Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Leo15951
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Leo15951 »

vymazane
konyk87
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa konyk87 »

Maki napísal:...proste mna kym niekto naozaj nepresvedci ze za jasneho dna je uzitocne svietit tak ma nikto nepresvedci...
zabita veta :lol:

ale k teme...svietenie? hmm..no zmiesane pocity...
50 v obci..moze byt
prilba na hlave mimo obce + reflexna vesta - nehrozi...sak to je taka ch*jovina, ze az...prilba este mozno, ale vesta? je vidiet ze ti Pani Kkti, co to vymyslaju sa len na autach vyvazaju...chcem vidiet ako pojdu cyklisti ci uz na vylet alebo profesionali na treningu vo veste...to je chore...
rychlost na dialnici..staci 130..

btw..dufam, ze to zas bude v zakone o horskej sluzbe ako minule :roll:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

konyk87 napísal:zabita veta :lol:

ale k teme...svietenie? hmm..no zmiesane pocity...
50 v obci..moze byt
prilba na hlave mimo obce + reflexna vesta - nehrozi...sak to je taka ch*jovina, ze az...prilba este mozno, ale vesta? je vidiet ze ti Pani Kkti, co to vymyslaju sa len na autach vyvazaju...chcem vidiet ako pojdu cyklisti ci uz na vylet alebo profesionali na treningu vo veste...to je chore...
rychlost na dialnici..staci 130..

btw..dufam, ze to zas bude v zakone o horskej sluzbe ako minule :roll:
Tak ty si asi v noci nezazil cyklistu na krajnici...s vestou je mnhokrat lepsie viditelny. Kto ma rozum, ten si vestu da, to je takisto ako s pasmi.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

bolo to akoze myslene cez den :wink: a nie je nahodou povinne nosit za znizenej viditelnosti aj tie blikajuce/svietiace cervene srandy? to musis vidiet...
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

Maki no vidis, ale v tomto pripade sa neda vraviet o rozdielnom nazore na svietenie ale o nespravnom nazore na svietenie :) Snad to schvalia a mozes breptat kolko chces. Sorry, ze som necital cely tvoj prispevok, ale na mna prilis dlhy a urcite sa tvoj nazor neda rozumne vyargumentovat. V tomto pripade si viem predstavit iba argument, ze sa nicia ziarovky, ostatne su hluposti. Ak najdes este daky maly, tak ani jeden nebude mat vacsiu vahu ako co i len jedna zachrana ludskeho zivota vdaka osvetleniu vozidla pocas dna.
Svietenie pocas dna nepomaha iba k tomu, ze clovek vidi vozidlo, ale vie aj identifikovat, ci sa pohybuje, ak sa pohybuje, tak ktorym smerom a orientacne aj akou rychlostou.
Tak a teraz k tomu Rakusku. V Rakusku doslo k vela nehodam z jedneho prosteho dovodu. Rakusaci neboli zvyknuti svietit ako my, takze este vela z nich to robilo problemy a zabudali. A ti, co sa prisposobili a svietili, ocakavali svietiace ostatne auta. Bohuzial takto doslo k vela nehodam v zaciatku po schvaleni zakona a preto zakon odvolali. Co bola samozrejme hlupost, malo sa pockat este par mesiacov a vsetko by sa zlepsilo.
Sorry za OT, ale ak ti niekto da K- za nazor, tak je kreten ... :) Karma sa tu vzdy minala ucinku, sorry za OT.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

DMC12 napísal:pritom sa vôbec nerieši prideľovanie vodičských preukazov a zastaralosť vozového parku......
Čo sa nerieši na prideľovaní vodičákov? Veď od roku 2008 už človek musí podniknúť psycho testy. A to sa podľa mňa dosť ovplyvní natom že komu dajú a komu nedajú vodičák..Dobrý krok,lebo doteraz na cestách bolo dosť veľa "vodičov" ktorý vedeli veľké hovno o tom jak sa jazdí :D
Carver11
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Carver11 »

zakon este schvaleny nebol, to len tak na uvod, mozno v tomto zneni ani neprejde, ale nechajme sa prekvapit. v kazdom pripade si myslim, ze az na tu diskutabilnu casto zimnych pneumatikach maju tie zmeny takmer logiku.

svietenie je urcite dobre, argumenty, akoze sa zvysi spotreba benzinu a ziaroviek, je nezmyselna, pri dnesnych cenach je to takmer jedno. samotny fakt, ze v niekde v Rakusku to nepomohlo, neznamena, ze je to zle. statistiky budu cloveku dost na nic, ked sa sam stane ucastnikom nejakej 'poistnej udalosti' len preto, ze predbiehal niekde na ceste, kde stromoradie a bocne slnko sposobuje taky ten blikotajuci efekt a nevidel proti sebe ist auto, lebo bolo cierne alebo sive. a toto nie je ojedinely pripad.

patdesiatka v meste je dobra vec, len by sa mali osetrit useky, kde je zbytocna 40ka a tiez useky, kde je v pohode mozna 80ka.

zvysenie rychlosti na dialniciach podla mojho nazoru plynulost premavky neprinesie, pocet nehod podla mna narastie. a okrem toho, uz dnes, ked ja 130ka, sa na useku trnava bratislava an dialnici malokedy da ist viac ako 110kou. zvysenie rychlosti by neriesilo mnozstvo vozidiel. a vacsina dialnic na taku rychlost nie je vobec konstruovana. odolnost povrchu, deliace steny, sirka odstavnych pruhov. najprv by na vsetkych usekoch musli kompletne prerobit povrch, doplnit bariery, aby nehrozilo, ze auto pri nehode preleti do protismeru a podobne.

co sa tyka prilieb a reflexnych viest pre chodcov a cysklistov, myslim, ze radsej sa pousmejem na tom, ako nejaky vyzera ako farebny saso, ale si ho vsimnem, nez akoby som ho mal potom zoskrabovat z chladica.

zimne pneumatiky su diskutabilne. uprednostnil by som povinne (ak uz povinne) pneumatiky viazane na datum, nie na suvislu vsrtvu snehu. pretoze kto zodpovedne urci, co suvisla vrstva je a co este nie?
webmasterr
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa webmasterr »

ja nesuhlasim ani z celorocnym svietenim (co je v lete a za slnecneho dna riadna hlupost, a to nie kvoli setreniu ziaroviek a podobne blbosti, ale proste je to zbytocne a este ked nato clovek zabudne ta budu za to buzerovat, a len tak pomimo vznika aj dalsi elektrosmog) takisto aj tou 50tku sa nic nevyriesi..aj tak kazdy bude chodit aspon 60, a aj tak uz teraz je na kazdom fleku blba 40tka...jak keby to nestacilo (a nebojte sa mam uz dost rokov najazdenych na aute)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

webmasterr napísal:ja nesuhlasim ani z celorocnym svietenim (co je v lete a za slnecneho dna riadna hlupost, a to nie kvoli setreniu ziaroviek a podobne blbosti, ale proste je to zbytocne a este ked nato clovek zabudne ta budu za to buzerovat) takisto aj tou 50tku sa nic nevyriesi..aj tak kazdy bude chodit aspon 60, a aj tak uz teraz je na kazdom fleku blba 40tka...jak keby to nestacilo (a nebojte sa mam uz dost rokov najazdenych na aute)
Ved dobre, ze budu chodit 60, lebo teraz chodia 70 ;)
Ale ano, niektore 40ky by mali zrusit.
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

50tka je naord, nesuhlasim s nou. Na 4ke prevodovom stupni auto do mierneho kopceka uz stara dych a musim podradit na 3ku. Mam cosi odjazdene aj po CR, kde je 50tka teraz. Kto vie ako je to naprd, nesuhlasi s tym. musim zbytocne na trojke motor drzat v otackach, zbytocna spotreba... atd. takze s 50tkou nesuhlasim, je to kravina. svietim cely rok, nieje problem. ono je dobre vidiet auto, a odhadnut rychlost. na svietenie som si zvykol. farebna vesta, dal by som ju ako povinnu vybavu v noci. ma reflexne pasiky a to je fajn vec. toz, asi takto vidim ja.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

webmasterr napísal:ja nesuhlasim ani z celorocnym svietenim (co je v lete a za slnecneho dna riadna hlupost...
Mimo obec na dlhej rovnej ceste za slnečného dňa to nie je taká hlúposť. Ale podľa mňa by to mali obmedziť na povinnosť svietiť iba mimo obce, v zime môže byť aj v obci.

K 50km/h.. áno, ako už bolo spomínané, každý bude chodiť 60km/h, ale aj to je nejaký pokrok, keďže dnes každý chodí 70km/h.. (priznávam sa, že vrátane mňa v rámci zachovania plynulosti premávky)

Na tú 160km/h medzi PO-KE som zvedavý. Podľa mňa je tam zbytočné riešiť 160km/h, keď aj tak tam všetci chodia 100-110km/h. Diaľnica pri určitých úpravách by to však mohla v pohode zvládnuť.

A ako vlastne tí cyklisti? V článkoch spájajú chodcov aj cyklistov, ale ja to chápem tak, že tie reflexné vesty budú musieť nosiť iba chodci, cyklisti budú musieť mať prilby. Prilbu už používam, ale ak by som mal na bike nosiť aj reflexnú vestu.. :roll: Pochybujem, že by policajti uznali reflexné prvky na cyklistickom oblečení. Tým ľutujem aj cestných cyklistov tzv. makačov..
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

Ing. FijoK napísal: ale ta 50tka v meste mi pride zbytocna
Ale ked Ta auto zrazi v 50tke tak mas dost velke sance ne to ze prezijes.... pri 60tke to tak uz nemusi byt...

Ked auto svieti tak ho zbadas uz z vacsej vzdialenosti. Neviem ci aj v lete o 14:00 ked riadne pripeka a nikd ani mracka, ale ked je trocha zamracene tak ho zbadas skvor....
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

brm napísal:Mimo obec na dlhej rovnej ceste za slnečného dňa to nie je taká hlúposť. Ale podľa mňa by to mali obmedziť na povinnosť svietiť iba mimo obce, v zime môže byť aj v obci.
To by som chcel vidieť, ako by každý po výjazde z obce pamätal na to, že má zažnúť svetlá... Celoročné svietenie všade je najlepšie riešenie. Obrovský prínos k bezpečnosti, vplyv na spotrebu a pod. minimálny. Väčšina vodičov si po zime aj tak zvykla svietiť :plus:
matoa napísal:Ked auto svieti tak ho zbadas uz z vacsej vzdialenosti. Neviem ci aj v lete o 14:00 ked riadne pripeka a nikd ani mracka, ale ked je trocha zamracene tak ho zbadas skvor....
Aj v tedy je tam veľký prínos, obzvlášť keď ti svieti ostré slnko spoza oproti idúcich áut - zo žažnutými svetlami sú viditeľnejší.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ti ktori pisete ze svietenie je kravina sa skaredo pletiete .. radsej dam raz za rok hoci aj 500 korun za ziarovky, ale nech ma je vidiet, ako sa nechat zramovat nejakym slabsie vidiacim dochodcom ... naprikald na normlanej otvorenej ceste strieborne auta ktorych je dost vedia pekne splyvat ..alebo ked vbehnes s otvorenej cesty do nejakej aleje, alebo lesika a par sekund strasne slabo vidis .. svetla tam pomozu vela ... a za elektriku v tom aute aj tak neplatite :-) ...

... gumy su tiez dobry napad, bude to sice pre mnohych dalsia velka investicia kupit si zimaky kvoli tym nasim zimam a tomu ze jazdia dva krat za tyzden ..ale je to dobre ...

... pokuty su zbytocne vysoke, zas chcu na niekom ryzovat ... ale co uz nezvykli sme si ze najlahsie sa ryzuje na spotrebiteloch alkoholu, fajciaroch a motoristoch ? :-) ...

... rychlost .. s tym nesuhlasim ... radsej keby sa spravila kompletna revizia a upravy cestneho znacenia ... neviem si predstavit ze budem mat ist naprikald cez nejaku dedinu ( napr. Stiavnik co je odhadom tak 15km 50tkou ) ... radsej obmedzit lokalne rychlsot pri skolach, cez centra, pri obchodoch a vsade de je viac ludi .. a mali by sa dorobit prechody na rozumnejsich miestach a ked zrazis niekoho mimo prechodu, tak by ti este on mal zaplatit odskodne za traumu ( ... dobre LOL ...) ... a mali by radsej skolit viac chodcov, lebo aj ti su clenovia cestnej premavky .. viem z babkami ktore skocia na prechod kedy sa chce im nikto nic nespravi, ale v skolach je vyuka strasne zanedbana ...

... k tym reflexkam co spominal brm ci kto ... podla mna je vesta kapku prehnana ..ale mal by mat kazdy aspon nejaku reflexnu plochu vpredu a vzadu ... napriklad take reflexne pasky stoja mozno az 50Sk ... keby policajti rozdavali pokuty 200sk za to ze ich niekto nema, tak si ich radsej kupi a bude pouzivat ... a inak dobre to pojali vyrobcovia technickeho oblecenia .. kazda dobra bunda ma reflexne prvky (ked je to uz iba napis tak to pomoze) kazdy batoh ma reflexne prvky ... atd. ... prilba je dobra vec ... kazdy by to mal svojmu decku kupit, ved to nestoji cele imanie ...
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

Reflexne vesty alebo reflexne pasiky by som dal aj dochodcom, detom, psom, bazantom, jelenom, zajacom a mackam :D Vsetkym menovanym aj prilby. Dochodcom najlepsie poslat letak s velkym napisom: VYPREDAJ a pod tym uz napisat zopar bodov - NA PRECHODE NEMATE PREDNOST PREDTYM AKO SKONTROLUJETE, CI NIE JE BLIZKO VOZIDLO a samozrejme aj BRZDNA DRAHA VOZIDLA PRI 60KMH = ~15-20M. Najlepsie by bolo asi oplotenie s elektrikou, ale to by asi nepreslo. Iba srandujem. Ale nejaka osveta by mala zacat, lebo to, co denne stretavam v uliciach = jednoducho hroza.
Ta 50tka mne osobne vyhovuje /2000rpm na 3ke/. Inak pre tych, co pisu, ze maju take a take otacky a ze je to zle => kazde auto ma ine sprevodovanie, takze niekomu vyhovuje to a niekomu to. Ale bezpecnost to urcite zvysi a udajne podla realnych prieskumov sa tvoria menej kolony a pomaha to pri celkovej plynulosti dopravy (kto by to bol povedal, ze pri mensej rychlosti) ...
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

so svietením nemám problém no s tou rýchlosťou je to horšie kľudne mohla ostať 60-ka :roll:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Čo sa týka reflexných vest pre cyklistov, mal by sa tam hľadať nejaký kompromis. Keď má niekto drahé cyklistické oblečenie, komplet výbavu a cyklistiku berie ako šport a hobby, určite by ho šlo roztrhnúť, keby mala za ním plápolať smetiarská vesta.

No na druhej strane u nás medzi Cíferom a Trnavou chodí strašne veľa ľudí na bicykli do roboty, takmer spravidla po tme (alebo za šera) na skladačkách a všeliakých črepoch a tam by to pomohlo.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Mateq napísal:To by som chcel vidieť, ako by každý po výjazde z obce pamätal na to, že má zažnúť svetlá... Celoročné svietenie všade je najlepšie riešenie. Obrovský prínos k bezpečnosti, vplyv na spotrebu a pod. minimálny. Väčšina vodičov si po zime aj tak zvykla svietiť
To je vec každého vodiča, či si to bude pamätať alebo nie. Ak vodič sadá do auta s vedomím, že ide mimo obec, tak by mal okamžite rozsvietiť. Ak napríklad ide iba vybrať auto z garáže a postaviť ho pred dom, tj. musí prejsť cca 100m po ceste, tak je trochu blbé zapínať svetlá. ;) Detto ak napr. ide na nákup do nejakého obchodného centra v rámci jedného mesta.. :D

btw.. tá reflexná vesta pre cyklistov bude platiť iba za zníženej viditeľnosti.
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/128823/C ... mavke.html
A musí to byť reflexná vesta, nemôže to byť nič iné s reflexnými prvkami. Škoda.. Uvidíme časom, či nejaký výrobca neposkytne cyklistom bezpečnostný odev s potrebnou homologizáciou.. ktorý by normálne vyzeral, spĺňal účel bezpečnostného odevu pre potreby tohto zákona a zároveň by bol nepremokavý, mal nejakú kapucňu a podobne.

Inak na bike stále nosím camelbag a v ňom jednu nepremokavú vetrovku pre prípad dažďa (neraz som ju použil), teraz budem musieť pribaliť ešte reflexnú vestu.. :(
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

S celorocnym svietenim suhlasim, pretoze je to dobra vec. Prave dnes hovoril kamarat v krcme, ze pred par dnami siel autom, obiehal kamion a ako si tak ide, zrazu sa pred nim objavila siva Honda Civic, ktoru vobec nevidel, pretoze uplne zanikla s vozovkou. Mal na male, aby sa stihol uhnut, nastastie sa vsak nikomu nic nestalo. Ak by malo protiiduce auto rozsvietene svetla, urcite by predbiehat nesiel.

Naopak nepozdava sa mi znizenie minimalnej rychlosti, lebo ako uz povedali odbornici a ako hovoria statistiky, tak toto znizenie rychlosti neprinesie pozadovany efekt v znizeni nehodovosti, takze to je zbytocne a len sa tym natiahne cas jazdy v aute (najma po meste).

Co sa mi uz uplne nepaci, tak to su zmeny tykajuce sa cyklistov, pretoze tie sa ma tykaju asi najviac. Nepaci sa mi, ze prilba bude mimo obce povinna, nepaci sa mi ani napad s reflexnymi vestami. Je mi jasne, ze reflexne vesty urcite pomozu vodicom, aby vcas zbadali cyklistov na ceste, ale neviem si predstavit ako by som to mal so sebou nosit a ani neverim tomu, ze tie vesty ludia zacnu nosit. Ak niekto chodi pravidelne rano ci vecer za tmy do prace, tak ano, pre vlastnu bezpecnost a aj pre bezpecnost vodicov by si tu vestu mohol zohnat, pripadne aspon dostatocne reflexne oblecenie ci doplnky (nalepky a pod...), ale pokial idem niekde jazdit a zdrzim sa dlhsie v krcme (na kofole, samozrejme), tak na reflexnu vestu pred odchodom asi tazko pomyslim.

PS: Od dnesneho dna by si mali vsetci zapamatat, ze na bicykli nie su pedale, ale sliapadla, vid: ,,Pri jazde musí mať cyklista nohy na šliapadlách."

Carver11: Uviedol si pripad Bratislava - Trnava, to je usek dialnice, ktory je pravidelne preplneny a nemozes ho povazovat ako vhodny priklad. Vacsina dialnic je stavana tak, aby splnala medzinarodne kriteria, to su veci ako maximalne pripustne stupanie, sirka, uhol zatacania atd... a tak tvoje tvrdenie o tom, ze vacsina dialnic nie je na to stavana pokladam za vymysel, ktory nemas ani ako podlozit faktami a argumentami. Vysvetlis mi v com je dobra patdesiatka v meste???

Hossa1881, Radim, Tempus7: Nesuhlasite so svietenim pocas celeho dna, ale preco??? Este sa vam asi nestalo, ze ste nevideli auto, ktore malo sivu ci bielu farbu a uplne sa tak stratilo z pozornosti vodica (vid. zaciatok mojho prispevku), ze??? Zvysenie spotreby o 25 litrov je podla mna zanedbatelne cislo, navyse nie je udavane z akych hodnot a statistik vychadzali, kolko priemerne hodin pocitali jazdenia pocas dna. Niekto ide autom do prace denne pol hodinu, dalsiu pol hodinu z prace a to je vsetko, cize tu pocitat o 25 litrov je asi nezmysel.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Hojko: nieco take som isiel napisat aj ja, az na to ze som precital tvoj prispevok :P
Nechapem preco je tolko odporcov celodenneho svietenia, predsa kazdy kto soferuje auto musi spoznat ten rozdiel.
S tym predbiehanim sa nieco podobne stalo aj mne az na to ze splynulo tmavo zelene auto so stromami v pozadi a keby som zareagoval trochu pomalsie tak dojde ku kolizii. Auto je ovela lepsie viditelne so zapnutymi svetlami aj za slnecneho dna
Napísať odpoveď