F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

krija napísal:mosley-slubil imunitu?slubil!chvalil alonsa za prikladnu spolupracu s komisiou?ano!teraz ho chce trestat?je smiesny,tak ako to,ze mna prirovnavas k nemu!btw:berger,zajtra a pacit sa ti to nebude!
Vedel si o tom, ze FIA slubila jazdcom imunitu v prip. spoluprace? Vedel! Spolupracovali obaja jazdci McL s FIA? Spolupracovali (Alonso podla Mosleyho dokonca prikladne)! Si- podobne ako Mosley- napriek tomu, no najma napriek konecnemu verdiktu este stale za potrestanie jazdcov? Si (i ked v predposlednom poste sa doplnas, ze "len bodovo", no stale sa jedna o potrestanie)...
krija napísal:ja som za potrest.jazdcov,alonsa isto,ale financne,nie bodovo!
Takze podla vlastnej logiky si "smiesny", tak ako to, ze sa ci uz vedome alebo nevedome stavas do tej istej polohy ako Mosley. Preukazuje to snad kazdy tvoj prispevok od vyhlasenia verdiktu az do dneska, kedy si sa po upozorneni na tuto paralelu zacal schovavat za vyroky Bergera. Pokojne uved dalsie vyroky, s tymi co si uviedol doteraz som nemal najmensi problem, naopak- interpretovali nazor, ktory som tu sam niekolkokrat pisal prave v diskusii s tebou... co len potvrdzuje moju domnienku, ze si sa nimi iba snazil odputat pozornost od podobnosti tvojich a Mosleyho postojov. Pre mna je zatial tato kauza uzavreta vyhlasenim verdiktu, ku ktoremu som svoj nazor vyjadril. To, ze ty- podobne ako Mosley- mas s tymto verdiktom este stale problem, je tvoj a Mosleyho problem. Nazor na toto "vase" mlatenie prazdnej slamy som tu uz dnes napisal, viac uz k tomu nemam co dodat.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

moj postoj sa nemeni a nema nic spolocne s mosleyovym. a uz vonkoncom sa za nic neschovavam. pozri si kedy sa k danej veci vyjadril taky novak, a kedy som ja chcel vediet, co ziskalo ferrari na oplatku. co som napisal ohladne toho, co bude pre sampionat jednotlivcov a pre divakov tohto sportu zaujimavejsie. to, ze mam s niekym podobny nazor neznamena, ze sa za neho skryvam. to ty sa opieras o slovo muza, ktory ani nevie odkial fuka vietor, co som tu uz raz naznacil.
McLaren má šest dní na to, aby se proti rozhodnutí rady odvolal. Zatímco Novák říká, že tak stáj již učinila, podle vyjádření Rona Dennise pro angeturu Reuters tým s odvoláním váhá a asi jej vůbec nepodá. "Pokud se neodvoláme, tak kvůli tomu, abychom to definitivně skončili," uvedl šéf potrestané stáje.16.9.07
bud rad, ze sa nestotoznujem s nazorom takeho flavia Briatoreho! 4.8.2007
Šéf stajne F1 Renault Briatore žiada vylúčenie McLarenu

Šéf stajne F1 Renault Flavio Briatore vyzýva na vylúčenie McLarenu zo seriálu majstrovstiev sveta za účasť v špionážnej afére. Mechanik Ferrari Nigel Stepney údajne dodával ...

BUDAPEŠŤ 4. augusta (WEBNOVINY) - Šéf stajne F1 Renault Flavio Briatore vyzýva na vylúčenie McLarenu zo seriálu majstrovstiev sveta za účasť v špionážnej afére.
Mechanik Ferrari Nigel Stepney údajne dodával šéfdizajnérovi McLarenu Mercedes Mikeovi Coughlanovi tajné materiály týkajúce sa technického napredovania stajne Ferrari. Zákulisné zdroje tvrdia, že v celej afére ide o dva počítačové disky, ktoré obsahujú celkovo 780 strán dokumentov obsahujúcich tajné informácie ohľadne technického napredovania v talianskej stajni. Rada Svetového motoristického športu minulý týždeň zbavila McLaren všetkých obvinení, že použil špionážou získané materiály a tajné dokumenty Ferrari pri vývoji vlastného monopostu. Podľa Rady sa nedá dokázať, či McLaren získané informácie zužitkoval a britský tím nedostal žiadny trest. Briatore však toto rozhodnutie kritizoval a naznačil, že McLaren mal k dispozícii dáta z Ferrari ešte pred začiatkom celej kauzy v marci. Prvý muž úradujúceho víťaza Pohára konštruktérov pritom poukazuje na hladký prechod McLarenu z pneumatík značky Michelin k Bridgestone. "Minulú zimu som hovoril, akí sú v McLarene šťastní, že okamžite sú takí rýchli na pneumatikách Bridgestone. Pre môj tím však zmena pneumatík znamenala krízu. Je zrejmé, že v McLarene mali údaje z Ferrari, ktoré používa Bridgestone, takmer 10 rokov. Stránka z ukradnutých dokumentov by stačila na ušetrenie mesiacov hľadania vhodného riešenia," povedal Briatore. Podľa šéfa Renaultu špionážna aféra poškodila jeho tím. "Nielen my a Ferrari máme po sezóne, ale aj všetci ostatní. Je tu tím, ktorý získal výhodu nelegálne. Len si prečítajte pravidlá, trest za krádež duševného vlastníctva je vylúčenie zo šampionátu," dodal. Celou kauzou sa ešte bude zaoberať odvolacia komisia FIA
ak som pisal o hamiznosti na kazdom stupni F1, tak to som nepisal od buka, to len tu na fore to je pisane do vetra :wink: chcel si, aby som za hamizneho oznacil aj G.Bergera. fajn, mas to mat. berger je vlastnik 50% podielu v teame toro rosso. uz som sem dal link na clanok, ako sa rozdelia peniaze z pokuty, ktoru dostal mclaren. aj som naznacil, preco je vacsina za odobratie bodov a financnu pokutu. prerozdelenie tejto sumy, je ale iba jednym z niekolkych dovodov, preco sa tak rozhodli.
Formula 1 - The Prize Money

The $100,000,000 fine to McLaren has generated lots of talk about the “prize money” in Formula 1. So, how big the prize money actually is? Well, much bigger than it used be as recently as a year ago, due to much larger share of the TV revenue.

To qualify for the prize money, the team has to finish in top 10 in two years running. The money estimates are as follows:

1st – USD80,000,000 (2006 – USD35,000,000)
2nd – USD74,000,000 (2006 – USD33,000,000)
3rd – USD67,000,000 (2006 – USD30,000,000)

4th – USD60,000,000 (2006 – USD26,000,000)
5th – USD48,000,000 (2006 – USD22,000,000)
6th – USD46,000,000 (2006 – USD20,000,000)
7th – USD44,000,000 (2006 – USD18,000,000)
8th – USD42,000,000 (2006 – USD17,000,000)
9th – USD39,000,000 (2006 – USD16,000,000)
10th – USD37,000,000 (2006 – USD15,000,000)

These are only estimated numbers, for more accuracy you may have to get the Formula Money book, for GPB150.00 … They claim to have accurate figures on everything F1 related.

But even these figures are good enough to understand, why the teams take the constructors championship seriously. They do not exactly play for peanuts …
snad uz sami pridete na to, co to vobec znamena. ale rec bola o bergerovi a jeho hamiznosti. zatial je jeho stajna klasifikovana na 9. mieste s 0 na konte. mam na mysli body. ak by neodobrali body McL, tak je s tou istou 0 na 10. mieste. ale obe nuly, maju v tejto sezone cenu dvoch milionov dolarov (pozri tabulku).

toto nie je cisty sport. to len silver fans si namyslaju, ze ich stajne sa to netyka.

a co sa tyka potrestania alonsa, mas aky problem? to, ze som to nenapisal na prvej stranke diskusie neznamena, ze si za tym clovek nemoze stát. len som to nechcel rozoberat, vzhladom na tu imunitu. ale aj tu som to naznacil, lenze sa to tykalo hamiltona. lewis nemal co mosleymu ponuknut, jemu bola imunita na co? u alonsa sa preukazalo, ze v tom isiel. jeho pre zmenu netrapi nejaky pohar konstrukterov. on chce byt majster sveta. svojich cca 25 megacov dostane. a vyviazol bez trestu!
btw1, v jereze testuje iba de la rosa.
btw2, potrestanie jazdcov: financne, nie bodovo :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Krija ty normalne objavujes ameriku :-D To sme naozaj netusili, ze v F1 sa bojuje aj o peniaze :-)
Tomasito
VIP
VIP

Vychutnajte si od Lewsia jeden z najkrajsich manevrov ake som kedy videl > Toto rozhodnutie by sa dalo porovnat s pamatnym manevrom Miku na Schumaka zo Spa 00. BTW. mensi tribute, nedalo mi ; )

// Skoda, ze Kimino odisiel k spagetozrutom. Mat tak tychto dvoch v McL, islo by o smrtiacu teamovu dvojicu. A Alonso by mohol so svojou povahou kracat v Scumakovych stopach v teame pre takychto XY najidealnejsom- Ferrari (ked som si precital ten clanok na f1.sk o poziadavkach Alonsa na McL, hned sa mi vybavilo faux pas v podobe teamovej rezie Ferrari z Rakuska 02 a Brownove blacanie do vysielacky Rubinha: "Let him pass, let him pass!!!"). Mozno je to vsak takto napokon lepsie. Go Lewis!
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Krija ty normalne objavujes ameriku :-D To sme naozaj netusili, ze v F1 sa bojuje aj o peniaze :-)
Cakal som od teba viac :( . :lol:

Tomasito, po precitani diskusie k tebou uvedenemu clanku (alonso), som zistil, ze ja som na rona pouzil priliz jemny vyraz :wink: .
‘Fix’? Jerez ’97 and Melbourne ‘98

The other scandal at Jerez that year was McLaren’s stage-managed finish to let Mika Hakkinen win the race. Not only was team mate David Coulthard asked to move out of the way, but also Williams’ Jacques Villeneuve, which gave the impression of collusion.

It got worse at the start of the next season when, once again, Coulthard let Hakkinen past, this time to honour a pre-race agreement. After that McLaren boss Ron Dennis found it difficult to refute charges that he was overly sympathetic to Hakkinen.
:roll:
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Tomasito napísal: ked som si precital ten clanok na f1.sk o poziadavkach Alonsa na McL, hned sa mi vybavilo faux pas v podobe teamovej rezie Ferrari z Rakuska 02 a Brownove blacanie do vysielacky Rubinha: "Let him pass, let him pass!!!".
Kazdy tym ma svoj vlastny sposob riadenia a vlastne pravidla...Ked Schumachar prisiel do Ferrari tak za 2 roky ho vytiahol na vrchol tym ze sa budoval tym okolo neho a tak preco by ferrari malo menit svoju strategiu ked vyhravalo a bolo najrychlejsie a nebolo to proti predpisom...McLaren zas staval na dvoch vyrovnanych jazdcoch ktory medzi sebou superili a vyvyjali monopost k lepsiemu...

// Kirja,Tomasito osocovat druheho pretoze fandi niekomu inemu... to sa hadam nerobi...kazdy ma pravo fandit komu chce ci uz Ferrari, McL lebo Spyker

aj tak je na f1 najkrajsie toto :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Zenskych je vsade hromada ale tento predbiehaci manever bol iba jeden :-) F1 greatest pass Schumacher and hakkinen
tuti
Light Professional
Light Professional

t0m4s3 napísal:Zenskych je vsade hromada ale tento predbiehaci manever bol iba jeden :-) F1 greatest pass Schumacher and hakkinen
ja viem a mam ho v pamati od priameho prenosu :) (trochu iny pohlad) a hociktoreho fanusika zahreje na srdci taky predbiehaci manever ale aj tak by sa ty dvaja nemali hadat ved nic nevyriesia a ani neovplyvnia rozhodnutie o tej spionaznej afere
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja v tom nevidim hadanie, ja v tom vidim diskusiu na urovni, len v poslednych dnoch netusim, kam smeruje. Rozhodnutie padlo, krija ma taky nazor, tomasito iny, ja takisto nejaky a to, ze mi krija bude dookola omielat aky je Dennis hajzel a McLaren chudaci, nic na mojom postoji k tomuto timu nezmeni.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tuti a t0m4s3, o nic take mi nejde. mne je jedno kto komu fandi a s tym, co som tu uviedol, ani nikoho nepresviecam, aby prestal mclarenu fandit. snazim sa iba poukazat na fakt, ze v mclarene nie su o nic lepsi ludia, ako vo ferrari.

mimochodom, mate moznost prejst si celu diskusiu. slavna trojka tohto fora, tu nalozila na ferrari statocne. hlavne hojkove vyrazy casto zavanali porusovanim pravidiel tohto fora. ale on si to moze dovolit :P .
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

krija: Ktore mas na mysli??? To, ze je Schumacher svina nijak neobhajis, podla mna ma na to aj oficialny papier, takze o tom diskutovat s tebou nebudem. A to, ze FIA a dalsia banda ferraristov, ktora rozhodla o pokute pre McLaren su kur*y (moj nazor), tak to je porusenie pravidiel. Ak som ich porusil, tak ich trestaj :D Ja mam taky pocit, ze sa snazis silou mocou presvedcit ludi, ze Ferrari su tie neviniatka, ze nikdy za nic nemozu, ze FIA rozhodla spravne, ze Schumacher jazdil vzdy fer a ze bol najlepsim z najlepsich a podobne...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

t0m4s3 napísal:Zenskych je vsade hromada ale tento predbiehaci manever bol iba jeden :-) F1 greatest pass Schumacher and hakkinen
No nic moc, nieco podobne bolo aj v Kanade, ale tam bol uz Coulthard a nejaki dvaja dalsi. Tusim R. Schumacher a Villeneuve. Oni sa vtedy traja zoradili vedla seba na cielovej rovinke.
Tomasito
VIP
VIP

krija, nebola Australia 98 nahodou o stavke medzi DCm a Hakkim? Akokolvek, zrovnavat toto s TR Ferrari, najma tou v Rakusku 02 je smiesne. Kazdy vie, ze Ferrari bolo postavene okolo Scumachera a ci uz Irvine, Rubens alebo Massa boli len "vodonosici". Rakusko bolo vyvrcholenim tejto frasky, kedy publikum dalo patricne najavo, co si o celej tejto maskarade Ferrari mysli. Odkedy sledujes F1, pamatas si taketo reakcie publika? Ja nie. Pritom Ferrari to dostalo od publika patricne pocitit este aj v Monaku. V F1 ma kazdy nieco za usami, no na Ferrari v otazke chrapunstiev jednoducho nema ziaden team v F1, a to vratane McL. Ako si vsak sam spomenul, uz tu toho v tomto smere bolo na Ferrari spomenuteho statocne... a my sa neradi opakujeme, vsak? ; )
GothaR napísal:No nic moc...
Toto bol dobry vtip : )
tuti
Light Professional
Light Professional

Tomasito napísal:. Odkedy sledujes F1, pamatas si taketo reakcie publika? Ja nie. )
ja si pamatam ked na indianapolise zasli vsetky monoposty s michelinami po zahrievacom kole do boxov a odmietli startovat :D ja viem trocha ina situacia ale reakcia taka ista a mozno este vacsia...a to co si ty nazval chrapuntvo by som ja nenazval...ako som uz povedal podla mna to bola strategia ako vtedy vyhravat a este jedna pripomienka ked sa rozhodovalo medzi Schumacherom a Hakkinenom o titule tak Hakkinenovi tiez v tych poslednych fazach sampionatu pomahal Coulthard
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tomasito napísal:Toto bol dobry vtip : )
To bolo myslene na to, ze ten manever nebol az taky vynimocny ako ho t0m4s3 opisal. Ale mozno je to tym, ze v F1 boli suboje vzdy nudnejsie ako v inych okruhovych pretekoch :) Jedneho casu som sledoval DTM a to malo grady, auta sa tlacili na narazniky, buchali zo stran a stale pokracovali, v F1 kontakt vacsinou znamena nehodu...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

tuti napísal:ja si pamatam ked na indianapolise zasli vsetky monoposty s michelinami po zahrievacom kole do boxov a odmietli startovat :D ja viem trocha ina situacia ale reakcia taka ista a mozno este vacsia...a to co si ty nazval chrapuntvo by som ja nenazval...ako som uz povedal podla mna to bola strategia ako vtedy vyhravat a este jedna pripomienka ked sa rozhodovalo medzi Schumacherom a Hakkinenom o titule tak Hakkinenovi tiez v tych poslednych fazach sampionatu pomahal Coulthard
Timova "dvojka" vacsinou pomaha tomu kto ma ovela vacsia sance na vitazstvo, ale toto co predviedli cerveni to bola ceresnicka na torte :-)
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

tuti napísal:ja si pamatam ked na indianapolise zasli vsetky monoposty s michelinami po zahrievacom kole do boxov a odmietli startovat :D ja viem trocha ina situacia ale reakcia taka ista a mozno este vacsia...
Pokial si dobre pamatam, isly vtedy vsetci jazdci co mali michelin do boxov preto, ze v tej klopenej zakrute to tie gumy jednoducho nevydrzali a praskly.....jeden z navrhov vtedy bol, aby sa v tej klopenej zakrute umelo spravila jedna sikana, tym by sa vyrazne spomalil prejazd a pretekat by mohli vsetci.......jedine nesuhlasilo Ferrari :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

PAIN napísal:Pokial si dobre pamatam, isly vtedy vsetci jazdci co mali michelin do boxov preto, ze v tej klopenej zakrute to tie gumy jednoducho nevydrzali a praskly.....jeden z navrhov vtedy bol, aby sa v tej klopenej zakrute umelo spravila jedna sikana, tym by sa vyrazne spomalil prejazd a pretekat by mohli vsetci.......jedine nesuhlasilo Ferrari :)
A cudujes sa? Za blbost si Michelin mohol sam. Keby mali problem Bridgestone, tak by sa im tiez nikto neprisposoboval. Naco sa hrnu do F1, ked na to nemaju?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hojko, to, ze kritizujem mclaren, neznamena automaticky obhajobu ferrari. kritizovat mclaren, by som mohol, aj keby som fandil spykeru :idea:

tomasito, a to v r.1997 v jereze? za tym je co? zaujimavy je ale fakt, ze to co vyviedol mcl v spominanych rokoch, je zaradene v prvej desiatke najvacsich svinstiev v historii F1. dokonca 2x. dva je viac ako jedna (ferrari), alebo nie? zaujimavy nazor na vec ma aj JPM. na nieco podobne sa stazoval aj kimi raikkonen. pri podpise zmluvy s ferrari ziadal, aby ho nekontrolovali, tak ako to robili v mcl. ale JPM povedal este viac...
And What Has Montoya To Say About All That McLaren Stuff?

Juan Pablo Montoya again opened his mouth and spoke about F1, and of course about the Stepneygate and McLaren punishmen and about Fernando Alonso and Ron Dennis.

Montoya has his own experience with life under Ron Dennis. And he believes that there are similarities between his McLaren case and current problems between Fernando Alonso and Ron Dennis. And surprise surprise, guess whom he blames:

"Ron, outside the work environment, is a great guy. But he's two different guys. The guy who I signed with and played golf with, he just didn't exist in the office. He was just a different person, you wouldn't even recognize him. He wants to control everything, and I think Fernando is (angry) about that because he is not used to someone controlling everything and did not like that Ron was like that. I think Ron is used to drivers who don't say anything back. They are very quiet and very nice and do what everyone says, and I came along and he didn't like that. Now I guess Fernando is the same way."

He also revealed that he felt sorry for Alonso from the moment Lewis Hamilton was announced as his team mate:

"We immediately felt sorry for Fernando because Lewis is Ron's baby. Ron paid his whole career, so Ron wants him to win and not Fernando. He would rather see Lewis win, who is like his own child to Ron. Fernando is nothing to him."

JPM also has something to say about the spy scandal:

"It's just how Formula One is. Teams are allowed to bend the rules too much. That's just my personal opinion, but I always felt like people bent the rules and that some teams were allowed to bend the rules more than others. But this? This is crossing the line."

He is not exactly siding with his former team, is he?

Then he brings some sort of new view of the Alonso de la Rosa email exchange:

"The crazy thing about the e-mails is they aren't really that big of a deal because you can always find out what everybody else is running,somebody will always open their mouth."

He also commented on de la Rosa's working style:

"You go for dinner, and somebody will say 'We are running this weight and doing that.' So most of the time you can find out what people are running anyway. And de la Rosa was always like that. He would call people and tell them 'We tried this, this and this, and this didn't work.' So he just sent e-mails that said 'We need to try the weight distribution of Ferrari.' But anybody could have found out those numbers without the documents."

And of course his opinions would not be complete without a take on the McLaren punishment:

"I was surprised by the fine. It was a little high.But I gotta say, I was surprised that since they were taking points, they should have taken the driver points, as well. That is crazy, you know, because they took the constructor points but the drivers gained from the knowledge. So if you are going to do it, do it properly."

I wonder whether he would be of the same opinion if he were still in one of the McLaren cars and with quite a shot at the title...

All the quotes from his interview for Associated Press
no a co dodat k tomu opakovaniu. robite to neustale. znova a znova nakladat na ferrari. mozno si to uz ani neuvedomujete :P . a ja som na mclaren este iba zacal :wink:
ale mam pre vas nieco. bol by za platnosti dnesnych pravidiel F1 schumi majstrom sveta v roku 1994? kto to sem da ako prvy, aj s uvedenim dovodu, dostane K+. (nie, bez udania dovodu a mosley sa neakceptuju).
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

GothaR napísal:A cudujes sa? Za blbost si Michelin mohol sam. Keby mali problem Bridgestone, tak by sa im tiez nikto neprisposoboval. Naco sa hrnu do F1, ked na to nemaju?
No ono bol problém v tom, že okruh v Indy sa preasfaltovával a dostal drsnejší povrch. Bridgestone o tom vedelo, pretože tam jazdili IndyCar kam dodávajú pneumatiky. Michelin o novom povrchu vraj nevedel, respektíve prišiel s podobnou zmesou ako rok predtým a ono to nefungovalo... Tažko s tým mohli niečo spraviť, keďže sa tam netestuje.. :roll:
Napísať odpoveď