zaujimave, slay, ze iba vy tu argumetujete bez faktov jedinym cim disponujete je 10% h. rast. uz som tu raz aj napisal, ze iba vy sa s nikym nechcete porovnavat. dovod je jasny. porovnavanim sa da presne zistit ako na tom si. som v niecom lepsi, v niecom som horsi, co musim zlepsit. porovnavanim mozes zistit pravdu. shark nx tu nacrtol ako to chodi v restauracii v londyne. a ako tu v ufe. aj slovak s platom 8 000 skk si moze ist sadnut do ufa, najest sa za 2 000 skk. ale kolko krat do mesiaca?
zelovoc, to co si napisal o vzdelani a zivotnej urovni je len teoria, ktora urcite nezahrna 100% populacie. mam niekolko priatelov v norsku. sezonne prace, zber zeleniny etc. ale nechcem o tom. v norsku prepukol stavebny boom. je velky dopyt po klampiaroch. cakacia doba niekedy presahuje 3 mesiace. hodinava mzda v ich pripade presahuje 500 NOK. pracovny tyzden je 40 hodin x 4 pracovne tyzdne. vypocitaj si to. este doplnim priemerna mesacna mzda v norsku je okolo 26-27 000 NOK. ten tvoj informatik ma co robit

ale nech to je aj po vasom. nikde ale nepisem a nepozadujem pre manualne pracujuceho cloveka taku mzdu ako ma tvoj informatik. lenze ak pracujes, a pracujes dobre, svedomito a zodpovedne mal by si byt aj k tomu primerane ohodnoteny. zial, tu na slovensku tomu tak nie je. nejaky manazer DSS-ky dostane plat + odmeny a na ucet mu pribudnu takmer 2 000 000 skk. a vas netrapi za co? prinajmensom divne

. nechapete, ze jednotlive pracovne zamerania na seba nadvezuju. murar mu postavi kancelariu, stolar mu spravi nabytok, dell posklada pocitac...kazdy z nich svoju pracu odviedol, mozno na viac ako 100%. ako by si viedol ten tvoj informatik, v stane, na rybarskej stolicke a s ruskym pocitadlom v ruke?
zelovoc, a to, ze pozadujes a nabadas ma k rozratavaniu na zamestnancov dodavatelskych firiem, ja to jednoducho spravit nemozem. dodavatelske firmy dostavaju ine druhy stimulov. dokonca kia ich pozadovala aj pre dodavatelske firmy.
lacko, vysvetlujes si to po svojom, a ocividne asi ani nemas paru o tom co tvrdis. takze sa nemozme porovnavat s cinou? tak to teda nie, to mas pravdu, lebo im nesiahame ani po clenky. uvediem jeden priklad. tebou nazvana pracovna sila, si moze dovolit kupovat 900 000 automobilov znacky VW, co predstavuje 18% podiel na trhu. to znamena, ze v cine sa rocne preda okolo 5 000 000 aut. pocet kazdym rokom rastie. dalej, cenu ropy zacala ovplyvnovat aj rastuca spotreba spominanej suroviny v cine. v roku 1996 to bolo 3,6 mil. barelov za den, tak dnes to je 7,5 miliona za den!!! to si si myslel, ze v cine jazdia vsetci na bicykloch alebo co? takze v cine robia asi za 5 korun a nakupuju golfy ako divi. lebo robia takmer zadarmo
pocet nezamestnanych klesa, takze to co tvrdis, nema nejake pevne zaklady. no a k dochodkom. skus to povedat tvojej starej mame, ale staremu otcovi. obaja uz mozno pracovali od svojich 12!!! rokov az do 60-tky (priblizne). pracovali vyse 40 rokov a ty by si im bol schopny povedat takyto blud do oci? bol by si v tej chvili rad, ze si nedostal jednu po papuli

na svoj vlastny dochodok si zarobi kazdy (zvlast na tak nizske dochodky), ide iba o to, ako s tymito peniazmi stat naklada. staci jeden preslap, jedna chyba a mladsia generacia musi robit na dochodky sucasnych dochodcov. to kde sa stala chyba presne nedokazes urcit. viedla sa tu o tom diskusia a nehodlam sa k tomu vracat.
k tomu aby mal clovek nadhlad nepotrebuje vytahovat z kabele vysokoskolske skripta, listovat v 500 stranovych knihach a opalovat tu userov hojka vedomostami ivana miklosa, mimochodom z komunistickej ekonomiky (studoval 1979-1983), alebo sa za necely rok v londyne (1993) naucil, to co na slovensku nikto nevedel?