Svetlo a zrkadlova gula.
Uuuuuplne presne toto ma napadlo ked som si precital nazov temy. k+axXis napísal:Existuju predsa aj materialy, ktore svetlo prepustaju v jednom smere. Slavne zrkadla vo vysetrovacich mistnostiach americkych filmov. Takze z vonkajsej strany hopdime priepustny smer a z vnutra nepriepustny.
A keby sa toto nase svetlo uz do tej gule dostalo tak by sa tam proste nekonecne odrazalo, co ine by asi tak mohlo robit![]()
P.S. pre fyzikov: straca svetlo pri odraze energiu ci sa mu len otoci faza?
P.S. Strasne, prestrasne rad by som videl tu kameru co da 25mil. snimkov za sek.
No, ale ak by sme mali v jednom bode vstup svetla, tak by ta gula mohla po urcitom case aj vybuchnutslay napísal:ak by taky model bol tak svetlo by sa tam neodrazalo do nekonecna.. lebo svetlo pri odraze veru straca energiu.. je to mozno divne a takmer nemeratelne.. ale einstein predpokladal urcitu minimalnu hybnost svetla.. a zostavil na to aj myslienkove pokusy.. a mozno sa nato aj neake robili to neviem.. ale inak by nefungovala teoria relativity.. svetlo ma obojaku povahu..
ale ak by sme predpokladali neaky dokonaly odraz alebo tak.. ak by bolo vsetko dokonale.. heheh tak mozno by sa odrazalo.. ale meratelnost tohto javu by bola asi pekne narocna
fakt zlozita tema.. tazka otazka.. neviem sa k tomu zodpovedne vyjadrit..
PS: jedno pekne slowmotion video prvych 90 sekund nic moc, potom su tam zaujimave zabery
-
Old Dirty Bastard
Guru
ty si videl zachyteny pohyb svetla na vysokorychlostnej kamere? lol? vieš čo to je cca 300 000 000 metrov za sekundu? nic by si nevidel ani keby si sa pozeral cez vysokorychlostnu kameru ktoru snima dalsia a dalsia a dalsia vysokorychlostna kamera ani keby ich bolo 100ma3ix napísal:No ved ten otvor by bol velkosti toho luca a toby sa uz dalo nejako rychlo zavret, horsie by sa dokazovalo ze tam nieje tma ale svetlo.![]()
Mozno by pomohli vysoko rychlostne kamery, raz som videl v telko ako sa pohybuje svetlo na spomalenom zabere...
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Tak za tento prispevok by si si chlapce zasluzil nobelovu cenu....ma3ix napísal:napadlo ma toto:
dajme tomu ze mame zdroj svetla, ktory vytvori svetlo(foton) len jednym smerom,jeden foton a jedna jeho vlnová sa draha a ze sa ten foton pohybuje pomali(tak aby sme to videli).....
Tak potom ten foton uvidime alebo neuvidime?
Foton vyzaruje svetlo pri vlneni do stran? (alebo samostatny luc svetla vyzaruje do stran?)...lebo ked nevyzaruje tak ho vlastne neuvidime nikdy z boku(pri pohlade kolmo na drahu)...nie?...bude ho vidiet len vtedy ked vojde priamo do oka... nie?
svetlo je EM vlnenie, ktore sa siri v urcitych kvantach, ktore nazvali fotony. Svetlo ma vlnove aj ciastockove vlastnosti.
To co si popisal na zaciatku je polarizovane svetlo, pokial viem tak ako take sa vyrobit neda, ale da sa vytvorit z nepolarizovaneho lomom a odrazom, dvojlomom...
A posledne, svetlo ako take vidis po dopade na Tvoju sietnicu. Tak isto sa neda letiaci luc zachytit ani kamerou, pretoze ho zacne snimat az ked dopadne na citlivu plochu.
no... ktosi tu spominal perpetum mobile... svetelny luc v tej zrkadlovej guli by nebol perpetum mobile... pri kazdom "naraze" luca do steny gule by foton udelil urcitu energiu tej guli... aj ked pre nas, obycajnych ludi, absolutne nebadatelnu... a takto by postuplne luc stracal energiu, cize by sa donekonecna isto neodrazal...
pokial by zdroj svetla svietil, tak dovtedy tam bude aj luc...takze vecne to nebude ale dokym tam svieti nejaky zdroj tak dovtedym ta luce pojduLordHaart napísal:no... ktosi tu spominal perpetum mobile... svetelny luc v tej zrkadlovej guli by nebol perpetum mobile... pri kazdom "naraze" luca do steny gule by foton udelil urcitu energiu tej guli... aj ked pre nas, obycajnych ludi, absolutne nebadatelnu... a takto by postuplne luc stracal energiu, cize by sa donekonecna isto neodrazal...
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
O.K. Oboznamim vas s par faktami:
1: Svetlo pri odraze NESTRACA energiu! (ak mi neverite tak si nieco precitaje, alebo sa spytajte nejakeho fyzikara alebo hocico, len to uz netvrdte! Predpokladalo sa, ze fotony, ktore vzikli pri big bangu stracaju nejaku energiu a prechadzaju k cervenemu spektru ale ukazal sa pravy opak! Svetlo casom, odrazom ani ohybom energiu proste nestraca pretoze nedisponuje ziadnou mechanickou energiou, ktoru by vlastne malo stratit)
2: Vznik svetla ako takeho je len domienka, predpoklad, ktory este nikdy nebol dokazany. Jedna sa tusim o naraz castice do jadra, ktore vyziari urcitu energiu. (dokaz: pri stiepeni jadier v atomovej elektrarni vznika gama ziaranie ako asi viete=svetlo, rovnako vznikaju aj ostatne zlozky svetla) Tento proces este nikto nikdy nevidel a je len cisto teoreticky, letiace svetlo tiez este nikdy nevidel a uz urcite ho este nikdy nikto nenatocil!
3: Zabudnite na gulu. Spravte si doma kocku zo 6 zrkadiel(bude parafrazou na tu gulu). Dajte do nej nieco co svieti a az potom ulozte poslednu stenu? Bude ziarit? Nebude. Nebude odtial vychadzat ziadne svetlo. Tento utvar sa vola dokonale cierne teleso (i ked tento pojem je len vymysleny) a definuje sa na nom aj telepne vyzarovanie.
Howgh, Zamknite tuto temu.
1: Svetlo pri odraze NESTRACA energiu! (ak mi neverite tak si nieco precitaje, alebo sa spytajte nejakeho fyzikara alebo hocico, len to uz netvrdte! Predpokladalo sa, ze fotony, ktore vzikli pri big bangu stracaju nejaku energiu a prechadzaju k cervenemu spektru ale ukazal sa pravy opak! Svetlo casom, odrazom ani ohybom energiu proste nestraca pretoze nedisponuje ziadnou mechanickou energiou, ktoru by vlastne malo stratit)
2: Vznik svetla ako takeho je len domienka, predpoklad, ktory este nikdy nebol dokazany. Jedna sa tusim o naraz castice do jadra, ktore vyziari urcitu energiu. (dokaz: pri stiepeni jadier v atomovej elektrarni vznika gama ziaranie ako asi viete=svetlo, rovnako vznikaju aj ostatne zlozky svetla) Tento proces este nikto nikdy nevidel a je len cisto teoreticky, letiace svetlo tiez este nikdy nevidel a uz urcite ho este nikdy nikto nenatocil!
3: Zabudnite na gulu. Spravte si doma kocku zo 6 zrkadiel(bude parafrazou na tu gulu). Dajte do nej nieco co svieti a az potom ulozte poslednu stenu? Bude ziarit? Nebude. Nebude odtial vychadzat ziadne svetlo. Tento utvar sa vola dokonale cierne teleso (i ked tento pojem je len vymysleny) a definuje sa na nom aj telepne vyzarovanie.
Howgh, Zamknite tuto temu.