Prenikanie anglických slov do jazyka slovenského.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Explo!D
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Explo!D »

Nechapem ako moze toto cloveku vadit. No ok, tak niekto pouziva anglicke vyrazi, mne sa to nahodou paci, aj ked ja osobne ich nepouzivam.

btw, zabudol si na slovicko looser=lúzer, tiez dost pouzivane.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja som tiez za spisovnu slovencinu alebo aspon slovencinu ako taku ale sem-tam je lepsie pouzit angicky nazov lebo ked clovek povie slovensky nazov tak to nikto nepochopi... ale veci typu lol, omg fakt nemusim ako ani "w" namiesto "v" ci "x" namiesto "ch"
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

ja zas nemam rad zmodernovanie Slovenciny takymito sposobmi
tuti napísal:ja som tiez za spisovnu slovencinu alebo aspon slovencinu ako taku ale sem-tam je lepsie pouzit angicky nazov lebo ked clovek povie slovensky nazov tak to nikto nepochopi... ale veci typu lol, omg fakt nemusim ako ani "w" namiesto "v" ci "x" namiesto "ch"
sloveso musiet je pomocne modalne sloveso a viaze sa s neurcitkom.. :)
OnT: ak niekto povie omg ako to povie? oh my god alebo normalne omg? pretoze som este nikoho nepocul povedat to.. :?
nErD. ' z
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nErD. ' z »

R1k1nko napísal:a co ludia v Amerike
Amerika je uplne cosi ine co slovensko, neviem či je tam viacero uradnych jazykov alebo čo ale ked je tam vela pristahovalcov napr. z tej číny abo japonska tak prečo sa nerozpravat aj po čínsky ked tam žije možno aj 5 milionov ludi tejto narodnosti.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Myslím že každí z tych čo povedali že používajú anglické slová uviedli ako dvôvod internacionalizáciu avšak aký je dvôvod pre nepoužívanie anglických slov ? žiadny , a to teda nehovorím že na slovensku po slovensky , pretože väčšina slov ktoré v bežnej dobe používame aj tak nie je slovenkského pôvodu a je nevyhnutné a hlavne nezvrátiteľne aby sa slová z cudzích jazykov vmiesili do našej slovnej zásoby. Keď vymrie táto generácia príde ďalšia a tá bude používať ešte viac cudzích slov. Takže skôr je to obmedzenosť (ak slová nepoužívame pričom si tak len rozšírite slovnú zásobu ) ako cnosť (neberte si to zle, ale si zoberte babky dedkov , a nemusíme zachádzať ani tak ďaleko stačia aj naši rodičia ktorí už často nerozumejú ani bežným výrazom ohľadom PC {ktore nam nepripadaju cudzie} popripade vecí tykajucich sa techniky. Preto sa netreba uzatvoriť ale naopak príjmať toho čo najviac ) . Lenže všetkého veľa škodí ..aj tak si myslím že slovenské nadávky su krajšie :lol:
nErD. ' z
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nErD. ' z »

Ano, nehovorím, že neznášam cudzie jazyky, rád si rozšírim slovnú zásobu, len ma naštve ked niekoho stretnem a povie mi Cau friend, wasup a podobne. Ked sa to vyskytne v rozhovoroch par krat nevadi mi to, ale ked podstatnu cast slovnej zasoby tvoria anglicke slova tak mi je z toho zle.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

P3Bo napísal:Myslím že každí z tych čo povedali...
Nejde o cudzie slová ako také. Ide o nezmyselné používanie cudzích slov namiesto existujúcich (a používaných) slovenských slov. A hlavne, ak tá osoba ani presne nevie, čo ten výraz/skratka znamená. :)
zuzuzu
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzuzu »

Myslim si ze je to obcas chore obcas jak pocuvam MR sa zamyslam co tym vlastne chcu chlapci povedat... Ako aj ja obcas zadieram veci ako ze idem do shopu ale to sa stava po piatkoch kedy mam konveru v Aj a normalnu aj a potom som z toho tak v pi*i ze mi nenapadaju slovenske ekvivalenty...
A lol no to sa hodi akurat tak na forum ked sa povie vtip tak sa radsej zasmejem len sa tak zamyslam kam tento narod speje???
Ak to takto pojde dalej uplne stratime svoju kulturnu identitu...:(
To co som zas napisala ze kulturna identita :D
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Hmm kulturna identita ? :roll: 1000 rokov sme boli v Uhorsku ako narodnostna mensina ked nie menej. Nasledne pocas druhej svetovej vojny sa u nas rapidne rozsiril nacionalizmus ale kultura nasa smerovala ku kopii kultury Nemeckej. A ako samostatny stat ktory moze volne rozvijat svoju kulturu existujeme iba par rokov. Takze by som sa zamyslel ci toho mame az tak vela. Pre mna je rozdiel v slove kultura a v slove tradicie . A myslim ze slovenska kultura je asi v 70% rovnaka ako kultura okolitych slovanksych statov. :?
zuzuzu
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

No dobre ibaze ked budes hovorit kazde slovo po anglicky co to ma so slovanskymi narodmi???
Odpoviem ti absolutne nic...
No ved nech si udrzime kuturu taku istu ako slovanske narody ja som za to ja sa hrdo hlasim k tomu ze ako Slovenka som Slovanka...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ja som nenapisal ze chcem hovorit po anglicky to by som potom bol anglican :) Ak si precitas vsetky moje prispevky v tejto teme tak urcite pochopis ze som sa iba zastal ludi ktori pouzivaju anglicke vyrazy v obmedzenej miere(cize aj teba :) ) pretoze na tom nevidim nic zle. Noo a s tym ze som slovak ...to poviem takto
1. Ja cisty slovak nie som ..mama je Slovenka otec je Cech
2. Slovensko lezi vo velmi vyznamnej oblasti medzinarodnych ciest takze myslim ze nasa narodnost sa spaja iba s uzemim na ktorom zijeme a nie s nasimi korenmi pretoze by sme sa este veeelmi divily koho mame za prarodicov...to nehovorim ze saris bol fakticky nemecky .....vychod bol ukrajinsky a polsky ...a zapad bol madarsky a rakusky ... tym len chcem povedat ze Slovensko je zmesicov tolkych prvkov ze by sme sa cudovali takze ak by sa tak nestalo nebolo by to nase slovenksko ...preto neviem preco by ste tuto zmes este nechceli rozsirit :)
zuzuzu
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ibaze ti Nemci to bolo take prirodzene takisto madari ved s nimi susedime...
Ako ja som ta pochopila len mam pocit ze tie anglicke slovicka prenikaju k nam velmi umelo a nasilne...Vies ako ze deti chcu byt in a tak hovoria na kazde dievca ze bitch a neustale melu ze fuck toto a hento...
Keby to bolo prirodzenejsie tak ani velmi nenamietam(prirodzene to povazujem za veci suvisiace s internetom, pocitacmi, medzinarodne slova a slova ktore sa nedaju velmi dobre prelozit do nasej krasnej a casto zaznavanej slovenciny...) ale nie je to je to o tom ze deticky chcu byt cool a in (jak ja nenavidim tieto slova...)... :(
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

to je uz vsak ina vec a zalezi hlavne na inteligencii niektorych jedincov v celku si vsak myslim ze ten proces sa uz neda zastavit. :?
Exxon
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Exxon »

este pri chate (ako to povedat... rozprava? klabosenie?) myslim icq, mi hlasky ako lol, rofl, lmao, atd. pridu celkom znesitelne, odpisem tak aby som dal na vedomie ze som si vsimol, ze mi niekto nieco napisal(ak si to samozrejme nevyzaduje plnohodnotnu odpoved)... ale ked sa v skole nieco opytam a dozviem sa ze lol, to nemusim.
niektore kombinacie su vsak celkom vtipne(votasracka{what a shit}), tak preco ich nepouzit(fakovanie sa nerata), to mi pride ako rozsirovanie slovnej zasoby.

ale som menej slovak ako niekto, kto taketo vyrazy nepouziva vobec? on zas nepobieha v kroji s valaskou v ruke, ako moj prapradedo. tak je menej slovak? to je vyvoj, ktoremu nezabranime... aj ked je niekomu proti srsti...

OMG, WTF??? dpc kkt, som sa zlakol, aka pisomka... Co? aaaaaa mfp... ceknem z tahaku... :cry:
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Vieš ETieNne, keď niekto žije v každodennom kontakte s angličtinou, tak mu jednoducho niektoré slová úplne prirodzene vojdu do jeho vlastného jazyka. Ale myslím, že niektoré z tých slov, čo tu spomínaš sú asi viac otázkou konkrétneho image mladých ľudí.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

prenikaniu asi pomohol aj novy slovnik slov. jazyka kde sa image pise imidž, atd... a skratky? tie patria do beznej komunikacie... je sice mozne tvorit aj slovenske ale s tym je viac problemov.. mne prenikanie angliny nevadi... sme minule s kamosom vyplnali dotaznik po anglicky a "upravovali" sme do slovenciny anglicke slova... nahodou celkom sranda to bola :D
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

tiez nevidim problem v prenikani anglictiny do nasho jazyka... okrem ineho to je taka mala snaha o praktizovanie anglictiny ked to inak nejde a clovek si osvoji zakladne frazy a slovne spojenia...samozrejme treba spravne odhadnut kedy je to pouzitelne ale myslim ze minimalne v kruhu kamosov ktori nemaju nic proti je to uplne suitabilné 8)
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Mne tiez tento jav moc nevonia, aj ked z casu na cas nejaky ten anglicky vyraz pouzijem. myslim ze je nanajvys trapne ak niekto v beznel reci pouziva LOL ROLF OMG.... a tomu podobne vyrazy. este na naejakom fore alebo ked hram CS-ko tak to ozeliem..nejak mi to neprekaza. ale ked na ulici, tak to uz len pokrutim hlavou a myslim si svoje.
Kazdy by mal byt na svoj jazyk hrdy (aj ked I Y moc nemusim :D ) a snazit sa ho pouzivat co najcastejsie!
Sak si len predstavte situaciu ze by slovencina prenikala do anglictiny.
viete si predstavit anglicana ako na ulici zjape: "Ku*va my leg!" Lebo casto pocuvam ked nejake decko co newie este poriadne ani po slovensky a bezi niekde a sa strieska vravi SHIT ja som ale drervo....alebo nejak podobne
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

zuzkazuzka napísal:Vieš ETieNne, keď niekto žije v každodennom kontakte s angličtinou, tak mu jednoducho niektoré slová úplne prirodzene vojdu do jeho vlastného jazyka. Ale myslím, že niektoré z tých slov, čo tu spomínaš sú asi viac otázkou konkrétneho image mladých ľudí.
No toto je skor pripad mensiny, ja som napriklad pocas celej dovolenky rozmyslal, co znamena slovo dignity, pretoze jedna pani si tam spravila poriadny trapas a hned vtedy som si povedal, ze stratila svoju dignity, ale prelozit som si to nevedel :)
Inak ja bezne pouzivam omg aj v hovorenej reci a sem tam aj lol :)
No teraz si v Prahe vsimam, ze mladez casto pouziva slovo joke alebo shop, k tomu som ja este nedosiel a mozno ani nedojdem.
Celkovo mi to nevadi, vacsinou rozumiem, co chce kto povedat ale ked sa to prehana, tak to posobi trochu trapne.
A k nadavkam - shit a fuck su bezne, ale fuck od jedneho incidentu vyslovujeme fok :D
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

jj, netreba zabudnut na slovencinu, teda ak zoberiete mna do uvahy tak nesmejem sa "lool" ani nekricim shit alebo "yes". vsetko pekne po slovensky :)
ale niektore technicke slova sa proste musia povedat po anglicky aj v slovencine... znie lepsie "CD prehrávač" nez "Gramofón na kompaktné platne" ako to na konci '88 vraveli :lol:
Napísať odpoveď