LONDÝN - Trénerovi anglického futbalového majstra FC Chelsea Josému Mourinhovi evidentne dochádzajú sily.
"Odchádzam," citoval bulvárny denník The Sun portugalského kouča. Vyzerá to tak, že po dva a pol roku sa éra Mourinho na Stamford Bridge končí. Viaceré britské denníky zhodne informovali, že kouč už o úmysloch informoval svojho manažéra Jorgeho Mendesa. "Tak to by sme mali. Na konci sezóny odchádzam," cituje The Sun trénerove slová, ktoré vyslovil pred jedným z priateľov. Chelsea sa zatiaľ k Mourinhovmu odchodu oficiálne nevyjadrila.
Portugalčanovo rozhodnutie opustiť londýnsky klub vyvolalo vlnu neistoty aj v Nemecku. Kapitán tretieho mužstva minuloročných MS Michael Ballack by stratil svojho jediného ochrancu pred atakmi médií a spoluhráčov za nepresvedčivé výkony.
Na Mourinha sa tešia na Apeninskom polostrove, kde by sa podľa miestnych médií mal stať nástupcom Roberta Manciniho na lavičke Interu Miláno. "Viem, že sa v Miláne obzeral po bývaní," povedal portugalský futbalista Cesar Peixoto, ktorý hral pod jeho vedením v FC Porto. Okrem tejto ponuky prejavil záujem o Mourinhove služby španielsky Real Madrid, kde sa pod paľbou kritiky ocitol Fabio Capello.
Aj koučove oficiálne vyhlásenia svedčia viac o odchode ako o vôli zotrvať. "Dôležitý je klub a nie ja. Myslím si, že Chelsea je v poriadku. Počas mojej kariéry som pracoval vždy tak, aby som kluby po mojom odchode zanechal v dobrom stave," vyhlásil Mourinho.
Úspešného trénera roztrpčil hlavne fakt, že majiteľ Chelsea, ruský multimilionár Abramovič zatvoril svoj naplno otvorený finančný kohútik a Mourinho sa evidentne nedočká ďalších vysnívaných posíl. "Vymenoval som hráčov, ktorých by som tu rád videl, no nebude z toho nič. Je to rozhodnutie klubu, ktoré nebudem ďalej komentovať," oznámil rozhnevaný portugalský kouč po potupnej remíze 1:1 v semifinále anglického Ligového pohára so štvrtoligistom Wycombe Wanderers.
Po svojom príchode na Stamford Bridge v roku 2004 získal Mourinho s Chelsea majstrovskú trofej po polstoročnej pauze. Minulý rok ho síce "Blues" obhájili, no najcennejšia trofej v Lige majstrov zostala mimo ich dosah. Momentálne je Chelsea na druhom mieste tabuľky Premiership so šesťbodovým odstupom na vedúci Manchester United.
Možným nástupcom Mourinha by mohol byť Holanďan Guus Hiddink, ktorý má dobré vzťahy s Abramovičom. Ten má však zmluvu s ruskou reprezentáciou do roku 2008.
Zdroj: TASR
Uz na case ze sa bude pakovat.