ja to občas zvyknem pouzivat ked nemam poruke ntb/Pc ale iba monitor+mys+klavesnica+ dockina. Na bezne pozeranie internetu je to ok, clovek sa nemusi pozerat zblizka na malu obrazovku ale na normalnu velku.nejakymarko napísal: 04 feb 2026, 18:00 Nedá mi na to zo zvedavosti nereagovať
Pozná niekto niekoho takého, neverím, že to niekto použil viac, ako 1x keď skúšal, či a ako to funguje...
Planovane zastaravanie
Re: Planovane zastaravanie
Kedy nemas po ruke PC alebo notebook, ale mas v tej chvili po ruke telku/monitor? No schvalne daj.
ked som nahodou v praci a prave je malo roboty /čo sa stava iba malokedy/ tak okolo su volne dockiny s monitormi, tak vtedy tam napojim mobil.heker napísal: 04 feb 2026, 20:06 Kedy nemas po ruke PC alebo notebook, ale mas v tej chvili po ruke telku/monitor? No schvalne daj.
ja som si jednu dovolenku nebral so sebou notebook ale mal som iba tablet (ktory by aj tak deti brali pre seba) a BT klavesnicu. na to co som ja potreboval (browser, youtube, netflx a ssh) to uplne postacovalo. ale to zvladol ten moj galaxy tab s7 z roku 2020 a cuduj sa svete, zvlada to uplne rovnako dobre aj teraz.
no nepresvedcil ma nikto z vas, urcite nie tie reci predavaca z planeo... "vdaka novemu procesoru bude pouzivanie telefonu sviznejsie", "fotky budu o nieco kvalitnejsie" a "narocne hry urcite pojdu lepsie".
dajte mi priklad jednej mobilnej hry ktora nepobezi dobre na iphone 13. som fakt zvedavy.
zatial si veru trvam na tom ze pre vacsinu beznych ludi bude 5 rocny telefon ci notebook (pokial sa nerozpravame o lowende) fungovat rovnako dobre teraz ako fungoval pred 5 rokmi a pri vymene baterky a updatoch bude dobre fungovat aj o 5 rokov.
aj tak je vsetko v cloude a zatial nevypada ze si sa cokolvek malo menit.
hlavne teraz ked pamate isli raketovo hore a vsetci sa o ne biju tak mozeme cakat ze aj ceny zariadeni co tie pamate vyuzivaju pojdu hore. o dovod viac preco sa zamyslat ci mi to co mam ozaj nebude stacit este zopar rokov...
no nepresvedcil ma nikto z vas, urcite nie tie reci predavaca z planeo... "vdaka novemu procesoru bude pouzivanie telefonu sviznejsie", "fotky budu o nieco kvalitnejsie" a "narocne hry urcite pojdu lepsie".
dajte mi priklad jednej mobilnej hry ktora nepobezi dobre na iphone 13. som fakt zvedavy.
zatial si veru trvam na tom ze pre vacsinu beznych ludi bude 5 rocny telefon ci notebook (pokial sa nerozpravame o lowende) fungovat rovnako dobre teraz ako fungoval pred 5 rokmi a pri vymene baterky a updatoch bude dobre fungovat aj o 5 rokov.
aj tak je vsetko v cloude a zatial nevypada ze si sa cokolvek malo menit.
hlavne teraz ked pamate isli raketovo hore a vsetci sa o ne biju tak mozeme cakat ze aj ceny zariadeni co tie pamate vyuzivaju pojdu hore. o dovod viac preco sa zamyslat ci mi to co mam ozaj nebude stacit este zopar rokov...
Uz som uviedol, ze mobil si kupujem najma kvoli baterke a malemu technologickemu pokroku (procesor, fotak). Inak by som nepotreboval menit. Teraz som menil telefon po 3 rokoch a aj to bol dovod najma bateria.
Podobne aj notebook, jeden som menil asi po dakych 8 rokoch, ale tam uz krkal procesor a ani bateria nebola ako by som chcel. Teraz mam 2 ci 3 roky notebook so slusnym procesorom, OLED, bateria drzi, tak myslim, ze najblizsie roky ho menit nebudem.
Podobne to mam aj s TV, mam ju 3 roky, je to 4K, bezi mi tam Kodi a tak nepotrebunem novu telku. Hoci by som si mohol o 2 mediace vziat na pausal miesto mobilu TV ci notebook, neplanujem to, pretoze povazujem to co mam za dostatocne a mne akurat postacujuce. Mozno si skor vezmem kolobezku, vysavac alebo by som vzal rodicom notebook ci telku.
Podobne aj notebook, jeden som menil asi po dakych 8 rokoch, ale tam uz krkal procesor a ani bateria nebola ako by som chcel. Teraz mam 2 ci 3 roky notebook so slusnym procesorom, OLED, bateria drzi, tak myslim, ze najblizsie roky ho menit nebudem.
Podobne to mam aj s TV, mam ju 3 roky, je to 4K, bezi mi tam Kodi a tak nepotrebunem novu telku. Hoci by som si mohol o 2 mediace vziat na pausal miesto mobilu TV ci notebook, neplanujem to, pretoze povazujem to co mam za dostatocne a mne akurat postacujuce. Mozno si skor vezmem kolobezku, vysavac alebo by som vzal rodicom notebook ci telku.
4K Tv máme 8rokov. Nevidim jediny dôvod preco ju menit. Dokonca jej spracovanie a kvalita materialov sa mi zda lepsia ako u drvivej vacsiny dnesnych Tv. Keby som bol nejaky filmovy maniak ktory potrebuje mat 100percentne dokonaly obraz tak to je iné, ale na bezne pozeranie uplne staci.
Ale tak u nas sa vlastne Tv ani skoro nepozera..
Ale tak u nas sa vlastne Tv ani skoro nepozera..
kvoli baterke predsa telefon menit netreba, u vacsiny sa da celkom bez problemov vymenit. to je suma 100 eur vs cena noveho telefonu.
telka je presne to kam smeruje trh s telefonmi. proste ju mas kym sa nepokazi. jediny rozdiel je to napajanie. aj to ze neustale stupaju ceny telefonov. 10 rokov dozadu si za vlajkovy telefon zaplatil 500 eur, dnes zaplatis 1000 eur. ale dnes ti ten telefon bez problemov vydrzi 5-8 rokov, vtedy bol po 2 rokoch zastaraly.
telka je presne to kam smeruje trh s telefonmi. proste ju mas kym sa nepokazi. jediny rozdiel je to napajanie. aj to ze neustale stupaju ceny telefonov. 10 rokov dozadu si za vlajkovy telefon zaplatil 500 eur, dnes zaplatis 1000 eur. ale dnes ti ten telefon bez problemov vydrzi 5-8 rokov, vtedy bol po 2 rokoch zastaraly.
Ja sa povazujem za filmoveho maniaka, nie len jeho samotne spracovanie ale kvalita obrazu a zvuku. Napriek tomu mam 7,5r stary 4K oled.gogo956 napísal: 04 feb 2026, 23:18 4K Tv máme 8rokov. Nevidim jediny dôvod preco ju menit. Dokonca jej spracovanie a kvalita materialov sa mi zda lepsia ako u drvivej vacsiny dnesnych Tv. Keby som bol nejaky filmovy maniak ktory potrebuje mat 100percentne dokonaly obraz tak to je iné, ale na bezne pozeranie uplne staci.
Obraz stale famozny ale na dnesnu dobu "len" 55". Prijal by som vacsiu ale lakomy som ked aktualna TV funguje super.
Ked mi pri 2,5r mobile (stredna trieda) odislo podsvietenie displaya tak som si ho dal opravit + preventivne vymenit bateriu (cena len za material). Dnes ma 4r a nemam potrebu menit. Jedine zapasim s miestom.
Pri lacnejsich sa ta vymena samozrejme neoplati.aacid napísal: 05 feb 2026, 8:56 kvoli baterke predsa telefon menit netreba, u vacsiny sa da celkom bez problemov vymenit. to je suma 100 eur vs cena noveho telefonu.
S cenov vlajkoveho moc nesuhlasim. Ja som v 2010 kupil vlajkovy za 600€. V inflacnom prepocte je to dnesnych 960€. Ale aj vtedy dokazal vydrzat vlajkovy dlho. Samozrejme nie tak ako dnes.
aacid
Ako už napisal Wladas- treba brat do uvahy ze za poslednych 5 rokov prebehla pomerne vysoka inflacna vlna.
Ak sa clovek o mobil stará, napr nosí v puzdre, tak aj po mnohých rokoch môže zvonka vyzerat ako skoro nový. Jediné dva problemy su degradacia baterie a potom aktualizácie systemu. Neviem ako to je presne, ale väčšinou vyrobcovia podporuju u svojich modelov apdejty nasledujucich 5, maximalne 7rokov. Po tejto dobe už sa mobil stáva zranitelnym voci roznych hackerskym utokov, co vzhladom na to ze väcsina ludi pouziva mobil aj na elektronicke bankovnictvo je pomerne vážny fakt. Ale osobne sa držím tézy, menit mobil najskor po 5tich rokoch, kludne aj neskor.
wladas
Ako už napisal Wladas- treba brat do uvahy ze za poslednych 5 rokov prebehla pomerne vysoka inflacna vlna.
Ak sa clovek o mobil stará, napr nosí v puzdre, tak aj po mnohých rokoch môže zvonka vyzerat ako skoro nový. Jediné dva problemy su degradacia baterie a potom aktualizácie systemu. Neviem ako to je presne, ale väčšinou vyrobcovia podporuju u svojich modelov apdejty nasledujucich 5, maximalne 7rokov. Po tejto dobe už sa mobil stáva zranitelnym voci roznych hackerskym utokov, co vzhladom na to ze väcsina ludi pouziva mobil aj na elektronicke bankovnictvo je pomerne vážny fakt. Ale osobne sa držím tézy, menit mobil najskor po 5tich rokoch, kludne aj neskor.
wladas
u nas je to 58palcovy LED Panasonic a obraz je v pohode, aj ked jasne, cierna nie je uplne ciernaJa sa povazujem za filmoveho maniaka, nie len jeho samotne spracovanie ale kvalita obrazu a zvuku. Napriek tomu mam 7,5r stary 4K oled.
V praxi nemožné.Dreamer napísal: 02 feb 2026, 0:43 Male su predsa aj komponenty, stacilo by navrhnut lepsie rozmiestnenie a podstatne veci by sli vymenit z boku, lenze tam lepia vsetko, este aj bateriu.
1. Kvoli energetickej a rozmerovej efektivite musí byť všetko na jednom SoC
2. Aj keby vieš vymeniť SoC, nový SoC nemuís byť kompatibilný s tvojou kamerou, displejom, 5G anténou, skenerom prstu a desiatkami senzorov
3. Kvoli tomu ako je navrhnutý Android, musel by si si teda skompilovat vlastný Android, na čo potrebuješ softvéry od výrobcov SoC, displeju, kamery, 5G antény a všetkych senzorov, ale tie sú proprietárne takže sa k nim nedostaneš
4. Výrobca mobilu by pre každý svoj model, pri každej aktualizácii, musel kompilovať niekoľko Androidov, takže by im náklady na vývoj softvéru zvýšili exponencionálne
Fairphone, podobne ako Motorola ma takmer cisty Android, je mozne tam vymenit takmer vsetky komponenty.
Rovnako ma SW aktualizacie 5+rokov.
Aj ked su CPU/GPU/RAM na doske, stale by to slo spravit, aby sa dali vymenit, minimalne pridat pridavnu RAM, ako pri PC
Kazdopadne, aj keby nesli vymenit CPU/GPU/RAM, to nie je nevyhnutne, hlavne je, aby boli vymenitelne:
- bateria
- displej
- kamera
- reproduktor
- USB‑C port
Pri notebookoch by to slo tiez, tam by to bolo jednoduchsie.
Podstatna je ale standardizacia, nestaci, aby to slo menit vramci jednej znacky.
Ceny by to nezvysili, prave naopak, standardizacia by mohla ceny este znizit, kedze by sa zvysila konkurencia.
K SW aktualizaciam, tie by sa tiez nemuseli robit pre kazy model zvlast, modelov by mohlo byt ovela menej, len by boli volitelne komponenty, ako vybava pri autach, rozne fotoaparaty, displeje (rozlisenie, typ, nie rozmery), baterie (hrubka).
Teraz su aj tak vsetky mobily priblizne rovnako velke, su iba milimetrove rozdiely celkovej velkosti a pri displejoch, bateriach, kvoli tomu absentuje standardizacia a zvysuje to ceny samotnych komponentov, displejov, baterii, kamier.
Rovnako ma SW aktualizacie 5+rokov.
Aj ked su CPU/GPU/RAM na doske, stale by to slo spravit, aby sa dali vymenit, minimalne pridat pridavnu RAM, ako pri PC
Kazdopadne, aj keby nesli vymenit CPU/GPU/RAM, to nie je nevyhnutne, hlavne je, aby boli vymenitelne:
- bateria
- displej
- kamera
- reproduktor
- USB‑C port
Pri notebookoch by to slo tiez, tam by to bolo jednoduchsie.
Podstatna je ale standardizacia, nestaci, aby to slo menit vramci jednej znacky.
Ceny by to nezvysili, prave naopak, standardizacia by mohla ceny este znizit, kedze by sa zvysila konkurencia.
K SW aktualizaciam, tie by sa tiez nemuseli robit pre kazy model zvlast, modelov by mohlo byt ovela menej, len by boli volitelne komponenty, ako vybava pri autach, rozne fotoaparaty, displeje (rozlisenie, typ, nie rozmery), baterie (hrubka).
Teraz su aj tak vsetky mobily priblizne rovnako velke, su iba milimetrove rozdiely celkovej velkosti a pri displejoch, bateriach, kvoli tomu absentuje standardizacia a zvysuje to ceny samotnych komponentov, displejov, baterii, kamier.
To je tvoj nazor. Myslim, ze vyrobcovia a technici by s tebou nesuhlasili.
to ale neni nazor, ved fairphone je realita, funguje.
rovnako framework vyraba notebooky kde si vies vymenit vsetko. co je este lepsie tak ked sa po X rokoch rozhodnes vymenit zakladnu dosku (s procesorom a ram) tak si objednas novu a na tu staru si mozes kupit (alebo 3d vytlacit) krabicku a mas plnohodnotne miniPC.
a tie notebooky su dobre a ani nie su o moc drahsie oproti velkym vyrobcom. a to je tiez mozno skor o mnozstve, ze keby sa lenovo rozhodlo predavat modularne notebooky tak by vdaka vacsim kapacitam mozno dosiahli rovnake ceny ako tie nemodularne.
rovnako framework vyraba notebooky kde si vies vymenit vsetko. co je este lepsie tak ked sa po X rokoch rozhodnes vymenit zakladnu dosku (s procesorom a ram) tak si objednas novu a na tu staru si mozes kupit (alebo 3d vytlacit) krabicku a mas plnohodnotne miniPC.
a tie notebooky su dobre a ani nie su o moc drahsie oproti velkym vyrobcom. a to je tiez mozno skor o mnozstve, ze keby sa lenovo rozhodlo predavat modularne notebooky tak by vdaka vacsim kapacitam mozno dosiahli rovnake ceny ako tie nemodularne.
Až na to, že trh nechce modularitu.
Už tu bolo viacero pokusov o modulárne telefóny a nikdy to neuspelo.
A Fairphone - mal ho niekto v ruke? Ak áno, chceli by ste ho aj používať?
Už tu bolo viacero pokusov o modulárne telefóny a nikdy to neuspelo.
A Fairphone - mal ho niekto v ruke? Ak áno, chceli by ste ho aj používať?
mozno je pravda ze trh nechce modularitu ale nie preto ze by to nechceli zakaznici ale preto ze to nechcu vyrobcovia a predajcovia.
myslim ze keby das vacsine ludi na vyber fairphone alebo iny telefon v rovnakej cene a vysvetlis mu ze mu bude fungovat uplne rovnako akurat jeden budes musiet po 3 rokoch vymenit lebo ti odide baterka ktoru nevymenis alebo sa prestane updatovat a v neposlednej rade ze je extremne previazany s biznis modelom konkretnej korporacie ktora ma nad nim plnu kontrolu tak vacsina da prednost tomu fairphonu.
ale ked prides do predajne akehokolvek operatora tak ti ten fairphone neponukne. ale ponukne ti za extremne vyhodnu cenu nejaku vlajkovu lod korporacie a k tomu sluchadla zadarmo a AI predplatne na rok a antivirus.
dokonca ani na alze ho nekupis, nikto to u nas nechce predavat.
tak preco by si si robil starosti a z internetu objednaval fairphone, ze?
btw co je na tom fairphone podla teba zle? pravda ze som ho v ruke nedrzal ale ked som si pozrel porovnanie s pixelom 10a (rovnaka cena, podstatne novsi telefon) tak mi fairphone pride viac nez konkurencie schopny.
urcite by som nad nim uvazoval keby nemam telefon z firmy.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?i ... one2=14474
myslim ze keby das vacsine ludi na vyber fairphone alebo iny telefon v rovnakej cene a vysvetlis mu ze mu bude fungovat uplne rovnako akurat jeden budes musiet po 3 rokoch vymenit lebo ti odide baterka ktoru nevymenis alebo sa prestane updatovat a v neposlednej rade ze je extremne previazany s biznis modelom konkretnej korporacie ktora ma nad nim plnu kontrolu tak vacsina da prednost tomu fairphonu.
ale ked prides do predajne akehokolvek operatora tak ti ten fairphone neponukne. ale ponukne ti za extremne vyhodnu cenu nejaku vlajkovu lod korporacie a k tomu sluchadla zadarmo a AI predplatne na rok a antivirus.
dokonca ani na alze ho nekupis, nikto to u nas nechce predavat.
tak preco by si si robil starosti a z internetu objednaval fairphone, ze?
btw co je na tom fairphone podla teba zle? pravda ze som ho v ruke nedrzal ale ked som si pozrel porovnanie s pixelom 10a (rovnaka cena, podstatne novsi telefon) tak mi fairphone pride viac nez konkurencie schopny.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Pozeram si ten Fairphone 6. Mam pocit, ze doraz kladu najma na ekologiu. Z mojho hladiska by som to videl tak, ze mi je ekologia telefonu ukradnuta, pretoze je to zlomok toho co produkujem odpadom v domacnosti ci na aute. Som clovek, ktory recykluje. Takze papier do papiera, plast do plastu, sklo do skla, bio do bio, kuchynsky odpad tam kam patri. Aj v nakupnom centre, ked idem a mam nieco vo vrecku, tak papier hodim do modreho kosa, vreckovku do cierneho kosa. Myslim, ze to mnozstvo separovaneho odpadu daleko prevysi odpad, ktory by vytvoril mobilny telefon. Navyse mobil menim tak po 2-3 rokoch.
Ked sa pozeram na Fairphone 6, tak bateria do neho stoji 40-45 eur. Je fajn, ze si ju viem vymenit doma. Mimochodom, ked som likvidoval dake stare notebooky ci mobily, tak skoncili v elektroodpade v Nay a v Kauflande. Ja mam momentalne Samsung Galaxy S25. Mozno som zochar, ze nemam iPhone, ale som anti Apple pouzivatel. Bateria na S25 stoji 30 eur: https://gsm-shop.sk/predaj/nabijanie/ba ... e-original Jasne, bateriu doma nevymenim, nakolko telefon treba rozlepit a pripadne spravit skusku odolnosti voci vode a tlaku. Cena vymeny baterie (diel + robota) je cca 75 eur. Tu je cena vymeny: https://www.iguru.sk/vymena-baterie-sam ... KIWrY6RpZP V tomto pripadne si myslim, ze aj ked si bateriu vymenim doma alebo v servise, no na ukor vodotestnosti, tak si radsej priplatim a mam istotu, ze to bude ako ma byt. Vlastne ked tak pozeram, tak Fairphone 6 je IP55 a Galaxy S25 je IP68. Ked som mal S23, tak som s nim fotil korytnacky pod vodou na Filipinach, ale aj v mori v Thajsku. Telefon som nasledne oplachol cistou pitnou vodou, aby nezoxidoval od slanej vody a bolo.
Z mojho pohladu, kedze viem, ze telefon vymenim, tak nevidim vyznam ist do dakeho Fairphonu, kedze po realnej zivnostnosti baterie budem mat uz novy mobil, kde aktualizacie mam na 5 rokov. Radsej si mozno priplatim na podporu a vodotesnost. Ci v tom Fairphone dokazem vymenit RAM, procesor, graficky cip alebo nieco dalsie???
Ked sa pozeram na Fairphone 6, tak bateria do neho stoji 40-45 eur. Je fajn, ze si ju viem vymenit doma. Mimochodom, ked som likvidoval dake stare notebooky ci mobily, tak skoncili v elektroodpade v Nay a v Kauflande. Ja mam momentalne Samsung Galaxy S25. Mozno som zochar, ze nemam iPhone, ale som anti Apple pouzivatel. Bateria na S25 stoji 30 eur: https://gsm-shop.sk/predaj/nabijanie/ba ... e-original Jasne, bateriu doma nevymenim, nakolko telefon treba rozlepit a pripadne spravit skusku odolnosti voci vode a tlaku. Cena vymeny baterie (diel + robota) je cca 75 eur. Tu je cena vymeny: https://www.iguru.sk/vymena-baterie-sam ... KIWrY6RpZP V tomto pripadne si myslim, ze aj ked si bateriu vymenim doma alebo v servise, no na ukor vodotestnosti, tak si radsej priplatim a mam istotu, ze to bude ako ma byt. Vlastne ked tak pozeram, tak Fairphone 6 je IP55 a Galaxy S25 je IP68. Ked som mal S23, tak som s nim fotil korytnacky pod vodou na Filipinach, ale aj v mori v Thajsku. Telefon som nasledne oplachol cistou pitnou vodou, aby nezoxidoval od slanej vody a bolo.
Z mojho pohladu, kedze viem, ze telefon vymenim, tak nevidim vyznam ist do dakeho Fairphonu, kedze po realnej zivnostnosti baterie budem mat uz novy mobil, kde aktualizacie mam na 5 rokov. Radsej si mozno priplatim na podporu a vodotesnost. Ci v tom Fairphone dokazem vymenit RAM, procesor, graficky cip alebo nieco dalsie???
Zaujímajú ma napríklad tuhosť konštrukcie, či niečo časom nezačne vŕzgať a hýbať sa..aacid napísal: 24 feb 2026, 17:09 btw co je na tom fairphone podla teba zle? pravda ze som ho v ruke nedrzal ale ked som si pozrel porovnanie s pixelom 10a (rovnaka cena, podstatne novsi telefon) tak mi fairphone pride viac nez konkurencie schopny.
Ak v dnešnej dobe má napr. Samsung garantovaných 5 veľkých updatov a ak sa bavíme o vyššej strednej triede/vlajkách, tak výkon bude vždy viac než postačujúci, tak jediné, čo treba riešiť je batéria. Podobne to bude s iPhonom resp. všetobecne s vyššou strednou triedou/vlajkami.
Výmena batérie však nie je tak nákladná, aby som kvôli tomu rozmýšľal nad modulárnym telefónom.
U Samsungu to nie je 5 velkych updatov, ale 5 rokov updatov. Teraz na Galaxy S26 dali az 7 rokov.
otazka znie preco telefon menit? aky je na to realny dovod? pokial neberies telefon ako modny doplnok alebo statusovy symbol ze potrebujes kazdy rok to najlepsie tak jediny realny dovod preco vymenit telefon je ked sa pokazi.hojko napísal: 24 feb 2026, 23:46Z mojho pohladu, kedze viem, ze telefon vymenim, tak nevidim vyznam ist do dakeho Fairphonu, kedze po realnej zivnostnosti baterie budem mat uz novy mobil, kde aktualizacie mam na 5 rokov. Radsej si mozno priplatim na podporu a vodotesnost. Ci v tom Fairphone dokazem vymenit RAM, procesor, graficky cip alebo nieco dalsie???
tak preco nezobrat telefon ktory nebudem musiet vymenit za 3-4 roky ale vydrzi mi 10 rokov? mozno viac?
pride mi to velmi tazky konzumerizmus ked sa uz vobec ani len nehrame na to ze by sme chceli aby produkty vydrzali co najdlhsie ale sme spokojni s tym ze plne funkcne zariadenia vyhadzujeme bez realnych dovodov.
stale si to porovnavam s inymi zariadeniami, chladnicku nevymenis len tak pre zabavu, ani telku ani domace kino ani kosacku ani vysavac.
to len pri telefonoch nas korporacie naucili ze pokial nemas najnovsiu vlajkovu lod tak si menejcenny a prichadzas o vela. pritom som to tu jasne dokazal ze ta najnovsia vlajkova lod nie je v nicom prakticky lepsia nez 5 rocna vlajkova lod.
Napr preto, že u nás telefóny putujú ďalej. Teda napr. ja si kúpim po dajme tomu 3och rokoch nový a manželka dostane môj a ten jej putuje deťom.
Ďalšia vec je, že niektoré telefóny vyzerajú už po piatich rokoch dost smutne, ale to je samozrejme o prístupe.
Ďalšia vec je, že niektoré telefóny vyzerajú už po piatich rokoch dost smutne, ale to je samozrejme o prístupe.