Hip-Hop - všeobecne

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
slavo120
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa slavo120 »

kubikjuice napísal:jaky je ten mixtape... oplati sa to stahovat a pocuvat?
... nooo ja som si to stiahol a vypocul myslim ze je to celkom obstojne ale zas ja niesom uplne len na rap takze sa zas v tom tolko nevyznam :D ... ale stiahni a popocuvaj istotne ta niektore pesnicky chytia
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

„Rap je dnes najrýchlejšie sa rozvíjajúci žáner populárnej hudby – a najviac hanený a prenasledovaný. Jeho nárok na umelecký status je prehlušovaný prúdom hrubej kritiky, aktmi cenzúry a komercionalizovaného preberania. To by nemalo prekvapovať, pretože kultúrne korene rapu a jeho priami nasledovníci patria k najnižšej černošskej triede americkej spoločnosti; a jeho bojová černošská pýcha a zobrazovanie skúsenosti z geta znamenajú hrozivú sirénu pre samoľúby status quo tejto spoločnosti.“

„Rap je postmoderné populárne umenie, spochybňujúce niektoré z našich najhlbšie zakorenených estetických konvencií, ktoré sú spoločné nielen modernizmu ako umeleckému štýlu a ideológií, ale aj filozofickej doktríne modernity a jej ostrej diferenciácii kultúrnych sfér. No aj napriek tomuto spochybneniu rap stále - a znova som o tom presvedčený – vyhovuje najdôležitejším konvenčným kritériám estetickej legitimity, ktoré sa všeobecne upierajú populárnemu umeniu. Tým sa vzpiera akémukoľvek rigidnému rozlišovaniu medzi vysokým a populárnym umením na čisto estetických základoch práve tak, ako spochybňuje každý pojem takýchto čistých základov.“

„Neschopnosť rozoznať tradičné výrazy, štylistické konvencie a vynútené vzniknuté komplexnosti afro-americkej angličtiny...vyvolala falošné presvedčenie, že všetky rapové texty sú povrchné a monotónne, ak nie celkom debilné.“

„V protiklade k estetike oddaného vzývania nemenného, nedotknuteľného diela, hip-hop poskytuje pôžitok z dekonštruktívneho umenia – vzrušujúcej krásy rozčleňovania starých diel pri vytváraní nových, rozoberania hotových a notoricky známych na niečo podmaňujúco odlišné.“

„Odmietnutím brať umelecké diela ako večné monumenty trvalého, nezainteresovaného zbožňovania; pretváraním diel, aby lepšie slúžili, rap taktiež spochybňuje ich predpokladanú univerzálnosť – dogmu, že dobré umenie musí byť schopné uspokojovať všetkých ľudí vo všetkých dobách tým, že sa zaoberá univerzálnymi ľudskými témami.“

„Komplexný prístup rapu k masovému šíreniu a komercionalizácii odráža ďalšiu hlavnú črtu postmodernizmu: jeho fascinovanú a ohromujúcu absorpciu súčasnej technológie, najmä tej masmediálnej.“

„Ak nespútaný eklektický kanibalizmus rapu rúca vznešené modernistické konvencie estetickej čistoty a integrity, jeho bojové naliehanie na hlboko politickú dimenziu kultúry napáda jednu z najfundamentálnejších umeleckých konvencií modernity: estetickú autonómiu.“

„Rapperi zdôrazňujú, že ich úloha ako umelcov a básnikov je neoddeliteľná od úlohy hlbokých výskumníkov reality a učiteľov pravdy... pravdaže, realita a poznanie, ktoré hip-hop odhaľuje, nie sú transcendentálne večné pravdy tradičnej filozofie, ale skôr premenlivé skutočnosti a vzorky materiálneho, socio - historického sveta.“

„Teraz chcem potvrdiť, že rap môže byť intelektuálne hodnotný nielen v dôsledku stimulácie polysémickej komplexnosti, ale aj v dôsledku svojich filozofických postrehov.“

No a nakoniec perlička:

„Rap, ktorý nemá ešte ani 20 rokov, je stále ďaleko od riešenia a od umeleckej zrelosti. Nedosiahne ani jedno z toho, ak sa mu najprv neudelí umelecká legitimita, nevyhnutná pre jeho vlastný rozvoj a rozvoj jeho publika bez útlaku a negatívneho zneužívania kultúrnych inštitúcií a bez nutkania podliehať najnovším a najhrubším komerčným tlakom.“
Citované úryvky sú z knihy Richarda Shustermana Estetika pragmatizmu (anglický originál z roku 1992, pre Kalligram preložili Zdeňka Kalnická a Emil Višňovský v roku 2003).

Sorry ten uvod tam nemal byť :wink:
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

suhlasim s uvodom citovaneho :roll:

Kedze Digital scenzuroval uvod clanku co sem skopiroval, davam ho sem este raz :P
Krásne umenie rapu?
Do rúk sa mi dostala jedna esej na tému rap a poviem vám, už dávno som sa tak schuti nezasmial. Takže aby som ani vás neochudobnil o ten zážitok, niektoré jej časti vám teraz predkladám. Skôr než začneme treba ale povedať, že zábavné nie je ani tak to, čo sa v dotyčnom texte píše, smutno smiešny je skôr jazyk a štýl, ktorý je autorom použitý. Alebo skôr zneužitý. Aspoň názorne uvidíte, ako je možné prenáramne múdro rozprávať o ničom...
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa okonenipica »

Ako sa vam pacila Darka na Kappovom tape :?: :lol:
kj37
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kj37 »

Ten DJ kappa mixtape je celkom dobry az na nejake dve pesnicky...
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

kubikjuice napísal:Ten DJ kappa mixtape je celkom dobry az na nejake dve pesnicky...
presne tak to vydim aj ja, cely tape je super okrem 2 trekov, a to Kaidzasa a Rytmusa. :)
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

no jeden mixtape kde je konecne neaky diss a ne len skryte blbosti..
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

MurphY napísal:no jeden mixtape kde je konecne neaky diss a ne len skryte blbosti..
myslis teraz iba GPS od H16 ne ?
lebo ak mas na mysli iba cd nosic, kde je niaky diss, piss a pod. tak uz tu boli viackrat pred tim

-- a vlastne po napisani tohto prispevku som si spomenul na Strapa :wink:
slavo120
Professional
Professional

Príspevok od používateľa slavo120 »

okonenipica napísal:myslis teraz iba GPS od H16 ne ?
lebo ak mas na mysli iba cd nosic, kde je niaky diss, piss a pod. tak uz tu boli viackrat pred tim

a co na to hovorite H16 - GPS ??.......podla mna je to kvalitna piesen ... i ked ja som mozno zaujaty kedze hip-hop neni prave moj naj styl ( i ked pocuvam ) a zo slovenskych raperov sa mi H16 pacia asi najviac
Explo!D
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Explo!D »

Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec, :P H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje. :)
Pantagruel
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantagruel »

Explo!D napísal:Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec, :P H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje. :)
Strapov cely album stoji za ... Ale v tom o H16 mas pravdu, K+ :)
Explo!D
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pantagruel napísal:Strapov cely album stoji za ... Ale v tom o H16 mas pravdu, K+ :)
no hej, ten album nie je ziadna vyhra ale tak pacilo sa mi tam par pesnicok ako napriklad Skokan roka, Mc, ktory vedel privela, ukecany drbko a uz spominany song Killa khonec, ale tak treba brat aj ohlady na to ze to nie je ziadny profi rapper, naopak battler a myslim si ze tento album bol celkom slusny vykon, teda az na pocet pesniciek v nom, co bolo biedne cislo 9. :aasmile2:

PS: dakujem za karmu. :P
Toxikoman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Toxikoman »

Explo!D napísal:Prednedavnom som si stiahol album od Strapa Mc ktory vedel privela a hned sa mi aj zapacila pesnicka z nazvom Killa khonec, :P H16 spieva v par svojich pesnickach ako ju ostatne skupiny vo svojich textoch urazaju, to ale nie je pravda, v ziadnej pesnicke od hocjakeho ineho rapera som este nepocul ze by padla v jeho pesnickach zmienka o halovej 16, aspon niekto sa vschopil a urobil o nich jednu 5:10 minutovu pesnicku plnu urazok. Chlapci su proste moc namysleni, stupa im slava do hlavy a myslia si ze si pred nimi kazdy klakne na kolena. Maju co si zasluzili, kto ten song nepocul nech si vypocuje. :)
v tom H16 nemas pravdu, vela skupin ju dost ohovara..napr. Druha strana (miky mora, moloch..) a su z 5trzalky tiez
Explo!D
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Toxikoman napísal:v tom H16 nemas pravdu, vela skupin ju dost ohovara..napr. Druha strana (miky mora, moloch..) a su z 5trzalky tiez
tak to mozno hej, ale take pesnicky kde by na nich narazali som este nepocul.
A o h16 si myslim svoje, napriklad o com spievali na viktorovom Hazardovom albume volume 2? O tom aky su ostatni zebraci, ze samozrejme len oni su najmocnejsi v bratislave, proste taketo texty ja nepodporujem, a v ich repertoari je takehoto matrosu dost
dew6
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dew6 »

No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť... :roll:
Pantagruel
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantagruel »

dew6 napísal:-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť... :roll:
V poslednej dobe je ich čím dalej viac :( Pravá podstata hip-hopu im uniká...
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

dew6 napísal:No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť... :roll:
pravda.. su skutocny a potom pozeri.. proste hip hop odpadne jak odpadla era s kely family..a ostatnu iba ty skutocni hip hoperi.. ostatni sa zacnu obliekat do necoho ineho..
okonenipica napísal:myslis teraz iba GPS od H16 ne ?

heej myslel som ten.. no na albumoch boli uz neake dissy..

no strapo..o nom neviem co si mam myslet.. nemusim ho,a h16 nestoji si obtierat hubu o neakeho 17 rocneho sedlaka z malaciek..
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

dew6 napísal:No hip-hop a to, že sa niekomu páči je fajn, no ak to niekto robí len preto, že to "letí" je maximálne infantilné....HIP-HOP je životná filozofia a spôsob života celkovo, nie je to len hudba, široké nohavice a nabok šiltovka, ako si mnohí myslia...-75% tzv. "hiphoperov" sa iba snaží zapadnúť resp. niekam patriť... :roll:
rap pocuvam preto, ze sa mi dost paci, nepocuvam slovenske skupiny, len niekedy. obliekam sa tak preto, pretoze nerad nosim tesne - uzke veci. vcera som isiel po meste a nejakemu 8 (?) rocnemu decku hral v mobile Temeraf.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

Klasika..

Raekwon feat. Mink "Rap Killers"

Rakim - When I Be On The Mic

Eric B. & Rakim - Don't Sweat The Technique

Nas - It Ain't hard to tell

Eric B. & Rakim - Juice

Eric B and Rakim - I Ain't No Joke

Eric B. & Rakim - Paid In Full

X-Clan "Weapon X"

RAKIM - STAY AWHILE

RAEKWON - Glaciers Of Ice

Slick Rick ft Raekwon-Frozen

RAEKWON - Heaven And Hell
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Vie mi niekto povedat, ze kedy vznikol track Kontrafakt feat. Kaidzas - Nitrianska Hokejova? Ja som to dnes pocul 1. krat, cisty popic.
Napísať odpoveď