harrison314 napísal: 11 aug 2026, 9:17Viete, ze otrostvo ma inu definiciu? Ja len nemali by sme nazyvat otroctvom nieco co nim nie je.
Vsimol si si tie uvodzovky v mojom prispevku?
Samozrejme, je to ine, ale vzhladom na dnesnu dobu, ked by sme mohli pracovat kratsie, je to este horsie, ako povodne otroctvo.
Mame dostatok financii - tak polovicu drzi 1% najbohatsich, zdrojov, technologii, prakticky neobmedzene obnovitelne zdroje energie.
Napriek tomu umelo skracujeme zivotnost produktov, nie iba elektroniky, ale aj oblecenia, nabytku, vsetkeho, este sa to vyraba tak, aby sa to tazko opravovalo a aby sa to ani nevyplatilo opravovat, nici sa tym aj zivotne prostredie, je to neudrzatelne.
Dalsia zbytocna spotreba je strava, jednak clovek je aj 2x viac ako je potrebne, tiez sa tak polovica jedla vyhodi, v roznych fazach cesty, tiez len miernym obmedzenim urcitych druhov masa by sme tiez dokazali usetrit - peniaze, pracu, prirodu. To, ze vsade je navykovy cukor, laktoza, ze chybaju upozornenia na nezdrave potraviny, len zvysuje chorobnost, odvratitelne umrtia a pod. - len zdravsia strava by usetrila opat peniaze na zdravotnictvo aj pracu.
Vsetko su to veci, o ktorych pisem v dalsich temach - a vsetko do seba zapada:
- kvalitnejsie, opravitelne, standardizovane produkty s dlhsou zarukou
- kvalitne oblecenie, ktore nebude na 1 sezonu, alebo na 1 pouzitie
- zdravsia strava, ktora znizi chorobnost, invaliditu, umrtia
- menej byrokracie, zlucenie dani a davok
- menej prace, lepsie zdravie, viac slobody
- mensia zataz na zivotne prostredie, lepsi vzduch, teploty
Prakticky ludia platia za "vazenie", v ktorom su zatvoreni "cely zivot" ako "otroci", dokonca za 2 "byty", ten v ktorom byvaju a dalsi, vo forme kancelarie v praci, kam sa presuvaju v dalsej "klietke" - aute, za ktore taktiez platia - byt-auto/bus-kancelaria.
Ano, je mozne toto "vazenie" opustit, na kratky cas, no je to na kratko, pokial nemame aspon polovicu casu / dni volnych, tak je to stale podla mna otroctvo.
Dovodom je aj neplatena praca, ktoru takmer vsetci vykonavaju a na ktoru sa zabuda, domace prace, varenie, nakupy, vychova deti a pod., to je tiez praca - skutocny slobodny zivot bez prace je iba na dovolenkovom pobyte, kde clovek nemusi vobec nic robit, ale to je iba velmi kratke obdobie v roku.
Pridam sem aj dalsiu temu, ktoru som zalozil a to, ci zijeme v simulacii, pretoze mam pocit, ze vsetky tieto suvislosti vidim iba ja a ostatni ich ignoruju, alebo ma presviedcaju, ze je to nemozne, akoby boli vsetci NPC, ktori maju udrzat simulaciu a brzdit jej odhalenie, alebo zmeny.