Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

t0m4s3 napísal:To dokaze snad kazdy fotak, zalezi len na podmienkach v akych fotis, pri dobrom svetle povacsinou staci nastavit kratku uzavierku ...
mas pravdu, ale problem je, ze na niektorych fotakoch(hlavne tych uplne zakladnych) uzavierku nastavit nedokazes..
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

chlapec10 napísal:mas pravdu, ale problem je, ze na niektorych fotakoch(hlavne tych uplne zakladnych) uzavierku nastavit nedokazes..
Tak taky "fotak" by som sa bal nazvat fotakom :?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Moje cenové ohraničenie je do 9000.
Foťák by mal mať od 5 - do 8 Mpix
Optický zoom od 3x vyššie (resp 3x má každý, ale čím viac tým lepšie)
MUSÍ byť na akumulátor
Veľký dispej je plus

Ostatné ma nezaujíma. No a teraz to hlavné. Po tom čo po 3 rokoch skončil kariéru moj prvý digitál Canon PS A510 hľadám dôstojného nástupcu. Chcem kvalitný kompakt a po niekoľkých GB fotiek som prišiel na dôležité veci :lol: - Mpix ma až tak nezaujímajú. Čo ma zaujíma je dobrý optický zoom ale tak pri 5x+ už to vyžaduje stabilizátor obrazu.

No a teraz k veci - trochu som browsoval a došiel som k názoru že rozdiel medzi kusmi od povedzme 4 litre po 1O lit nie je PODSTATNÝ rozdiel (beriem renomovaný výrobcovia, amatérske fotenie na dovolenke, oslavy, nejaké akcie) a preto uvažujem o lacnom kuse. Samozrejme pri dobrých argumentoch sa možno nakoniec rozhodnem kľudne pre variantu do 9 v krajnom prípade 10 000.

Predstavy :D :
http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... -dsc-w110/
http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... sc-w170-b/
http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... 70-silver/

A asi ste pochopili, že uprednosťujem Canon a Sony. :oops:
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

begbeee:Moje odporučenia:
Lumix DMC-FZ18 :arrow: Akumulátor, stabilizátor, 18X opt. zoom, vynikajúca optika, je však troška väčší

Sony H10 :arrow: Horšie, ako FZ18, len je kompaktnejší...
Otázky?

BTW: ako dlho trvalo canonu, aby vydal 50D aj s novým sklom EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS ??!!!
//chlapec10: Rečnícka otázka apelujúca na rýchlosť, akou bola 50D vydaná :wink:
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

jin napísal:BTW: ako dlho trvalo canonu, aby vydal 50D aj s novým sklom EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS ??!!!
nechapem otazke... myslis ze kolko to vyrabali? ci kedy to bude na predaj? ci nechapem vobec
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten CyberShot v žiadnom prípade:
rozsah clony je obrovsky!
f/3.5 - 14.4
Takisto mi nevyhovuje formát karty (uprednostním SD/MMC) a celkovo vyzerá hrozne - no troška zavážia aj osobné sympatie.

Lumix vyzerá viac ako zaujímavo: je ale 18x zoom využiteľná? (udržateľná?) Nie je to Canon :oops:

Inak daj dôvody prečo by si mi ho odporučil, parametre sú fajn, začínam o ňom vážne uvažovať. Odrádza ma však troška veľkost. Moj Canon PS 530 bol malý, ale zároveň mal plnú automatiku takže sa na ňom dalo dobre vyblázniť. Vadili mi ale baterky.

//: http://www.cameras.co.uk/reviews/panasonic-dmc-fz18.cfm ma bohovské hodnotenie :hmm:
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

begbeee napísal:Ten CyberShot v žiadnom prípade:
rozsah clony je obrovsky!
f/3.5 - 14.4
neviem co je na rozsahu clony zle jedine to, ze by mohol zacinat hodnotou 2,8 :) co by znamenalo lepsiu svetelnost
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Syfon napísal:neviem co je na rozsahu clony zle jedine to, ze by mohol zacinat hodnotou 2,8 :) co by znamenalo lepsiu svetelnost
Nedrží svetelnosť počas zoomu. Prakticky hento znamená, že keď to pritiahneš na doraz, tak môžeš žiarivkou svieťiť do objektívu aby si niečo odfotil. :arrow: Tým pádom je ten veľký zoom nevyužiteľný.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

begbeee napísal:Nedrží svetelnosť počas zoomu. Prakticky hento znamená, že keď to pritiahneš na doraz, tak môžeš žiarivkou svieťiť do objektívu aby si niečo odfotil. :arrow: Tým pádom je ten veľký zoom nevyužiteľný.
ak si pozries na objektive je svetelnost 3,5 - 4,4 tzn, ze na plnom zoome je clona 4,4 v tom nevidim problem

v manuale si potom mozes nastavit aj na najkratsej ohinskovej vzdialenosti clonu od 3,5 - 14,4
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Dobrý postreh! V texte je zrejme chyba - preklep. Dík za upozornenie. :wink:

//: v každom prípade ten Panasonic už má u mňa veľké šance. Snáď by som bol vďačný ešte za nejakú jeho alternatívu v danej cenovej kategorii.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Canon (kuuuuuuwa!!!! :shock: ) S5IS - ale ten je na baterky, čiže u Teba asi odpadá.
Prečo lumix? Kvalitný objektív, ajkeď konečné ohnisko asi bude hodne skreslené a pri dlhších S časoch máznuté. Ale mať ho nemusí byť občas odveci - pri tej clone...
Stabilizátor lumixov je kapitola sama o sebe - málokedy ma sklamal. Pred zrkadlom som fotil s DMC-FZ50 a mal som tam väčšinu techniky, ako má FZ18 - teda rovnaký obrazový engine - občas zvykne robiť blbiny s kresbou na vysokej žehličke šumu, ale keď ju stiahneš, tak všetko OK. Senzor je tiež OK. Čo ma troška štve, je elektronický zoom (miesto manuálneho), ale to je zrejme výsada DSLR a pokročilejších bridge-foťákov. Ale to ber len ako osobný postreh a nie ako niečo objektívne. Myslím, že si v pohode na FZ18 zvykneš...ak sa pre neho rozhodneš :wink:

//Edit: Mimochodom kvalitnejšia recenzia je tu :arrow: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/

//chlapec10: Práve som sa zamiloval :lol:
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dnes bol oznamaneny Canon 5D Mark II - ne-profesionalny Fullframe fotak
Viac info:http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jin napísal:Sony S5IS - ale ten je na baterky, čiže u Teba asi odpadá.
Ja len opravím, že to nie je Sony, ale Canon.. ;) Inak tiež som sa pár strán dozadu rozhodoval medzi týmito dvoma foťákmi, vyhral to Panasonic FZ18.. a zatiaľ som spokojný. ;)

18x zoom.. no je ho ťažko udržať, ale aj oveľa menšie zoomy sú niekedy dosť obtiažne udržať bez statívu. Ale ako písal jin.. občas sa zídu. Napr. minule som fotil balón, čo prelietal nad nami.. v podstate pri bežnej fotke vidíte kôš a balón.. keď som dal 18x zoom, zrazu som na fotke videl v koši nejakú dievčinu, ako sa práve vyzlieka.. (síce dievčina nič-moc, ani toho veľa neukázala, ale....) Alebo keď som bol v Žiarskej doline.. fotil som si kopce.. pekná scenéria.. a dal som max. zoom na jeden vrchol.. a tam mi odfotilo aj pár ľudí.. (síce nie najostrejšie, ale...... človek nepotrebuje so sebou nosiť ďalekohľad) ;)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Páni. Ďakujem! Po výplate sa ide na to - pixmania to istí. Presvedčili ste ma..teda aj tých 5 reciek, čo som prečítal. V podstate tú žehličku šumu treba stiahnuť na -2 a že vraj je to potom okey.
Pri plnej 18ke zoome samozrejme nejaké kompromisy čo sa týka rozmazania na okrajoch očakávam, ale výrez sa dá spraviť vždy.
V rukách som držal zatiaľ väčšinou samé Canony, som s nimi spokojný, tak dúfam, že ma moj prvý Panasonic nesklame - fotil som už s jedným Lumixom ultrazoomom a bolo to fajn. Na Canon EOS4OO sa to však nechytalo :smt119

Ešte raz dík a po výplate sa ide na to :)

PS: snáď ešte rada okolo karty. doma mam jednu šemitnú 512 ku čo bude asi bieda. Doporučujete 2GB alebo 4GB (resp vyfotim s nabitou baterku 4GB?) + sú SD 66x a 133x tak či sa oplatí tá rýchlejšia? Je to poznať?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Ak budes fotit aj RAW tak urcite co najrychlejsia a najvacsia karta, 8Mpix RAW ma tak do 20MB takze sa rychlo zaplni buffer a treba cakat pokial sa to ulozi na kartu hlavne to citit pri seriovom snimani, takze cim rychlejsia karta tym lepsie :) A ci to zaplnis to neviem, na plnom by to nemal byt problem, ale vzdy je lepsie mat rezervu ako potom narychlo triedit fotky ak by nebolo miesto
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Vcera som kupil Nikon D90ku tak ked dojde, nieco o nej napisem(ak by bol zauujem)
Tiez uz mam na ceste aj blesk Sb-900, ale to tu asi moc ludi nezaujme... ale ak ano, tak mozem aj o nom par slov napisat
MAker
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa MAker »

Ahoj. Aký foťák by ste mi odporučili?
Cena maximálne 6000Sk, čo najvyššie rozlíšenie a čo najlepší optický zoom, dobré makro. A bolo by plus keby dokázal fotiť pekné snímky pri slabšom osvetlení aj bez použitia blesku
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

A zadarmo taky nechces? Sorry ale to co si popisal je v tejto cenovej hladine absolutne nerealizovatelne.
MAker
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa MAker »

t0m4s3 napísal:A zadarmo taky nechces? Sorry ale to co si popisal je v tejto cenovej hladine absolutne nerealizovatelne.
proste chcem to najlepšie čo sa dá za túto cenu zohnať
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

MAker napísal:Ahoj. Aký foťák by ste mi odporučili?
Cena maximálne 6000Sk, čo najvyššie rozlíšenie a čo najlepší optický zoom, dobré makro. A bolo by plus keby dokázal fotiť pekné snímky pri slabšom osvetlení aj bez použitia blesku
http://www.pixmania.sk/sk/sk/583759/art ... ierny.html
+ RECENZIA. Tam sa dočítaš všetko, čo potrebuješ a máš tam aj demo snímky. Ak niečomu nebudeš rozumieť pýtaj sa...
Ináč foťák, aký si opísal poznám. Problém je len, že iba telo stojí 10nX viac, ako tvoj limit...
Napísať odpoveď