aacid
o stihlost vobec nejde, su presne aj opaky skinnyfat, ja som taky, tuku na sebe nemam malo ale vsetko je to podkozny tuk, nie vnutrotelovy. podkozny tuk nie je problem, problem je prave ten na organoch.
ak si presne na to prišiel že nemaš nadbytočny tuk medzi organmi? Zistili ti to meranim na CT, MRI, pripadne este s prizmurenim oka na Dexe? Lebo všetky dalsie metody už nedavaju relevantne udaje.
tuto je to krasne vidno ako ides mimo realitu. preco je NUTNE trenovat silove vlakna? co tie miliardy ludi na svete ktori nikdy v posilovni neboli? ozaj je to NUTNE? alebo je to nutne iba v tvojej hlave lebo sa tomu venujes roky a bavi ta to?
nikde nepíšem o posilovni.
Vekom svalove vlakna sa zmensuju a postupne zanikaju. Rýchle svalove vlakna ubúdajú viacej ako pomalé, preto dáva zmysel ich trénovať, aby sa ich rozpad aspon spomalil. Velmi starí ludia maju rychlych svalovych vlakien už väčšinou tak málo /sarkopenia/, že sa nedokážu postarat ani o svoje základné životne potreby. Samozrejme v takom veku už su za tym aj ine zdravotne problemy, ale aj tie sa mnohe daju pribrzdiť práve pravidelnym cvičením.
Pomale vlakna najviac zatazujes dlhodobym aerobnym cvicenim /napr chôdza, beh/.
Rýchle vlákna najviac zatazujes kratym anaerobnym cvicenim /posilnovanim, ale aj napr šprintom/
Konkretne u mojich rodicov je vidiet ten rozdiel: otec cely zivot nielen vela robi turistiku, chodi pešo, ale aj kazdy den cvičí s vlastnou váhou. Vďaka tomu je stále velmi pohyblivý a udržuje si aj určitú silu.
Zato mama sa žiadne fyzickej aktivite nikdy nevenovala, posledne roky aj velmi obmedzila obyčajnú chôdzu, iba sedí doma a pozera Tv. Kvôli tomu jej atrofovali svaly a zoslabla tak velmi, že už má značné problémy s chôdzou a aj to velmi pomaly.
Medicina už dnes vie, že silovo by mali cvičiť ludia aj vo velmi vysokom veku. Samozrejme v rámci každého možností a primerane zdravotnemu stavu.
Osobne sice cvicim celý zivot, ale nebolo to metodické. Iba poslednych 5 rokov to beriem vážnejšie, pretože sa mi zhoršeli problemy s chrbtticou, rast tukoveho tkaniva na bruchu a celkovou som stale viacej pocitoval stratu sily a kondície /už sa blizim 50tke/