Spánok
Spánok
Chcem sa vás opýtať na toto: Že niekedy je také že spím aj 12 hodín a nestačí to a vstávam ako rozbitý. Niekedy visím na nete aj keď ráno vstávam, spím len 4 hodiny a zobúdzam sa svieži. Ako je to možné. Koľko spánku vlastne potrebuje ludský organizmus? Aké máte skúsenosti s týmto vy? Kolko hodín spávate? Stačí vám to?
Re: Spánok
na normalne fungovanie potrebuje 8 hodin denne aj ked sa da zvyknut si na menej.ja spavam 5-6 denne a nechyba mi to.zo zaciatku to bolo strasne ale teraz je to normalne.skus chodit spavat pravidelne a aj pred spanim rob tie iste veci.aj ked tych 8...ved to je tretina zivota.ako si niekto moze prespat tretinu zivotaMayDaySK napísal:Chcem sa vás opýtať na toto: Že niekedy je také že spím aj 12 hodín a nestačí to a vstávam ako rozbitý. Niekedy visím na nete aj keď ráno vstávam, spím len 4 hodiny a zobúdzam sa svieži. Ako je to možné. Koľko spánku vlastne potrebuje ludský organizmus? Aké máte skúsenosti s týmto vy? Kolko hodín spávate? Stačí vám to?
-
zuzkazuzka
VIP
- Kontaktovať používateľa:
1. Podla mna, cim dlhsie spis, tym horsie, nie je dobre malo, ani vela...(akoz 10 hodin by malo stacit, ked bude niekto spat, 12 bude sa citit unaveny, dalsich 5 mu nepomoze, dolezite je vstat, nielen sa zobudit
)
2. Najlepsi spanok je do polnoci, spanok po polnoci ti uz tolko neda...uz sa tak telo tak nezregeneruje...
3. Zalezi aj od tvojho stavu, cez leto, ked som sportoval, chodil som von, bol som cely den na vzduchu, aktivne som zil, som nemal s tym problem, ked sme niekde museli ist, vstal som aj o 4-tej(aj ked rozbity ale vstal)
a teraz v zime, vonku tma, hnusne pocasie, ucim sa, cely den som zavrety v izbe, len lezim alebo sedim na posteli, nemam ziadnu energiu a som unaveny aj ked spim dlho

2. Najlepsi spanok je do polnoci, spanok po polnoci ti uz tolko neda...uz sa tak telo tak nezregeneruje...
3. Zalezi aj od tvojho stavu, cez leto, ked som sportoval, chodil som von, bol som cely den na vzduchu, aktivne som zil, som nemal s tym problem, ked sme niekde museli ist, vstal som aj o 4-tej(aj ked rozbity ale vstal)
a teraz v zime, vonku tma, hnusne pocasie, ucim sa, cely den som zavrety v izbe, len lezim alebo sedim na posteli, nemam ziadnu energiu a som unaveny aj ked spim dlho
Hlavny dovod unavy pri vstavani, za predpokladu, ze spis pre teba normalny cas. To jest 6-12 hodin, podla toho, co je pre teba normalne a vseobecne dostacujuce. No ten hlavny dovod je, ze ked spis, tak tvoj mozog pracuje cely cas rozne. Tusim, ze sa to deli na 5 casti, podla mozgovej aktivity. Ak si v poslednej fazi, co je najtvrdsi spanok a zobudis sa na akykolvek podnet, tak ziskas onen pocit, ze niesi vyspaty, aj ked si spal povedzme neobycajnych 12 hodin. Ak ale vstanes po 6ich hodinach, ale tvoj mozog sa nachadzal v prvej fazi, kde si bol najblizsie k zobudeniu, tak vstanes aj sviezi a vyspaty.
V podstate ide o to, aby sa mozgova aktivita dostala postupne z toho tvrdeho spanku do fazi zobudenia. Toto bud docielis nahodou, napojenim mozgu na meraci pristroj, co ta po x hodinach zobudi az v ten spravny moment, alebo zacnes spavat pravidelne ten isty cas, cim si telo zvykne a prisposobi sa na zobudenie po x hodinach.
V podstate ide o to, aby sa mozgova aktivita dostala postupne z toho tvrdeho spanku do fazi zobudenia. Toto bud docielis nahodou, napojenim mozgu na meraci pristroj, co ta po x hodinach zobudi az v ten spravny moment, alebo zacnes spavat pravidelne ten isty cas, cim si telo zvykne a prisposobi sa na zobudenie po x hodinach.
-
pinacolada
Guru wannabe
-
erytrocyt
VIP
Ako napísal Zelovoc, je dôležitá kvalita spánku. Ak spíš hlboko, máš tvrdý spánok //poznáš to podľa toho že si nepamätáš na žiadne sny//
stačia ti aj 4-5 hodinky a si vyspatý ako rybyčka. Ale ak spíš 15 hodín ale celú noc sa prevaľuješ a nespíš dobre, zobudíš sa dolámaný akoby si celú noc krampáčoval.
Je dôležité spať pravidelne, nastaviť svoj organizmus na učitý čas kedy pôjdeš spať. Potom nebudeš mať problémy.
Ja osobne s tým mám problém celý život a aj dušu by som upísal diablovi ak by niekto zrušil ranné vstávanie
stačia ti aj 4-5 hodinky a si vyspatý ako rybyčka. Ale ak spíš 15 hodín ale celú noc sa prevaľuješ a nespíš dobre, zobudíš sa dolámaný akoby si celú noc krampáčoval.
Je dôležité spať pravidelne, nastaviť svoj organizmus na učitý čas kedy pôjdeš spať. Potom nebudeš mať problémy.
Ja osobne s tým mám problém celý život a aj dušu by som upísal diablovi ak by niekto zrušil ranné vstávanie
-
nico :)
Medium Expert
No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite.nico :) napísal:No podla vedeckych skusenosti by si mal spat od 10-11pm a od 3-4am aby si bol kvalitne vyspaty... ale staci, ak sthnes aj len jeden z tychto casov, aby si sa mohol plnohodnotne vyspat... ak vsak nespis ani v jednej z tychto dob, tak uz nemusis spat vobec... tvoje telo uz nebude schopne si adekvatne odpocinut, aj keby si prespal cely den...
inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny
-
nico :)
Medium Expert
Ak nie je naruseny biorytmus cloveka, tak REM spanok by mal dosiahnut prave v spominanych hodinach... Inak meditaciou a cvicenim sa da dosiahnut aj vynuteny rem spanok, ktory trva priblizne 8 minut a po prebudeni je clovek absolutne odpocinuty... ale tuto techniku neovlada vela ludi, aj ked je dosiahnutelna u kazdeho... zalezi len na stupni racionalneho zmyslania jedinca... cim racionalnejsie uvazu, tym tazsie sa mu podari dostat do tejto skratenej verzie spanku...bell napísal:no neviem ako si to myslel s tym casom, kazdy mame nastavene biologicke hodiny inak, to co potrebujeme je aby sme sa dostali pocas spanku do REM fazy, ktora zabezpeci to aby sme sa dobre vyspali. to je to dolezite.![]()
inak posledne dni som sa dobre nevyspala a nemala ziadne sny