Spánok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Spánok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Beriem melatonin minimalne 10rokov. Nie sice uplne kazdu noc, ale pravidelne. Nevsimol som si zatial ziaden problem, naopak, spanok je kvalitnejsi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Najvyssi cast spisat zavet :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bežná dávka melatoninu na noc sa pohybuje medzi 0,5mg - 5mg. Pri onkologických doplnkových protokoloch sa používa 10 – 40 mg/deň. A su ludia ktori experimentuju aj so stovkami mg na noc. Snad sa to v buducnosti objasni, nakolko rizikova je suplementacia melatoninom.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Bral som 5 mg melatoninu na noc zopar dni a uplne bez efektu, tak som prestal.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek napísal: 09 nov 2025, 15:27 Bral som 5 mg melatoninu na noc zopar dni a uplne bez efektu, tak som prestal.
1/cim je clovek starsi tym ma väčší vyznam melatonin suplementovat. U mladych ludi sa ho tvori dost prirodzene.
2/bežný melatonin telo rýchlo vylúči. Preto mne lepsie zaberaju time release tablety. To znamena ze časť sa uvolni hned a druhá časť postupne v priebehu celej noci. Efekt je jednoznacne lepší. Len ho vyraba iba minimum firiem.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Manželka skúsila Melatonín skrz nespavosť, bolo jej po ňom zle. Vyriešilo sa to iným, liekmi od odborníčky. Mne prípravky od nej ako vedľajší efekt aj výrazne znížili tlak takže pôvodné lieky už nemusím.
gogo956
Redeemer
Redeemer

na zníženie tlaku niekedy stačí začať pravidelne dopĺňat horčík /ale typ ktorý sa dobre vstrebava, tj nie napr oxid/. A spravna hladina horcika aj zvykne zlepsit kvalitu spanku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Magnézium (a stravu s jeho vyšším obsahom) konzumujem dávno. Nestačilo. Najviac pomáha cesnak a terajšia liečba ešte viac, až mávam tlak nízky. Lenže to som mal za mlada a prvé roky v práci - aj pod 100/60.
K lepšiemu spánku mi vedelo pomôcť niektorý večer pivo lenže sa niečo pred časom zmenilo a začal som sa budiť medzi jendnou-druhou v noci tak som pivo prestal kupovať. Mne najviac spánok narušili starosti, problémy v súvislosti s náhlym poklesom zdravia manželkinej mamy až fatálnym koncom. Dovtedy pohoda. Teraz riešim aby sa moja pani ráno nedopotila - je to psychologické. Snažím sa ju naučiť presmerovať myšlienky na pozitívne, pekné spomienky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar
alkohol a hlavne pivo sice vyvolava unavu ale následne kvalita spanku nie je dobrá a človek ma tenedenciu sa budit /napr aj preto ze pivo je vela tekutin a treba ist na zachod/. Uplne skvely je horčík treonát- na spanok je lepsi ako dokonca glycinat.
Proti stresu je super L-theanín. Je lacny a da sa zohnat skoro všade. Jedina mensia nevyhoda je, ze ho treba brať nalačno, inak je ucinok skoro nulovy. Potom este na spanok je dobrý glycín-má aj prijemnu sladkastu chut.
Vyskusal som za tie roky veela suplementov na spanok. Najnovsie budem testovat výtazok z muchotravky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 10 nov 2025, 14:32:D
muchotravka červená ako celok je jedovatá a nie je určite vhodné s nou experimentovat.
Ale jedna látka z nej sa volá muscimol, ta pôsobi ako agonista na Gaba receptoroch a tá toxická v podstate nie je /myslene na pečeň alebo obličky/. Nesmie sa to prešvihnúť s dávkou, potom to ma neprijemne vedlajsie psychicke ucinky. Ale tak je to vlastne so vsetkym- dávka robí liek aj jed. :)
Poznámka: nikomu neodporucam konzumovať muscimol, aj ked nejde o nelegalnu alebo regulovanu latku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedysi dávno napísal Radek John knihu Memento - nič nikomu neodporúčal no po jej prečítaní množstvo mladých skúsilo...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nedostatok spánku „vypína“ obranu pred nádormi. Vedci odhalili, prečo je nepravidelný režim taký nebezpečný
Výskum ukázal, že narušenie cirkadiánnych rytmov nemení len štruktúru prsnej žľazy, ale doslova vypína obranné línie imunitného systému.
8 hodín spánku nestačí: Experti odhalili kľúč k ideálnej spánkovej rutine
Východiskový bod ostáva jasný: spánok potrebuješ v „zdravom“ rozsahu. PMC hovorí, že dospelí by mali pravidelne spať aspoň 7 hodín, pretože chronický spánkový deficit sa spája s vyšším rizikom viacerých zdravotných problémov (napríklad priberanie/obezita, diabetes, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia, depresia či vyššie riziko úmrtia).

Výskum zároveň uvádza, že spánok kratší než 7 hodín súvisí so zvýšeným rizikom obezity, diabetu, vysokého tlaku, koronárnej choroby srdca a ďalších ťažkostí.
V suvislosti so zdravym stravovanim sa casto spomina aj spanok. Rozne vyskumy k zdravemu stravovaniu su totiz nepriame, prave ludia, ktori nemaju dostatok casu na varenie, sa stravuju vo fast-food-och, ale to suvisi prave s nedostatkom casu a spanku, prepaja sa tu aj tema o praci, kedze ludia pracuju prilis vela, takze su to - strava, pohyb, spanok, (ne)pravidelnost.

V clanku vyssie je dalsi vedecky dokaz, v dalsom sa spomina prave aj zdrave stravovanie, dalsi dokaz o prepojeni.

Bola by zaujimava diskusia, je dolezitejsi spanok alebo strava?

Priklad, ked ma clovek malo casu a nema na vyber, je lepsie zjest nieco nezdrave, ist skor spat a mat 7 hodin spanku, alebo si uvarit zdrave jedlo, prip. sa najest v restauracii, ale skratit si tych 7 hodin spanku?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z tých dvoch variantov ťažký výber.
Ani 8 hodín nemusí niektorým ľuďom stačiť, je to značne individuálne.
Optimum jesť zdravo a spať dostatočne dlho.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ja si myslim, ze cely problem je v tom, ze mame strasne kratky den. Napchat to vsetko do 24hodin je nad ludske moznosti :D Keby mal den aspon tych 30 hodin, tak by to bolo uz v pohode, to kludne do toho napchas 8 hodin prace, jedlo, varenie, oddych a dostatok spanku do dalsieho dna.
A ci je dolezitejsie strava alebo spanok je hlupa otazka, lebo je potreba oba rovnako.. Skor je uz na tebe, ako si pouzitelny, ked si malo vyspaty, alebo hladny. Ja som radsej hladny ako malo vyspaty..
gogo956
Redeemer
Redeemer

spánok je silnejšia potreba. Po dvoch dnoch bez spanku je človek jednoznačne na tom fyzicky aj psychicky horšie ako po dvoch dnoch bez jedla. Ale z dlhodobeho hladiska človek potrebuje aj kvalitnu stravu ináč sa to zacne postupne na jeho zdravi prejavovat.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Osobne som pozoroval na sebe, ze ked spim 10 hodin, som rozbitejsi, nez ked spim 7 hodin. Tie tri hodiny navyse sa mi sice spi vyborne, aj so snami - ktore su v prvej polovici spanku (ak sa to moje caste prebudzanie da tak nazvat) zriedkave.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

cinges napísal: 12 jan 2026, 9:28Ja si myslim, ze cely problem je v tom, ze mame strasne kratky den. Napchat to vsetko do 24hodin je nad ludske moznosti :D Keby mal den aspon tych 30 hodin, tak by to bolo uz v pohode, to kludne do toho napchas 8 hodin prace, jedlo, varenie, oddych a dostatok spanku do dalsieho dna.
Den je dostatocne dlhy, iba pracovny cas je zbytocne dlhy a predstav si, ze niektori ludia nepracuju 8 hodin, ale 12, 13, 14 (kratky/dlhy tyzden), alebo dokonca 24 hodin (zdravotnici). K tomu este niektori ludia dochadzaju denne za pracou aj hodinu ci dve - tam a spat.

Viac v prislusnej teme: Skratenie pracovnej doby na polovicu - www.hojko.com
cinges napísal: 12 jan 2026, 9:28A ci je dolezitejsie strava alebo spanok je hlupa otazka, lebo je potreba oba rovnako.. Skor je uz na tebe, ako si pouzitelny, ked si malo vyspaty, alebo hladny. Ja som radsej hladny ako malo vyspaty..
Sam si napisal, ze den je strasne kratky, samozrejme, spanok je dolezitejsi kratkodobo, ale clovek sa musi aj najest a ked je malo casu a nechce si skracovat spanok, tak jedinym riesenim je nezdrava strava, co je ale problem v dlhodobom horizonte, kedze sa to prejavi na zdravi.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Mek napísal: 12 jan 2026, 14:33 Osobne som pozoroval na sebe, ze ked spim 10 hodin, som rozbitejsi, nez ked spim 7 hodin. Tie tri hodiny navyse sa mi sice spi vyborne, aj so snami - ktore su v prvej polovici spanku (ak sa to moje caste prebudzanie da tak nazvat) zriedkave.
ja to mam podobne, aj ked si rad obcas pospim 10-11 hodin tak tych 7 je pre mna ideal. casto ale spavam menej a potom mam tak raz do tyzdna vecer ked ma odvali uz o osmej...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

My teraz nejaký čas obaja s manželkou spíme veľa teda dlhšie než 8 hodín, možno vplyvom určitých liekov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 13 jan 2026, 15:30 My teraz nejaký čas obaja s manželkou spíme veľa teda dlhšie než 8 hodín, možno vplyvom určitých liekov.
lieky urcite robia vela. skoro vzdy zatazuju pecen, ktora ma viacej prace a tym padom moze byt clovek viacej unaveny. Dalsia vec je, ze v zimnom obdobi ma clovek prirodzeniu tendenciu viacej spat..
Napísať odpoveď