Spánok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
MayDaySK
Star
Star

Spánok

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Chcem sa vás opýtať na toto: Že niekedy je také že spím aj 12 hodín a nestačí to a vstávam ako rozbitý. Niekedy visím na nete aj keď ráno vstávam, spím len 4 hodiny a zobúdzam sa svieži. Ako je to možné. Koľko spánku vlastne potrebuje ludský organizmus? Aké máte skúsenosti s týmto vy? Kolko hodín spávate? Stačí vám to?
safan
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Spánok

Príspevok od používateľa safan »

MayDaySK napísal:Chcem sa vás opýtať na toto: Že niekedy je také že spím aj 12 hodín a nestačí to a vstávam ako rozbitý. Niekedy visím na nete aj keď ráno vstávam, spím len 4 hodiny a zobúdzam sa svieži. Ako je to možné. Koľko spánku vlastne potrebuje ludský organizmus? Aké máte skúsenosti s týmto vy? Kolko hodín spávate? Stačí vám to?
na normalne fungovanie potrebuje 8 hodin denne aj ked sa da zvyknut si na menej.ja spavam 5-6 denne a nechyba mi to.zo zaciatku to bolo strasne ale teraz je to normalne.skus chodit spavat pravidelne a aj pred spanim rob tie iste veci.aj ked tych 8...ved to je tretina zivota.ako si niekto moze prespat tretinu zivota :(
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

asi tak nejako. podla mna je to viac o pravidelnosti ako o dlzke.... ja spavam tak 6-7 hodin, obcas viac, obcas menej. niekedy spim aj extremne dlho a to uz je pre moje telo asi prilis vela, takze sa tiez zobudzam dost unavena. vsade sa odporuca 8 hodin, ale malokto si to asi moze dovolit.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

MayDay, nebudem tu teraz rozoberat detaily, ale skus spavat v 1,5 hod. intervaloch, t.j. napr. 4,5 hod., 6 hod., 7,5 hod., 9 hod.
ETieNne
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa ETieNne »

1. Podla mna, cim dlhsie spis, tym horsie, nie je dobre malo, ani vela...(akoz 10 hodin by malo stacit, ked bude niekto spat, 12 bude sa citit unaveny, dalsich 5 mu nepomoze, dolezite je vstat, nielen sa zobudit :D )
2. Najlepsi spanok je do polnoci, spanok po polnoci ti uz tolko neda...uz sa tak telo tak nezregeneruje...
3. Zalezi aj od tvojho stavu, cez leto, ked som sportoval, chodil som von, bol som cely den na vzduchu, aktivne som zil, som nemal s tym problem, ked sme niekde museli ist, vstal som aj o 4-tej(aj ked rozbity ale vstal)
a teraz v zime, vonku tma, hnusne pocasie, ucim sa, cely den som zavrety v izbe, len lezim alebo sedim na posteli, nemam ziadnu energiu a som unaveny aj ked spim dlho
:roll:
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

zavisi aj od kvality spanku. ci ides spat nadranom polopity a spis 12 hodin alebo zaspavas o jedenastej a vstavas o siedmej. napr. ale stava sa to aj mne, preto radsej spim menej.
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Hlavny dovod unavy pri vstavani, za predpokladu, ze spis pre teba normalny cas. To jest 6-12 hodin, podla toho, co je pre teba normalne a vseobecne dostacujuce. No ten hlavny dovod je, ze ked spis, tak tvoj mozog pracuje cely cas rozne. Tusim, ze sa to deli na 5 casti, podla mozgovej aktivity. Ak si v poslednej fazi, co je najtvrdsi spanok a zobudis sa na akykolvek podnet, tak ziskas onen pocit, ze niesi vyspaty, aj ked si spal povedzme neobycajnych 12 hodin. Ak ale vstanes po 6ich hodinach, ale tvoj mozog sa nachadzal v prvej fazi, kde si bol najblizsie k zobudeniu, tak vstanes aj sviezi a vyspaty.

V podstate ide o to, aby sa mozgova aktivita dostala postupne z toho tvrdeho spanku do fazi zobudenia. Toto bud docielis nahodou, napojenim mozgu na meraci pristroj, co ta po x hodinach zobudi az v ten spravny moment, alebo zacnes spavat pravidelne ten isty cas, cim si telo zvykne a prisposobi sa na zobudenie po x hodinach.
Momo46
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Momo46 »

Tak 7 hodin staci ale tiez to je tak cim som slhsie hore tym sa lepsie vyspim
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

normalne 7.cez vikendy 12 a viac.ale dost ma o mrzi ze pol dna prespim
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa awtt »

cez semester 3hodiny, cez skuskove a vikendy 15
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Ako napísal Zelovoc, je dôležitá kvalita spánku. Ak spíš hlboko, máš tvrdý spánok //poznáš to podľa toho že si nepamätáš na žiadne sny//
stačia ti aj 4-5 hodinky a si vyspatý ako rybyčka. Ale ak spíš 15 hodín ale celú noc sa prevaľuješ a nespíš dobre, zobudíš sa dolámaný akoby si celú noc krampáčoval.
Je dôležité spať pravidelne, nastaviť svoj organizmus na učitý čas kedy pôjdeš spať. Potom nebudeš mať problémy.

Ja osobne s tým mám problém celý život a aj dušu by som upísal diablovi ak by niekto zrušil ranné vstávanie :)
Step256
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Step256 »

hehe ja som zvyknuty na 22.00 23.00 a rano okolo 07.00 vstavam a cez vikendy spavat neskoro neskoro aa vstavat napriek tomu skoro skoro a vsetko je v poho :)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

No, je dolezite kedy ides spat a nie kedy vstavas ...
Tuto teoriu som si uveril mnozstvom pokusov a musim povedat, ze je to pravda .. :P

ovsem je tu jedna anomalia a to ze ked zaspis o polnoci a zobudis sa o piatej, pol siestej si tiez fajn vyspaty. Nechapem, ale je to tak :wink:
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

no ja neviem, chodievam pravidelne spat okolo pol noci, vstavam o osmej. a neni toho bo*a aby som vstal.
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

5 hodín mi bohate stačí na vyspatie ... zbytočne tým zabíjam čas
Cicatrix
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Cicatrix »

Ja sa každú noc aspoň 5x zobudím a potom som celý deň unavený....kvalita spánku nič moc :?
nico :)
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nico :) »

No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
Godfather
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Godfather »

Ja som so svojim spankom spokojny 8) ked si lahnem hned zaspim nemam problem prespat cely den :) Minule som musel ist na odber krvi kvoli mame lebo si uz myslela ze mi nieco je, ze tak vela spim. Chvalabohu bolo vsetko ok! MILUJEM SPANOK!!!!!
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

nico :) napísal:No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite. :!:

inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny :?
nico :)
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nico :) »

bell napísal:no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite. :!:

inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny :?
Ak nie je naruseny biorytmus cloveka, tak REM spanok by mal dosiahnut prave v spominanych hodinach... Inak meditaciou a cvicenim sa da dosiahnut aj vynuteny rem spanok, ktory trva priblizne 8 minut a po prebudeni je clovek absolutne odpocinuty... ale tuto techniku neovlada vela ludi, aj ked je dosiahnutelna u kazdeho... zalezi len na stupni racionalneho zmyslania jedinca... cim racionalnejsie uvazu, tym tazsie sa mu podari dostat do tejto skratenej verzie spanku...
Napísať odpoveď