Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
sokolik
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sokolik »

S novym cestnym zakonom v zasade suhlasim. 50km/h v obci? Bude to urcite bezpecnejsie (hlavne pre chodcov) a zvysi sa aj plynulost jazdy vo vacsich mestach. A tie zrychlene dialnicne useky tiez nie su od veci :wink: Vyssie pokuty aspon donutia vodicov viac si davat pozor na predpisy (ma sa vraj aj zvysit pocet policajtov, ale to si nie som celkom isty). Tiez je dobre, ze zrusili tu skusobnu dobu pre novych vodicov (toho som sa bal najviac, kedze o par tyzdnov uz aj ja budem mat tu vysadu platit pokuty dopravakom :lol: ) Permanentne svietenie je tiez dobra vec. Neviem, kde je problem mat tie svetla zapnute stale. Ved na to ich mame, nie? Najviac ma prekvapila cast o zakaze telefonovat a pocuvat hudbu pocas prechadzania cez prechod pre chodcov...dost divne, ale dobre :roll: Takze s novym zakonom som celkom spokojny. Uvidime aky to bude mat vplyv na nehodovost a pocet priestupkov 8)
fogus
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fogus »

Svetla no neviem ci to zvysi bezpecnost - da sa polemizovat vela veci -ael npr. - uz vidim ako budem kupovat nahradne ziarovky kazdu chvilku :lol: , 50 km/h v obci je riadna kravina (rozdiel mozno pocas dazda) - ale aspon ze pojdu prec tie 40.
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

fogus mi svietime celorocne uz tri roky a zeby sme kupovali uz ziarovky o tom neviem,zas tak draho ta to nevyjde :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

fogus: divil by si sa...
Leo15951
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Leo15951 »

vymazane
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa insane »

marian152 napísal:ano, zabudol som na to telefonovanie a pocuvanie mp3...vcelku blbost, ale ked si to tak zoberem, videl som pripady ked cyklista pocuval mp3 :roll: ...no demencia. To by mali zakazat, nie chodcom.
Telefonovanie je mozne cez hands-free, nie?! S tym plne suhlasim a ak budem mat hudbu pustenu v rozumnych medziach, tak nevidim problem -> takto to praktikujem aj na bicykli a pocujem aj MP3 aj okolitu premavku. Tak ze pocujem iba MP3 jazdim tam, kde nechodia auta a to moze byt kazdemu jedno.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

marian152.. to máš presne to isté ako keď ideš v aute a máš rádio na plné gule. To by tiež mali zakázať, ale ako to skontroluješ? Ako dokážeš chodcovi a cyklistovi, že mu v sluchátkach ide naozaj hudba?

Inak skúšal som si aj ja na bike dať hudbu, ale buď som nepočul hudbu alebo som sa poriadne nevedel sústrediť na cestu. Tiež v aute si nepúšťam radio na plné gule ako to robia niektorí prevažne mladí výrastkovia, aby som počul prípadnú sanitku, v ktorej by mohol byť môj alebo aj Váš známy..
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

fogus: 40 pojdu prec, nastupia 30 ako je to napr. v Rakusku, Madarsku...
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Svietenie je dobra vec, jazdim dva roky a svietim. Este som ziarovky nemenil ani ja ani tatko co odjazdil na jednom a tom istom aute cez 230 000km. Holt japonec :P
pocuvanie mp3 by som zakazal cyklistom, ale len na obidve usi. Na jedno sluchatko nevidim problem, jazdim tak aj ja a vpohode.
Chodcom ked idu cez prechod tiez, lebo chodia mnohokrat ako slepi a hluchi. Ked sa neobzre a ani nic nepocuje, a vrhne sa mi pod kolesa, tka mam spravit akoze co???
Hlasnu hudbu z aut tiez obmedzit, a tie vyfuky stylu "klepac kobercov" poodtrhat. Je to bohovsky prijemne, ked taky magorko jazdi o polnoci po sidlisku, klepe koberce jak svina... A vyvrcholi to ty, ze svoju audio sustavu otestuje na maximum pred panelakom, ked ich tu zastavi viacero a skusaju komu to ako huci. Je to bohovsky priemne, ked musite rano vstavat do roboty...
50tka v obci je imho blbost. ked je dedina hore kopcom, miernym... tak mi 4ka netaha, podotacky... musim podradit. a na trojku su to zas dost vysoke otacky. Tak sa "se*em" cez dedinky takehoto stylu ledva 40 a spomalujem rpmavku. Toto moze byt nebezpecnejsie ako 60tka, lebo ako som si vsimol, nastvem nejakeho magora za mnou, a obiehaju riskantne atd atd... Inak jazdim po dedinach predvidavo, urcite nie stale 60iat. Okolo skol a pohostinstiev radsej spomalim aj teraz, jeden nevie co sa tam aky opilec alebo decko vyskytne, ze...
Toz tak to vidim ja.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

matus87 napísal:A k tej päťdesiatke: Na Slovensku sa stane približne 14,5% nehôd vplyvom neprimeranej rýchlosti, z toho usudzujem že znížením rychlosti v obci o tých 10kmh sa štatistiky veľmi nevylepšia.
Celková nehodovosť určite nie, ale zlepšia sa štatistiky chodcov ktorí prežili zrážku z autom na prechode.. Celkovo zákon vyzeral dobre už v návrhu, svietenie, 50tka, zimné gumy - všetko OK.

Teraz sa do toho ale dostalo pár kravín. Zákaz telefonovať a počúvať mp3 chodcom - kravina. Zákaz cyklistom by bol OK (v návrhu nie je tuším - čiže oni môžu? :()ˇa určite by bol opodstanenejší. Chodcom sa to bude ako už bolo spomenuté ťažko dokazovať a každý inteligentnejší pošle policajta ktorý by sa mu to snažil dokázať dokelu. Telefonovanie je neporovnateľné s telefonovaním v aute, kde to obmedzuje a robí nebezpečným aj tým že príde o ruku ktorou drží prístroj.. ale omg chodec stojí na nohách :?

Nenašiel som či prešla tá zmena pri vychádzaní na hlavnú cestu, že už vodiča nie je možné ani obmedziť.. ako to je :?:
fogus
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fogus »

Fabo napísal:fogus: divil by si sa...
A v com sa mam divit mal som jeden cas, ked som denne chodil viac ako 600 az 1000km - vzdy som isiel 60 km/h nechcem nikoho zabit. Ale 50km/h tak to budem doma minimalne o hodne neskor, a myslis ze kazdy den den ta bavi dodrziavat rychlost ked chces byt doma skor - mozno ak ides raz zacas tak hej.(mozno budes oponovat , ze mozem niekoho zrazit aj ked pochybujem, ze v noci od 10.00 do 2.00 sa to da - ale vzdy sa najde zatulana ovca. Inac co sa tyka ziaroviek to bol vtip :D .

PS: myslis, ze v noci som tie 40km/h v dedine dodrzoval.
PS1: ale viac jak 60km/h obcov nechodim, aby som vas nedaj nezrazil :P
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

fogus, tu nejde o to, ci budes doma za 20 alebo 23 minut, tu ide o to, ze ked zratas rozdiel reakcnej doby, brzdnej drahy, a rychlosti narazu, tak sa jazda stava omnoho bezpecnejsou. Ako pre chodcov, tak pre vodicov - predstav si, ze niekto odbocuje z krizovatky a ty donho naburas, napriklad.

A nesnaz sa mi povedat, ze ked niekto dodrziaval 60ku, tak 50ku uz nebude lebo je to prilis pomaly :)
Leo15951
Light Star
Light Star

vymazane
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

no v zasade novy cestny zakon ok, ale to s tymi mp3 pekne posahali... co budem ako blbec davat si dole sluchatka pri kazdom prechode? a spravne, ako ste podotkli, tak mozem tvrdit ze som to stopol :) a keby som cirou nahodou telefonoval, tak by som musel prerusit hovor alebo co...? to sa mi nejako nezda... ale okrem toho mam predsa oci a rozum kaze pred prechodom cez cestu sa riadne popozerat, ci niekomu nejdem pod kolesa, tak vo co gou? :roll:
ale to pocuvanie atd by mali cyklistom zakazat, a hlasno pustenu muziku z aut tiez... ale policajti zasadne nepokutuju auta, ktore si taku hlasnu muziku dovolit mozu :roll:
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Mek napísal: a hlasno pustenu muziku z aut tiez... ale policajti zasadne nepokutuju auta, ktore si taku hlasnu muziku dovolit mozu :roll:
Ako počúvanie mp3 aj tu (a tu dokonca ešte tažšie) je zložité dokazovanie... Ako ti policajt dokáže že tvoja hudba v aute je hlasná? Budú chodiť z meračmi hluku? Súhlasím s tebou, ale bohužiaľ je to nespraviteľné.
sokolik
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sokolik »

marian152 napísal:A niekde som cital, ze tam malo byt obsiahnute aj to, ze cyklista musi dat VZDY prednost autam. Cize ked ide po ceste subezne s autom a auto odbocuje dopava, uz by som sa nemusel kukat do spetneho ci nahodou niekoho nezrazim, ale cyklista by mal spomalit alebo aj zastavit. Neviete ci to tam naozaj je?
no ešte to tak...beštie! nie dosť, že my cyklisti musíme aj v mestách chodiť po cestách, lebo nie sú schopní nám urobiť chodníky? ešte aj prednosť musíme dávať? no určite....ešte nech povedia, že nemôžeme obiehať pomalších účastníkov cestnej premávky a budem mať dosť :roll: to potom si asi už vážne kúpim auto :D :D

//prečo začínam už druhú stranu v poradí? :lol:
Leo15951
Light Star
Light Star

vymazane
UjoNecro
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa UjoNecro »

Keď sa budeš voziť na tom aute tak budeš vďačný, že tí ľudia robia zo seba šašov a maju reflexné vesty a prilby :roll:
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

marian152 napísal:Nebudem zo seba robit sasa s priblblou prilbou a reflexnou vestou.
Racej saso ako mrtvola :roll:
V Bratislave vacsina beha z blikatkami a su riadne osvetleny ... Ale vylezes 5km za Bratislavu a vidis samych Sucide Bikers. Cierne dlhe nohavice Cierne tricko bez svetiel bez odrazky. Normalne mam niekedy chut vystupit a darovat mu tu vestu.
Co ked toho chu*a zrazim a zavru ma za zdraveho.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ci suhlasim alebo nesuhlasim s novym zakonom je jedno, budem musiet ho dodrziavat (co sa tyka auta) ak nechcem byt sankciovany :) Az cas ukaze ci zmeny budu mat vplyv na znizeny pocet mrtvych.

Povinnost prilby a vesty je dost radikalny prikaz a jeho uplatnenie v radoch bezneho cloveka vyzaduje urcity cas, ale myslim, ze vacsina to aj tak nebude dodrziavat vratane mna, zda sa mi to zbytocne.

BTW fakt je zrusena skusobna doba?
Napísať odpoveď