Nove predpisy v Rakusku (pre vodicov)!

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Nove predpisy v Rakusku (pre vodicov)!

Príspevok od používateľa Tomasito »

Mozno ste to uz citali, mozno este neviete...
Rakúsky národný automotoklub informoval o nasledujúcich zmenách od 1. mája.
- Každý automobil má povinnosť svietiť počas celého dňa stretávacími
svetlometmi.
- musí nosiť vo výbave vozidla hasiaci prístroj o minimálnej váhe 2kg.
- Zároveň platí povinosť nosiť reflexnú vestu oranžovej, alebo žltej farby,
vesta nesmie byť uložená v batožinovom priestore, ale na takom mieste, aby
si ju vodič mohol obliecť ešte pred vystúpením z vozidla.
- Vesty zelenej farby sú zakázané!
- Pokuta za nekompletnú povinnú výbavu sa v Rakúsku upravuje na 70,-Eur.

Zdroj: autoweb.pravda.sk
// Doplnok...
Priatelia motoristi,

nakolko sa objavili informacie o pokutovani nasich vodicov pri cestach do Rakuska som si dal niektore informacie overit a niektore som bol preverit osobne na hr.priechode Berg.

Takze pri ceste do Rakuska musi byt vo vybave vozidla:

> 1.ks reflexna vesta len oranzovej farby a musi splnat normu EN 471 \vesta musi byt na pristupnom mieste, nie na spodku kufra. Pri oprave alebo nehode ju musi mat osoba oblecenu, ostatnych pasazierov dajte za zvodidla aby sa nepohybovali okolo vozidla bez oznacenia \aj za to su v Rakusku pokuty\ Ostatne farebne druhy \ zltej a pod. su zakazane\ maju ich rakuski policajti.
> vyztrazny trojuholnik s reflaxnou foliou vo vnutri ma normu EHK\ u nas sa vyrabali az po roku 1992\
> autolekarnicku- nie starsiu ako 2 roky \datum je vo vnutri\
> rezervne koleso, kluc na kola, ziarovky 1ks, z kazdeho druhu pouziteho na vozidle

Ozvali sa vodici ze od 1. maja 2006 treba mat vo vozidle hasiaci pristroj o vahe 2 kg. Nie je to pravda nemusi byt. Je to iba doporucena doplnkova vybava od Rakuskeho Autoklubu. Hasiacim pristrojom musi byt vybaveny autobus a nakladne vozidlo a to povinne.

Na letnu sezonu si treba dat pozor na telefonovanie za volantom, rychlost jazdy v obci, povinnost davat znamanie o zmene smeru jazdy pri vychdzani z kruhoveho objazdu, pouzivanie pásov, platnost STK, a platnost dialnicnych nalepiek.

Prajem vela kilometrov bez pokut.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mala otazka: Ako je to s tmavymi foliami na prednom a bocnych sklach???
Tomasito
VIP
VIP

hojko, pokial ja viem, su zakazane- tak ako u nas.
madonna1
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa madonna1 »

nezaberie ani to ak su len svetle a dobre zarezane aby to nebolo vidiet ani pri spustenom okne?
Tomasito
VIP
VIP

madonna1 napísal:nezaberie ani to ak su len svetle a dobre zarezane aby to nebolo vidiet ani pri spustenom okne?
Ked je raz nieco zakazane, tak je to zakazane. Nuz a ako poznam rakuskych policajtov, ked ta uz raz zastavia, je to kvoli niecomu konkretnemu (nie ako u nas), pricom na dohody su az prilis hrdi na svoju pracu, najma pokial ide o cudzincov...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Zaujimave, este som sa u nas nestretol s tym, ze by im vadili tmave folie na aute. Mozno len niektori nemaju stiastie na policajtov :)
madonna1
Light Star
Light Star

hojko ty mas foliu aj na prednom/celnom skle? ak ano - v šere cez to vidis?
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

madonna1 napísal:hojko ty mas foliu aj na prednom/celnom skle? ak ano - v šere cez to vidis?
asi mysli na tu hornu foliu asi, nie?zvykne aj hore byt
my mame tmave folie a nic nam nikdy nepovedali polisi ked nas zastavili
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

madonna1 napísal:hojko ty mas foliu aj na prednom/celnom skle? ak ano - v šere cez to vidis?
Na vsetkych. Normalne. Ale treba sa popozerat radsej po zrkadlovych foliach, pretoze je lepsie vidiet von a dnu nie je vidiet skoro nic, ani ked svieti silno slnko.
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

hojko asi si mal stastie, lebo klasika je prechadzat cez hranice s otvorenymi prednymi, ak su folie. v zime je to asi najlepsi pocit :D
inak je to samozrejme zakazane aj na SK, ak to nemas vybavene a zapisane v technicaku od importera znacky, ale da sa zvacsa ukecat
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Vsak pokial su folie normalne s cislom (licenciou), tak v tom nevidim problem...
madonna1
Light Star
Light Star

tak teraz neviem, myslel som na tu hornu na celnom skle, ale pre istotu som sa opytal...osobne mam na zadnych najtmavsie 3Mka, na prednych bocnych ta ista znacka ale najsvetlejsie a na celnom len hore tak 10cm tmava a potom ide asi 5cm do stratena...policajti uz drbali, ale riesim to asi tak: predne pri fizloch spustim dole a celnu mi neporiesia - ked dam dole protislnecne clony, tak su este nizsie ako folia + ide do stratena a tvrdim ze to mam uz z predajne :D
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

hojko napísal:Vsak pokial su folie normalne s cislom (licenciou), tak v tom nevidim problem...
Ty nie, ale nie je to v sulade so zakonom, s tym nic nenarobis. Certifikovane su niektore vlastnosti folie (priehladnost, farebna vydrz, ...), ale to nema nic, co by dokazalo obist zakon.
Takisto to bude onedlho s doplnkami, ktore maju TUV, platne pre celu EU, ale u nas to zatial nechcu uznat. Ak to ale vodic da na sud, tak z toho pravdepodobne vyjde vitazne. Bude sa kontrolovat technicky stav vozidla este prisnejsie, ked to schvalia - potesujuce je, ze ze to aktualna vlada pravdepodobne uz nestihne :) Esteze mam takmer seriovku a verim, ze kolesa mi neodmeraju, bo mam sirku 7J a v papieroch do 6J :D Aspon bude menej SKODA-tunerov.
madonna1
Light Star
Light Star

kua, tak tie kola hadam nebudu merat jak na pase, bo ja uz nechcem menit disky za uzsie :(
Martin44
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martin44 »

hojko napísal:Zaujimave, este som sa u nas nestretol s tym, ze by im vadili tmave folie na aute. Mozno len niektori nemaju stiastie na policajtov :)
Ak to mas v technicaku odsuhlasene a za mensi uplatok to urcite dostanes tak ho mozes mat cisto cierne ale ak jednoducho technicak ukazuje ze je to ok tak policia si moze hvizdat.:) hovorim staci len maly uplatok tomu kto ti ot instaluje.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

mne sa zda, ze u nas su povolene na prednych oknach maximalne 5% folie a vzadu je to myslim jedno, samozrejme ze to musi byt v technicaku zapisane a po znamosti mozes mat ake len chces
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quasimoto »

Martin44 napísal:Ak to mas v technicaku odsuhlasene a za mensi uplatok to urcite dostanes tak ho mozes mat cisto cierne ale ak jednoducho technicak ukazuje ze je to ok tak policia si moze hvizdat.:) hovorim staci len maly uplatok tomu kto ti ot instaluje.
nie je pravda ze nieco take moze byt v TP pokial viem. Je dana zakonom minimlana priepustnost prednych a zadnych okien. Vpredu je zatmavenie max myslim 10 alebo 15%, co je prakticky cca tonovanie zo serie, vzaduje to myslim okolo 60%, tymi cislami si nie som isty
Neviem o tom ze by boli an tie predne okna nejake vynimky, ako samozrejme mozes tam mat bezpecnostne folie bezfarebne, ktore nestmavuju...

a co sa tyka tych doplnkov a TUV, podla novej vyhlasky, ak bude platna, budu musiet VSETKY DOPLNKY SPLNAT NORMU TUV. Cize konecne tomu vidlak garazovanemu tuningu odzvoni... aspon v to dufam

sice ak niekto robi diely na zakazku, neviem ako to funguje. potom by mal aspon ten vyrobca dostat certifikat ze vyrobky vyrobene jeho technologiou splnaju TUV... lebo inak by to bola trochu blbost
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Dnes som sa dozvedel, ze je nutne poziadat o udelenie vynimky. Ked sa rozhodne a ak bude odpoved kladna, tak je nutne ist do autoservisu, ktory ma zmluvu a licenciu na lepenie folii na celne sklo. Stoji to vsak 5000 (licencia na folie) + cena za foliu a robotu, cize takych 9000 az 15 000.
quasimoto
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quasimoto »

podla mna by nemali na to byt ani vynimky. Na nejake show-cars pokojne, ale na cesty to myslim nepatri. Ovela lahsie sa tak da prehliadnut napriklad v sere tmavo obleceny chodec a podobne...
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa insane »

Pokial viem, tak fizli kotroluju priepustnost svetla danej folie sposobom "ked je cez zatvorene okno vidiet vodicovi do tvare, tak je to OK". ;) Aspon ludia, ktori sa dost vyznaju mi to takto popisovali. Na mieste nema policajt ako zmerat presnu priepustnost, tak to robia aspon takto. A niekto tu spominal este ten pas na celnom skle... Moze sa stat, ze sa objavi policajt, ktoremu sa to fest nebude "pacit" a moze pekne zdrbavat a podobne.
Napísať odpoveď