Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
deblasco
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

Retne napísal:Zdravim, tak prave som skusil Ubuntu 7.10, som fakt nedockavy a strasne sa tesim ze konecne skusim nieco ine. Zatial som isiel len na live CD, este som to neistaloval, ale mam nejake otazky ku Vam co to pouzivaju, lebo moj otec je dost skepticky a viete nechce menit na PC stare navyky, tak nejake jeho otazky a moje...

1- Velmi casto pouziva Outlook Express, nahradza ho thunderbird?
2- Videl som aj skype, na ten je dost zatazeny kedze kazdy den pomaly telefonuje so sestrou do fr., cize s nim nie je problem?
3- Ako je to s ICQ, aj ked ja uz dlhsie idem na mirande, ale aj tak?
4- Prehravanie multimedii?
5- Komunikacia s PC pomocou bluetooth?
6- 3D akceleracia bude fachat na FX 5600?
7- Ako je to s vykonnostou, ja som pocul ze Linux je na rovnakom pocitaci ako windows vykonejsi, je to pravda?
8- Ked som skusal Ubuntu vyskusal som aj hudbu, ale isiel mi len front left a front right reprak, mam Genius SW-5.1 Home Theater, s napravenim by nemal byt problem ze|
Tot asi vse :)
1. ano
2. neviem, nepouzivam
3. no problemo
4. no problemo
5. nepouzivam
6. ano ale necakaj od toho vela
7. zavisi od toho ako a co tam mas poinstalovane v principe je to pravda
8. nemal by byt problem ak, tak bude treba testnut inu verziu alsa
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

1. pozri sem
2. telefonovat po skype je mozne aj v linuxe, ale video nie je spojazdnene, slubovat slubuju, ale kedy, nikto neviem, ze vraj uz od verzie 1,5 , ale zase, to ich cislovanie, hmm
3. hned po nainstalovani systemu budes mat k dispozicii Pidgina, ten je fajn, funguje aj posielanie suborov medzi roznymi klientami, pluginy atd.
4, O prehravanie multimedii sa u mna stara VLC, co sa tyka videa a Audacious pre muzziku, nic ine nemam, ale mas na vyber viacero alternativ
5, nemam bluetooth, ale problem by nemal byt, uz po instalacii by mala ist komunikacia cez zariadenia pouzivajuce BT
6. 3D akceleracia ti pojde, nevidim dovod preco by nesla, ale na rychlosti systemu to neprida, ale to zalezi aj od mnozstva efektov a pod.
7. a 8, nech sa vyjadria odbornici, :) a popripade aj opravia mozne chyby v mojej odpovedi.

Edit: Tak mi to trvalo napisat toto teda dost dlho :) a deblasco sa vyjadril aj k 7 a 8 otazke, otec nech nie je skepticky, oceni ine vyhody tohto systemu a nauci sa novym veciam
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

No diky za odpovede! :) len ta 3D akceleracia mi nie je dostatocne jasna, cize vsekty efekty mi pojdu len budu mozno trhat, alebo ako?

Lebo tu 3D cube by som rad vyuzival fakt sa mi to hodi a aj mojmu skeptickemu otcov sa to velmi zapacilo :)
pato83
Addict
Addict

3D cube ti pojde bezproblemov, len k tomu sa da pridat mnoho inych efektov, ako plamene, dake efekty s vodou a pod hracky, ktoré nepouzivam uz :) Kocka je fajn :)
Retne
Darca
Darca

pato83 napísal:3D cube ti pojde bezproblemov, len k tomu sa da pridat mnoho inych efektov, ako plamene, dake efekty s vodou a pod hracky, ktoré nepouzivam uz :) Kocka je fajn :)
No fasa si ma potesil, tamtie veci mi ani tak velmi netreba, tak drzte palce asi zajtra ma caka instalacia!

Btw,za ten ubuntu 7.10 nemusim nic platit?
Plesak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Plesak »

nie nemusis, bud si ho stiahnes a vypalis, alebo si ho das poslat - gratis
pato83
Addict
Addict

Alebo si zan zaplatis mierny poplatok, vzhladom na to, ake kvality ma dany OS, tak je to bagatel a podporis tym jej vyvoj. A v dalsom distre si mozes povedat, ze aj ty si pomohol, nie ako pri MS :)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

ja osobne by som podporil distribuciu ubuntu (spolocnost canonical). posielaju zdarma CD do celeho sveta a snazia sa robit velke kroky vpred. no po roku pouzivania tejto distribucie mozem povedat, ze maju este co robit. momentalne som na skusku nainstaloval openSUSE 10.3 a ani jeden z problemov co som mal pri kubuntu sa zatial neprejavil. doteraz som konzolu musel pustit len pri rozbalovani viacerych partov zipu/raru, ktore su pod heslom. vsetko instalovanie sa robi cez krasny graficky system. sviznost celeho OS je tiez ovela vyssia. vobec netusim ako je to mozne, ked vo vsetkych moznych recenziach sa ludia stazovali, ze suse je pomale a velke. no OS so vsetkym doposial nainstalovanym softwarom ma 4,5 GB. pri kubuntu to bolo cca o 1 GB menej. pre zaciatocnikov by som odporucal urcite suse. je podla mna ovela jednoduchsi na pouzitie ako windows.
v dalej verzii kubuntu sa maju vyvojari vraj sustredit hlavne na stabilitu systemu. takze o pol roka zrejme bude kubuntu jasnym lidrom :)
hmm hodilo by sa sem keby som napisal celkovo taku malu recenziu a poukazal na rozdiely medzi suse a ubuntu z pohladu bezneho uzivatela/uzivatela zaciatocnika?
Plesak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Plesak »

turtlak69 napísal: hmm hodilo by sa sem keby som napisal celkovo taku malu recenziu a poukazal na rozdiely medzi suse a ubuntu z pohladu bezneho uzivatela/uzivatela zaciatocnika?
ja som za :wink:
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Je jasné, že čím ďalej tým viacej ľudí používa ubuntu/kubuntu, hľadajú, používajú to:

http://www.google.com/trends?q=mandriva ... %2C+ubuntu

Predtým som to nepoužíval ale teraz už áno a debian systém je naozaj vyníkajúci, mne sa už teraz páči viacej ako .rpm distribúcie. Nie je tam yast ani nič podobné ale všetko sa dá..

http://www.desktoplinux.com/cgi-bin/sur ... 3200712407

Ubuntu (including Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu) 30.3 %
openSUSE 19.6 %
Debian 11.7 %
Gentoo 7.2 %
Fedora 6 %
Retne
Darca
Darca

Pardon, ale ako hladam tak hladam nepodarilo sa mi najst ako si spravne rozdelit hdd ak chcem nainstalovat Linux ku naistalovanemu windowsu... Najciac ma na tom stve ze som to niekde videl a aj som si to cital... diky vopred! :?
turtlak69
Guru
Guru

po nejakom case pouzivania openSUSE som sa rozhodol napisat malicku subjektivnu recenziu zameranu na system openSUSE v porovnani s kubuntu.
kto som? som linuxacky zaciatocnik hladajuci priatelsky, stabilny, volny system. ako zaciatocnik nemam zaujem pouzivat konzolu a robit nieco zlozitejsie ako v konkurecnom OS od MS. (s linuxom robim vyse roka, takze uplny zaciatocnik nie som, ale recenzia bude z pohladu zaciatocnika). k veci...
instalacia

kubuntu:
po vlozeni live CD bez akychkolvek problemov nastartovalo pekne graficke prostredie. ihned boli funkcne viacere programy, ktore su pre mnohych nevyhnutne. v live CD fungoval prehliadac konqueror, icq, jabber, msn, ... klient kopete, tiez ma prekvapil postovy klient. na ploche bolo vidno ikonku pre spustenie instalacie. instalacia bola maximalne jednoducha + nebol problem s rozdelenim HDD na particie. pocas samotnej instalacie sa v mojom pripade ani raz nevyskytli problemy. popri instalacii nebol problem surfovat na internete a zaroven pisat s kamaratmi na icq. kvoli tomu sa zdalo ako keby instalacia trvala velmi kratko (pri icq cas plynie rychlejsie ;) ). po nainstalovani sa zobrazilo upozornenie, ze system je nainstalovany a plne funkcny, cakajuci na restart.
+ rychla instalacia
+ jednoduchost
+moznost surfovat na internete popri instalacii
- nemoznost vyberu instalovaneho softwaru
8/10

openSUSE:
instalacia tohto systemu bola oproti kubuntu uplne ina. neprivitalo ma krasne graficke prostredie s mnozstvom programov. namiesto toho sa zacali vykonavat hned prve kroky instalacie. pri instalacii sa system pytal na mnoho veci. ako napriklad ci povolit repozitare z internetu, ci teraz nastavit sietovu kartu, ci ma system aktualizovat system s online repozitarmi, ci spravne rozoznal hardware a dalsie mnohe veci. toto ma velmi prijemne prekvapilo. medzi takymito otazkami sa priplietli aj velmi zaujimave. system mi dal na vyber moznosti kam sa ma nainstalovat a tiez aj moznost vlastnu, kde si ja urcim ktoru particiu kam pripojim. tuto moznost vyuzivam uz dost dlho a som s tym maximalne spokojny. na "/home" mam zvlast particiu. cize mozem preinstalovat system a nastavenia mi ostanu. zvolil som vlastnorucne nastavenie particii. prekvapila ma moznost importu nastaveni z predosleho systemu. skusil som danu moznost a policka sa vyplnili tak ako ked som to nastavil pri instalacii kubuntu. nemal som dovod nieco menit. dalsie prekvapenie prislo ked ma system vyzval na vytvorenie uzivatelov. tiez sa objavila moznost importovat uzivatela z predosleho systemu. tiez som tuto moznost zvolil. zachovalo sa aj meno aj heslo. dalsie male plus ma suse u mna za moznost vyberu softwaru, ktory sa bude instalovat. vzhladom na to, ze suse som mal vypalene na DVD, tak toho softwaru bolo pozehnane. instalacia trvala na moj vkus pomerne dlho oproti kubuntu. po nainstalovani sa system aktualizoval spolu s kernelom a instalacia vyziadala restart, aby mohla pokracovat dalej (s ukladanim nastaveni alebo niecim podobnym)

+ nastavenie mnohych veci uz pred instalaciou
+ import nastaveni z predosleho systemu
+ moznost vyberu softwaru
+/- mnozstvo dialogov pocas instalacie
- nemoznost surfovat na webe pocas instalacie
- cas instalacie
9/10

po instalacii

kubuntu:
po nainstalovani system splnal zakladne poziadavky. nebol problem pripojit sa na internet, pustit ICQ, nastavit mailoveho klienta. v tray liste nabehlo okienko, ktore upozornovalo, ze ovladace na graficku kartu (nVidia) nie su nainstalovane. instalaciu system hned ponukol jednoduchym zaskrtnutim checkboxu a graficka karta sa nainstalovala. po naslednom restarte bola moznost direct rendering - priame renderovanie zapnuta. vsetok ostatny hardware bol rozoznany a spravne nastaveny.
co nainstalovane nebolo: nebola nainstalovana java, kodeky a flash. tieto veci nebol problem doinstalovat. repozitare sa pridavali velmi jednoducho. tu ale uz bolo lepsie pouzit konzolu. stacilo cez konzolu zadat prikaz na otvorenie suboru s repozitarmi ako superuzivatel (root) prikazom sudo kate /etc/apt/sources.list (cestu si nepamatam a mozno som uviedol zlu) a vlozit repozitare z inych stranok.

openSUSE:
po nainstalovani bol system na moj vkus velmi funkcny. ako v kubuntu nebol problem s mailami, icq, internetom, atd... po instalacii systemu ako takeho uz system obsahoval podporu javy a flashu. java velmi milo prekvapila. v kubuntu pri jej instalovani bolo potrebne stiahnut cca 95 MB.
nastavenie systemu nebolo potrebne. vsetky nastavenia si graficke prostredie nacitalo z "/home" v mojom pripade z inej (nenaformatovanej) particie. pridavanie repozitarov bolo podla mna jednoduche a zrozumitelne. repozitare som pridaval cez graficke rozhranie. po pridani repozitarov som vygooglil navod na instalaciu grafickej karty. navod obsahoval pridanie repozitarov a nazvy balickov, ktore trebalo nainstalovat. instalacia grafickej karty bola malinou. vacsi problem bol so zvukovkou. bola sice nainstalovana, ale vystup bol nastaveny na minimum (netusim preco). tym sa zvuk javil ako sumivy pri maximalnom nastavenom vykone reprakov. tuto chybu nebolo tazke odstranit. v yaste v nastaveniach zvukovky stacilo potiahnut jeden bezec a zvuk fungoval spravne.

pouzivanie

kubuntu:
bootovanie trvalo pomerne kratko, no nebolo mozne sledovat, co sa prave deje. pri nabiehani systemu bolo vidno len naplnujuci sa pasik (indikator). toto sa da neskor nastavit (pre tych, ktori si radi precitaju, co sa im nacitava :) )
po upraveni repozitarov a nastaveni zakladnych veci je na case pozriet co ma system "pod kapotou". ako prve si asi kazdy nainstaluje svoj oblubeny software. mne osobne sa viac pacilo instalovanie cez konzolu.instalacia programov prebiehala rychlo a efektivne. zadanim jedneho prikazu nebol problem nainstalovat vsetok software, co som chcel.
kodeky, gimp, audio-video prehravace nebol problem nainstalovat tak isto ako torrent klienta azureus, prehliadac firefox + plug-iny do neho ako napriklad flash, VLC plug-in, atd.
chyby: tato cast je uplne subjektivna a mnoho z toho niekomu fungovat mozu a nemusi !!!
- kopirovanie medzi particiami disku bolo velmi pomale. rychlost cca 1MB/s
- sekanie flashu
- pravidelne spomalenie systemu
s cim nebol prekvapivo ziaden problem:
+ v GRUBe bol uz zaznam druheho OS, MS winXP (doposial toto v kubuntu nebolo a bolo potrebne tento zaznam rucne pridat)
+ superkaramba + temy

openSUSE
bootovanie prebiehalo o nieco dlhsie ako u kubuntu. to vsak vobec nevadilo kedze po nabehnuti systemu bola rychlost vyssia ako u kubuntu pri takej istej grafike. instalovanie programov sa robilo pohodlne cez graficke rozhranie. avsak pred instalaciou system vzdy overoval repozitare (nieco ako apt-get update u kubuntu). tuto moznost sa mi nepodarilo vypnut. kym sa otvorilo okno na vyber balikov preslo pomerne dost casu. toto povazujem za nedostatok. ked sa uz otvorilo okno s balikmi nebol problem vyhladavat baliky a instalovat ich.
nedostatky:
- neustale overovanie repozitarov a nemoznost to vypnut (alebo aspon to nie je na prvy pohlad vidno)
- defaultny cierny kurzor mysi, zmena kurzora je asi tiez nemozna pri zachovani aktualnej temy
- doteraz sa mi nepodarilo rozbehnut superkarambu s beznymi repozitarmi na KDE 3.5.7
klady:
+ kopirovanie prebieha rychlostou cca 7MB/s (oproti 1MB/s)
+ neseka flash
+ sviznost systemu (sviznost pri dlhom bootovani a pri celkovej velkosti systemu ma dost zarazila)
+ yast

vseobecne by som suse odporucil vsetkym, ktori sa chystaju prejst z windowsu na linux. klady a zapory nie su zdaleka vsetky a su tam len tie, ktore povazujem za dolezite ja, lebo mne to funguje/nefunguje tak ako som pisal :) nazor na oba systemy by si mal kazdy spravit sam. ked ma este nieco napadne, dopisem :)[/b]
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

A text vo Firefoxe je čitateľný v OpenSuse? :P

Z Kubuntu je tiež alternate - nie je to live a aj z OpenSuse už vydali LiveCD. :)

http://software.opensuse.org/

Kubuntu sa inštaluje jednoducho ale alternate sa možno dá prepnúť ako v debiane na rôzne mody, a keď niekto chce všetko nastaviť tak po bootovaní debian installeru sa napíše "expertgui" a tak sa opýta na všetko možné.
turtlak69
Guru
Guru

Cesar: je to mozne, ale ja som pisal z pohladu linuxackeho zaciatocnika, ktory pouzije to co ma a co nabehne bez akehokolvek dumania, ze ci sa da nahodou v kubuntu v alternate CD zmenit mod instalacie atd :D mozno sa to da, ale nie je to tam "na ociach" ;) keby nieco, tak kludne SS :) kedze je tato tema oznacena ako dolezita, nie je myslim vhodne pisat prispevky, ktore nie su uplne extra hodnotne :)
Hip-hoper
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hip-hoper »

Nazdarek linuxacii, cital som zopar takychto tem a rozmyslam, ze nahodim linux :) chystam sa stiahnut Ubuntu 7.10, mam AMD 4200+ EE X2, 256MB ATInu a 2GB DDR2, HDD 320GB... Mam stiahnut Ubuntu pre standard PC alebo 64bit? A chcel by som to nahodit na druhy disk, 80GB, teda vsetky subory z prveho disku mozem pouzivat i v linuxe?(mp3s, filmy...)napriek tomu, ze prvy disk mam rozdeleny na 3casti a vsetky ntfs?
diki moc za odpovede
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

S čítaním súborov by problém byť nemal (aj keď sú na NTFS partícii; zápis je už dostatočne stabilný, ale stále je hlavne pre odvážnejších jedincov).
Môžeš vyskúšať 64b verziu (mohla by byť o niečo rýchlejšia), ale môžeš mať problém s niektorými knižnicami prípadne ovládačmi.
Hip-hoper
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hip-hoper »

chrono diki moc, a ovladace predpokladam ze budu na oficial strankach, napr. ati.com, creative.com ...
ground-tm
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ground-tm »

Hip-hoper napísal:chrono diki moc, a ovladace predpokladam ze budu na oficial strankach, napr. ati.com, creative.com ...
predpokladat mozes ale s ovladacmi je to horsie v linuxe. sice uz napr. ati zacala vydavat Catalyst pre linux, vyzera ze asi aj pravidelne a aj iny vyrobcovia hardwaru sa zacali uvedomovat. ja mam novy notebook a mesiac som musel cakat na graf.ovladace do winXP!!! (mam ATI HD 2400) a aj tak mozem na control center zabudnut(nieze by som ho chcel pouzivat :P ) islo to len cez Device Managera a linux mi bezi ZATIAL len cez VMware ale tam Ubuntu nema vacsie problemy a Fedora uz vobec nie. uz sa tesim ked budem mat na linuxe virtualny majkrošit 8)
pato83
Addict
Addict

Zbierka najcastejsie pouzivaných prikazov v systemoch podla Scotta Clarra:
http://www.scottklarr.com/topic/115/lin ... ollection/
a este jeden velmi zaujimavy odkaz:
http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml

Sam to uz mam pekne vytlacene a zviazane :) Zahodit mysku a hor sa na to :D
Napísať odpoveď