Ste proti konzumacii mäsa?
no neviem ako by si ty v tvrdej dobe ľadovej chcel jesť lístky a bobuľe... no mal by si to hodne ťažké... mamuty boli vtedy najdostupnejším riešením...ETieNne napísal:A prečo už v praveku pravekí ľudia lovili mamuty??
Prečo nejedli lístky a bobule a ovocníčkov??
LEBO BOLI HLADNÍ K**VA![]()
![]()
btw... to len tak pre tvoje lepšie chápanie - inak som zástanca mäsitej potravy (samozrejme aj s rastlinnou zložkou) nakoľko sme od prírody všežravci...
Aj ja si to myslím, mal to byť pokus o VTIP.P3Bo napísal:Ludia su vsezravce takze nejedli iba maso spociatku sa zivili takmer vyhradne rastlinnou potravou a potom nejakymi zvyskami ( vacsinou zdochliny ) lovenie mamutov bolo v obdobi ked uz clovek dosiahol urcitu inteligencnu uroven ( vraj jedenie masa uspesne vplyvalo na rozvoj mozgu ) . Myslim ze jedenie zivocisnej potravy je nevyhnutne obsahuje vela specifickych latok ale treba obcas schrumant aj nejaku kapustu a tak
Ale keďže nie sme v kategórií vtipy, tak poviem, že súhlasím, že živočíšna potrava obsahuje dôležité látky pre človeka.
A čo sa týka etického princípu, tak rozdiel je ten, že človek má možnosť o tom rozhodnúť, kdežto zviera koná pudovo a má to dané od prírody. Ale zase človek má rozum a vie skúmať aj tieto veci pomocou vedy takže sa vie rozhodnúť čo je nevyhnutné, čo je dobré a čo je prirodzené. Nie sme bylinožravci si myslím.
Ale keď už by sme chceli byť veľmi etický, tak to by sme potom nemali jesť ani vajcia, syr, mlieko... lebo aj na to sa chovajú a trápia živočíchy.
Ani vyrubovať stromy, ani špliapať po tráve, lebo to všetko sú živé organizmy. Ale áno súhlasím, že pre tie zvieratá je to utrpenie, ide najmä o ten spôsob, človek to vníma asi inak z pohodlia svojho domova za počítačom.
Súhlasím s tým, že človek by mal byť čo najtolerantnejší k prírode, lenže keďže populácia sa rozrastá, bude to mať čím ďalej tým deštruktívnejšie následky a nielen s tým, ale aj s technologickým vývojom a rozvojom životnej úrovne.
ja som napísal presne to čo ty ale nevadíbax napísal:no neviem ako by si ty v tvrdej dobe ľadovej chcel jesť lístky a bobuľe... no mal by si to hodne ťažké... mamuty boli vtedy najdostupnejším riešením...
btw... to len tak pre tvoje lepšie chápanie - inak som zástanca mäsitej potravy (samozrejme aj s rastlinnou zložkou) nakoľko sme od prírody všežravci...
JA OSOBNE KONZUMUJEM MäSO, a je zaujímavé, ako niektorí ľudia dokážu o týchto veciach zanietene rozprávať, aké je to zlé, ale pri tom ránu nasadnú do auta, a budú znečisťovať ovzdušie a a zväčšovať ozónovú dieru, príjdu domov a zo svojej freónovej chladničky si vyberú pivko, a potom večer v meste si dajú ďalších päť, alebo si zapália cigaretku. Alebo ráno pôjdu do práce do továrne, ktorá odpad vypúšťa do rieky. Keby mal človek žiť v ohľade so všetkým ostatným, tak by žil v kamenej chatrči na okraji lesa a žil by z byliniek, lenže človek je EGOISTA a preto myslí na seba. Vždy vymýšľal spôsob ako zlepšiť spôsob života, ako ho zjednodušiť atď a tak sme došli až tam, kde sme dnes
-
awtt
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Prečo byť vegánom či vegetariánom?
Byť vegánom či vegetariánom je nie len otázka etická ale v dnešných časoch už aj ekonomická. Etické dôvody: mastný priemysel je celý postavený na utrpený a smrti nevinných tvorov, ktoré boli nastokrát privedené na svet už vo väzení a predurčené na smrť. Sme živé bytosti a nikto nemá právo siahať druhej živej bytosti na život. Pre mňa ako sXedge-a je dôležité, aby som nebol zapojený do tejto genocídy životov. Byť vegánom alebo vegetariánom /vylúčiť zo svojho života produkty spojené s mastným priemyslom/ nie je len o slobode zvierat, ale nepriamo poukazuje aj na morálne hodnoty človeka. Nejde len o zvieratá ale aj o ľudí. Neustále konflikty, boje, smrť a utrpenie sprevádza človeka od nepamäti akoby sme toho utrpenia nemali dosť? Prečo toľko utrpenia? Straight edge je proti utrpeniu nielen človeka ale aj zvierat a "boja" za jeho práva.
vytrhnute z jedneho slovenskeho webu o sXe
Byť vegánom či vegetariánom je nie len otázka etická ale v dnešných časoch už aj ekonomická. Etické dôvody: mastný priemysel je celý postavený na utrpený a smrti nevinných tvorov, ktoré boli nastokrát privedené na svet už vo väzení a predurčené na smrť. Sme živé bytosti a nikto nemá právo siahať druhej živej bytosti na život. Pre mňa ako sXedge-a je dôležité, aby som nebol zapojený do tejto genocídy životov. Byť vegánom alebo vegetariánom /vylúčiť zo svojho života produkty spojené s mastným priemyslom/ nie je len o slobode zvierat, ale nepriamo poukazuje aj na morálne hodnoty človeka. Nejde len o zvieratá ale aj o ľudí. Neustále konflikty, boje, smrť a utrpenie sprevádza človeka od nepamäti akoby sme toho utrpenia nemali dosť? Prečo toľko utrpenia? Straight edge je proti utrpeniu nielen človeka ale aj zvierat a "boja" za jeho práva.
vytrhnute z jedneho slovenskeho webu o sXe
-
mastermind
VIP
mrzi ma, ze nikto z tu pritomnych vegetarianov nezareagoval na tento moj prispevok. nikto neodpisal, ze maso nam vobec netreba ani ze si iba nahovarame ze sme vsezravci.mastermind napísal:to Finalway: uz som sa bal ze neodpises
nebudem dalej rozoberat eticku stranku vegetarianstva, pretoze to tak skratka nevnimam. Budem sa vsak venovat vegetarianstvu ako urcitemu extremnemu sposobu stravovania.
Ludske telo potrebuje na tvorbu bielkovin 20 druhov tzv proteinogennych aminokyselin. Ak sa nemylim tak 10 z nich je pre cloveka esencialnych. To znamena, ze si ich nedokaze vysyntetizovat z inych aminokyselin a musi ich prijat uz "hotove". No aby to nebolo take jednoduche, clovek potrebuje tieto aminokyseliny v nejakom pomere. Tento pomer sa nazyva index esencialnych aminikyselin. idealny pomer esencialnych AMK ma napr. vajecny bielok, alebo krvna plazma. Rastlinne produkty splnaju tento pomer z 30% - 60(70%). Maso tento idealny pomer splna priblizne z 90tich percent.
Z toho teda vypliva, ze ak niekto chce byt skutocny vegetarian a nechce pritom, aby jeho telu nieco chybalo, potrebuje si zostavit velmi presny a hlavne VYVAZENY jedalny listok. Nehovorim, ze to nie je mozne, ale je to velmi narocne a treba sa tomu trosku venovat. Tolko k aminokyselinam.
Spomeniem aj ine latky, ktore vegetariani inak, ako nejakymi umelymi doplnkami do tela nedostanu. Napr. jod, vitamin B12.
Ak si ja pospajam, tieto informacie ktore mam, dojdem k jedinemu moznemu dosledku. Necham vas hadat...
poprosil by som teda vegetarianov co tu chodia (ak sa nemylim: Finalway, TT ...) aby napisali co si o tych horeuvedenych faktoch myslia. Alebo ci aj toto je len taky vymysel.
-
awtt
Medium Professional
no ja by som v prvom rade povedal ze niesom uplny vegetarian nie casto ale sem tam meso zjem nie zeby som ho optreboval k zivotu ale kto byva na intraku vie ze nie vzdy sa da vyberat
Inac k tomu ci to je potrebne organizmu alebo nie ti povedat neviem nie som ziadny bioneviemco, ty si to ties najskor vygoglil. Skusil si niekedy nejest hoc len na tyzden? co vies mozno by si sa citil lepsie:) Ja mam kopu kamosov co su uplny vegetariani a nikdy nemali problem so stravou a niesu ani vychrdnuty ani nic aby im nieco chybalo a nerobia to ani mesiac ani rok.
-
mastermind
VIP
samozrejme neobhajujem cisto masite stravovanie, pretoze aj to je len dalsi extrem a aj pri nom cloveku chybaju dolezite latky. napr: vlaknina. Tym vsetkym chcem povedat, ze idealna je vyvazena strava, ktora berie ohlad na to aky energeticky vydaj ma clovek v dany den.
ps: problematike stravovania a zdravej (racionalnej) vyzivy sa venujem uz nejaky cas, takze toto su len informacie ktore som casom pozbieral.
ps: problematike stravovania a zdravej (racionalnej) vyzivy sa venujem uz nejaky cas, takze toto su len informacie ktore som casom pozbieral.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
niet nad fajne grilovane kuracie stehienka a kridelka vonku pri krbe, krvave steaky, vynikajuci tatarak, vyborny nedelny bravcovy vyvar, slaninka, klobasky aaaa. radosti zivota.
mam susedov vegetarianov, ci veganov a pamatam si, to bolo este davno ked im syn behal po zahrade a pojedal listy, travu, skoro zemiakove byle.
s masom, nepodlieham nikdy stresom, pretoze taky somar totiz niesom, aby som pre tu nestastnu vetu, podstupil kaloricku dietu
dudo02
neberiem to príliš vo všeobecnosti, beriem to z hladiska logiky.. či chceš hodnotiť niečo len z toho vlastného pohľadu? ako sa to tebe najlepšie ľúbi? lebo takto to ľudia aj berú a hľaď, vidíš ako ten svet vyzerá
..
k tým otázkam - presne na to som aj narážal.. a že veľa ľudí by reagovalo "NIE", to nepopieram.. ale z takého vzdialenejšieho pohľadu by som to prirovnal 2 sv. davová psychóza - spoločnosť, rakušania - vegetariáni
Te-wei
hm a to sú napríklad aké tvory?
čo je merítkom inteligencie, pfú.. na mňa moc relatívne..
no dobre, tak potom nemáš zdravé cítenie, keď na jednu stranu povieš, že zobrať niekomu život nie je správne a na druhú stranu obhajuješ potravu.. tak ktoré si mám vybrať? každopádne tie dve ostatné, s potratom nesúhlasím určite a čo sa týka eutanázie, to je hádam už vôľa človeka ako so svojim životom naloží.. keď si to praje, prečo nie.. ale mal by to skôr spraviť on sám..
ja zase spomeniem poľovníctvo (pre potešenie, pre trofej, pre povýšenie ega, ...), "športy" kde sa týrajú, zabíjajú zvieratá atď.. čo mi na to povieš? ako ich obhájiš?
TT, to hore je dobre povedané, ale s tou opicou nesúhlasím ani ja.. ale to je fuk, na tom nezáleží..
(hm, listujem listujem, medzitým zachytávam kritiku na gramatiku (teda to už sa dá vidieť v každej téme : ) to sme akože v práci? by som sa hanbil na vašom mieste, radšej ho opravte a nie si iba uťahujete lebo páni mudrlanti už v tej hlave niečo majú nasraté, všakže? a tie ponižovania na ďalších stranách - to už radšej nekomentujem..)
mno a mastermind
tiež nie som nejaký "bioneviemčo"
nevenujem sa tomu, ani mi moc nejak do detailov nezáleží ako sa stravujem, či mi chýba to alebo to, ale čo môžem povedať, že veľa mäsa určite škodí a populácia sa ním priam dokáže prežierať.. čiže si myslím že je to viac na škodu ako k dobru..
a keď to nebudeme brať po tej etickej stránke, tak potom ani neni o čom diskutovať, ty hovoríš, že je to potrebné, ja zase za to utrpenie to nestojí.. (inak neodpisujem často, bo ma na túto tému moc nebavia diskusie - nevidím v tom žiadny úspech..)
btw, zelovoc, ty tu medzi nami dlho nevydržíš teda, hlavne ten spôsob zomierania si už viem predstaviť.. si prečítaj čo-to o chromozónoch.. a taktiež aj ostatní, čo sa tak radi prežierajú, hlavne mäsa..
neberiem to príliš vo všeobecnosti, beriem to z hladiska logiky.. či chceš hodnotiť niečo len z toho vlastného pohľadu? ako sa to tebe najlepšie ľúbi? lebo takto to ľudia aj berú a hľaď, vidíš ako ten svet vyzerá
k tým otázkam - presne na to som aj narážal.. a že veľa ľudí by reagovalo "NIE", to nepopieram.. ale z takého vzdialenejšieho pohľadu by som to prirovnal 2 sv. davová psychóza - spoločnosť, rakušania - vegetariáni
Te-wei
hm a to sú napríklad aké tvory?
čo je merítkom inteligencie, pfú.. na mňa moc relatívne..
no dobre, tak potom nemáš zdravé cítenie, keď na jednu stranu povieš, že zobrať niekomu život nie je správne a na druhú stranu obhajuješ potravu.. tak ktoré si mám vybrať? každopádne tie dve ostatné, s potratom nesúhlasím určite a čo sa týka eutanázie, to je hádam už vôľa človeka ako so svojim životom naloží.. keď si to praje, prečo nie.. ale mal by to skôr spraviť on sám..
ja zase spomeniem poľovníctvo (pre potešenie, pre trofej, pre povýšenie ega, ...), "športy" kde sa týrajú, zabíjajú zvieratá atď.. čo mi na to povieš? ako ich obhájiš?
TT, to hore je dobre povedané, ale s tou opicou nesúhlasím ani ja.. ale to je fuk, na tom nezáleží..
(hm, listujem listujem, medzitým zachytávam kritiku na gramatiku (teda to už sa dá vidieť v každej téme : ) to sme akože v práci? by som sa hanbil na vašom mieste, radšej ho opravte a nie si iba uťahujete lebo páni mudrlanti už v tej hlave niečo majú nasraté, všakže? a tie ponižovania na ďalších stranách - to už radšej nekomentujem..)
mno a mastermind
tiež nie som nejaký "bioneviemčo"
a keď to nebudeme brať po tej etickej stránke, tak potom ani neni o čom diskutovať, ty hovoríš, že je to potrebné, ja zase za to utrpenie to nestojí.. (inak neodpisujem často, bo ma na túto tému moc nebavia diskusie - nevidím v tom žiadny úspech..)
btw, zelovoc, ty tu medzi nami dlho nevydržíš teda, hlavne ten spôsob zomierania si už viem predstaviť.. si prečítaj čo-to o chromozónoch.. a taktiež aj ostatní, čo sa tak radi prežierajú, hlavne mäsa..