Štúdium v zahraničí
Štúdium v zahraničí
Kto má nejaké skúsenosti..Podeľte sa!!!
-
mastermind
VIP
Pekne si mu dalmastermind napísal:a na kolkych slovenskych vysokych skolach si studoval?
Ja som v Prahe, vobec si nestazujem. Na slovenskej vyske som pochopitelne nestudoval, ale podla toho, co som pocul od kamosov mi pri porovnani vychadza ze tu v CZ je o nieco lepsie fungujuci system. A najviac ma dostalo, ze o korupcii pri skuskach sa napriklad v suvislosti s kosickou ekonomickou univerzitou hovori uplne otvorene(a nie len v stadiu ze "pocul som, ze sa da podplatit", ale "dal som mu 5 000 a tu skusku uz mam").
No ale spat k studiuw: Si daleko od domova, byvas na internate so stalym minimalnym prisunom penazi. A to ti da trosku do zivota, treba si uz rozvrhnut utracanie, pohladat pracu, nikto ta nenuti do ucenia, musis si to vsetko zabezpecit samostatne. A hlavne spoznas omnoho viac novych ludi. Ak doma nemas frajerku, tak je to super
predstav si som taky dobry ze zatial ma z tejto v Brne este nevyhodili a ani ja sa ju opustit nechystam... ale poznam kopu ludi ktori chodia na rozne vysoke skoly a ako mi hovoria tak sa to neda porovnat....a okrem toho chodim na skolu ktora patri medzi 500 nejlepsich skol na svetemastermind napísal:a na kolkych slovenskych vysokych skolach si studoval?
http://www.vutbr.cz/index.php?page=docu ... g=0&lang=0
mastermind:
Rakusko. Asi najvacsia vyhoda, ze netreba robit prijimacky (respektive pred rokom este nebolo vobec treba) a dostane sa tam kazdy kto ma maturitu. System je rozny, podla typu skoly ...
Co ja viem co povedat. To skor keby mal niekto konkretne otazky. Porovnat neviem. Na slovensku som na vyske nebol, nemam to s cim porovnat a takisto som neviedol nikdy konkretne a presne diskuzie ake su ake skoly na Slovensku a riesil rozne faktory.
Co ja viem co povedat. To skor keby mal niekto konkretne otazky. Porovnat neviem. Na slovensku som na vyske nebol, nemam to s cim porovnat a takisto som neviedol nikdy konkretne a presne diskuzie ake su ake skoly na Slovensku a riesil rozne faktory.
-
Step256
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
njoo ja som proste pocul o rakuskych VS a velmi si chvalia po 1. ze sa zdokoanlia v jazyku i ked dost vela neznamych odbornych vyrazov si musia prekladat 2. je to podstatne lahsie a naucia sa to iste
a urcite je to ine ked si sef pozrie zivotopis a zahliadne ze clovek studoval na vysokej skole v rakusku, anglicku... (samozrejme ze aj dostudoval
teda predpokladajme...)
a urcite je to ine ked si sef pozrie zivotopis a zahliadne ze clovek studoval na vysokej skole v rakusku, anglicku... (samozrejme ze aj dostudoval
-
seth82
Darca
Mno studujem v UK v Leeds, studium je oproti tomu nasmu ponate troska inac ako doma...nikto nikoho nebuzeruje, netravi sa 30 hodin tyzdenne v skole na zbytocnych prednaskach a studium je len a len na studentovi, cize ziska skills ako rozvrhnutie casu na studium, samostudium, robenie poznamok z knih, a tak dalej...nikto vas nenuti, vsetko je len na vas. V mojom pripade (History&Politics) ide o kopu citania, na jeden predmet tak minimalne 8 knih, cim viac tym lepsie pre vas, ucitel si to velmi dobre vsima (na rozdiel od Slovenska, odkial mam zazitky z Anglickej/Americkej literatury, ze profak dal citat dajme tomu najmenej 20 diel za semester, ja som ich precital, iste osoby nie a tu skusku mali skor a bez problemov ako ja...) a tym padom vas aj ohodoti, cvicenia su cisto len o diskusiach na dane temy, napriklad preberal sa pad Robespierrea, tak sme kecali o tom, co tomu predchadzalo, kazdy musel mat svoje tvrdenie podporene argumentom (to je ta cas z politiky), dalej predmety sa koncia bud testami alebo roznymi pracami, niekedy su to 2-3 prace za semester (ktory mimochodom trva 10 tyzdnov), takze nie je to az take easy. Najvacsie minus je platba za skolu, ta stoji od 2000-3000 libier na rok, plus nehovoriac o ubytovani, ktore stoji v priemere 300 mesacne, knihy, studijne materialy (chlast, diskoteky bary...heh), takze nie je to sranda ani lacny spas... Za asi najvacsie plus povazujem vztah Ucitel-ziak - to je proste super , kazdy si s vami pokeca o comkolvek, kazdy student ma vlastneho personal tutora, s ktorym moze riesit hociake problemy (samozrejme nie extremy), tutor pomoze kde sa da, takze tuna ked si za studium platite, tak dostavate aj adekvatnu kvalitu. Nehovoriac o studentskych zlavach krizom krazom po celom UK, nie zlavy ako u nas, ze daju 3% na knihu alebo podobne prkotiny, ako priklad uvediem kino, normalna cena je 6.25, student s voucherom zaplati tusim 4.25, co je uz ine kafe, v obchodoch Bank je napriklad studenska zlava tusim az 25-30%, nie som si isty, 25% je v MKOne a tak dalej...takze studium je ine kafeee
seth82 napísal:Mno studujem v UK v Leeds, studium je oproti tomu nasmu ponate troska inac ako doma...nikto nikoho nebuzeruje, netravi sa 30 hodin tyzdenne v skole na zbytocnych prednaskach a studium je len a len na studentovi, cize ziska skills ako rozvrhnutie casu na studium, samostudium, robenie poznamok z knih, a tak dalej...nikto vas nenuti, vsetko je len na vas. V mojom pripade (History&Politics) ide o kopu citania, na jeden predmet tak minimalne 8 knih, cim viac tym lepsie pre vas, ucitel si to velmi dobre vsima (na rozdiel od Slovenska, odkial mam zazitky z Anglickej/Americkej literatury, ze profak dal citat dajme tomu najmenej 20 diel za semester, ja som ich precital, iste osoby nie a tu skusku mali skor a bez problemov ako ja...) a tym padom vas aj ohodoti, cvicenia su cisto len o diskusiach na dane temy, napriklad preberal sa pad Robespierrea, tak sme kecali o tom, co tomu predchadzalo, kazdy musel mat svoje tvrdenie podporene argumentom (to je ta cas z politiky), dalej predmety sa koncia bud testami alebo roznymi pracami, niekedy su to 2-3 prace za semester (ktory mimochodom trva 10 tyzdnov), takze nie je to az take easy. Najvacsie minus je platba za skolu, ta stoji od 2000-3000 libier na rok, plus nehovoriac o ubytovani, ktore stoji v priemere 300 mesacne, knihy, studijne materialy (chlast, diskoteky bary...heh), takze nie je to sranda ani lacny spas... Za asi najvacsie plus povazujem vztah Ucitel-ziak - to je proste super , kazdy si s vami pokeca o comkolvek, kazdy student ma vlastneho personal tutora, s ktorym moze riesit hociake problemy (samozrejme nie extremy), tutor pomoze kde sa da, takze tuna ked si za studium platite, tak dostavate aj adekvatnu kvalitu. Nehovoriac o studentskych zlavach krizom krazom po celom UK, nie zlavy ako u nas, ze daju 3% na knihu alebo podobne prkotiny, ako priklad uvediem kino, normalna cena je 6.25, student s voucherom zaplati tusim 4.25, co je uz ine kafe, v obchodoch Bank je napriklad studenska zlava tusim az 25-30%, nie som si isty, 25% je v MKOne a tak dalej...takze studium je ine kafeee
Co vsetko si musel podstupit na Slovensku pred tym nez si sa tam dostal, a co vsetko si musel urobit aby si sa dostal na skolu???
-
seth82
Darca
Spanoo13>>>nepodstupil som nic...pretoze to som zacal na vlastnu past tuna sam od seba...Na Slovensku som akurat tak neuspesne podstupil peknych 5 rokov univerzity, z ktorej som bohuzial z istych dovodov letel, takze som sa rozhodol ze konecne budem studovat to co ma bavi a v Anglicku sa mi takato moznost naskytla. Na slovensku som chcel taktiez studovat dejepis a tak, lenze o politike nebolo v tom case ani chyru a okrem toho vtedy boli nase uni strasne skorumpovane a na podobne odbory sa hlasili tisice uchadzacov a z 80tich percent slo vsetko cez peniaze, ktore som ja nebol ochotny vyhodit. V Uk potrebujes bud medzinarodny certifikat z Anglictiny, plus dokaz o A-Leveli - teda maturite z predmetu ktory chces studovat. Plus motivacna skuska - nieco ako osobny pohovor spojeny s prijimackami - nejake tie otazocky, testik, pripadne zfleku nejaka esej (ako v mojom pripade) na nejaku temu, zavisi to vsetko na okolnostiach...Dalej potrebujes na uvod kopec penazi - ako som uz pisal, nie je to tu najlacnejsie...
JAMESS>>nie, neficim na pozickach ani nicom takom, nechcem dopadnut ako lenivi anglani, ktori 3 roky studuju a potom koncia s 50 000 librovym dlhom a placu ako dlho im trva kym si to splatia...ja som full time zamestnany, robim nocne, ktore su nastasti super, teda mam sam kanclik a mozem si robit co chcem - teda mam habadej casu na studium a citanie, pripadne eseje a cez den si na tych par hodin tyzdenne cas na skolu najdem...ale pravda je, ze som poziadal o studentsky europsky grant, to je vsak este len v stadiu vybavovania...pozeram ze si v UK...posli cislo ak chces cez SS...mam O2 2 pausaly (tusim okolo 1100 minut dokopy), mozem volat do zblaznenia...
este som nasiel toto
http://www.euroinfo.gov.sk/index/go.php ... %20krajine
JAMESS>>nie, neficim na pozickach ani nicom takom, nechcem dopadnut ako lenivi anglani, ktori 3 roky studuju a potom koncia s 50 000 librovym dlhom a placu ako dlho im trva kym si to splatia...ja som full time zamestnany, robim nocne, ktore su nastasti super, teda mam sam kanclik a mozem si robit co chcem - teda mam habadej casu na studium a citanie, pripadne eseje a cez den si na tych par hodin tyzdenne cas na skolu najdem...ale pravda je, ze som poziadal o studentsky europsky grant, to je vsak este len v stadiu vybavovania...pozeram ze si v UK...posli cislo ak chces cez SS...mam O2 2 pausaly (tusim okolo 1100 minut dokopy), mozem volat do zblaznenia...
este som nasiel toto
http://www.euroinfo.gov.sk/index/go.php ... %20krajine
-
seth82
Darca
Pretoze moje nocne su totalne v pohode, teda nemusim nic robit a tym padom mozem travit cas studiom, pripadne cim chcem. Cviceni a prednasok nie je az tak vela, takze nie je problem zbehnut do skoly na dve-tri hodky. Co sa tyka toho vztahu - nepozeraju na mna ako na niekoho rozdielneho alebo menejcenneho, pretoze vacsina z nich ani nevie, ze nie som z UK a okrem mna mam este zopar spoluziacok z Francuzska (stastie ze mam taky odbor - skoro same baby, takze v pohode), co sa tyka profesorov,ti sa skor zaujimaju, ze odkial som a respektuju ma ako kazdeho ineho studenta, mozno aj viac, pretoze vedia, ze si na to vsetko poctivo zarabam a nevysavam peniaze od fotrovcov, pripadne nepoziciavam si od statu ako divy.spanoo13 napísal:seth82::::Ako mozes stihat pracovat po nociach a aj zaroven studovat a vsetko toto...A nepozeraju na teba na skole ako na nieco menej ked si zo Slovenska???
-
seth82
Darca
No pracujem ako customer service advisor na poschodovom parkovisku...teda mame tam kancle, a ked niekto nieco potrebuje, chce zaplatit a nevie ako a tak dalej, tak na to som tam ja. Dalej tam bezi pocitacovy system, ktory prakticky ovlada cele parkovisko, je tam asi 40 kamier, vsetko sa nahrava, ak niekto stlaci help button tak odpoviem, ze co potrebuje, proste pohodicka robota, hlavne ked si vezmem do uvahy fakt, ze mame 1200 miest a v noci tam mam tak v priemere 35 aut. A vacsina z toho su prescriberi, teda ti, co maju sezonne karty a o tych sa starat netreba. Takze ako som uz pisal, 90% casu straveneho v robote mozem robit co sa mi zapaci, clovek si tam moze doniest notas a hrat sa, proste cokolvek. Co sa tyka byvania, ved aj ked robim nocne, tak niekde hadam potrebujem prespat - byvam s kamaratmi v prenajatom dome, to je dalsia financna polozka, v priemere tak 250 libier mesacne v lepsej lokalite a solidnom domceku. Takze asi tak. A v skole netravim cely den, mam ju len 2 krat do tyzdna, studium je predsa orientovane na studenta, teda musis studovat viac menej sam.spanoo13 napísal:seth82>>>To velmi rad pocujem...a co vlastne robis??? ak sa smiem opatat..nieco take by presne aj mne vyhovovalo..a kde vlastne byvas, ked noci travis v robote a cez den si v skole???