naj je cokolada, ginko, popripade nejaky ten diazepam
Maturita
nie nie, myslim ze ked dostanes nejaky odborny problem.. tak o ňom by si asi nevedel napisat take kvantum infrmacii aby to stacilo na 1,5 strany... tak hovorim o tom ze nam ucitelka vravela ze pri odbornych temach dostanes nejaky papier kde budes mat infmroacie o DANOM PROBLEME... aby si sa mal o co opierat..Point napísal:sry moc som ta nepochopil ale myslis toto? definicia slohovych postupov
v chladnicke 2xneo250 napísal:Kúpte si Redbull pred maturitou a ten Vám osvieži rozum a myslenie.....ja sa nad tým zatial nestresujem aj ked moja baba sa viac stresuje za mňa.... ale no detail
![]()
Zajtra sa uvidí.... mohol by byť beletrizovaný životopis alebo už niečo ľahké
je to uz skoro tu a ja nervozny jak cert ale nerobim si s toho tazku hlavu nejako bolo nejko bude GL chlapci a dievcata !!!
-
neo250
Star
- Kontaktovať používateľa:
no zatiaľ ich nemám, akurát sa učím SJ a L aby som čosi ešte vedel a taak no a uvidí sa zajtra či začnem stresovať alebo nievARG napísal:Beletrizovany by som prijal aj ja... To mas fajn, ze nemas stresy
ale tak zišli by sa už nejaké otázky kt. budú zajtra na písanie, každý rok ich skoro niekto uhádol a aj uhádol tak prečo nie teraz??? viete niekto čo my nevieme?
-
Point
Professional
aha uz chapemtomek00 napísal:nie nie, myslim ze ked dostanes nejaky odborny problem.. tak o ňom by si asi nevedel napisat take kvantum infrmacii aby to stacilo na 1,5 strany... tak hovorim o tom ze nam ucitelka vravela ze pri odbornych temach dostanes nejaky papier kde budes mat infmroacie o DANOM PROBLEME... aby si sa mal o co opierat..
-
theBliZZard
Star
-
Jeremy
Medium Professional
priatelia toto sa vam bude pacit
dobry clanok
http://aktualne.centrum.sk/~~cook~lyuk/ ... ent=0&hp=1
//edit tu je ten clanok
http://aktualne.centrum.sk/~~cook~lyuk/ ... ent=0&hp=1
//edit tu je ten clanok
Maturanti ukážu, či sa vedia aj pohotovo vyjadrovať
maturita
Stredoškolákov čakajú od utorka maturity.väčší obrázokAutor: repubblica.it
17:09 | Dnes | Katarína Korgová
Bratislava - Každý maturant by sa mal vedieť aj pohotovo vyjadrovať a dobre ovládať vyučovací jazyk. Ako sa im to darí, ukážu už v utorok, keď ich čakajú maturitné skúšky, ktorých súčasťou je aj slohová úloha.
Písomná maturita preverí okrem znalosti vyučovacieho jazyka aj matematiku a cudzie jazyky. V máji študentov čakajú ústne maturity.
Slohová práca ukáže, ako sa vedia vyjadrovať, štylizovať, či majú všeobecný prehľad a ako ovládajú slovenský jazyk. Učitelia slovenčiny túto skúšku nepovažujú za zbytočnú.
"Maturant by sa mal jednoznačne vedieť vyjadrovať, či už smeruje na štúdium humanitných smerov, alebo techniku," hovorí zástupkyňa riaditeľa bratislavského Gymnázia Alberta Einsteina Eva Vrbanová, ktorá je aj šéfkou Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny.
Žiaci majú radi úvahy
Maturanti sú už na slohovú časť zvyknutí, zvládajú to. Podľa Vrbanovej môže byť tento rok menším problémom len to, že sloh budú písať až popoludní, po písomnom teste.
Pri slohu si najčastejšie vyberajú spomedzi týchto žánrov: úvaha, rozprávanie, výklad, charakteristika osoby, beletrizovaný životopis, diskusný príspevok, slávnostný prejav či umelecký opis.
Študenti majú podľa Vrbanovej najradšej úvahy. "Tento útvar je však zákerný, ľahko môžu odbočiť od témy," podotkla pre Aktuálne.sk. Často si vyberajú aj diskusné príspevky, ktoré môžu mať rôznu podobu.
Gymnazisti čakajú na vyučovanie
väčší obrázokAutor: Ilustračné
Pravopisné chyby pripravia o body
Slohová práca sa boduje podľa kritérií Štátneho pedagogického ústavu. Maturanti môžu dostať najviac 28 bodov. Maximálne štyri body dostanú za celkovú úpravu textu a dodržanie požadovaného rozsahu. Za celkový dojem dostanú ďalšie štyri body.
Po štyri body majú aj za obsah, kompozíciu, jazyk, pravopis a štýl. V slovenčine už za šesť pravopisných chýb prídu o jeden bod, kto urobí 21 a viac chýb, medzi ktorými nie sú len hrúbky, príde o všetky štyri body.
Viac ako 60-tisíc maturantov
Viac ako 60-tisíc maturantov čakajú od utorka 11. marca písomné testy z matematiky, vyučovacích jazykov a cudzích jazykov. Testy budú 12., 13., 17., 26 a 27. marca.
Externú maturitu zo slovenského jazyka a literatúry, prípadne maďarského alebo ukrajinského, si žiaci prvýkrát vyskúšali minulý rok, keď sa ešte nehodnotila. Tento rok sa im už výsledok započíta do hodnotenia.
Maturanti si vyberajú náročnosť testov. Najviac, vyše 6 800, si vybralo náročnejšiu A úroveň z anglického jazyka. Z neho bude maturovať celkovo na všetkých troch úrovniach takmer 40-tisíc študentov. Za anglickým jazykom nasleduje v počte maturantov na A úrovni slovenský jazyk a literatúra - zhruba 4 200 z viac ako 58-tisíc a matematika - vyše 3 600 z približne 10-tisíc.
Okrem tejto externej časti maturít sa študenti o pár týždňov potrápia aj pri interných klasických maturitách. Na študentov je to pomerne veľa, preto by sa aj podľa Vrbanovej mali výsledky maturít akceptovať aj pri prijímaní na vysoké školy. Mnohé to už teraz robia, napríklad Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave prijímacie skúšky úplne zrušila. Robí tak čoraz viac vysokých škôl, aj podľa záujmu o štúdium u nich.
maturity
väčší obrázokZdroj: SITA
Problémy s únikom testov zatiaľ nezaznamenali
Minulý rok došlo k úniku maturitného testu z anglického jazyka. Tento rok podľa hovorkyne ministerstva školstva Dany Špankovej prijali bezpečnostné opatrenia, aby sa niečo podobné nezopakovalo. "Zatiaľ sme žiadne problémy nezaznamenali," povedala pre Aktuálne.sk.
Maturanti na internete opäť zháňajú témy na rôznych četových fórach. Na internetových stránkach sa objavujú témy pre jednotlivé žánre, údajne zaručené zoznamy ôsmich tém, z ktorých sa majú vybrať štyri. Podľa Špankovej však zatiaľ nezistili únik tém slohových prác ani otázok.
Témy na písomnú formu internej časti maturitnej skúšky budú vyžrebované a prečítané v priamom prenose v Slovenskom rozhlase. Zverejnené budú aj na internetových stránkach ministerstva, Štátneho pedagogického ústavu a ďalších stránkach zaoberajúcich sa oblasťou školstva.
Minulý rok sa koncom marca časť z anglického testu ľahšej B úrovne dostala na verejnosť ešte pred tým, ako začali maturanti písať. Zadania údajne našiel pred jedným obchodným domom v Bratislave istý muž. Celkom objavil osem strán textu, na ich základe by sa maturant vraj vedel pripraviť na 53 z 80 úloh. Celoštátna maturita aj napriek tomu pokračovala podľa plánu, k študentom sa totiž podľa ministra Mikolaja v kritickom čase žiadne informácie nedostali. Ako vtedy vyhlásil, nájdené testy by študentom aj tak nepomohli, pretože im chýbala disketa so znením textu, na ktorý otázky reagovali.
Za minuloročný únik testov z angličtiny napokon nebol nikto potrestaný. Vyšetrovateľ podnet Štátneho pedagogického ústavu odmietol.
preco sa ho bojis ? ved to je asi uplna pohodicka, vymenujes svoje dolezite udalosti a okomentujes ich. OSNOVA: napr. narodenie(obdobie,datum, rok, okomentuj ake pocasie mohlo byt) Napises nieco o detstve. Potom nieco o prvom dni do skoly o prvej ceste do skolky, ako sa ti tam pacilo ako si si nasiel kamaratov. Dalsi bod. to iste ale o skolebloodko napísal:No to co je najlepsie tu spomenute nie je kedze je to droga.
Ale to nie je pre mna.
No ja sa beletrzovaneho bojim.
a vies beletrizovany mozes pisat bud o sebe abo o vymyslenej osobe, a ked bude vymyslena, tak kto ti brani pisat o sebe ?
no vidis, ja uvahe sa vyhnem, sice som napisal najlepsie uvahu z triedy, dokonca sa ma pytala ci nechcem precitat, povedal som, ze radsej nie. ale na uvahu si neverim, proste nechce sa mi moc uvazovat. no mozno ked bude nejaka rozumna tema, o com pochybujem. Rozpravanie, beletrizovany, dufam, ze nieco z toho bude a myslim, ze bude beletrizovany, mam takeho tusakabloodko napísal:stanulik: Ze dobre ucil..Ta cast ma pekne pobavila.ja uz lajdak od skolky.
Ale uz mi to nepripada take tazke.Dikes. Takze: Uvaha, rozpravanie, beletrizovany.
-
axxis
Addict
Pre tych co necitali Jeremyho clanok, tak toto by som rad zvyraznil
Problémy s únikom testov zatiaľ nezaznamenali
Do diskusneho prispevku hlavne napis oslovenie (mozes sa publiku prihovorit aj viackrat pocas prispevku), potom strucne nadviaz na akoze predchadzajuceho hovoriaceho a nasleduje jadro prispevku, v ktorom oboznamujes so svojim pohladom na tematiku, resp. sa snazis zucastnenych presvedcit o svojej pravde (predstav si ako keby si s niekym pisal na hojkuneo250 napísal:normálne som aj zabudol, čo je diskusný príspevok