Nesmrtelnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Dozijeme sa nesmrtelnosti?

Ano
54
22%
Nie
187
78%

Celkom hlasov: 241

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Nesmrtelnost

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tajomstvá dlhovekých - Secrets of the Superagers (2023) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz
Iba málo ľudí dokáže odolávať starnutiu...Ale práve tí nás zaujímajú. Čo je ich tajomstvom? Dr. Michael Mosley cestuje po svete, aby ich našiel... Zoznámte sa s ľuďmi, ktorých životné tajomstvo súvisí s dlhovekosťou. Práve s týmito ľuďmi sa Dr. Mosley rozpráva a nachádza ich všade. Od Číny po Taliansko. Každý z týchto ľudí má mimoriadny vzhľad, stravuje sa inými potravinami a žije radikálne iným spôsobom života. Skúma aj to, ktoré miestne zvyklosti, vrátane stravovania a cvičenia, pomáhajú spomaliť proces starnutia. (RTVS)
Zaujimavy dokument, pouzivaju vyskumy, aj umelu inteligenciu, prave teraz a kazdy pondelok na Dvojke, reprizy v utorky.

Dvojka 17.06.2025 15:10, Dvojka 23.06.2025 20:35
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

65-ročný lekár má biologický vek pod 40: „Starnutie je len ďalšia diagnóza, ktorú možno liečiť“

TLDR od AI:
– biologický vek Dr. Hymana je 39, hoci kalendárne má 65
– starnutie považuje za diagnózu, ktorú možno cielene ovplyvniť
– zameriava sa na výživu, metabolizmus, mitochondrie a zápaly
– denne medituje, vedie si denník a pravidelne cvičí
– užíva doplnky ako kreatín, omega-3, vitamín D, kurkumín a NMN
– praktizuje prerušovaný pôst a využíva stresory ako sauna a ľadové kúpele
– stravu tvorí najmä olivový olej, malé ryby, krížová zelenina, bobule a orechy
– jedlo vníma ako biologickú informáciu ovplyvňujúcu zdravie
– vyhýba sa alkoholu, dôraz kladie na kvalitný spánok a pohyb
– dôležitá je preňho aj silná komunita priateľov
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

...a nema cas skoro na nic ine.
Moj biologicky vek je (podla appky merajucej HRV) 64-68, realny 38. Vsak sa aj citim ako nejaky dochodca, ale makat treba...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Co je to HRV?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

z jedneho parametra naviac meraneho nejakou domacou appkou iba tazko objektivne zhodnotit niekoho zdravotny stav. Ako urcity zmysel to ma, ale sam o sebe je nedostatocny.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ta domaca appka je pripojena k hrudnemu pasu Polar H10, co je zlaty standard a svetovo uznavany sposob merania HRV.
Dlhodobejsi priemer hodnot HRV udava stav autonomneho nervoveho systemu, ktory je velmi dolezity.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek napísal: 30 jún 2025, 14:08 Ta domaca appka je pripojena k hrudnemu pasu Polar H10, co je zlaty standard a svetovo uznavany sposob merania HRV.
Dlhodobejsi priemer hodnot HRV udava stav autonomneho nervoveho systemu, ktory je velmi dolezity.
citácia z článku: "tento parameter sa nazýva variabilita srdcového tepu"
Dobre, berme že to ten pás presne zmeria a appka správne vyhodnoti. Aj tak to je stále iba jeden parameter, z toho je nemožné urobit komplexné závery o zdravotnom stave daneho cloveka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No ked som si to dal do googla tak meranie HRV ponukali len dost pochybne institucie.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To moze byt aj preto, ze HRV meraju aj smart hodinky (aj ked nespolahlivo), a tie hrudne pasy nie su nejak extra drahe.
Okrem toho jednotlive meranie HRV toho moc nepovie, dolezity je dlhodobejsi priemer a trend. Najvypovednejsie je meranie hned rano po zobudeni, este pred akoukolvek aktivitou, a kazde rano za rovnakych podmienok. Neda sa niekam kvoli tomu chodit tak casto.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Génová terapia proti starnutiu predlžuje život až o 20 %
- Vedci z Universitat Autònoma de Barcelona vyvinuli génovú terapiu, ktorá zvyšuje hladinu proteínu Klotho, známeho ako „strážca dlhovekosti“.
- Tento proteín má ochranný účinok na mozog, srdce a kosti a jeho nedostatok súvisí s rýchlejším starnutím a vyšším rizikom úmrtia.
- Terapia bola testovaná na starších myšiach, ktorým predĺžila život o 15 až 20 % a zlepšila pamäť, hustotu kostí a tvorbu neurónov.
- Najväčší účinok bol zaznamenaný u samíc, čo naznačuje možnú ochranu pred osteoporózou.
- Výskum ukazuje, že zvýšenie hladiny Klotho môže zlepšiť kvalitu starnutia, nielen ho spomaliť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Bryan Johnson (clovek co objavil liek na vecny zivot a berie krv svojho syna) vs Mikir:

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 29 aug 2025, 19:11 Lenze to uz nebudeme my, akakolvek virtualna podoba zivota bude iba nebiologickym klonom, kopiou, ktora bude mat spomienky povodneho cloveka, ale ten clovek pri "prenose" prakticky zomrie.

Ludia teda nemozu dosiahnut nesmrtelnost "prenosom" do nebiologickeho tela.

To je pre mna nezodpovedana otazka. Nie sme svojmi bilogickymi klonmi zo vcerajsieho dna? Ved o vedomie pocas spanku prideme. Ako sa to lisi, ked tvoje spomienky a HW presunies do softveru? Ten klon sam pre seba bude rovnako realny a zivi ako ty.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Vieš si predstaviť jedinca (klonovaného v čomkoľvek) bez fyzického tela s vedomím že existuje - aj nie?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 29 aug 2025, 19:24To je pre mna nezodpovedana otazka. Nie sme svojmi bilogickymi klonmi zo vcerajsieho dna? Ved o vedomie pocas spanku prideme. Ako sa to lisi, ked tvoje spomienky a HW presunies do softveru? Ten klon sam pre seba bude rovnako realny a zivi ako ty.
Spanok je nieco ine, fyzicky nosic zostava prakticky rovnaky, vedomie sa nevypina, iba akoby hibernuje, ale vlastne je neustale aktivne, aj snivame, iba to nie je vzdy prepojene s trvalou pamatou, takze si sny malokedy zapamatame.

Akykolvek "presun" vedomia nie je prakticky mozny, ani najrychlejsi prenos dat v PC nie je vlastne presun, iba kopirovanie a vymazanie zdroja, teda ak subor kopirujeme, postupne sa skopiruje na novy nosic, nasledne sa povodny zmaze. Pri biologickom tele, mozgu, by sa vedomie tiez iba skopirovalo, ak by bola kopia kompletna, tak by sa original zmazal, teda zabil.

Aj pri najrychlejsom prenose, aj ak by trvalo realne 0,0000 sekund (povedzme ze by to bolo mozne, aj ked nie je), tak stale by to bola iba kopia, kedze povodne vedomie, data, by existovali stale aj na povodnom biologickom nosici, takze by vznikol dokonaly klon, ktory by mal aj identicke spomienky a zdanlivo aj vedomie, ak by sa nasledne pomiesali, tak by bolo asi nemozne urcit, ktore je originalne, teda ak by nebolo jedno biologicke a druhe nebiologicke.

Mozno su teorie, ako by sa dalo vedomie skutocne preniest a nie iba skopirovat a zmazat, ale najskor by sme mali pochopit mozog a vedomie ako take, no aktualne tomu stale nerozumieme.

Ak mate k tomu novsie a zaujimave informacie, tak ich privitam.

EDIT: Ja som zvazoval, ze by sa v mozgu mohli postupne nahradzat neurony umelymi, alebo aj biologickymi - zdravymi, "donekonecna", tym by sa mohla dosiahnut ista forma nesmrtelnosti, aj ked mozne to je iba teoreticky. Stale je tu ale otazka, ci by sa pri urcitom pocne vymeny neuronov uz nejednalo o klon, mozno pri 50%, alebo az pri 100%, vtedy by uz povodne fyzicke nosice boli kompletne vymenene, postupne, ale vlastne by to bolo ako preniest vedomie do ineho mozgu a povodny znicit. Toto je celkom zaujimave, lebo teoreticky by sa to vedomie mohlo stale udrzat a mozno ani po vymene 100% neuronov by nemuselo zaniknut.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 29 aug 2025, 21:11 Spanok je nieco ine, fyzicky nosic zostava prakticky rovnaky, vedomie sa nevypina, iba akoby hibernuje, ale vlastne je neustale aktivne, aj snivame, iba to nie je vzdy prepojene s trvalou pamatou, takze si sny malokedy zapamatame.
A zalezi na povahe nosica?
Dreamer napísal: 29 aug 2025, 21:11 Akykolvek "presun" vedomia nie je prakticky mozny, ani najrychlejsi prenos dat v PC nie je vlastne presun, iba kopirovanie a vymazanie zdroja, teda ak subor kopirujeme, postupne sa skopiruje na novy nosic, nasledne sa povodny zmaze. Pri biologickom tele, mozgu, by sa vedomie tiez iba skopirovalo, ak by bola kopia kompletna, tak by sa original zmazal, teda zabil.
Ale ved original nemusis zabit.

A aj keby to trvalo dlh, teoreticky mozes mozog pred tym zmrazit aby si ho preniesol v konzistenom stave.
Mozno su teorie, ako by sa dalo vedomie skutocne preniest a nie iba skopirovat a zmazat, ale najskor by sme mali pochopit mozog a vedomie ako take, no aktualne tomu stale nerozumieme.
Ja si nemyslim, ze vedomie je nieco specialne, zatial som nevidel ziaden naznak toho ze by malo byt specialne, preto by malo ist bez problemov kopirovat aj simulovat.

Dreamer napísal: 29 aug 2025, 21:11 EDIT: Ja som zvazoval, ze by sa v mozgu mohli postupne nahradzat neurony umelymi, alebo aj biologickymi - zdravymi, "donekonecna", tym by sa mohla dosiahnut ista forma nesmrtelnosti, aj ked mozne to je iba teoreticky. Stale je tu ale otazka, ci by sa pri urcitom pocne vymeny neuronov uz nejednalo o klon, mozno pri 50%, alebo az pri 100%, vtedy by uz povodne fyzicke nosice boli kompletne vymenene, postupne, ale vlastne by to bolo ako preniest vedomie do ineho mozgu a povodny znicit. Toto je celkom zaujimave, lebo teoreticky by sa to vedomie mohlo stale udrzat a mozno ani po vymene 100% neuronov by nemuselo zaniknut.
Tvoje vlastne buky sa v celom tele niekolkorat vymenia. Tu narazame na Theseovu lod (pozri na wikipedii).
Umele neuronove siete maju tu vlastnost, ze ked z nich nahodne odstranis neurony, tak stale funguju dobre, lebo je tam ista redudancia, takze tento plan je za mna ok, postupne nahradzanie neuronov by fungovat mohlo.

lenze je to rovnaky problem ako s teleportaciou, si na druhej strane ty alebo len tvoja kopia. Ja v podslednej dobe zastavam nazor, ze na to nezalezi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 30 aug 2025, 8:23A zalezi na povahe nosica?
To je dobra otazka, "umely" je "nezivy", teda by sa mohlo zdat, ze nezije, ze je to iba taka simulacia zivota.

Na druhej strane, zive aj nezive nosice sa skladaju z rovnakych atomov - rovnako tie zive nejak ozili, tak mozno by mohli "ozit" aj umele, ale to je na dlhu diskusiu.
Ale ved original nemusis zabit.
Lenze potom bude moje povodne vedomie stale v povodnom tele, ktore casom zomrie a to druhe uz bude iba klon, ktory bude mat moje spomienky.

Predstav si, ze by ta takto skopirovali, stacilo by ti, ze vidis svoju kopiu, ktora zije, ma tvoje spomienky, mozno takto dokaze zit vecne, ale ty - tvoje povodne ja, coskoro zomrie? Mne by to nestacilo, to uz radsej mat vlastne dieta, s mojimi genmi, zive, aj ked odlisna osobnost.
Ja si nemyslim, ze vedomie je nieco specialne, zatial som nevidel ziaden naznak toho ze by malo byt specialne, preto by malo ist bez problemov kopirovat aj simulovat.
Prave o to ide, kopirovat, simulovat ano, ale nie preniest.
Tvoje vlastne buky sa v celom tele niekolkorat vymenia. Tu narazame na Theseovu lod (pozri na wikipedii).
Umele neuronove siete maju tu vlastnost, ze ked z nich nahodne odstranis neurony, tak stale funguju dobre, lebo je tam ista redudancia, takze tento plan je za mna ok, postupne nahradzanie neuronov by fungovat mohlo.

lenze je to rovnaky problem ako s teleportaciou, si na druhej strane ty alebo len tvoja kopia. Ja v podslednej dobe zastavam nazor, ze na to nezalezi.
To je tazka tema, ci a v akom momente je to uz ina osoba, ine vedomie.

Teleportacia, to je upat nova tema, podla mna je nemozna, lebo tam sa vzdy vytvori kopia a povodne telo zomrie, je znicene, ale toto je uz vazne na samostatnu temu, je to OT.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 30 aug 2025, 22:42 To je dobra otazka, "umely" je "nezivy", teda by sa mohlo zdat, ze nezije, ze je to iba taka simulacia zivota.
To je rovnaky druh otazky, ci umelo vyrobene H2O je horsie ako prirodzene H2O. Za mna nie.
Dreamer napísal: 30 aug 2025, 22:42 Na druhej strane, zive aj nezive nosice sa skladaju z rovnakych atomov - rovnako tie zive nejak ozili, tak mozno by mohli "ozit" aj umele, ale to je na dlhu diskusiu.
Clekovo ludia maju divnu definiciu zivota, ktora nepokryva vsetky pripady.
Dreamer napísal: 30 aug 2025, 22:42 Lenze potom bude moje povodne vedomie stale v povodnom tele, ktore casom zomrie a to druhe uz bude iba klon, ktory bude mat moje spomienky.

Predstav si, ze by ta takto skopirovali, stacilo by ti, ze vidis svoju kopiu, ktora zije, ma tvoje spomienky, mozno takto dokaze zit vecne, ale ty - tvoje povodne ja, coskoro zomrie? Mne by to nestacilo, to uz radsej mat vlastne dieta, s mojimi genmi, zive, aj ked odlisna osobnost.
Hej, ale to nic nehovori o tom, ci ten klon je zivi alebo nie.
Dreamer napísal: 30 aug 2025, 22:42 Prave o to ide, kopirovat, simulovat ano, ale nie preniest.
Akosi mi unika v com je problem.

Mozno si myslis, ze vedomie je nieco specialne.
Dreamer napísal: 30 aug 2025, 22:42 To je tazka tema, ci a v akom momente je to uz ina osoba, ine vedomie.
Podla mna je clovek ine vedomie po kazdom bezvedomi (vratane spanku).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez si myslim ze ak by si bol schopny preniest vedomie do ineho tela tak je uplne jedno ci to bude kopia, simulacia alebo cokolvek, ty budes stale ty, aj ked budes iny stale to budes ty, lebo predsa ty nemozes byt nikto iny ako ty.
ked budes mat dopravnu nehodu a budu ti musiet vyoperovat 30% mozgu a ty prezijes tak stale to budes ty, aj ked ti chyba polka mozgu.
Napísať odpoveď