Vegánska strava
Vegánska strava
Táto téma je pre rôzne skupiny:
- vegánov
- ľudí s intoleranciou laktózy
- ľudí s alergiou na mliečnu bielkovinu
- ľudí s alergiou na vajcia
- ľudí, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, obmedziť mäso a pod.
Niekoľko faktov k téme:
- WHO preskúmala viac ako 800 štúdií o vplyve mäsa na rakovinu
- Spracované mäso (šunka, slanina, párky, salámy, údeniny) bolo zaradené medzi preukázané karcinogény skupiny 1 (kde sú aj cigarety a alkohol)
- Denná konzumácia 50 g spracovaného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 %
- Červené mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie…) je zaradené ako pravdepodobne karcinogénne do skupiny 2A
- Dôkazy pri červenom mäse sú obmedzené, ale naznačujú súvis s rakovinou hrubého čreva, pankreasu a prostaty
Zdroj: WHO: Spracované mäso je karcinogénne, červené mäso pravdepodobne tiež
Príbuzne témy:
- Zdravé stravovanie - www.hojko.com
- Ste proti konzumacii mäsa? - www.hojko.com
Píšte sem svoje tipy na:
- obchody, kde sa dajú kúpiť vegánske potraviny
- konkrétne vegánske potraviny
- vegánske reštaurácie
- vegánske cukrárne
- vegánske recepty
Môžu to byť aj bežné obchody, reštaurácie a potraviny, kde sa dajú kúpiť aj vegánske potraviny, alebo potraviny bez mlieka a vajec.
Ja hľadám aj zdravšie potraviny bez pridaného cukru a umelých sladidiel, sladene steviou - okrem Ovsánka som našiel ako príklad toto:
- Healthy&Tasty Vegan Hazelnut Chocolate Spread Keto friendly 350gm, No – Arabian Organics
Na obrázku je napr.: no added sugar, stevia, no palm oil, ale neviem či sa to dá kúpiť u nás. Je to iba príklad, čo hľadám.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 20 min 34 sek:
Moje tipy najskor vseobecne:
- tofu, tempeh
- rozne rastlinne jogurty a pudingy, aj high protein, aj verzie bez pridaneho cukru, kokosove, ovsene, ryzove, sojove
- rozne rastlinne mlieka a napoje
- rozne nahrady za parky, klobasy, salamy, sunky
- rastlinne masla a natierky
- veganske majonezy, tatarske omacky, salaty
- vegan sorbety, zmrzliny, nanuky
- vegan bagety
Teraz jednotlivo, produkty, ktore som nasiel v konkretnych obchodoch:
Kaufland:
- ovsanek - skvely rastlinny jogurt, natural aj ovocne a bez pridaneho cukru, prirodzene sladke
- ovsanek high protein, ale dlhsie uz nebol
- obalovana nahrada syru na vyprazanie, bol iba minuly rok, mozno bude zase
- lunter natierky, vela druhov, aj take, ktore nemaju inde
- jankove buchty slivkove (nie vegan, ale bez mlieka a vajec)
- makovy zavin vegan (minuly rok bol aj orechovy)
- Pangea Foods Aged Gondino Wedge
- vegan orieskova natierka Kaufland (alternativa Nutely)
Billa:
- QUICK CREATIONS TOFU PRAŽENICA S CIBUĽKOU - Lunter
- Zott Pure Joy vegan jogurty
LIDL:
- Vemondo veganske syry 3 druhy, platky
- Vemondo veganske jogurty, natur aj ochutene
- Vemondo veganske nanuky
- Vemondo veganske pizza
- Vemondo veganske rastlinne mlieka
Tesco:
- Zott Pure Joy Výrobok na báze kokosového krému a hydrolyzovaného ovsa 140 g
- Tesco Plant Chef Kokosový dezert mix 130 g
- Hellmann's Plant Based Mayo 340 ml
- Hellmann's Vegan tatarská omáčka 270 g
- PRETO Radoma Vegan s papričkami jalapeňos a príchuťou čedar
- PRETO Radoma Vegan rastlinný výrobok na báze hrachovej bielkoviny 220 g
- PRETO Radoma Vegan nárez s olivami 100 g
- PRETO Radoma Vegan Mayo 270 g
- PRETO Radoma Vegan tarka ochutená omáčka 270 g
- Müller Riso Vegan dezert z ryže s príchuťou pistáciových cookies 160 g
- Müller Riso Vegan dezert z ryže s čokoládovo-karamelovou príchuťou 160 g
- Müller Vegan čokoládová pena na báze kokosového krému (2 x 70 g) 140 g
- Sojaprodukt Sójový nárez 200 g
- Sojaprodukt Cesnačka 200 g
- Tesco Müsli tyčinka s malinami 30 g
- Tesco Müsli tyčinka s jablkami 30 g
- Carte d'Or Vegan Peanut&Banana flav. 825 ml
- You Vegan Rastlinná bageta Študentská 190 g
- You Vegan Andalúzska rastlinná bageta 200 g
- vegánov
- ľudí s intoleranciou laktózy
- ľudí s alergiou na mliečnu bielkovinu
- ľudí s alergiou na vajcia
- ľudí, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, obmedziť mäso a pod.
Niekoľko faktov k téme:
- WHO preskúmala viac ako 800 štúdií o vplyve mäsa na rakovinu
- Spracované mäso (šunka, slanina, párky, salámy, údeniny) bolo zaradené medzi preukázané karcinogény skupiny 1 (kde sú aj cigarety a alkohol)
- Denná konzumácia 50 g spracovaného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 %
- Červené mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie…) je zaradené ako pravdepodobne karcinogénne do skupiny 2A
- Dôkazy pri červenom mäse sú obmedzené, ale naznačujú súvis s rakovinou hrubého čreva, pankreasu a prostaty
Zdroj: WHO: Spracované mäso je karcinogénne, červené mäso pravdepodobne tiež
Príbuzne témy:
- Zdravé stravovanie - www.hojko.com
- Ste proti konzumacii mäsa? - www.hojko.com
Píšte sem svoje tipy na:
- obchody, kde sa dajú kúpiť vegánske potraviny
- konkrétne vegánske potraviny
- vegánske reštaurácie
- vegánske cukrárne
- vegánske recepty
Môžu to byť aj bežné obchody, reštaurácie a potraviny, kde sa dajú kúpiť aj vegánske potraviny, alebo potraviny bez mlieka a vajec.
Ja hľadám aj zdravšie potraviny bez pridaného cukru a umelých sladidiel, sladene steviou - okrem Ovsánka som našiel ako príklad toto:
- Healthy&Tasty Vegan Hazelnut Chocolate Spread Keto friendly 350gm, No – Arabian Organics
Na obrázku je napr.: no added sugar, stevia, no palm oil, ale neviem či sa to dá kúpiť u nás. Je to iba príklad, čo hľadám.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 20 min 34 sek:
Moje tipy najskor vseobecne:
- tofu, tempeh
- rozne rastlinne jogurty a pudingy, aj high protein, aj verzie bez pridaneho cukru, kokosove, ovsene, ryzove, sojove
- rozne rastlinne mlieka a napoje
- rozne nahrady za parky, klobasy, salamy, sunky
- rastlinne masla a natierky
- veganske majonezy, tatarske omacky, salaty
- vegan sorbety, zmrzliny, nanuky
- vegan bagety
Teraz jednotlivo, produkty, ktore som nasiel v konkretnych obchodoch:
Kaufland:
- ovsanek - skvely rastlinny jogurt, natural aj ovocne a bez pridaneho cukru, prirodzene sladke
- ovsanek high protein, ale dlhsie uz nebol
- obalovana nahrada syru na vyprazanie, bol iba minuly rok, mozno bude zase
- lunter natierky, vela druhov, aj take, ktore nemaju inde
- jankove buchty slivkove (nie vegan, ale bez mlieka a vajec)
- makovy zavin vegan (minuly rok bol aj orechovy)
- Pangea Foods Aged Gondino Wedge
- vegan orieskova natierka Kaufland (alternativa Nutely)
Billa:
- QUICK CREATIONS TOFU PRAŽENICA S CIBUĽKOU - Lunter
- Zott Pure Joy vegan jogurty
LIDL:
- Vemondo veganske syry 3 druhy, platky
- Vemondo veganske jogurty, natur aj ochutene
- Vemondo veganske nanuky
- Vemondo veganske pizza
- Vemondo veganske rastlinne mlieka
Tesco:
- Zott Pure Joy Výrobok na báze kokosového krému a hydrolyzovaného ovsa 140 g
- Tesco Plant Chef Kokosový dezert mix 130 g
- Hellmann's Plant Based Mayo 340 ml
- Hellmann's Vegan tatarská omáčka 270 g
- PRETO Radoma Vegan s papričkami jalapeňos a príchuťou čedar
- PRETO Radoma Vegan rastlinný výrobok na báze hrachovej bielkoviny 220 g
- PRETO Radoma Vegan nárez s olivami 100 g
- PRETO Radoma Vegan Mayo 270 g
- PRETO Radoma Vegan tarka ochutená omáčka 270 g
- Müller Riso Vegan dezert z ryže s príchuťou pistáciových cookies 160 g
- Müller Riso Vegan dezert z ryže s čokoládovo-karamelovou príchuťou 160 g
- Müller Vegan čokoládová pena na báze kokosového krému (2 x 70 g) 140 g
- Sojaprodukt Sójový nárez 200 g
- Sojaprodukt Cesnačka 200 g
- Tesco Müsli tyčinka s malinami 30 g
- Tesco Müsli tyčinka s jablkami 30 g
- Carte d'Or Vegan Peanut&Banana flav. 825 ml
- You Vegan Rastlinná bageta Študentská 190 g
- You Vegan Andalúzska rastlinná bageta 200 g
Re: Vegánska strava
biologika.sk
presiel si na vegansku stravu ci len chces spestrit jedalnicek?
Ja mam rad veganske jedla ale casto ich nejedavam. Ale maso vynechavam pravidelne.
presiel si na vegansku stravu ci len chces spestrit jedalnicek?
Ja mam rad veganske jedla ale casto ich nejedavam. Ale maso vynechavam pravidelne.
Dik za tip, ja podobne obchody aj poznam, problem je, ze maju obmedzenu ponuku.
Ja mam 2 hlavne dovody pre vegansku stravu:
1. Potravinova alergia - preto jem rastlinne nahrady mliecnych a inych vyrobkov, kde dane alergeny nie su.
2. Skodlivost, resp. karcinogennost spracovaneho a cerveneho masa - preto jem rastlinne nahrady sunky, salamy, parkov a pod.
EDIT: Pre mna je to este narocnejsie, kedze sa snazim obmedzovat aj cukor, umele sladidla, UPF, takze ked uz najdem nieco bez alergenov, tak je tam casto cukor alebo umele sladidla.
Ja mam 2 hlavne dovody pre vegansku stravu:
1. Potravinova alergia - preto jem rastlinne nahrady mliecnych a inych vyrobkov, kde dane alergeny nie su.
2. Skodlivost, resp. karcinogennost spracovaneho a cerveneho masa - preto jem rastlinne nahrady sunky, salamy, parkov a pod.
EDIT: Pre mna je to este narocnejsie, kedze sa snazim obmedzovat aj cukor, umele sladidla, UPF, takze ked uz najdem nieco bez alergenov, tak je tam casto cukor alebo umele sladidla.
Dreamer
v tom pripade je najlepsie si sám variť. Potom presne vieš ake suroviny si použil.
Repného cukru sa netreba až tak báť ak máš poriešený glykemický index v rámci celého jedla.
To znamená, že ak si napr za obedom ktorý obsahoval dostatok vlakniny, tukov a bielkovin dáš aj nejaku menšiu sladkosť s obsahom cukru, v konečnom dosledku hladina krvného cukru nebude rásť príliš. Iné to samozrejme je, ak už niekto ma diabetes.
Btw tie vyššie uvedené komerčné veganske potraviny vôbec nie su až tak zdravé ako sa prezentuju.
Stači sa pozrieť z čoho sa skladaju. Naviac často maju nedostatocny obsah napr vapnika a hlavne bielkovin.
Napr tzv veganske raslinne syry obsahuju max 1g bielkovin na 100g a niektore ani to nie. Pritom su plne kokosoveho tuku a modifikovaneho škrobu. To so zdravym jedlom nema vôbec nič spoločné..
v tom pripade je najlepsie si sám variť. Potom presne vieš ake suroviny si použil.
Repného cukru sa netreba až tak báť ak máš poriešený glykemický index v rámci celého jedla.
To znamená, že ak si napr za obedom ktorý obsahoval dostatok vlakniny, tukov a bielkovin dáš aj nejaku menšiu sladkosť s obsahom cukru, v konečnom dosledku hladina krvného cukru nebude rásť príliš. Iné to samozrejme je, ak už niekto ma diabetes.
Btw tie vyššie uvedené komerčné veganske potraviny vôbec nie su až tak zdravé ako sa prezentuju.
Stači sa pozrieť z čoho sa skladaju. Naviac často maju nedostatocny obsah napr vapnika a hlavne bielkovin.
Napr tzv veganske raslinne syry obsahuju max 1g bielkovin na 100g a niektore ani to nie. Pritom su plne kokosoveho tuku a modifikovaneho škrobu. To so zdravym jedlom nema vôbec nič spoločné..
Trochu nechápem ten oxymóron. Vyhýbaš sa UPF, ale dáš do seba rastlinné náhrady šunky, salámov, párkov? Veď to je UPF ako vyšité, keď som si pozrel zloženie, tak som zaplakal a kúpil som si radšej vajcia a rib eye.
vajce ja z nutričného hladiska absolútna "bomba". Samozrejme ideálne ked je Bio pôvodu.
Plné vitamínov, minerálov, luteínu a top kvalitnych bielkovín. A to ze ma cholesterol nie je až tak na závadu. Samozrejme platí miera primeranosti, tak ako vo všetkom.
Este jedno upozornenie: kokosovy tuk ktory sa pouziva v beznych veganskych produktoch je z výživoveho hladiska značne horší ako kokosovy olej za studena lisovaný.
Je to cele marketing: človek vidí iba v zlozeni "kokosový" a už si myslí že je to zdravé. V skutocnosti treba rozlisovat.
Osobne v umiernenej konzumacii tvrdych kravskych syrov nevidim problem. Maju zanedbatelne mnozstvo laktozi pritom vela vapnika aj kvalitnych bielkovin.
Plné vitamínov, minerálov, luteínu a top kvalitnych bielkovín. A to ze ma cholesterol nie je až tak na závadu. Samozrejme platí miera primeranosti, tak ako vo všetkom.
Este jedno upozornenie: kokosovy tuk ktory sa pouziva v beznych veganskych produktoch je z výživoveho hladiska značne horší ako kokosovy olej za studena lisovaný.
Je to cele marketing: človek vidí iba v zlozeni "kokosový" a už si myslí že je to zdravé. V skutocnosti treba rozlisovat.
Osobne v umiernenej konzumacii tvrdych kravskych syrov nevidim problem. Maju zanedbatelne mnozstvo laktozi pritom vela vapnika aj kvalitnych bielkovin.
tiež trošku nechápem tu Dreamerovu možno až "posadnutosť" jedlom, ako číta sa to zaujímavo ale žiť takto by som nechcel. Ja sa snažím byť skôr uvedomelým, teda jem to načo mám chuť, ale vždy sa to snažím robiť s mierou, zároveň športovať, hýbať sa.baldorex napísal: 07 jan 2026, 11:54 Trochu nechápem ten oxymóron. Vyhýbaš sa UPF, ale dáš do seba rastlinné náhrady šunky, salámov, párkov? Veď to je UPF ako vyšité, keď som si pozrel zloženie, tak som zaplakal a kúpil som si radšej vajcia a rib eye.
spomínal napr. rastlinné mlieka, dám sem komentár z jedného článku na eNku, k rastlinným produktom a do témy o stravovaní celý článok o UPF. autor týchto komentárov má uvedené pri profile, že pracuje 25r v potravinárskom priemysle.
Spoiler
"Pokiaľ sú ultraspracované potraviny definované tým, že sa v nich nachádzajú ingrediencie, ktoré tu popisujete potom môžeme trochu poopraviť pohľad na zdravé a nezdravé potraviny.
Všetky "rastlinné mlieka" obsahujú stabilizátory, emulgátory, gumu, sladidlá, farbivá, celulózu a neviem čo ešte. Napriek tomu, všetci čo tieto nápoje kupujú za dvoj-troj-násobné ceny kravského mlieka sú presvedčení že pijú ultrazdravé potraviny. A to ešte málokto z nich si všimne že platia v 98% len vodu...
Ad tu spomínané škodlivé "klasické sladké jogurty". Neviem čo je to sladký jogurt. Poznám len jogurt s ovocnou zložkou, ktorá je buď nadávkovaná do kelímku pred plnením jogurtu alebo naopak na vrch jogurtu alebo je vopred zamiešaná do jogurtu v plniacom potrubí. Prevažná väčšina výrobcov jogurtov (poznám len 80%) na Slovensku nepridáva do jogurtov nič z toho čo sa tu píše. To, že má jogurt spotrebu 30 dní je dané tým, že na rozdiel od výroby za socializmu je kelímok pred naplnením dezinfikovaný, celá výroba beží pod pretlakom sterilného vzduchu, takže jogurt nepríde nikde do styku s cigaretou, vzduchom zamoreným kvasinkami alebo baktériami, ktoré by spôsobovali kvasenie/hnitie jogurtu. Plnenie, t.j. stav, kedy je kelímok otvorený a plní sa do neho jogurt prebieha rovnako v ochrannej atmosfére a jogurt nemá papierový vrchnák ako za socializmu, ale privarenú hliníkovú foliu. Navyše je jogurt ihneď chladený na teplotu nižšiu ako 6°C, rovnako skladovanie a doprava prebiehajú za tejto teploty, takže aj rast dobrých baktérií, ktorých jogurt obsahuje miliony je teplotou zastavený. Po výrobe prebieha dokonalé čistenie celého technologického zariadenia takže v ňom nezostávajú zvyšky "z minulého týždňa". Po každom čistení sa odoberajú stery z výrobnej technologie aby bolo jaské, že čistenie prebehlo tak ako má.
Ak si teda niekto kúpi jogurt a označí ho za zdravý len na základe toho, že má trvanlivosť 10 dní, kúpil si možno jogurt kde výrobca nie je schopný zabezpečiť dokonalú čistotu technológie alebo má lacnú plničku bez ochrannej atmosféry.
Neodsudzujme na základe pocitov čo nepoznáme."
---------------------------------
"rastlinné "mlieka", ktoré sú na trhu v tekutej forme sú vždy "nadopované" rôznymi ingredienciami už len preto, aby tekutina vo vnútri obalu (fľaši alebo kartónovom obale) bola homogénna. Keďže rastlinné komponenty nie sú dobre rozpustné vo vode v obale alebo po naliatí do pohára by sedimentovali a vytvorili tak nechutnú grcku, ktorá by možno bola zdravá ale nevyzerala by chutne, resp. by bola dosť problematicky vypiteľná. Preto všetky možné gumy, stabilizátory a ostatné ingrediencie majú za úlohu vytvoriť konzistenciu nápoja pripomínajúcu kravské mlieko.
Na sóju je pomerne "neistý" pohľad. Rôzne štúdie rôzne hodnotia účinky soje na "mužstvo". Taktiež EU bráni trh pred geneticky modifikovanými potravinami, pričom sója má takú tichú výnimku..."
----------------------------------
"Keďže tento druh tovaru práve nemusím a pil som tieto mlieka len priamo z linky v rámci uvádzania technológií do prevádzky netuším presne čo sa píše na vignetách. Ale diskuzii nemodifikované vs modifikované som prítomný bol...
Inak keby tu bol popis extrakcie sojovej bielkoviny z bôbov (ale v tomto som si istý, že to bielkovinu nijako neznehodnocuje) tak by sa to príliš nelíšilo od popisu výroby chipsov. Takže opäť ľudia často nerozumejú pojmom ale "vedia" že sú zlé - pasterizácia, homogenizácia a podobne."
Všetky "rastlinné mlieka" obsahujú stabilizátory, emulgátory, gumu, sladidlá, farbivá, celulózu a neviem čo ešte. Napriek tomu, všetci čo tieto nápoje kupujú za dvoj-troj-násobné ceny kravského mlieka sú presvedčení že pijú ultrazdravé potraviny. A to ešte málokto z nich si všimne že platia v 98% len vodu...
Ad tu spomínané škodlivé "klasické sladké jogurty". Neviem čo je to sladký jogurt. Poznám len jogurt s ovocnou zložkou, ktorá je buď nadávkovaná do kelímku pred plnením jogurtu alebo naopak na vrch jogurtu alebo je vopred zamiešaná do jogurtu v plniacom potrubí. Prevažná väčšina výrobcov jogurtov (poznám len 80%) na Slovensku nepridáva do jogurtov nič z toho čo sa tu píše. To, že má jogurt spotrebu 30 dní je dané tým, že na rozdiel od výroby za socializmu je kelímok pred naplnením dezinfikovaný, celá výroba beží pod pretlakom sterilného vzduchu, takže jogurt nepríde nikde do styku s cigaretou, vzduchom zamoreným kvasinkami alebo baktériami, ktoré by spôsobovali kvasenie/hnitie jogurtu. Plnenie, t.j. stav, kedy je kelímok otvorený a plní sa do neho jogurt prebieha rovnako v ochrannej atmosfére a jogurt nemá papierový vrchnák ako za socializmu, ale privarenú hliníkovú foliu. Navyše je jogurt ihneď chladený na teplotu nižšiu ako 6°C, rovnako skladovanie a doprava prebiehajú za tejto teploty, takže aj rast dobrých baktérií, ktorých jogurt obsahuje miliony je teplotou zastavený. Po výrobe prebieha dokonalé čistenie celého technologického zariadenia takže v ňom nezostávajú zvyšky "z minulého týždňa". Po každom čistení sa odoberajú stery z výrobnej technologie aby bolo jaské, že čistenie prebehlo tak ako má.
Ak si teda niekto kúpi jogurt a označí ho za zdravý len na základe toho, že má trvanlivosť 10 dní, kúpil si možno jogurt kde výrobca nie je schopný zabezpečiť dokonalú čistotu technológie alebo má lacnú plničku bez ochrannej atmosféry.
Neodsudzujme na základe pocitov čo nepoznáme."
---------------------------------
"rastlinné "mlieka", ktoré sú na trhu v tekutej forme sú vždy "nadopované" rôznymi ingredienciami už len preto, aby tekutina vo vnútri obalu (fľaši alebo kartónovom obale) bola homogénna. Keďže rastlinné komponenty nie sú dobre rozpustné vo vode v obale alebo po naliatí do pohára by sedimentovali a vytvorili tak nechutnú grcku, ktorá by možno bola zdravá ale nevyzerala by chutne, resp. by bola dosť problematicky vypiteľná. Preto všetky možné gumy, stabilizátory a ostatné ingrediencie majú za úlohu vytvoriť konzistenciu nápoja pripomínajúcu kravské mlieko.
Na sóju je pomerne "neistý" pohľad. Rôzne štúdie rôzne hodnotia účinky soje na "mužstvo". Taktiež EU bráni trh pred geneticky modifikovanými potravinami, pričom sója má takú tichú výnimku..."
----------------------------------
"Keďže tento druh tovaru práve nemusím a pil som tieto mlieka len priamo z linky v rámci uvádzania technológií do prevádzky netuším presne čo sa píše na vignetách. Ale diskuzii nemodifikované vs modifikované som prítomný bol...
Inak keby tu bol popis extrakcie sojovej bielkoviny z bôbov (ale v tomto som si istý, že to bielkovinu nijako neznehodnocuje) tak by sa to príliš nelíšilo od popisu výroby chipsov. Takže opäť ľudia často nerozumejú pojmom ale "vedia" že sú zlé - pasterizácia, homogenizácia a podobne."
Dreamer napísal: 05 jan 2026, 21:39 - Denná konzumácia 50 g spracovaného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 %
Priemerné celoživotné riziko rakoviny hrubého čreva je približne 5 % (1 z 20). Po pravidelnej konzumácii spracovaného mäsa sa toto riziko zvýši na cca 6 %.
Toto strašenie jedlom nenavidím. A je jedno či sa jedná o mäso, cukor, múku atd.
Napíšem asi najváčšie klišé, ale množtvo robí jed. Aj jablka budú pre teba jedovaté ak ich budeš jesť 20 denne.
Ako uz napisal baldorex toto su tiez UFP aj ked "len" rastlinneDreamer napísal: 06 jan 2026, 22:17 2. Skodlivost, resp. karcinogennost spracovaneho a cerveneho masa - preto jem rastlinne nahrady sunky, salamy, parkov a pod.
Samozrejme nie vsetky ale...
Tie "rastlinne mlieka" su iba dobrý biznis pre vyrobcov, staci sa pozriet co to obsahuje. Nema to skoro ziadnu výživu, tie lepšie značky tam sice dodatočne umelo pridavaju vitaminy a minerali ale to sa nevyrovna tomu ked su tam tie látky prirodzene /ako napr v kravskom mlieku/.
Odpoviem strucne:
- Cukor - tam je problem, ze u mna niekedy posobi ako droga, ale ine sladke zjem a nepotrebujem viac, no len minimalizujem cukor a snazim sa pouzivat steviu, ak to je mozne.
- Rastlinne syry - dovod som uviedol, alergia, jedina moznost, rastlinny syr neuvarim, alebo neviem, chcem nieco ako syr, no rastlinne su jedina moznost.
- wladas - UPF nie su karcinogenne, teda nie su v ziadnom zozname, AFAIK, prip. daj studiu.
- lukas9206 - tie studie uvadzaju "o 18%", nie "6%" a je to 800 studii prebiehajucich aj desatrocia.
Opakujem, u mna to komplikuje alergia, nechcem sa vzdat niektorych jedal a tie rastlinne su jedinou moznostou.
Nie vsetky rastlinne nahrady su UPF, vlastne odkedy je uz nieco UPF, nie je tusim ziadna definicia, kolko zloziek musi mat a pod.
- Cukor - tam je problem, ze u mna niekedy posobi ako droga, ale ine sladke zjem a nepotrebujem viac, no len minimalizujem cukor a snazim sa pouzivat steviu, ak to je mozne.
- Rastlinne syry - dovod som uviedol, alergia, jedina moznost, rastlinny syr neuvarim, alebo neviem, chcem nieco ako syr, no rastlinne su jedina moznost.
- wladas - UPF nie su karcinogenne, teda nie su v ziadnom zozname, AFAIK, prip. daj studiu.
- lukas9206 - tie studie uvadzaju "o 18%", nie "6%" a je to 800 studii prebiehajucich aj desatrocia.
Opakujem, u mna to komplikuje alergia, nechcem sa vzdat niektorych jedal a tie rastlinne su jedinou moznostou.
Nie vsetky rastlinne nahrady su UPF, vlastne odkedy je uz nieco UPF, nie je tusim ziadna definicia, kolko zloziek musi mat a pod.
UPF:
- vysoky stupen priemyselneho spracovania kde vysledny produkt je vyrazne odlisny od povodneho
- prisady - Ecka (emulgátory, stabilizátory, umelé sladidlá). Pozor vela Ecko je v pohode, napr xylitol E967.
- potraviny "namiesane" aby boli chutnejsie, navykovejsie, potlacaju pocit nasytenosti.
- vysoky stupen priemyselneho spracovania kde vysledny produkt je vyrazne odlisny od povodneho
- prisady - Ecka (emulgátory, stabilizátory, umelé sladidlá). Pozor vela Ecko je v pohode, napr xylitol E967.
- potraviny "namiesane" aby boli chutnejsie, navykovejsie, potlacaju pocit nasytenosti.
ale hovoria o 50g spracovaného mäsa denne, čiže keď si dám len dva plátky šunky denne, čo nie je 50g, tak som safe a nič mi nehrozí, že? Rovnako keď jem spracované mäso nepravidelne napr. 3krát do mesiaca, napr. párky na večeru či raňajky. Alebo ako teraz na silvestra nejaké chlebíčky, očká a podobne.Dreamer napísal: 07 jan 2026, 23:34 tie studie uvadzaju "o 18%", nie "6%" a je to 800 studii prebiehajucich aj desatrocia.
Proste ak to komzumujem sporadicky a s mierou, tak aké je riziko?
v tom článku, ktorý som postol do zdravého stravovania sa to píšeNie vsetky rastlinne nahrady su UPF, vlastne odkedy je uz nieco UPF, nie je tusim ziadna definicia, kolko zloziek musi mat a pod.
rovnako aj v tých komentoch, ktoré som postol sem do spoileraAko ultraspracované potraviny sa v systéme NOVA označujú potraviny, ktoré prešli najväčšou mierou spracovania.
Sú vytvorené z priemyselných surovín a prísad, ktoré zvyčajne obsahujú málo alebo žiadne celé suroviny. Typickým príkladom sú párky, čipsy, sušienky, instantné polievky alebo sladené nápoje
Ja ale nevravím, že štúdie sa mýlia ale asi nechapeme čísla.Dreamer napísal: 07 jan 2026, 23:34 - lukas9206 - tie studie uvadzaju "o 18%", nie "6%" a je to 800 studii prebiehajucich aj desatrocia.
Ak WHO vraví, že celoživotné riziko rakoviny je 5% a relativne navýšenie zo šunky je 18% je to teda 18% z 5 a to je 0,9. Čiže 5,9%. Čiže trošku menej strašidelné akože to zvyšuje rakovinu o 18%.
Na otazky k masu odpoviem v prislusnej teme, s citaciami, kedze sa to tyka masa, prosim pokracujme tam v diskusii o mase.
K veganskej strave este doplnim dolezite body:
- Rastlinne nahrady v zozname su iba doplnok stravy a je to jedina moznost, kvoli alergii.
- Zakladny jedalnicek tvoria hlavne zelenina, ovocie, celozrnne pecivo, cestoviny, strukoviny, zemiaky, hydinove a rybie maso a pod.
- Varim, ale nemam cas varit denne, preto si dam obcas aj nieco menej zdrave, rychlejsie hotove.
Tato tema je o hladani rastlinnych potravin, ktore by boli aj zdrave, prip. aj bez pridaneho cukru.
Idealny priklad pre porovnanie:
- Ovsanek - rastlinny, bez pridaneho cukru, bez umelych sladidiel, ale sladky, dam si 1 a staci.
- Puding - rastlinny, s cukrom, velmi sladky, dam si 1 a musim si dat dalsi.
Podobne niektore rastlinne cokoladove, orieskove natierky, zmrzliny, je takmer nemozne sa udrzat, prestat, ako droga.
Ja sa teda snazim obmezovat aj veganske potraviny, preto je tu tato tema, aby som nasiel zdravsie alternativy, no tych je velmi malo.
K veganskej strave este doplnim dolezite body:
- Rastlinne nahrady v zozname su iba doplnok stravy a je to jedina moznost, kvoli alergii.
- Zakladny jedalnicek tvoria hlavne zelenina, ovocie, celozrnne pecivo, cestoviny, strukoviny, zemiaky, hydinove a rybie maso a pod.
- Varim, ale nemam cas varit denne, preto si dam obcas aj nieco menej zdrave, rychlejsie hotove.
Tato tema je o hladani rastlinnych potravin, ktore by boli aj zdrave, prip. aj bez pridaneho cukru.
Idealny priklad pre porovnanie:
- Ovsanek - rastlinny, bez pridaneho cukru, bez umelych sladidiel, ale sladky, dam si 1 a staci.
- Puding - rastlinny, s cukrom, velmi sladky, dam si 1 a musim si dat dalsi.
Podobne niektore rastlinne cokoladove, orieskove natierky, zmrzliny, je takmer nemozne sa udrzat, prestat, ako droga.
Ja sa teda snazim obmezovat aj veganske potraviny, preto je tu tato tema, aby som nasiel zdravsie alternativy, no tych je velmi malo.
Viackrat aj predtym si spomenul ze "je to pre teba ako droga" a "ze sa nevies udrzat".
A vieš prečo tomu je?
Pretože všetky /alebo aspon väčšina z nich/ tieto veganske potraviny maju velmi nizky až žiadny obsah bielkovín.
Prečo je to dôležité?
Preto, lebo bielkoviny maju najvyšší sýtiaci efekt /to je vedecký fakt/. Zaroven ako uz bolo spomenute, ked sa konzumuje na bielkoviny bohate jedlom s jedlom bohatych na sacharidy, tak celkove zvysenie GI je mensie ako by to bolo v pripade ak by bielkoviny neboli pritomne, takze clovek potom nema stale dookola chute na sladké.
Ved sa pozri na zloženie všetkych tych produktov ktore si uviedol na predch. strane: väčšina z nich je v podstate samí sacharid a tuk.
Preto som ti tam spominal napr vajcia. Tie su skvely zdroj bielkovin a dalsich latok.
Mas vari aj alergiu na vajcia?
Človek je evolučne všežravec a čisto iba rastlinna strava nie je prenho uplne dobrý napad.
A vieš prečo tomu je?
Pretože všetky /alebo aspon väčšina z nich/ tieto veganske potraviny maju velmi nizky až žiadny obsah bielkovín.
Prečo je to dôležité?
Preto, lebo bielkoviny maju najvyšší sýtiaci efekt /to je vedecký fakt/. Zaroven ako uz bolo spomenute, ked sa konzumuje na bielkoviny bohate jedlom s jedlom bohatych na sacharidy, tak celkove zvysenie GI je mensie ako by to bolo v pripade ak by bielkoviny neboli pritomne, takze clovek potom nema stale dookola chute na sladké.
Ved sa pozri na zloženie všetkych tych produktov ktore si uviedol na predch. strane: väčšina z nich je v podstate samí sacharid a tuk.
Preto som ti tam spominal napr vajcia. Tie su skvely zdroj bielkovin a dalsich latok.
Mas vari aj alergiu na vajcia?
Človek je evolučne všežravec a čisto iba rastlinna strava nie je prenho uplne dobrý napad.
a presne to je efekt UPFDreamer napísal: 08 jan 2026, 22:17 Podobne niektore rastlinne cokoladove, orieskove natierky, zmrzliny, je takmer nemozne sa udrzat, prestat, ako droga.
Lenze rovnaky efekt mali aj verzie s mliekom, ale je zvlastne, ze iba niektore sladkosti, spominam si na nutellu, 7-days cokoladovy a niektore zmrzliny.gogo956 napísal: 08 jan 2026, 22:39Viackrat aj predtym si spomenul ze "je to pre teba ako droga" a "ze sa nevies udrzat".
A vieš prečo tomu je?
Ano.
Vedci objavili šokujúce množstvo mikroplastov v syroch a mliečnych výrobkoch. Niektoré častice vidno voľným okom
- Cukor je rovnako návykový ako alkohol či kokaín - Človek - Veda a technika - Pravda
- Cukor je zabijak, droga, ktorou kŕmime vlastné deti. A navyše za odmenu, hovorí imunológ — Denník N
- Cukor mení tvoj mozog ako návykové látky, tvrdia vedci
Ak chcete diskutovat o cukre, prosim o citaciu a odpoved v prislusnej teme: Cukor - www.hojko.com
Zrejúce syry, hlavne tie s dlhým zrením nad štyri mesiace, obsahovali až 1 857 plastových častíc na kilogram. Pre porovnanie – balená voda obsahuje priemerne 40 častíc na kilogram. Znamená to, že staré syry majú 45-krát viac mikroplastov.
Dreamer napísal: 08 jan 2026, 22:17Podobne niektore rastlinne cokoladove, orieskove natierky, zmrzliny, je takmer nemozne sa udrzat, prestat, ako droga.
K tomuto este nieco, podla mna to nie je tym, ze je to UPF, pretoze taky efekt pre mna nemaju vsetky sladkosi, aj ked su UPF a vobec ziadne slane potraviny, aj ked su UPF, prakticky su to iba sladkosti s vysokym obsahom bieleho cukru, podla mna teda ako droga funguje prave biely cukor, tu su k tomu clanky:
- Cukor je rovnako návykový ako alkohol či kokaín - Človek - Veda a technika - Pravda
- Cukor je zabijak, droga, ktorou kŕmime vlastné deti. A navyše za odmenu, hovorí imunológ — Denník N
- Cukor mení tvoj mozog ako návykové látky, tvrdia vedci
Ak chcete diskutovat o cukre, prosim o citaciu a odpoved v prislusnej teme: Cukor - www.hojko.com
Ano, cukor je ako droga ale aj niktore prisady UPF maju tento efekt.