aacid napísal: 26 jún 2026, 9:08
podla mna to nie je ani tak veda ako moda.
zit len na cokolade a kebabe asi zdrave moc nebude ale nie je to ani nieco co za zabije za 5 rokov.
treba sa pozriet ako sme zili v minulosti a to nemyslim stredovek alebo podobne ale kludne 30-50 rokov dozadu. posilovne a fitness centra viac menej neexistovali a bezne jedlo bolo mastne a plne sacharidov. a napriek tomu vsetci zili a nemam pocit ze by bola nejaka epidemia obezity alebo zapchatych ciev.
pravda je ze teraz mame este sedavejsie zamestnania a toho pohybu je malo ale dobehnut to vobec nemusi byt tak komplikovane ako chodit 4x do tyzdna do posilovne, mat plan na cvicenie roznych partii a na gramy si pocitat kolko proteinov a tukom som prijal.
vacsine ludom by stacila hodinova prechadzka kazdy den.
to co predvadzaju niektori ludia (aj tu na fore) uz nie je starostlivost o seba ale proste a jednoducho hobby, nieco co clovek robi nie preto lebo musi ale preto ze ho to bavi a prave to ze ho to bavi ho taha do extremov tak ako pri kazdom hobby.
s tym celkom neusuhlasim vidim to napr na porovnani mojich starych rodičov ktorí už dávno nežijú a na svojich rodičoch. Moji rodičia síce nejedia stále vyslovene zdravo, ale aspon trochu na to prihliadaju a beru aj výživové doplnky. Výsledkom je, že sú v pomerne dobrej kondícii vo veku, kedy už moji starí rodičia boli mŕtvi.
Prechadzka a chôdza celkovo su skvelé, snažím sa to praktizovat every day. Ale rovnako je nutné trénovať aj silové vlákna nielen vytrvalostné, takže je viac než vhodné tiež posilnovat, aspon s vlastnou váhou, napr vonku na workoutoch.
Apropo, to že je niekto štíhli, neznamena automaticky že je aj zdravý. Napr velka cast takychto ludi je v skutocnosti skinnyfat: tuku maju na sebe pomerne dost pri vnutornych organoch a stihli vyzeraju len preto ze maju velmi malo svalov.
A potom samozrejme je to aj vec genetiky: ano, samozrejme, existuju aj ludia ktorí sa dozili 90tky v zdravý a cely zivot prekladali mastny chleba s destilatom. Ale statisticky ide o vynimky potvrdzujuce pravidlo.
Ja osobne co poznam ludi ktori dlhe roky fajcili a pili tak vsetci na to zdravotne skor ci neskor doplatili.