Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

danodrevo
Light Professional
Light Professional

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa danodrevo »

aacid napísal: 09 okt 2025, 8:36 ak ti stacia aj dve dvere a dve sedadla tak mazda MX-5 je ideal lacne zabavne auto. vykon a zrychlenie nie je vsetko, hlavne ked dnes kadejake cinske elektro da 0-100km/h pod 4 sekundy. dolezitejsie je vyvazenie, podvozok a vaha. nie nadarmo sa kazdy rok konaju celosvetove zavody vyhradne pre mx-5tky. kazdy kto na tom jazdil ti povie ze lepsi pocit z jazdy zazijes az pri nasobne drahsich supersportoch.

a je uplne jedno ci kupis najnovsi model alebo starucku NA-cku, tie jazdne vlastnosti su stale tam. a take NC-cky ktore sa nikomu nepacia sa daju kupit za 5-6 tisic stale.
podpisujem, mám na miatách dačo pojazdené a je strašne cool auto. Ideálne okresky a rýchlosti do 100km/h, tam sa cíti najlepšie. Škoda fakt malého kufra, že to nevieš vziať na nejaký dlhší trip, lebo tam dáš fak len nejaké malé tašky, ruksak a podobne. A ani to nie je auto pre vyšších a dobre stavaných ľudí ako 180-185cm a 100kg. :-D
chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

Johnnny napísal: 08 okt 2025, 15:11 Zaujimava je inak EV6 GT ktora ak som to pochopil spravne ma tu virtualnu prevodovku z Ioniq 5 N, ale zaroven nevyzera ako taska do sprchy. Akurat ta cena no ...
Tak, to uz lovis vo vodach na Nordschleife :D Ked som skusal Ioniq 5 , tak som vyskusal aj Ioniq 5 N a to je uz iny level aj v ramci EV... Podobne aj Tesla Y performance ked som skusil, to uz neni raketa, ale doslova katapult na lietadlovej lodi :lol:
Sedel som v Juniper a ten interier mi lacny neprisiel, to bez debaty. Akurat sa mi tam sedelo citelne horsie nez v Tavascane. Ale odradza ma ten az prehnany minimalizmus. Z praktickeho hladiska je to jedno, ale ... proste pozeram aj an ten vizual :)
Na vsetko sa da zvyknut, tiez som nevedel ako si zvyknem na chybajucu pristrojovku a teraz absolutne neriesim... jedine co ma dodnes hneva, ze priehradku musim otvarat cez display... to fakt nechapem :smt098
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

chlapec10 napísal: 09 okt 2025, 14:01

Na vsetko sa da zvyknut, tiez som nevedel ako si zvyknem na chybajucu pristrojovku a teraz absolutne neriesim... jedine co ma dodnes hneva, ze priehradku musim otvarat cez display... to fakt nechapem :smt098
Tu priehradku si vieš nastaviť na tlačidlo na volante keď ju používaš tak často.

Autoeditácia príspevku po 3 min 11 sek:
danodrevo napísal: 09 okt 2025, 13:00 podpisujem, mám na miatách dačo pojazdené a je strašne cool auto. Ideálne okresky a rýchlosti do 100km/h, tam sa cíti najlepšie. Škoda fakt malého kufra, že to nevieš vziať na nejaký dlhší trip, lebo tam dáš fak len nejaké malé tašky, ruksak a podobne. A ani to nie je auto pre vyšších a dobre stavaných ľudí ako 180-185cm a 100kg. :-D
Ak mám 195cm a 85kg tak mi s toho bude trčať hlava?
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

lukas9206 napísal: 09 okt 2025, 15:24 Tu priehradku si vieš nastaviť na tlačidlo na volante keď ju používaš tak často.

Autoeditácia príspevku po 3 min 11 sek:

Ak mám 195cm a 85kg tak mi s toho bude trčať hlava?
Veru nie. Tam je aj veľmi limitné nastavenie sedačky. Moj kamoš tvojich rozmerov veľmi nadával, je to veľmi diskriminačné auto pre vysokých. No existuje firma, čo vie vybratím koľajničiek a mechanizmov pod sedačkou ju znížiť o nejakých 5-6cm ale výmenou za jednu permanentnú polohu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nj, to si pamatam za cias najvacsej slavy Hooniganov ako kupili najhorsiu miatu co nasli a postupne z nej spravili motokaru... bolo tam viac nadpriemerne vysokych ludi a presne pre nich hladali co najnizsie sedacky...

ale myslim ze aj napriek tomu ze by si to mal auto na zabavu tam tam nechces davat skrupinovu sedacku :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Baterie s dojezdem 1000 km míří do výroby | EV Magazin
https://www.evmagazin.cz/toyota-sumitom ... =264227692
Podle dřívějších oznámení společnosti by tyto baterie mohly nabídnout dojezd přes 1000 kilometrů na jedno nabití a schopnost dobít kapacitu z 10 na 80 procent během pouhých 10 minut.
Autoeditácia príspevku po 6 min 36 sek:
**
Tesla představila novinky pro spořivé.
https://www.autorevue.cz/tesla-predstav ... =264228742
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

chlapec10 napísal: 09 okt 2025, 14:01 Tak, to uz lovis vo vodach na Nordschleife :D Ked som skusal Ioniq 5 , tak som vyskusal aj Ioniq 5 N a to je uz iny level aj v ramci EV... Podobne aj Tesla Y performance ked som skusil, to uz neni raketa, ale doslova katapult na lietadlovej lodi :lol:

Tak ono to nie je tak, ze by som nad EV6 GT nejak realne uvazoval, ale paci sa mi tato konkretna funkcia. Mohli by dat moznost dodatocnej aktivacie aj v inych vozidlach znacky, aspon v obmedzenom rezime (bez prdenia ktore ma nikdy nebralo :-D )

Osobne by som aj tak skor pozeral skor na Highland, nez Juniper, kedze ma SUV extra neberu. Chcel som len povedat, ze kvalitativne mi fakt ten interier zly neprisiel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak e-UP dorazil vcera! este sice na prevoznych znackach,takze som sa bol len okolo domu previezt...

celkom sranda auticko, malicke ale vnutri priestranne, urcite priestrannejsie nez corolla na ktorej obcas jazdievam...
interier je trochu viac retro nez by som cakal na 2021-2022... ale asi mi to aj vyhovuje. ziadny dotykovy displej, rucna rucna brzda, tocitko hlasitosti pekne cvaka... to ze mas fyzicky kluc ktory musis ozaj zastrcit a pootocit s nim aby si "nastartoval" :D alebo to ze okna na zadnych dverach su len take vyklapacky :D
na druhu stranu to ma vyhrievane sedadla, predne sklo aj spataky. cuvaciu kameru aj ked mensiu som este asi nevidel. a jediny otravny senzor je tam LKA ktore je priamo na fyzickom tlacidle ale zatial som nejak nezaregistroval ze by to nieco robilo s volantom, uvidim casom.
svizne je tak akurat, trhat rekordy asi nikde nebudem ale pri kickdowne uz tie tenucke gumy presmykuju :D
z tych par km co som presiel mi vychadza za 200km by som vedel dat na plne nabitie co je pre mna az az, tak nejak som planoval ze budem nabijat kazdu noc ale tak to nebude ani zdaleka.
k nabijaniu som planoval ze budem len z 230V zastrcky cez noc al nejak som nikde neobjavil ako obmedzit maximalne nabitie na 80%, trochu sa obavam ze na to budem potreboval wallbox.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 11 okt 2025, 23:09 tak e-UP dorazil vcera! este sice na prevoznych znackach,takze som sa bol len okolo domu previezt...
Cena? z DE?

nejak som nikde neobjavil ako obmedzit maximalne nabitie na 80%, trochu sa obavam ze na to budem potreboval wallbox.
Toto chyba aj mojej zene na e-Twingu, obavam ze ani wallbox to nebude vediet (nas nevie), jedine ze by VW nejak daval stav nabitia wallboxu.... Jedine riesnie co mi napada, ze na wallbaxe nastavis limit ci uz casovy alebo na mnozstvo kwh
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

13500 stalo.

nakoniec som to v tej appke nasiel, daju sa tam nastavis casy odchodu, takze teoreticky rano 7:15 by ma malo cakat auto vyhriate, vyklimatizovane, odmrazene sklo a nabite na 80%... uvidime aka bude realita. Keby to bolo takto easy tak super, aj tych 100 eur rocne za predplatne stoji za to... hlavne nech uz tu appku nemusim otvarat lebo je to tragedia kym sa to zosynchronizuje s autom.
ono je pekne ze ma auto v sebe e-simku a dokazes s nim komunikovat kdekolvek ale zase ked ho mam doma, preco sa nemoze pripojit na wifi a nemozem s nim komunikovat priamo?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pretoze to si ty, ktory byva v rodinnom dome a auto stoji v garazi alebo niekde pred domom. No su ludia, ktori ziju v panelakoch, auto stoji pred panelakom, v podzemnej garazi alebo 200 metrov od bydliska. A preto je tam esim.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Sak ta esim je super, nech tam ostane ale preco tam neni aj wifi tomu nechapem.
teda chapem asi keby k tomu daju pristup cez wifi tak uz by sa nasiel niekto kto by spravil 3rd party appku aby nemusel clovek cele vladtbictvo auta platit predplatne na to aby vedel auto nabit na 80% len...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Vsak to nie je ziadny problem obmedzit platnost licencie hoci aj cez wifi, robilo by sa to aktivatorom, ci uz cez aplikaciu v mobile, cez servis podla VIN cisla alebo ako. Proste tam wifi nedali a tam to konci.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 12 okt 2025, 16:31 preco sa nemoze pripojit na wifi a nemozem s nim komunikovat priamo?
Lebo predpokladam ze chceli usetrit za wifi modul...
Ale tak, mne to logiku dava ze to tak je nastavene, na Tesle mam wifi, no aj tak ide vzdy spojenie auto > cloud > appka... Fakt by sa mi nechcelo pobehovat po dome aby som chytil signal z auta, pripadne prepinat siet z domacej na auto wifi... nehovoriac o tom, ze takto mame so zenou obaja v mobiloch Renault aj Tesla appku a obaja vieme kedykolvek dat obe auta zohriat/vychladit pred odchodom, kdekolvek z domu
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

chlapec10 napísal: 13 okt 2025, 12:34pripadne prepinat siet z domacej na auto wifi...
tak hadam sa mohlo auto pripojit na domacu siet vzdy ked pridem domov s nim.

zial cez ten ich cloud to ide tragicky, dnes rano ma ziadne vyhriate auto necakalo, mozno to funguje len ak je auto v nabijacke. kto vie, v manuali to neni popisane vobec, v tej appke tiez nie... vsetko je to pokus omyl.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 13 okt 2025, 15:26 tak hadam sa mohlo auto pripojit na domacu siet vzdy ked pridem domov s nim.
Ked si pisal ze pripajat na priamo, tak som pochopil ze pripojit priamo Mobil>Auto, mimo cloud... Ked uz je auto raz pripojene na cloud (ci uz wifi alebo esim), tak to je jedno...
zial cez ten ich cloud to ide tragicky, dnes rano ma ziadne vyhriate auto necakal, mozno to funguje len ak je auto v nabijacke. kto vie, v manuali to neni popisane vobec, v tej appke tiez nie... vsetko je to pokus omyl.
Z toho si nic nerob, nemoze vsetko fungovat v appke tak perfektne ako tesla :D Kym nam poriadne fungovala Renault appka, tak sme museli ist do servisu na manualny update firmwareu, lebo sa stala nejaka chyba, nepresiel jeden update, potom druhy a zrazu sa tam nakopilo vela updateov co by uz sa uz cez data neupdatlo... Potom este pol roka to blblo a teraz to ide tak 8 pripadov z 10 :lol:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

chlapec10 napísal: 13 okt 2025, 12:34 Lebo predpokladam ze chceli usetrit za wifi modul...
To si nemyslim, pretoze cez wifi modulu sa pohybuje niekde okolo 1 eur, ako antena sluzi obycajny kablik (ako napriklad v notebooku, kde je kabel okolo displeja.

Len pre porovnanie, v prilohe USB wifi kluce z AliExpressu.
Prílohy
scr.png
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

to bude asi kvoli zranitelnosti. Ked to nepripojis k wifi, nemusis riesit milion sposobov, ako sa do auta mozu naburat. Takto usetrili viac za to, ze nemusia riesit security a zranitelnosti, nez za wifi modul :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal: 14 okt 2025, 7:50 To si nemyslim, pretoze cez wifi modulu sa pohybuje niekde okolo 1 eur, ako antena sluzi obycajny kablik (ako napriklad v notebooku, kde je kabel okolo displeja.

Len pre porovnanie, v prilohe USB wifi kluce z AliExpressu.
V tesle model 3 vyhodili packu na smerovky aby usetrili (a nasledne ju vratili pri novej Y)

Kazodpadne nie som automotive expert, ale viem ze napriklad do auta nemozes dat suciastku z Aiiexpress, musis tam vselijake certikacie a podobne srandicky ktore sa presne tykaju aj tej zranitelnosti... Takze som nazoru ze pri ne-premiomovom aute ide o cost cutting
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

chlapec10: Aha, takze certifikaciu udeluje Wi-Fi Alliance alebo pre europske zhody oznacovane cerfikatom CE, TUV, RED a mozno nieco dalsie. V samotnom zariadeni problem nevidim, pretoze je to bezne zariadenie s chipsetom, ktory dodava velky vyrobca, pri wifi to moze byt Intel, Atheros, Ralink, Realtek, Mediatek, Qualcomm, Orinoco, Cisco, Broadcom, Marvell a este par mensich spolocnosti. A prave vyrobcovia chipsetu splnaju potrebne certifikacie. Ostatne je uz len akysi hardware, ktory dokazu spravit v Cine za euro. Dolezite je zabezpecenie prenosu, takze je to o sifrovani napriklad WPA3, ktore je dostatocne bezpecne.

Uz len ked si pozriem ceny po kolko sa bezne taketo wifi moduly predavaju na internete, kde kupujem jeden kus, tak to je do 20 eur. Pri velkom odbere by mal VW urcite polovicnu cenu, ak nie. Takze 10 eur za nieco taketo je podla teba vela, aby sa na tom setrilo???

https://www.mironetcz.sk/intel-wifi-6e- ... y+dp485435
https://aukro.sk/intel-dual-band-wirele ... 7083323858
https://aukro.sk/intel-8265ngw-dual-ban ... 7093962307

Proste to podla mna nie je o certifikacii, ale skor o bezpecnosti. Hodia tam hotovy produkt na eSim, prepoja s ich serverom a ziadne starosti.
Napísať odpoveď