... nooo ja som si to stiahol a vypocul myslim ze je to celkom obstojne ale zas ja niesom uplne len na rap takze sa zas v tom tolko nevyznamkubikjuice napísal:jaky je ten mixtape... oplati sa to stahovat a pocuvat?
Hip-Hop - všeobecne
-
Digital
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Citované úryvky sú z knihy Richarda Shustermana Estetika pragmatizmu (anglický originál z roku 1992, pre Kalligram preložili Zdeňka Kalnická a Emil Višňovský v roku 2003).„Rap je dnes najrýchlejšie sa rozvíjajúci žáner populárnej hudby – a najviac hanený a prenasledovaný. Jeho nárok na umelecký status je prehlušovaný prúdom hrubej kritiky, aktmi cenzúry a komercionalizovaného preberania. To by nemalo prekvapovať, pretože kultúrne korene rapu a jeho priami nasledovníci patria k najnižšej černošskej triede americkej spoločnosti; a jeho bojová černošská pýcha a zobrazovanie skúsenosti z geta znamenajú hrozivú sirénu pre samoľúby status quo tejto spoločnosti.“
„Rap je postmoderné populárne umenie, spochybňujúce niektoré z našich najhlbšie zakorenených estetických konvencií, ktoré sú spoločné nielen modernizmu ako umeleckému štýlu a ideológií, ale aj filozofickej doktríne modernity a jej ostrej diferenciácii kultúrnych sfér. No aj napriek tomuto spochybneniu rap stále - a znova som o tom presvedčený – vyhovuje najdôležitejším konvenčným kritériám estetickej legitimity, ktoré sa všeobecne upierajú populárnemu umeniu. Tým sa vzpiera akémukoľvek rigidnému rozlišovaniu medzi vysokým a populárnym umením na čisto estetických základoch práve tak, ako spochybňuje každý pojem takýchto čistých základov.“
„Neschopnosť rozoznať tradičné výrazy, štylistické konvencie a vynútené vzniknuté komplexnosti afro-americkej angličtiny...vyvolala falošné presvedčenie, že všetky rapové texty sú povrchné a monotónne, ak nie celkom debilné.“
„V protiklade k estetike oddaného vzývania nemenného, nedotknuteľného diela, hip-hop poskytuje pôžitok z dekonštruktívneho umenia – vzrušujúcej krásy rozčleňovania starých diel pri vytváraní nových, rozoberania hotových a notoricky známych na niečo podmaňujúco odlišné.“
„Odmietnutím brať umelecké diela ako večné monumenty trvalého, nezainteresovaného zbožňovania; pretváraním diel, aby lepšie slúžili, rap taktiež spochybňuje ich predpokladanú univerzálnosť – dogmu, že dobré umenie musí byť schopné uspokojovať všetkých ľudí vo všetkých dobách tým, že sa zaoberá univerzálnymi ľudskými témami.“
„Komplexný prístup rapu k masovému šíreniu a komercionalizácii odráža ďalšiu hlavnú črtu postmodernizmu: jeho fascinovanú a ohromujúcu absorpciu súčasnej technológie, najmä tej masmediálnej.“
„Ak nespútaný eklektický kanibalizmus rapu rúca vznešené modernistické konvencie estetickej čistoty a integrity, jeho bojové naliehanie na hlboko politickú dimenziu kultúry napáda jednu z najfundamentálnejších umeleckých konvencií modernity: estetickú autonómiu.“
„Rapperi zdôrazňujú, že ich úloha ako umelcov a básnikov je neoddeliteľná od úlohy hlbokých výskumníkov reality a učiteľov pravdy... pravdaže, realita a poznanie, ktoré hip-hop odhaľuje, nie sú transcendentálne večné pravdy tradičnej filozofie, ale skôr premenlivé skutočnosti a vzorky materiálneho, socio - historického sveta.“
„Teraz chcem potvrdiť, že rap môže byť intelektuálne hodnotný nielen v dôsledku stimulácie polysémickej komplexnosti, ale aj v dôsledku svojich filozofických postrehov.“
No a nakoniec perlička:
„Rap, ktorý nemá ešte ani 20 rokov, je stále ďaleko od riešenia a od umeleckej zrelosti. Nedosiahne ani jedno z toho, ak sa mu najprv neudelí umelecká legitimita, nevyhnutná pre jeho vlastný rozvoj a rozvoj jeho publika bez útlaku a negatívneho zneužívania kultúrnych inštitúcií a bez nutkania podliehať najnovším a najhrubším komerčným tlakom.“
Sorry ten uvod tam nemal byť
suhlasim s uvodom citovaneho 
Kedze Digital scenzuroval uvod clanku co sem skopiroval, davam ho sem este raz
Kedze Digital scenzuroval uvod clanku co sem skopiroval, davam ho sem este raz
Krásne umenie rapu?
Do rúk sa mi dostala jedna esej na tému rap a poviem vám, už dávno som sa tak schuti nezasmial. Takže aby som ani vás neochudobnil o ten zážitok, niektoré jej časti vám teraz predkladám. Skôr než začneme treba ale povedať, že zábavné nie je ani tak to, čo sa v dotyčnom texte píše, smutno smiešny je skôr jazyk a štýl, ktorý je autorom použitý. Alebo skôr zneužitý. Aspoň názorne uvidíte, ako je možné prenáramne múdro rozprávať o ničom...
-
okonenipica
Zablokovaný
-
okonenipica
Zablokovaný
-
okonenipica
Zablokovaný
a co na to hovorite H16 - GPS ??.......podla mna je to kvalitna piesen ... i ked ja som mozno zaujaty kedze hip-hop neni prave moj naj styl ( i ked pocuvam ) a zo slovenskych raperov sa mi H16 pacia asi najviacokonenipica napísal:myslis teraz iba GPS od H16 ne ?
lebo ak mas na mysli iba cd nosic, kde je niaky diss, piss a pod. tak uz tu boli viackrat pred tim
-- a vlastne po napisani tohto prispevku som si spomenul na Strapa
-
Explo!D
Darca
Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec,
H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje. 
-
Pantagruel
Star
Strapov cely album stoji za ... Ale v tom o H16 mas pravdu, K+Explo!D napísal:Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec,H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje.
-
Explo!D
Darca
no hej, ten album nie je ziadna vyhra ale tak pacilo sa mi tam par pesnicok ako napriklad Skokan roka, Mc, ktory vedel privela, ukecany drbko a uz spominany song Killa khonec, ale tak treba brat aj ohlady na to ze to nie je ziadny profi rapper, naopak battler a myslim si ze tento album bol celkom slusny vykon, teda az na pocet pesniciek v nom, co bolo biedne cislo 9.Pantagruel napísal:Strapov cely album stoji za ... Ale v tom o H16 mas pravdu, K+
PS: dakujem za karmu.
v tom H16 nemas pravdu, vela skupin ju dost ohovara..napr. Druha strana (miky mora, moloch..) a su z 5trzalky tiezExplo!D napísal:Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec,H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje.
-
Explo!D
Darca
tak to mozno hej, ale take pesnicky kde by na nich narazali som este nepocul.Toxikoman napísal:v tom H16 nemas pravdu, vela skupin ju dost ohovara..napr. Druha strana (miky mora, moloch..) a su z 5trzalky tiez
A o h16 si myslim svoje, napriklad o com spievali na viktorovom Hazardovom albume volume 2? O tom aky su ostatni zebraci, ze samozrejme len oni su najmocnejsi v bratislave, proste taketo texty ja nepodporujem, a v ich repertoari je takehoto matrosu dost
-
dew6
Light Star
No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť... 
-
Pantagruel
Star
pravda.. su skutocny a potom pozeri.. proste hip hop odpadne jak odpadla era s kely family..a ostatnu iba ty skutocni hip hoperi.. ostatni sa zacnu obliekat do necoho ineho..dew6 napísal:No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť...
heej myslel som ten.. no na albumoch boli uz neake dissy..okonenipica napísal:myslis teraz iba GPS od H16 ne ?
lebo ak mas na mysli iba cd nosic, kde je niaky diss, piss a pod. tak uz tu boli viackrat pred tim
-- a vlastne po napisani tohto prispevku som si spomenul na Strapa
no strapo..o nom neviem co si mam myslet.. nemusim ho,a h16 nestoji si obtierat hubu o neakeho 17 rocneho sedlaka z malaciek..
rap pocuvam preto, ze sa mi dost paci, nepocuvam slovenske skupiny, len niekedy. obliekam sa tak preto, pretoze nerad nosim tesne - uzke veci. vcera som isiel po meste a nejakemu 8 (?) rocnemu decku hral v mobile Temeraf.dew6 napísal:No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť...
-
Digital
Guru
Klasika..
Raekwon feat. Mink "Rap Killers"
Rakim - When I Be On The Mic
Eric B. & Rakim - Don't Sweat The Technique
Nas - It Ain't hard to tell
Eric B. & Rakim - Juice
Eric B and Rakim - I Ain't No Joke
Eric B. & Rakim - Paid In Full