Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Gpt:
5–10 % – silno dedičné formy.
25–35 % – celkový podiel genetiky na riziku.
65–75 % – súvisí najmä so starnutím, náhodnými mutáciami a faktormi životného štýlu (obezita, fajčenie, alkohol, málo pohybu, vysoký príjem spracovaného mäsa a pod.)
Grok:
Genetika zodpovedá približne za 5–10 % prípadov rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu, CRC). Väčšina prípadov (okolo 65–75 %) je sporadická, teda vzniká náhodnými somatickými mutáciami v bunkách počas života, nie dedičnými.
Gemini:
1. Čisto dedičné syndrómy (5 – 10 %)
Toto je situácia, kedy človek zdedí konkrétnu, jasne identifikovateľnú mutáciu v jednom géne priamo od rodiča. Tieto prípady tvoria približne 5 až 10 % zo všetkých diagnostikovaných rakovín hrubého čreva.
2. Familiárny výskyt (približne 20 %)

3. Sporadické prípady (65 – 75 %)
maximilianx33
Novice
Novice

Príspevok od používateľa maximilianx33 »

Mne osobne pride, ze sa z toho zdraveho stravovania robi v poslednej dobe az zbytocna veda. Kazdy mesiac je moderny iny extrem. Raz su najvacsie zlo sacharidy, potom zase tuky, potom clovek vsade cita, ze jedina cesta je keto alebo prerusovany post. Ja som po kadejakych pokusoch zistil, ze najlepsie aj tak funguje obycajny sedliacky rozum. Snazim sa proste vyhybat takym tym polotovarom, nepijem sladene malinovky a radsej si doma navarim z normalnych zakladnych surovin. Ked si ale cez vikend niekde vonku s kamosmi dam pizzu alebo burger, tak sa z toho predsa nezrutim. Ziadne extremne odriekanie u mna nikdy dlhodobo nefungovalo
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

podla mna to nie je ani tak veda ako moda.
zit len na cokolade a kebabe asi zdrave moc nebude ale nie je to ani nieco co za zabije za 5 rokov.
treba sa pozriet ako sme zili v minulosti a to nemyslim stredovek alebo podobne ale kludne 30-50 rokov dozadu. posilovne a fitness centra viac menej neexistovali a bezne jedlo bolo mastne a plne sacharidov. a napriek tomu vsetci zili a nemam pocit ze by bola nejaka epidemia obezity alebo zapchatych ciev.
pravda je ze teraz mame este sedavejsie zamestnania a toho pohybu je malo ale dobehnut to vobec nemusi byt tak komplikovane ako chodit 4x do tyzdna do posilovne, mat plan na cvicenie roznych partii a na gramy si pocitat kolko proteinov a tukom som prijal.
vacsine ludom by stacila hodinova prechadzka kazdy den.

to co predvadzaju niektori ludia (aj tu na fore) uz nie je starostlivost o seba ale proste a jednoducho hobby, nieco co clovek robi nie preto lebo musi ale preto ze ho to bavi a prave to ze ho to bavi ho taha do extremov tak ako pri kazdom hobby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: 26 jún 2026, 9:08 podla mna to nie je ani tak veda ako moda.
zit len na cokolade a kebabe asi zdrave moc nebude ale nie je to ani nieco co za zabije za 5 rokov.
treba sa pozriet ako sme zili v minulosti a to nemyslim stredovek alebo podobne ale kludne 30-50 rokov dozadu. posilovne a fitness centra viac menej neexistovali a bezne jedlo bolo mastne a plne sacharidov. a napriek tomu vsetci zili a nemam pocit ze by bola nejaka epidemia obezity alebo zapchatych ciev.
pravda je ze teraz mame este sedavejsie zamestnania a toho pohybu je malo ale dobehnut to vobec nemusi byt tak komplikovane ako chodit 4x do tyzdna do posilovne, mat plan na cvicenie roznych partii a na gramy si pocitat kolko proteinov a tukom som prijal.
vacsine ludom by stacila hodinova prechadzka kazdy den.

to co predvadzaju niektori ludia (aj tu na fore) uz nie je starostlivost o seba ale proste a jednoducho hobby, nieco co clovek robi nie preto lebo musi ale preto ze ho to bavi a prave to ze ho to bavi ho taha do extremov tak ako pri kazdom hobby.
s tym celkom neusuhlasim vidim to napr na porovnani mojich starych rodičov ktorí už dávno nežijú a na svojich rodičoch. Moji rodičia síce nejedia stále vyslovene zdravo, ale aspon trochu na to prihliadaju a beru aj výživové doplnky. Výsledkom je, že sú v pomerne dobrej kondícii vo veku, kedy už moji starí rodičia boli mŕtvi.

Prechadzka a chôdza celkovo su skvelé, snažím sa to praktizovat every day. Ale rovnako je nutné trénovať aj silové vlákna nielen vytrvalostné, takže je viac než vhodné tiež posilnovat, aspon s vlastnou váhou, napr vonku na workoutoch.

Apropo, to že je niekto štíhli, neznamena automaticky že je aj zdravý. Napr velka cast takychto ludi je v skutocnosti skinnyfat: tuku maju na sebe pomerne dost pri vnutornych organoch a stihli vyzeraju len preto ze maju velmi malo svalov.

A potom samozrejme je to aj vec genetiky: ano, samozrejme, existuju aj ludia ktorí sa dozili 90tky v zdravý a cely zivot prekladali mastny chleba s destilatom. Ale statisticky ide o vynimky potvrdzujuce pravidlo.
Ja osobne co poznam ludi ktori dlhe roky fajcili a pili tak vsetci na to zdravotne skor ci neskor doplatili.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

urcite chapes ze na zaklade par osobnych skusenosti z vlastneho okolia nemozes extrapolovat nejaku objektivnu pravdu.

logicky ked fajcis a pijes cely zivot tak asi zdravotne dobre nedopadnes ale to je zase uplne opacny extrem. ked vynechas taketo extremy a rovnake extremy na opacnej strane (ludia co do ust nedaju nic "nezdrave" a cvicia x hodin tyzdenne) tak vysledkom bude ze vacsina spolocnosti necvici ani dnes napriek vsetkym trendom a napriek tomu ziju a dozivaju sa dost.

o stihlost vobec nejde, su presne aj opaky skinnyfat, ja som taky, tuku na sebe nemam malo ale vsetko je to podkozny tuk, nie vnutrotelovy. podkozny tuk nie je problem, problem je prave ten na organoch.
gogo956 napísal: 26 jún 2026, 9:23Prechadzka a chôdza celkovo su skvelé, snažím sa to praktizovat every day. Ale rovnako je nutné trénovať aj silové vlákna nielen vytrvalostné, takže je viac než vhodné tiež posilnovat, aspon s vlastnou váhou, napr vonku na workoutoch.
tuto je to krasne vidno ako ides mimo realitu. preco je NUTNE trenovat silove vlakna? co tie miliardy ludi na svete ktori nikdy v posilovni neboli? ozaj je to NUTNE? alebo je to nutne iba v tvojej hlave lebo sa tomu venujes roky a bavi ta to?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

aacid napísal: 26 jún 2026, 10:16 o stihlost vobec nejde, su presne aj opaky skinnyfat, ja som taky, tuku na sebe nemam malo ale vsetko je to podkozny tuk, nie vnutrotelovy.
ako si to zistil?
Napísať odpoveď