Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

jin napísal:No do kelu...
Na jar plánujem vylepšiť objektívový park (10-20, 17-50, 50f/1,4, 70-200f/2,8), ale teraz uvažujem, či s aniektorého z nich nevzdám a nepočkám si na D90... Iba neviem, čo si mám myslieť o tom HD videu...

Inak pár info o nových modeloch :arrow:
D90
50D
70-200mm F/2?? to existuje, AF? originial Nikkor ci nejaka sigma/tamron

inac pre tu D90, radsej cerpajte info odtialto:http://www.dpreview.com/previews/nikond90/ je tam aj porovnanie s D80. kenrockwell nema zrovna naj reputaciu

ja rozmyslam momentalne nad D90 a SB-900, ale urcite nie kvoli videu....
a v trochu dlhsiom plane planujem Dokupit D3 Nikkor 24-70mm F2.8 a 70-200 VR F2.8

S tym ze aktualnu D80 predam
Farlo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Farlo »

chcem sa spytat ktory je lepši http://www.pixmania.sk/sk/sk/815504/art ... okola.html alebo http://www.pixmania.sk/sk/sk/756414/art ... eiern.html

alebo ak viete poradit niečo lepšie max do tych 5000
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

PANASONIC Lumix DMC-FS5
Ber tento - nič tým nepokazíš, naopak, získaš :wink:
thomik
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa thomik »

xivo napísal:Čavte, chcel by som poradit s kúpou foťáku. Aby bolo jasno, tak hneď sa priznám že s fotením nemám žiadne skúsenosti (ale chcem sa učiť :) ), sem tan nejaká foto na segrinom foťáku ale toť vsio.

Takže použitie, fotenie diskoték (nie moc často, ale sem tam), venujem sa tvorbe webu, čiže niečo kde sa dá "použiť kreativita" a celkovo by som chcel niečo kvalitnejšie.

Podľa toho čo som si tu stihol prečítať mi vychádza si kúpiť dig. zrkadlovku.

Takže moj tip je Nikon D40 so základným objektivom 18-55 II AF-S DX cenovo som už trochu "nad strop" ale trochu ešte pošetrím :)

Takže verím že som si tu dobre prečítal a moj výber OK. Ak máte hocijaké dotazy, alternatívne riešenia, som samé ucho ....
D40 je sice fajn, čo sa ceny týka a láka tým že je to zrkadlovka.. resp. ona aj je, no na to čo ty potrebuješ, stačiť určite nebude. ako už písali ostatní, na diskotéky je nevyhnutný externý blesk, a nejaký Nikon s TTL najlacnejší tak okolo 5 - 7 tisic. starý manuálny blesk môžeš použiť tiež, no ale budeš riskovať odpálenie tela, keďže to na kontaktoch hádže okolo 250 voltov. a ešte jedna, pre mňa najväčšia nevýhoda, nemôžeš použiť objektívy ktoré nemajú motor vo svojom tele ... :-/ tzn všetky kvalitné pevné objektívy ako lacná a fakt že kvalitná ( pomer cena / vykon ) 50 f1,8 , 20 f 1,8, 28 f 1,8 atd atd..... preto by som radšej volil bazárová D50 alebo D60, ale tam si tiež nie som istý či má motor v tele a či tam nebude ten istý problém so starými sklami ako u D40

//autoeditácia príspevku ( 02 Sep 2008, 10:39 )
pre upresnenie, tie pevné objektívy na bajonet nasadíš, do nebude fungoovat automatické ostrenie, kvoli tomu motoru.. takže budeš moct ostriť akurát tak manuálne, čo pri veľkosti hladáčika D40 nebude naj..
Farlo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

jin napísal:PANASONIC Lumix DMC-FS5
Ber tento - nič tým nepokazíš, naopak, získaš :wink:
ten panasonic okrem pixelov ma aj lepši objektiv ako ten sony w130 ?
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Farlo napísal:ten panasonic okrem pixelov ma aj lepši objektiv ako ten sony w130 ?
Lepšie sklá, kvalitný stabilizátor + celkovo sa mi zdá byť lepší. V LUMIXoch som sa ešte nesklamal.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

D40 je sice fajn, čo sa ceny týka a láka tým že je to zrkadlovka.. resp. ona aj je, no na to čo ty potrebuješ, stačiť určite nebude. ako už písali ostatní, na diskotéky je nevyhnutný externý blesk, a nejaký Nikon s TTL najlacnejší tak okolo 5 - 7 tisic. starý manuálny blesk môžeš použiť tiež, no ale budeš riskovať odpálenie tela, keďže to na kontaktoch hádže okolo 250 voltov. a ešte jedna, pre mňa najväčšia nevýhoda, nemôžeš použiť objektívy ktoré nemajú motor vo svojom tele ... :-/ tzn všetky kvalitné pevné objektívy ako lacná a fakt že kvalitná ( pomer cena / vykon ) 50 f1,8 , 20 f 1,8, 28 f 1,8 atd atd..... preto by som radšej volil bazárová D50 alebo D60, ale tam si tiež nie som istý či má motor v tele a či tam nebude ten istý problém so starými sklami ako u D40

//autoeditácia príspevku ( 02 Sep 2008, 10:39 )
pre upresnenie, tie pevné objektívy na bajonet nasadíš, do nebude fungoovat automatické ostrenie, kvoli tomu motoru.. takže budeš moct ostriť akurát tak manuálne, čo pri veľkosti hladáčika D40 nebude naj..
D60 je na tom rovnako ako 40/40X Len AF-S objektivy(ostrenie v objektive)

co sa tyka kupovania bazarovej D50, tak je to uz pomerne stary model(ISO, MPX... atd), ak ti mozem odporucit, kup si pouzitu D80, je to vyssia trieda(ma aj ostriaci motorcek v tele) a teraz ked bola predstavena D90, tak sa ich na trhu objavi pomerne dost za fajn cenu, uz teraz ju kupis v pohode za cca 15 tisic/

Co sa tyka fotenia diskotek, tak pre zaciatok ti ten zabudovany blesk postaci, ale fakt ze to je nudzove a kratkodobe riesenie,
co sa tyka bleskov, tak cena sa pohybuje cca od 4000(Nikon Sb-400) az do cca 15 tisic(nikn sb-900), zalezi od tvojich moznosti..ale ten rozdiel je fakt vidno.. a to nie len na foteni diskotek ale aj za bezneho denneho fotenia
thomik
Amateur
Amateur

chlapec10 napísal:D60 je na tom rovnako ako 40/40X Len AF-S objektivy(ostrenie v objektive)

co sa tyka kupovania bazarovej D50, tak je to uz pomerne stary model(ISO, MPX... atd), ak ti mozem odporucit, kup si pouzitu D80, je to vyssia trieda(ma aj ostriaci motorcek v tele) a teraz ked bola predstavena D90, tak sa ich na trhu objavi pomerne dost za fajn cenu, uz teraz ju kupis v pohode za cca 15 tisic/

Co sa tyka fotenia diskotek, tak pre zaciatok ti ten zabudovany blesk postaci, ale fakt ze to je nudzove a kratkodobe riesenie,
co sa tyka bleskov, tak cena sa pohybuje cca od 4000(Nikon Sb-400) az do cca 15 tisic(nikn sb-900), zalezi od tvojich moznosti..ale ten rozdiel je fakt vidno.. a to nie len na foteni diskotek ale aj za bezneho denneho fotenia
zabudovany blesk na diskoteku?? no ešte si asi neskušal.. ani ako nudzovka, to nema vyznam...a ide o to čo viac chceš... v megapixeloch určite D50 nie je zastarala.. megapixely by som bral ako poslednu vec pri vybere zrkadla... 6 bohate stačíí. mam A3ky tlačené z d50 a uplne v pohode... a kto si dneska dava tlačit fotky, že?? každy to drži v pc a foti zrkadlom za 20 tisíc... :-/ D50 na naučenie bohate stačí.. radšej investovať do blesku/ objektívov.. napr tá 50 f1,8 za pár šupov, naučit sa fotit a potom len kupit nove telo. rozhodne som nikdy neprišiel na nič čo by D50 chybalo.. akurat viac ovladačov na tele, napr zmena režimu merania expozicie.. treba fotit do raw a šetko je ok :) ale fakt ako skor lacnejšiu bazarovu D50 a k tomu nejake sklo.. alebo ten blesk.. načo je človeku ktoý ešte nemal zrkadlo D80tka.. tak aj amatéri si kupujú D3.. na oboznámanie s pracou s takou hračkou to bohate stačí

//autoeditácia príspevku ( 02 Sep 2008, 22:58 )
a za tu D80tku dáš 15 litrov ako si pisal, no bez skla.. t.j dalsia investicia plus besk a si dakde o dost vyššie... cenovo
xivo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xivo »

Chalani, dik za reakcie :)

No po tomto všetkom čo ste mi tu napísali, mi len pomaly začal mrznúť úsmev na tvari a preplesla so mnou realita.... nemožem chciet zázraky za par papierikov ...

Jedine čo mi ostáva je ešte chviľku počkať, prišporiť ....

alebo potom už len veriť že do 2och mesiacov vyjde nova zrkadlovka od Nikonu D30, ktora bude super vykonna a veľmi lacná :D
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

thomik napísal:zabudovany blesk na diskoteku?? no ešte si asi neskušal.. ani ako nudzovka, to nema vyznam...a ide o to čo viac chceš... v megapixeloch určite D50 nie je zastarala.. megapixely by som bral ako poslednu vec pri vybere zrkadla... 6 bohate stačíí. mam A3ky tlačené z d50 a uplne v pohode... a kto si dneska dava tlačit fotky, že?? každy to drži v pc a foti zrkadlom za 20 tisíc... :-/ D50 na naučenie bohate stačí.. radšej investovať do blesku/ objektívov.. napr tá 50 f1,8 za pár šupov, naučit sa fotit a potom len kupit nove telo. rozhodne som nikdy neprišiel na nič čo by D50 chybalo.. akurat viac ovladačov na tele, napr zmena režimu merania expozicie.. treba fotit do raw a šetko je ok ale fakt ako skor lacnejšiu bazarovu D50 a k tomu nejake sklo.. alebo ten blesk.. načo je človeku ktoý ešte nemal zrkadlo D80tka.. tak aj amatéri si kupujú D3.. na oboznámanie s pracou s takou hračkou to bohate stačí
Ver mi. chlapec10 už asi skúšal :lol:
Osobne si tlačím fotky do 30x45 a dávam rámovať. IMHO xivo, sťa začiatočník na raw-ko ešte počká. Osobne fotím už niekoľko rokov so zrkadlom a stále využívam .jpeg kompresiu. Dobrá investícia by bola kľudne aj D70(s) + sklo so širším rozsahom. 50f/1,8 má tiež ešte čas. A keď, tak nie SB400, ale min. SB600 nech má aj nejakú normálnu výklopnú hlavu s možnosťou difúzky.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zabudovany blesk na diskoteku?? no ešte si asi neskušal.. ani ako nudzovka, to nema vyznam...
skusal, ide, je to doslova ako nudzovka, ale ide. ak mi neveris mozem sem postnut priklady, tiez si dovolim tvrdit ze pokrocily fotograf urobi s zabudovanym viac ako amater s externym
a ide o to čo viac chceš... v megapixeloch určite D50 nie je zastarala.. megapixely by som bral ako poslednu vec pri vybere zrkadla.. 6 bohate stačíí
suhlasim, nehadam sa,
mam A3ky tlačené z d50 a uplne v pohode... a kto si dneska dava tlačit fotky, že?? každy to drži v pc a foti zrkadlom za 20 tisíc... :-/
nj, moje fotky sa tlacia skoro kazdy den... ale to je jedno, ale ano, vacsina ludi maximalne napali fotku na CD
Sice je fajn ze to D50 zvladla, ale ake boli podmienky? svetlo, objekt sa hybal... atd atd, toto uz D50 automaticky zvladnut nemusi, skus napr. porovnat ISO na D50 a napr D80(alebo D40,D40x,D60) tam su uz tie rozdiely poriadne vidno
D50 na naučenie bohate stačí.. radšej investovať do blesku/ objektívov
staci, ale preco si rovno nekupit nieco lepsie, ale kupovat si nieco medzi, a potom to zas predavat, a stratit tym peniaze. ten rozdiel medzi D50 a D80 neni az taky velky(a medzi povedzme ze D70s este mensi)
napr tá 50 f1,8 za pár šupov, naučit sa fotit a potom len kupit nove telo
Uhm, na 1.6x cropovom chipe by si si s tou 50mm moc na diskotekach neuzil, respektive vobec, osobne mam 50mm 1.4, a na diskotekach to je tak na portrety(polpostavu ak mam viac miesta).
rozhodne som nikdy neprišiel na nič čo by D50 chybalo.. akurat viac ovladačov na tele, napr zmena režimu merania expozicie.. treba fotit do raw a šetko je ok Smile
zalezi co fotis... ale ak si spokojny, tak jasne, neni dovod na upgrade
ale fakt ako skor lacnejšiu bazarovu D50 a k tomu nejake sklo.. alebo ten blesk.. načo je človeku ktoý ešte nemal zrkadlo D80tka.. tak aj amatéri si kupujú D3.. na oboznámanie s pracou s takou hračkou to bohate stačí
a za tu D80tku dáš 15 litrov ako si pisal, no bez skla.. t.j dalsia investicia plus besk a si dakde o dost vyššie... cenovo
pozri to s tou D80 bol priklad, existuje napr aj D70s, nehovoriac o tom ze ta D80 este klesne nakolko tu uz je D90...
Takze kupenie si D50 by bolo len vyhodenie $$$

xivo napísal:alebo potom už len veriť že do 2och mesiacov vyjde nova zrkadlovka od Nikonu D30, ktora bude super vykonna a veľmi lacná :D
Never a necakaj lebo nebude :) D60 je model roku 2008, takze nic nove v tomto poli v blizkej buducnosti uz nebude
jin napísal:Ver mi. chlapec10 už asi skúšal :lol:
Osobne si tlačím fotky do 30x45 a dávam rámovať. IMHO xivo, sťa začiatočník na raw-ko ešte počká. Osobne fotím už niekoľko rokov so zrkadlom a stále využívam .jpeg kompresiu. Dobrá investícia by bola kľudne aj D70(s) + sklo so širším rozsahom. 50f/1,8 má tiež ešte čas. A keď, tak nie SB400, ale min. SB600 nech má aj nejakú normálnu výklopnú hlavu s možnosťou difúzky.
vidim ze si ma predbehol :twisted: , presne D70/D70s/D80...
Sice ma Sb-400 vyklopnu hlavu, ale to je prave orechove je az pri blesku ako Sb-600... to sa da dnes uz tiez za pomerny dobry peniaz zohnat(cca 5000)
A co sa tyka RAWka, tak doteraz som tomu neprisiel na extra velke vyuzitie
thomik
Amateur
Amateur

kurňa tie citácie mi moc nejdu :)

no fotím prevažne koncerty, a dosť akčné fotenie to je niekedy :) a naozaj som neprišiel na nič čo mi vadí, stačí manuál, meranie expozícíe, pohyblivé ISO a RAW..a ešte k tomu porovnaniu ISo na D50 a novsích modeloch, tak myslím že amatér bohate vystačí aj s úrovňou šumu pri D50, napr na koncertoch dosť často vyššie ISO štandardne fotím na 400, prípadne 800.. a 800 je niekedy už dosť neúnosná, a 1600 je prakticky nepoužiteľná.. no nevidím dôvod na fotenie pri ISO 1600, pokial má človek ešte aj blesk..
s tým si bohate vystačím, a priznám sa že v živote som sa nehral s nastaveniami ako nastavenia jpegu, farby, to vivid, sharpening saturacia ( všetko nastavenia jpegov ) do jpeg fotím len núdzovky, resp. fotky napr z dovolenky, na ktorým je uplne jeddno aké budú kvalitné, resp. pri formáte 10x15 kvalita aj seťáku aj jpegu stačiť bude..
a v menu je kopec vecí, no to čo som vymenoval bohate stačí :)
a nechápem jedno, ako môžete fotiť do JPEGu keď máte v zrkadlách možnosť RAWu...... :? naizaj nechápem.. stačí fotku nafotiť v JPEG a RAW, doma "vyvolať" v pc z RAWu jpeg a máte jasno... JPEG su svnsky komprimované.. teda algoritmy v D50 ohladom JPEg nepodávajú moc dobré výsledky, teda keď to porovnám v následnej koverzii rawu do JPEG...
btw nepoznám nikoho kto fotí do jpeg, teda seriózne veci.. úplne vážne, treba skúsiť RAW :)

a k tej 50tke,je mi jasné že na disco to nepôjde, je to dosť, tam postačí aj seťák, resp. kvalita tých fotiek bude akurát tak na web asi, nik nebude tlačit fotky z disca :P

a aj D70(s) je slušný model, držal som a hral sa a aj do ruky to padne lepšie, no snímač to má identický, je to viac "profi"
Prílohy
D50 no flash, ISO 400, konverzia RAW-->JPEG, resize 800 height, little bit sharpen ;)
D50 no flash, ISO 400, konverzia RAW-->JPEG, resize 800 height, little bit sharpen ;)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

thomik napísal:kurňa tie citácie mi moc nejdu :)
ani mne.. neviem co je s tym, robim to manualne
no fotím prevažne koncerty, a dosť akčné fotenie to je niekedy :) a naozaj som neprišiel na nič čo mi vadí, stačí manuál, meranie expozícíe, pohyblivé ISO a RAW..a ešte k tomu porovnaniu ISo na D50 a novsích modeloch, tak myslím že amatér bohate vystačí aj s úrovňou šumu pri D50, napr na koncertoch dosť často vyššie ISO štandardne fotím na 400, prípadne 800.. a 800 je niekedy už dosť neúnosná, a 1600 je prakticky nepoužiteľná.. no nevidím dôvod na fotenie pri ISO 1600, pokial má človek ešte aj blesk..
nj,ja pod 400 ISO nefotim, a na 1600 pomerne casto... samozrejme ze ked na 1600 tak vacisnou bez blesku... uz len napr preto by bola D50 pre mna osobne nepouzitelna
ale napr. na koncerte s bleskom nefotim(vacsinou to je aj zakazane), takze tam to ISO pride vhod...
s tým si bohate vystačím, a priznám sa že v živote som sa nehral s nastaveniami ako nastavenia jpegu, farby, to vivid, sharpening saturacia ( všetko nastavenia jpegov )
tiez neriesim.. zakladne nastavenia boli dostatocne vhodne..
do jpeg fotím len núdzovky, resp. fotky napr z dovolenky, na ktorým je uplne jeddno aké budú kvalitné, resp. pri formáte 10x15 kvalita aj seťáku aj jpegu stačiť bude.
btw nepoznám nikoho kto fotí do jpeg, teda seriózne veci.. úplne vážne, treba skúsiť RAW :)
tu som :) fotenim sa zivim, a RAW nikdy nepouzivam, skratka sa to casovo neoplati.... Vynimkou boli nejake studiovky a velkoformatove zabery(na billboard), ale to spocitam na 1 ruke
teda algoritmy v D50 ohladom JPEg nepodávajú moc dobré výsledky, teda keď to porovnám v následnej koverzii rawu do JPEG...
hmm, v novsich generaciach je ta JPG kvalita podla mna OK.. o dovod menej pre D50
thomik
Amateur
Amateur

fiiha, no tak to už hej, nepoznám profesionála ktorý nefotí do raw, no vidím že aj takí sa nájdu.. ak smiem vedieť, čím fotíš? keď že si spokojný s kompresiou JPEG myslím že naj výsledok RAW ---> TIFF.. no z časového hľadiska je to náročnejšie, no kvalitatívne je to uplne niekde inde ako JPEG

ide aj o to ako bude použitá fotografia, niedke naozaj stačí JPEG, ale aj tak už len pre vlastné svedomie radšej vyššia kvalita a časová náročnosť, resp. čo to je vlastne časovo náročnejší? myslím že úpravy RAWu /jedna fotografia - tak 3 minúty, a kvalita ja vyššia.. nie je to nijak obmedzujúce, a myslím že je lepšie upravy kontrastu, nastavenia bielej a ostatné veci robiť pri konverzii RAWu a potom radšej jednoduchšie úpravy v editore.. a pri koncertoch si naozaj bez RAWu neporadím.. jpeg ako núdzovka, keď dojde miesto
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Diskusiu si presunte do sukromnej posty, tu je to trosku offtopic ...
miro100
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miro100 »

prosim o radu aky fotak kupit do 15000 SK,ma niekto skusenosti s Oympusom SP 570 UZ alebo SP 565 UZ,myslim kvalitu fotiek,fotim hory-tutistika,daleke kopce,vodopady.Dakujem za odpoved
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

miro100 napísal:prosim o radu aky fotak kupit do 15000 SK,ma niekto skusenosti s Oympusom SP 570 UZ alebo SP 565 UZ,myslim kvalitu fotiek,fotim hory-tutistika,daleke kopce,vodopady.Dakujem za odpoved
Myslim, ze za tuto cenu mozes mat uz zrkadlovku
http://www.megafoto.sk/Nikon/d40-18-55-t70-300
tu mas peknu kombinaciu, so zakladnym objektivom+teleobjektivom
miro100
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miro100 »

Diky Ti za radu ale ja by som potreboval jeden fotak a nie nosit zo sebou batohy.Uz som presiel mnoho recenzii,no vela ludi-vela nazorov,kazdy si tvrdi to svoje.Jednoducho nejde sa z toho clovek vysomarit.Diky :shock:
Farlo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

jin napísal:Lepšie sklá, kvalitný stabilizátor + celkovo sa mi zdá byť lepší. V LUMIXoch som sa ešte nesklamal.
už nechcem otravovat ešet jedna otazka či dokaže zachytit fotku v pohybe lebo si myslim že tie sony to dokažu s tym cyber shotom dik
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

To dokaze snad kazdy fotak, zalezi len na podmienkach v akych fotis, pri dobrom svetle povacsinou staci nastavit kratku uzavierku ...
Napísať odpoveď