Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

U nás sme dlhý, 6poschodový panelák so štyrmi vchodmi. Asi pred 8rokmi sme sa odstrihli od miestnej teplárne a vytvorili si vlastnú kotolňu priamo v nebytovych priestoroch v suterene. Panelak je kompletne zatepleny, aj ked iba pomerne natenko, lebo sa to robilo už dávno ked sa hrubsi polystyren nezvykol davat. Konkretne nas byt je rožný, takže z jednej strany nie je vykurovany inym bytom. Napriek tomu mame celu zimu vnutri 22-23stupnov a to ani moc nekurime. V ramci platieb je to za kurenie v podstate nízka suma.
Ono možno trochu pomaha aj to, že máme vonkajsie, zateplené rolety. Tie ked sa v noci spustia, tak vytvoria ochranu pred chladom a znizuju straty cez okná.
Ale zase zavisi kde sa byt nachadza. Ak niekde na severe Slovenska, či rovno v horách, tak viem ze ti ludia tam prekuria ovela viacej, je tam vyrazne chladnejsie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Staci mat suseda co vykuruje na 24-25 a logicky to teplo prejde.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Teplo prejde". - Zčasti možno no nie tak veľa, ako sa tvrdí a ľudia domnievajú. Máme "susedov" s jedným bytom sami seba - je vonkajší teda dve izby a kuchyňa nie sú kryté iným bytom. Len po jednej stene susedí so stredným.
Samo o sbe to nieje argument no som dlhé roky predseda SVB, údaje o spotrebách tepla v jednotlivých miestnostiach (radiátoroch) mám za všetky byty, viem ako kde kúria (majú teplo) keďže som roky chodil odčítavať merače na radiátoroch a mnohokrát bol u susednov aj z iných dôvodov (nerobím schôdze, ľudí si obídem, vysvetlím čo ako a prečo).
4 podlažia, dva vchody po 3 byty na poschodí. Ak by teplo výraznejšie prestupovalo prejavilo by sa to v spotrebách naň keďže niektorí prekurujú a iní šetria. Ostatne úvaha - aké množstvo prestúpi stenou (aký je tepelný spád) ak má jeden byt 21,5°C a vedľajší 24°C? Malé.
U nás až neočakávaný rozdiel spravilo zateplenie - vonkajší byt pred ním nešiel vykúriť naplno pusteným radiátorom plus 500W Endurom nad 22°C, po zateplení drží takú teplotu pri vypnutých radiátoroch.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tak to ja som vyrastol v atypickej bytovke. Tri poschodia, sest bytov. Bola postavena na vykoruovanie koksovym kotlom. Najskor vyhadzat do vysky dvoch metrov, potom ma kazdy otec rodiny sluzbu prikladat. Bez ohladu na povolanie - vsetci rovni. Niekedy v 199-94 sa najskor staval dialkovy plynovod a potom sa zacali pripajat odberatelia. A kotol isiel do zberu. Po schodoch do vzchodu a potom dole z vchodu. Tam sa muselo tak nadavat... no prisiel plyn. Jeden na polovicu bytovky. No stale niektori zo susedov chodil znizovat/zvysovat teplotu. A tak v 2002 sa stredni susedia odrezali. Na potom sme sa museli aj my hore. Nastastie bytove druzstvo na vidiek nedorazilo, tak do toho nemohlo "mudrovat".
Ked sme menili okna za plastove, tak to bola tiez krasa. Niektore mali medzeru medzi drevenym ramom a stenou len omiestnutu. Ani len malta, len omietka.

Inak, ked boli vcera otazky na Britaniu a zimu, tak YT hned prisiel s odporucanim co mam pozerat (a kupovat)

V lete sme na sluzobke v Londyne prespavali v byte v Docklands. Dnes je tam radnica, lanovka cez Temzu, letisko London City... relativne nova vystavba, takze by sa dalo cakat, ze aj izolovane. No v tej "nasej" maju dve izby pristaveny dreveny vyklenok - z vonku to vyzera ako stredoveke zachody na hradoch. Podla mna cez to musi uniknut vsetko teplo a vlhkost to tam musi nicit cele.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Preco maju naftove motory citelne vyssiu spotrebu ked je vonku pod 5 stupnov?
Studeny nasavaci vzduch ma vyssiu hustotu cize vyssi vykon pre motor. Zaroven sa lahsie chladi v intercoolery.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja som si to vysvetľoval okrem zvýšených trecích odporov aj dohrievaním katalyzátora aby sa čím skôr znížili emisie. Vidím to prvých pár kilometrov než sa motor ohreje aspoň na 70 aj v lete aj na l/hod pri voľnobehu lenže vtedy sa motor ohreje podstatne skôr (Torque...)

AI si "myslí" toto:
Naftový motor má v chlade spravidla **vyššiu spotrebu paliva**, aj keď by sa mohlo zdať, že hustejší studený vzduch by mal spotrebu skôr znižovať. Reálny dôvod je však komplexnejší – pri nízkych teplotách v motore a jeho perifériách prebieha množstvo javov, ktoré spotrebu **zvyšujú oveľa viac**, než ju hustejší vzduch znižuje.

Tu sú hlavné príčiny:

## ✅ 1. Studený motor = horšie spaľovanie
Diesel potrebuje **veľa tepla na kvalitné zapálenie zmesi**. Kým sa motor zohreje:
* horšie sa atomizuje (rozprašuje) nafta,
* vzduch a palivo sa horšie premiešajú,
* zmes horí pomalšie a neúplne.

Riadiaca jednotka preto **dávkuje viac paliva**, aby:
* udržala hladký chod,
* kompenzovala neúplné spaľovanie.

## ✅ 2. Hustejší vzduch = viac vody → viac EGR → horšia účinnosť
Studený vzduch je síce hustejší, ale zároveň obsahuje menej energie (nižšia teplota). Navyše:
* studený vzduch kondenzuje viac vlhkosti,
* EGR systém pri studenom motore spravidla pracuje inak,
* miešanie studeného vzduchu s recirkulovanými spalinami zhoršuje teplotné pomery v spaľovacej komore.
Výsledok: **nižšia teplota v spaľovacom priestore** → pomalšie horenie → vyššia spotreba.

## ✅ 3. Vyššia viskozita oleja a paliva
Pri 0–5 °C sú:
* olej hustejší → vyšší vnútorný odpor v motore,
* prevodový olej tuhší → väčšie straty v prevodovke,
* diesel samotný má vyššiu viskozitu → horšie sa rozprašuje.
Kým sa motor a olej **nezohrejú**, motor musí vyvinúť viac práce → **viac paliva**.

## ✅ 4. Regenerácia DPF sa spúšťa častejšie
V chlade:
* motor beží dlhšie studený,
* výfukové teploty sú nižšie,
* DPF sa rýchlejšie zanáša (kvôli bohatšej zmesi a sadziam).
To znamená **častejšie regenerácie**, ktoré spotrebu zvýšia o 0,5–1,5 l/100 km.

## ✅ 5. Väčšie aerodynamické a valivé odpory
Pri nízkych teplotách:
* hustota vzduchu je síce výhodná pre výkon, ale nevýhodná pre aerodynamiku → auto potrebuje viac energie na pohyb,
* pneumatiky sú tvrdšie → vyšší valivý odpor.
Pri rýchlostiach 80–130 km/h je to už citeľné.

## ✅ 6. Doplnkové spotrebiče berú energiu z motora
V zime pracuje:
* žhavenie,
* elektrické ohrevy (sviečky v sacom potrubí, ohrev paliva),
* vyhrievanie okien, sedačiek, ventilátorov,
* alternátor dodáva viac prúdu → motor má vyššiu záťaž.

## ➕ Prečo vyššia hustota vzduchu nepomôže?
Áno, studený vzduch má:
* vyššiu hustotu = viac kyslíka na liter → teoreticky vyšší výkon,
* lepšie chladenie v intercooleri.
Ale výkon navyše sa prejaví len pri **aplikovaní vysokého zaťaženia** (turbodiesel v zábere).
Súčasne je však spaľovanie studeného vzduchu **menej efektívne**, kým sa motor nezohreje.
Výsledok je teda celkovo negatívny pre spotrebu.

## 📌 Zhrnutie
Diesel pri teplotách pod 5 °C má vyššiu spotrebu najmä kvôli:
1. horšiemu spaľovaniu a studenému motoru,
2. hustému oleju a väčším mechanickým stratám,
3. nižšej účinnosti spaľovania kvôli EGR a kondenzácii,
4. častejšej regenerácii DPF,
5. vyššej aerodynamickej záťaži,
6. väčšiemu odberu elektrických zariadení.

Všetky tieto efekty sú silnejšie než prínos hustejšieho nasávaného vzduchu.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Mam otazku ohladom objektivnej pokuty za rychlost. Prave mi dosla upomienka s upozornenim, ze som nezaplatil pokutu za rychlost (objektivna), ja som vsak nikdy postou ci uz do slovensko.sk alebo do beznej schranky nedostal ziadne info. Dokonca, ani na stranke ministerstva vnutra v informacnom systeme v sankciach ziadna pokuta nie je, len pohladavka. Druha vec je, ze je to stare 8 mesiacov. Nestalo sa to niekomu?
Na oddeleni spravy pokut mi pani povedala, kde a co sa stalo, akurat mi pride divne, ze by policajti nic neposlali.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nestalo sa mi. Buď ich chyba v systéme a aj teda ti za tie mesiace nič neposlali, alebo ti to skrátka až teraz po 8 mesiacoch poslali.
" Aj staré pokuty za rýchlosť, ktoré vám boli uložené radarom a nedošla vám ich výzva, môžu byť doručené poštou do dvoch rokov. Obvykle však prídu do 4 až 8 týždňov od priestupku.
Objektívna zodpovednosť: Ak vás nameral radar a nezastavila vás policajná hliadka, pokuta sa udeľuje na základe tzv. objektívnej zodpovednosti.
Doručenie: Výzva na zaplatenie pokuty vám príde poštou (alebo do elektronickej schránky) na adresu držiteľa vozidla.
Lehota: Aj keď je maximálna lehota na doručenie dva roky, vo väčšine prípadov dostanete pokutu skôr, zvyčajne do 4 až 8 týždňov od spáchania priestupku. "
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Upomienka ti mala prist postou ci na slovensko.sk? Pretoze urady su povinne vyuzivat slovensko.sk, ak ho mas aktivovane. No ako byva na Slovensku zvykom, tak to urady zvyknu beztrestne ignorovat. V pripade, ze to poslali postou a zlty listok hodili do inej schranky, tak ako sa budes branit? Pretoze odosielatel bude mat podaci listok a vratenu dorucenku, ze si zasielku neprevzal a teda si zmeskal 15-dnovu lehotu na podanie odporu.

A to je taka zapeklita situacia. Mozes podat teraz odpor s tym, ze ti nic dorucene nebolo a nemal si moznost sa branit, resp. zaplatit to so zlavou do 15 dni. Ale tiez sa moze stat, ze sa dozvies, ze ti posla prisla (pritom zlty listok mohol skoncit v cudzej schranke) a zmeskal si lehotu.

Aj tak by som vsak podal odpor/odvolanie s tym, ze ti nebola dorucena pokuta a ze nemas o nej vedomost. Odpisat ti musia. A predpokladam, ze keby tak aj urobili, tak to nepojde hned na exekuciu. V najhorsom to odpises hned ako ti odpisu.

Autoeditácia príspevku po 3 min 4 sek:
https://www.minv.sk/?odpor-proti-rozkazu
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

k tomuto by ma potom zaujímalo, ked mi poštu nedoručia správne (hodia do inej schránky) alebo sa pošta stratí (tiež nič mimoriadne) a pritom mám elektronickú schránku na doručovanie aktívnu. Asi to nevyriešime, ale právne by to bolo asi zaujímavé.
Bežne mi z úradov posielajú papiere a dosť ma tým :censored1:
gogo956
Redeemer
Redeemer

hm, to by uz potom bolo ako v Rusku, tam maju v mobiloch tiez povinne nejaku monitorovaciu appku
Zákonodarcovia v Spojenom kráľovstve navrhujú zmeny k zákonu o blahobyte detí a školách, ktoré by vyžadovali, aby takmer všetky smartfóny a tablety obsahovali zabudovaný a neodstrániteľne monitorovací softvér.
https://reclaimthenet.org/uk-lawmakers- ... rification
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

masterdead napísal: 02 dec 2025, 9:31 Dokonca, ani na stranke ministerstva vnutra v informacnom systeme v sankciach ziadna pokuta nie je, len pohladavka.
čo je toto a ako si môžem overiť, či mi niekde neleží "zabudnutá" pokuta? :shock:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Malo by to byt tu, ked sa prihlasis obcianskym: https://portal.minv.sk/wps/myportal/dom ... priestupky Ale skusam to teraz, dal som si tam pokuty za poslednych 15 rokov a nemam tam nic. Pritom som dostal par pokut za volantom, najma za rychlost.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zaujímavé, nevedel som, že existuje takýto "zoznam".
Ja tam svoje posledné 2 pokuty vidím. Presne miesto, typ priestupku a aj suma (ktorá si po pravde nie som istý, či sedí, už si veľmi nepamätám výšky)
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

hojko napísal: 09 jan 2026, 8:38 Malo by to byt tu, ked sa prihlasis obcianskym: https://portal.minv.sk/wps/myportal/dom ... priestupky Ale skusam to teraz, dal som si tam pokuty za poslednych 15 rokov a nemam tam nic. Pritom som dostal par pokut za volantom, najma za rychlost.
pozrel som sa na to, ja tam mám všetky pokuty (nebolo ich veľa, takže ich nemám problém zrátať :) )
vidím tam dokonca aj pokutu za neskorú STK a EK, ktorú som prešvihol v 2019. takže by to malo byť asi komplet.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

hojko napísal: 09 jan 2026, 8:38 Malo by to byt tu, ked sa prihlasis obcianskym: https://portal.minv.sk/wps/myportal/dom ... priestupky Ale skusam to teraz, dal som si tam pokuty za poslednych 15 rokov a nemam tam nic. Pritom som dostal par pokut za volantom, najma za rychlost.
Dostal si aj bločky?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

JCM01: Samozrejme, pekne aj orazena. V inom pripade to bolo spravne konanie na dopravnom inspektorate. Ale nic z toho tam nie je nahodene.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Toto video tu dam len preto, lebo v novembri som tu pisal o kureni v UK. Bola otazka na to, ako sa tu stava a kedze to nie je moja praketa,tak vyuzijem, ze mi teraz dal YT odpoved:
Preco su britske domy na nic a drahe v porovnani s USA ci pevninskou zapadnou Europou

Tiez tam ma videa ako stavba tu prebieha.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Oni to tam sa snazia sice obhajovat ale domy stavane pomocou metal frames budu mat vzdy problemy s tepelnymi mostami. To nemusi byt az taky problem v Uk kde zimy su len mierne, ale v chladnych oblastiach inych krajin ano.
Za druhe, nakolko je to ocel, tak dalsi problem je kročajovy hluk a celkovo prenos vibracii. Tie steny su lahké to znamena lahky prenos a mala tlmivost hlavne v basovom spektre.
Pisu ze frames su galvanizovane, lenze ak bude povrch niekedy poskodeny, napr pri montazi, alebo neskor, tak to nie je dobre.
Dalej kotvenie tazkych veci, zariadeni do stien je problematicke.
Pri poziari: tie frames sa musia kvalitne obalit nehorlavymi hmotami, lebo ocel pri vysoke teplote sa taví. Posledna vec: malá akumulacna schopnost stien. Znovu, v pripade mierneho podnebia to nemusi byt az tak problem.

Tie stavebne firmy sa to snazia pretláčať preto, ze stavba je rýchla, takze za rovnaky cas urobia viacej biznisu, plus stacia iba jednoduchsie základy. Celkovo menej roboty.
Ale mozeme si byt na 101percent isty ze majitel tej firmy v takomto dome nebýva..
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Ako dokáže alza doručiť objednávku vytvorenú 23:45 na úplný východ Slovenska na druhý deň o 10:00?
Napísať odpoveď