Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa starysomar »

Na tej pauze v jedení dačo je - osobne mám odskúšané nejesť po šestnástej, nanajvýš do sedemnástej. Pravda spať idem skoro lebo skoro vstávam. S tými mikroplastami zrejme problém je no príliš sa tým zapodievať nieje dobré najmä v časti, ktorú človek nevie ovplyvniť. Ako deti sme jedli polystyrénové guličky a žijeme :)

Mek - niečo (dúfam) rozcvičiť ide, niečo nie - pred nejakým časom som zistil, že nespravím klasický klik a 20 nebýval problém.
V každej ruke jednobalenie po 6 dvojlitroviek bublivody v napriamených rukách pred sebou - teraz mám čo robiť vyniesť hore schodmi na druhé poschodie jedno normálne. Vek, choroby a iné sa podpísali.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

K mikroplastom tu mame temu: Mikroplasty - www.hojko.com

Ja som uz videl kopu napojov na priamom slnku, to na miestach, kde to moze vidiet zakaznik, ako asi skladuju a prepravuju tam, kde bezny clovek nevidi? Ja uz "plastovu vodu" nechcem.
Mek napísal: 25 apr 2025, 13:37Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ale napriklad na otazku "kedy" - vyjedat v noci chladnicku nie je dobre tak ci tak. V kazdom dni by mal byt isty pocet hodin bez jedla - hovori sa tomu intermittent fasting (alebo eating window) - ked nastupuju v creve bakterie na cistenie a regeneraciu. A kto stale nieco je, tak tento cistiaci cas nema a to je problem. Vacsina ludi ani nevie, ale ten intermittent fasting ma uz teraz, iba dost kratky, ked este pred spanim jedia a rano po zobudeni tiez. Pauza by mala byt okolo 10 hodin.
Dakujem, pocul som uz o tom, ja nemam problem jest 2x alebo 1x za den - a prekvapivo nie som hladny, ale nie kazdy den.

Je potrebne, aby to bolo kazdy den? Kedy je najlepsie dat si pauzu, vynechat ranajky, obed, alebo veceru?

Co post, 1-2-dnovy, kedy sa maju nastartovat specialny uzdravovaci rezim, prip. ste to skusali?

Novinka, ani kuracie maso nie je prilis zdrave, hlavne pre muzov: Kuracie mäso a rakovina: Štúdia objavila prekvapivú spojitosť
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
v tom clanku pisu ze nejde ani tak o to ze je to kuracie maso ale o sposob pripravy pri vysokych teplotach.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer
Ten najzakladnejsi IF je spominanych 10h. Pri nom mozes kludne jest klasicky 3x denne. Pocita sa aj spanok.

IF je forma stravovania ako taka. Nie je to docasna dieta. Ja napr neranajkujem cca 7r cize nejem 17h. Casto krat je to kusok menej lebo neskoro vecer pri telke je ťažké nieco nechrumat :D

Post je velmi odporucany. V poslednej dobe o tom casto pocuvam. Najcastejsia verzia je raz za tyzden vynechat den. Svagrov brat si 1-2x za rok da 7-10 dnovy post. To uz je riadny masaker.

Ja kuracie a morcacie prsia robim uz len v sous-vide. A osmazit 40s z kazdej strany. Mi to aj ovela viac chuti.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas - Dakujem.

Lenze kedy nejest, ak mate skusenosti?
- Rano by som ani nemusel, ale nebude mi skvrkat v bruchu, nie je do nezdrave, nebude mi chybat energia, alebo si na to telo zvykne?
- Obed by sa tiez dal vynechat, sustredit sa na vydatne ranajky, ale opat, co skvrkanie v bruchu prave podvecer?
- Vecera, mozno idealna moznost, ale dokazem zaspat bez vecere?
Konecne som to kupil, mam par otazok. Ma sa spotrebovat do 2 dni, ale vydrzi aj dlhsie, prip. kolko vam vydrzi? Co je to 25x, ze je tam 25kusov mrkvy? Mozem to vypit naraz, alebo na 2x? Alebo ako je najlepsie to pit?

Ake su vase oblubene stavy lisovane za studena, ci uz tato znacka, alebo ina? Pripadne ake kombinacie su chutne a zdrave, mozno jablko + mrkva, kedze maju rozne vitaminy a vyzivne latky, alebo ine?

EDIT: starysomar - ja nikdy nepijem z flase, ani z plechovky.

Co sa pocita za "jedlo", aj sladene napoje, alebo nesladene, okrem vody? Napr. som zacal pit cierny caj rano, teraz aj bez cukru, len s citronom, je to povolene?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne také šťavy (aj mrkvová) vypité naraz alebo v čase hodina-dve robili problém .
V chlade pri 5-7°C vydrží pár dní no nepiť priamo z obalu nech sa nedostane "ani bunka" z kože atd.
25x je asi že je z 25 "priemerných" mrkiev - iné ma nenapadá.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pokial si dobre pamatam z uvedenych Zoe podcastov, caj bez cukru neprerusuje post.
Co sa tyka stiav, s nimi opatrne, nakolko cele ovocie a zelenina obsahuju aj vlakninu, stavy nie - hlavne tie ovocne, maju zato vsetky cukry (fruktozu, glukozu).
gogo956
Redeemer
Redeemer

ano stavy su väčšinou bez vlákniny a preto maju vysoký GI. Vylepšiť sa to dá napr tak, ze spolu so šťavou sa zje za hrsť nejakych orechov. Tým sa zníži GI a zároveň výrazne zvýši vstrebatelnost vitaminov rozpustnych v tukoch ktore sa nachadzaju v tej šťave. :-)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem, to su uzitocne rady.

Ziadne stavy neobsahuju vlakninu? Ani tie za studena lisovane?

Co okrem orechov je este vhodne k stavam? Nejake celozrnne tycinky, alebo nieco na "chrumanie", take arasikove chrumku uz su velmi nezdrave, alebo je to este OK?

Este otazka, su nealko radlery a nealko piva nezdrave, resp. menej nezdrave ako alko verzie? O pive boli clanky, ze je zdrave, ale co nealko, prip. co je menej nezdrave, asi pivo, kedze radlery su sladke?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ziadne stavy neobsahuju vlakninu? Ani tie za studena lisovane?
celé ovocie/zelenina su z výživového hľadiska najcennejšie. Akákolvek kvalitná šťava už taká hodnotná nie je.
Co okrem orechov je este vhodne k stavam?
práve tie orechy sú vhodné, z dôvodu vysokeho obsahu zdraveho tuku. Ale ide o primeranost-privela orechov tiez nie je uplne ok.

arasidove chrumky ani rozne tyčinky nie su ideálne. Občas ale zdravemu človeku neuškodia.

Pivo zdravé nie je celkom určite. Radlery su zase plné sacharidov. Ale aj tu plati pravidlo primeranosti, že občas a v rozumnom mnozstve je to pre zdraveho cloveka este v poriadku.

Ono zdrava vyziva je dolezita, ale co je rovnako dolezite je pravidelny fyzicky pohyb alebo rozumne prevadzkovaný šport. Ak sa niekto síce racionalne stravuje ale väčšinu dňa je fyzicky pasívny, tak ťažko bude mať zdravý organizmus. :)
Naši predkovia boli skoro neustale v pohybe, neválali sa ako my na gauči ani nepresedeli deň pred pocitacom/mobilom.

Autoeditácia príspevku po 13 min 16 sek:
Záhadná súvislosť mikroplastov s mozgovou príhodou a infarktom – nové indície - Business Insider
https://www.businessinsider.com/micropl ... ack-2025-4
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za rady, opat.
intermittent fasting (alebo eating window) - ked nastupuju v creve bakterie na cistenie a regeneraciu. Pauza by mala byt okolo 10 hodin.
AI mi povedala, ze pauza ma byt 14 hodin, tak ako to je, staci 10, alebo 12? Rovnako, ma to nejaky benefit, ak by som to dodrzoval iba niekolko dni v tyzdni, nie kazdy den? Kedze uz teraz to dokazem, 14+ hodin, ale iba par dni v tyzdni.

Tiez by som potreboval potvrdit, ci sa cierny caj bez cukru pocita za jedlo, podla AI to nie je jedlo, lebo nema takmer ziadne kalorie, ale musi byt aj bez citronu.

Vyskusam aj 14+ kazdy den, kedze mozem caj, len je pre mna komplikovane to zladit, kedze nemozem vecerat kazdy den skoro...

EDIT: K mikroplastom, prosim pokracuj tu, ja zacitujem tvoj prispevok v tejto teme a odpoviem: Mikroplasty - www.hojko.com.

EDIT2: OK, tak uz si re-postol, tak budem tam pokracovat, dakujem.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dreamer napísal: 29 apr 2025, 10:04 AI mi povedala, ze pauza ma byt 14 hodin, tak ako to je, staci 10, alebo 12? Rovnako, ma to nejaky benefit, ak by som to dodrzoval iba niekolko dni v tyzdni, nie kazdy den? Kedze uz teraz to dokazem, 14+ hodin, ale iba par dni v tyzdni.

Tiez by som potreboval potvrdit, ci sa cierny caj bez cukru pocita za jedlo, podla AI to nie je jedlo, lebo nema takmer ziadne kalorie, ale musi byt aj bez citronu.
14 je idealne, ale vacsina ludi neznesie asi viac ako tych 10. Obe otazky pokryvaju tie Zoe podcasty, skus si tam vyhladat temu intermittent fasting. Ja ti teraz z hlavy povedat neviem, bolo to uz davno co som to pocuval a sam IF nepraktizujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Este otazka, kolko hodin sa povazuje za celodenny post? Pocita sa aj 20, 22, alebo 24 hodin, ked zahrna noc, napr. 18:00 - 16:00, alebo 16:00 - 16:00?

1 000-násobný nárast v krvi: Erytritol v tvojej kuchynskej linke ti „dláždi cestu“ k infarktu či mŕtvici

Tento clanok tu nechavam, ale zamerne som to postol aj to temy Cukor - Strana 2 - www.hojko.com.

Strucne, je takmer vsade a nemusi sa uvadzat v zlozeni, takze je velmi tazke ho identifikovat, viac v teme Cukor.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ultrazpracované potraviny škodí. Mnohem více, než se čekalo
https://www.koktejl.cz/zajimavosti/ultr ... d=83456319
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Otázne je, či toho zo slniečka - alebo toho z rýb :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 26 máj 2025, 20:37 Otázne je, či toho zo slniečka - alebo toho z rýb :)
ano je rozdiel medzi ziskanim vit D3 zo stravy a z premeny. Obidva sposoby maju svoje vyhody aj nevyhody, čo by bolo na dlhšie.
Idealne je kombinovat oba zdroje- Slnko aj stravu /suplementy/.
Bez suplementov to od urcite veku nejde, ak chceme mat dostatocnu hladinu vit D v krvi. Je to hlavne z toho dovodu, ze efektivna premena 7-dehydrocholesterolu pod vplyvom UVB žiarenia na vitamín D3 sa vekom vyrazne znizuje už po 30tke a dalej klesa. Takže seniory mozu byt na Slnku hoci aj dlho ale nemaju z toho hladiska vit D prakticky ziaden uzitok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Odborníci upozorňujú pred konzumáciou energetických nápojov - Správy STVR

Autoeditácia príspevku po 21 hod 18 min 13 sek:
Vedci sa zhodli: Obľúbené pochúťky Slovákov zvyšujú riziko cukrovky
Tím výskumníkov analyzoval dáta od viac ako 500 000 dospelých. Výsledky boli jednoznačné. Každá ďalšia denná porcia sladeného nápoja zvyšuje riziko cukrovky typu 2 až o 25 %. V prípade ovocných džúsov stúpa riziko o 5 % na jednu porciu. Zaujímavé je, že pevné cukry – teda tie prijímané v potravinách ako koláče, sušienky či čokoláda – nemali taký silný efekt. V niektorých prípadoch dokonca vykazovali slabší alebo žiadny vplyv na rozvoj diabetu.
Kofein neovlivňuje jen únavu a usínání, ale výrazně mění i fungování mozku během spánku – VTM.cz

- Kofein výrazně mění fungování mozku během spánku
- Účinek je nejsilnější u mladých dospělých, zejména v REM spánku
- Tyto změny mohou narušovat regenerační procesy a dlouhodobě ovlivnit kognici
Napísať odpoveď