Som si plne vedomý rozdielu medzi samotou a osamelosťou. Koniec-koncov, sám som tu musel niekoľkokrát vysvetľovať. A zo začiatku bola pre samota super vec, hlavne pre problémy doma aj v škole. Ani po rozvode rodičov a dokončení strednej to nebolo inak. No po 30ke sa to samota začala pomaly meniť na osamelosť a s postupujúcim vekom je to čoraz horšie. Nebyť vidoehier tak mi asi prepne.javatar napísal: 05 okt 2025, 16:49 Zit sam a zit osamely su dve odlisne veci (paradoxne najdes aj dost ludi co ziju osamely zivot a pritom maju partnera).
Zit sam a spokojny (gogo sice pise relativne spokojny ale aj v partnerskom vztahu su ludia len relativne spokojny kedze len vymienas jeden druh problemov za druhy) - to by bol v tvojom pripade pozitivny vysledok.
Len moje osobne pocity z poslednej iteracie tejto debaty:
Za mna mi pride, ze si prilis hlboko v srackach a materialov ktore tvoju situaciu vysvetluju zjednodusene, castokrat nespravne ale prinasaju isty pocit ulavy. Sice to tvoju situaciu zhorsi ale na chvilku sa citis lepsie. A hadam vsetci vieme, ze instant gratification je vzdy pritazlivejsia ako ta delayed.
Potom vidim, ze mas strach a predsudky (jednak sposobene negativnymi skusenostami a jednak materialmi ktore tak casto konzumujes).
Dalej len cisto tip (nemam ziadne psychologicke vzdelanie - takze toto ber z velmi velkou rezervou, nech to s tebou rezonuje uz akokolvek), ze si potlacil vela negativneho v zivote co ti neumoznuje potom ani prezivat pozitivne veci (anhedonia) - co ma za nasledok, ze kazda pozitivny krok ma nizku az ziadnu odmenu.
Ono ludia tu sice maju "technicky" pravdu, ze s tym mas nieco robit a ty znies, ze len hladas vyhovorky - lenze kym to neuvidis ty sam, tak nic s tym nebudes robit a vsetko co skusis (dieta, beh, posilka, nadvazovanie vztahov) bude stat len na tvojej voli (obmedzeny zdroj) a nie zmena pohladu na situaciu a nakoniec sa budes sabotovat sam.
Na tvojom mieste by som zacal z obmedzovanim alebo eliminaciou incel materialov a ak mas incel ludi vo svojom okoli (realne ci virtualne) tak sa rozpravajte na ine temy.
Namiesto toho ked ta najblizsie chyti zachvat osamelosti alebo ina situacia kedy tieto materialy pozeras tak to nahrad niecim inym, najlepsie ak mas pri tom aktivny mozog. Napr. aj hranim hier, pozeranim "faktov" o oblubenej fikcii, prechadzka spojena s podcastom na hocikaju temu (len nie vztahy), varenim, hudbou etc. Najlepsi je journaling (na papier), umelecke cinnosti (na vysledku nezalezi), sport/pohyb/priroda, proste veci mimo obrazovky (vynimkou su tvorive hobby ktore si ju vyzaduju) ale ak najlepsie co v danej chvili dokazes je pozriet si historicky dokument o neuskutocnenych projektoch nacistikeho nemecka tak aj to je lepsie ako krmit svoj negative feedback loop system a kazdym rokom sa citit len horsie a horsie.
Terapie este mavas? Sadol ti terapeut?
Mňa však zarazilo tvoje označenie toho videa ako incel materiálu. Kde presne si tam videl incel materiál?
Tak ako som nemal na terapiu peniaze vtedy nemám na ňu ani teraz. Ale aspoň beriem SSRI.
Autoeditácia príspevku po 3 min 46 sek:
Zmenil som obliekanie, zmenil som účes, zmenil som správanie. Všetko hovno platné čo sa žien týka. No aspoň som dostal pochvalu od mami, že som sa zmenil k lepšiemu, takže aspoň pre toto oplatilo to urobiť.retkvic napísal: 08 okt 2025, 10:54 Toto čo písal javatar.
Tiež nesúhlasím s názorom, že treba niekoho zatracovať lebo si nezobral moje rady k srdcu.
Musí chcieť sám a musí to riešiť komplexne, tu je to ako adventný kalendár, vždy sa otvorí nejaké okienko s informáciou, ľudia si myslia, že ho majú za tie roky nacitaneho ako knihu ale poznajú len tie otvorené okienka v kalendári a to že sa sa za tie roky posunul kam sa posunul, že ich v niečom utvrdilo ale pritom ho vôbec nepoznajú.
Síce to trvalo niekoľko rokov, ale konečne sa našiel niekto, kto chápe písanému textu. Ďakujem.retkvic napísal: 08 okt 2025, 10:54 Podľa mna o to ide terepinovi viac, o vzájomnú intimitu, než o nejaké zsuvania s pracovníčkou.