyslobodis zo simulacie je dost nebzpecne.Blastbit napísal: 20 apr 2025, 11:02 Oživenie po smrti by nám mohlo pomôcť zistiť či žijeme v simulácii, alebo po smrti príde niečo iné alebo nič.
Mozno forma strategickej hry, podobne ako v hre Sims maju postavicky akoby slobodnu volu, ale hrac im to moze zmenit.Spixy napísal: 19 apr 2025, 22:49Znamenalo by to že by náš simulovaný vesmír mohli hocikedy vypnúť a tak nás zabiť.
Niekedy mam pocit, akoby to co spravim som ani nechcel spravit, alebo niekedy spravia ludia nepochopitelnu vec, casto sa to vola "skrat", hlavne pri zlocinoch.
Tak ten skrat moze byt:
- chyba v simulacii, akoby strata spojenia a vtedy cloveka ovlada nieco ine, algoritmus alebo "autopilot"
- ovladanie cloveka "hracom", ktory hra simulaciu, vykona nejaku zmenu v spravani
Mozno to, ze my sami dokazeme vytvorit simulaciu a casom by sme mohli vytvorit aj velmi komplexnu - a nemusi sa simulovat cely vesmir, to som uz hovoril, takze argumenty, ze je to zlozite, nemozne, neobstoja.lukas9206 napísal: 20 apr 2025, 7:46Inak, kto prišiel s tým že žijeme v simulácií aký je za tým background?
Tiez to, ze ak by sme dokazali vytvorit 1 simulaciu, dokazal by sme vytvorit aj 2, 3, milion - a potom, aka je pravdepodobnost, ze zijeme v skutocnom svete - a nie prave v jednej z miliona simulacii - 1 k milionu?
-
starysomar
Hardcore addict
Písal som svoj názor už - ako recesia zábavné no vážne uvažovať nad tým?