Prenikanie anglických slov do jazyka slovenského.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
smejo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa smejo »

ja som v prahe casto pozoroval tipkov, ktori sa zdravili "čúz" (presne ako v gympl-i, ci kde to bolo) a to mi prislo dost neprirodzene...
taktiez nemam rad, ked niekto v osobnom rozhovore pouziva skratky (IMHO, LOL, ROFL, OMG...), ked obcas padne nejake slovo (shit, fuck, tak mi to nevadi - sam obcas pouzijem :D ), no tie skratky ma fakt irituju (ze pershing? ty toho narozpravas :D )

od nervov idem prasknut najma ked citam pisomne prejavy "azetakov" (v->w, ch->x, v->f, k->q/Q (take Q v strede slova je uz fakt vrchol), š->sh, dalej "th" [ aky vyznam hladat v tom, ked niekto napise miesto "tak" "thak"? (pripade "thaQ"... to je este lepsie) - dajme tomu, ze ch->x ma este teoreticky vyznam v tom, je to kratsie (rychlejsie), no naco tam pchat dalsie pismena naviac? to uz je totalna degeneracia... ci tuknem na v alebo na w, tak medzi tym nie je ziaden rozdiel (v prospech w), takze nevidim ziaden racionalny dovod pisat ako imbecil (ba dokonca ziaden vyznam v tom nevidim, nieto racionalny) ]
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

u mna kazdy kto toto robi : v->w, ch->x, v->f, k->q/Q, je automaticky debil, vacsinou aj na nete, aj v reale.
to ch-x chapem ciastocne v smskach.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Posledne, co ma trapi v tomto state je pouzivanie angl. vyrazov v hovorovej reci. Aj ked ja osobne ich skoro vobec nepouzivam, aspon som si neni toho vedoma. Ale ked nieco take pocujem, nedrazdi ma to ani trochu. Co sa tyka internetovej komunikacie alebo techniky, tak to je bezna vec asi vsade vo svete. A na tom novom jazykovom zakone sme sa svojho casu len dobre bavili. Hlavne ked ROCK FM poprerabali v hitparade vsetky zvucky, napr. DJ-pan jazdec na platniach. Tak to uz boli ine extremy.
Neviem, asi to bude tou laskou k anglictine uz od prvych hodin v skole :oops:

//ale ked uz pouzivat anglicke vyrazy, tak aj spravne. Lebo ked niekto povie laser, laserovy-tak ako sa to pise/hlavne v TV/, tak to so mnou az trha :twisted:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

smejo napísal:od nervov idem prasknut najma ked citam pisomne prejavy "azetakov" (v->w, ch->x, v->f, k->q/Q (take Q v strede slova je uz fakt vrchol), š->sh, dalej "th" [ aky vyznam hladat v tom, ked niekto napise miesto "tak" "thak"? (pripade "thaQ"... to je este lepsie) - dajme tomu, ze ch->x ma este teoreticky vyznam v tom, je to kratsie (rychlejsie), no naco tam pchat dalsie pismena naviac? to uz je totalna degeneracia... ci tuknem na v alebo na w, tak medzi tym nie je ziaden rozdiel (v prospech w), takze nevidim ziaden racionalny dovod pisat ako imbecil (ba dokonca ziaden vyznam v tom nevidim, nieto racionalny) ]
sam by som to lepsie nenapisal,
no a ja v hovorovej reci pouzivam technicke vyrazy, kt. su samozrejme anglicke, lebo nemaju poriadny slovensky ekvivalent.
inac pouzivam bezne aj skratky typu imho, lol, rofl, omg a pod. a kto mi nerozumie tak sa opyta a vysvetlim mu :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

smejo napísal:ja som v prahe casto pozoroval tipkov, ktori sa zdravili "čúz" (presne ako v gympl-i, ci kde to bolo) a to mi prislo dost neprirodzene...
Cus a Cuz sa v Prahe pouziva uz minimalne 5 rokov, neviem k comu to prirovnat u nas, ale v CZ to je bezny pozdrav medzi mladezou (aj vysokoskolakmi). Cize Gympl sa len drzi realneho zivota :)
K azetackemu prejavu tu mame asi vsetci rovnaky postoj :lol:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nielen v Prahe, zdravia sa takto ludia fakticky z celej republiky, kazdy s trochu inym prizvukom :) A musim priznat ze aj ja som tym velmi rychlo napachol.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

OMG ... To tiez Pouzivam.
Ale nepochopim spoluzika ktory stale opakuje slovo "damned" A vyslovuje ho presne tak ako sa to pise :) ... Celkovo maju cesi strasne smiesny prizvuk v Anglictine.
olololwtfomg
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa olololwtfomg »

hmmm mňa tak napadá že si česi zas pomýlili nazdar s dovidenia ...
tchuss(nem. vyslovuj čus)=dovidenia/dovi
ale inak ja sa najviac bavím na skratke nwm.
po anglicky nevermind a po slovensky/česky neviem takže býva niekedy sranda ak sa stretne slovák s angličanom na dakomsi chate xD
Mňa osobne vôbec niektoré skratky nes... ako napríklad lol, omg, wtf, na strednej sa mi to náhodou podarilo vsunúť do reči a sa to stalo tak trochu štandardom triedy(i keď musím sa priznať že polovica triedy boli informatici a polovica maniaci xD).
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa LOLCATS »

Veľmi mi vadí ak mi niekto povie "sorry", "fakt sorry" alebo sa proste ospravedlňuje takýmto štýlom, že povie toto anglické slovíčko.
Je to také ako keby to nemyslel vážne a len to chce zahovoriť....Prepáč, prepáč mi je určite lepšie... :)
Kesoman
Star
Star

Príspevok od používateľa Kesoman »

Heh, sa tu vravi len o slovniku mladych, ale skuste ist robit do medzinarodnej spolocnosti tam to ludom z toho priam naburava slovnik
feedback = spatna vazba, file = subor, retrievol si data = vytiahol si data zo systemu, meeting=stretnutie, printer = tlaciaren, sendnem ti to = poslem ti to - z tohot ma najviac poraza alebo ked mi niekto povie poslem ti tie "fyily" a takto ked mi to niekto napise do mailu tak je to :aasmile10: na to je len jedine OMG! :D
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

LOLCATS napísal:Veľmi mi vadí ak mi niekto povie "sorry", "fakt sorry" alebo sa proste ospravedlňuje takýmto štýlom, že povie toto anglické slovíčko.
Je to také ako keby to nemyslel vážne a len to chce zahovoriť....Prepáč, prepáč mi je určite lepšie... :)
Áno, mne to tiež prekáža. Sám od seba použijem niektorých situáciach slovo f*ck, lebo povedať nadávku slovensky sa niekedy jedoducho nehodí (obzvlásť v spoločnosti). Niekedy sa mi spontanne podarí utrúsiť Cartmanovské god-damn-it, ale inak sa snažím rozprávať rodným jazykom.
c.a.r.n.e.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa c.a.r.n.e. »

mne anglicke vyrazy moc nevadia, ale ked niekto v hovorenej reci casto pouziva omg, lol atd.. tak to uz je prehnane, ale aj mne obcas take slovo vybehne ani neviem...mal som spoluziakov ktori to pouzivali stale a to uz mi liezlo na nervy. v robote tiez pocujem velmi casto anglicke vyrazy a ani si to poriadne neuvedomujem, neviem si to predstavit inak.

...ale napriklad to chapem v hip-hope kde sa im anglicky vyraz moze hodit do rymu...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

jedine STONED alebo FLOW alebo LOAD ..tie sa nedaju prelozit :lol:
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

niekedy sa daju pouzit anglicke slova lepsie ako slovenske. napriklad ked si zoberiem na seba nejaku ulohu. v praci si to vzdy napiseme na meno. assign. rychlejsie niekto povie assignite mi to ako napiste to na moje meno. takto sa to zauzivalo a nejako sa nad tym uz nikto nezamysla. alebo slovo queue. u nas v praci je to nieco take ako buffer, kde mame rozne ulohy. neviem ani ako by sa to dalo normalne ludsky prelozit. na predstavenie nieco ako inbox mailovej schranky. dalsie slovo pending. pending je stav ked sa s niecim nic nedeje a na nieco sa caka. namiesto "zapendi to" by nebolo zrejme lepsie povedat "daj to do stavu kedy sa s tym nic nerobi a caka sa". niekedy prebrate slova mozu urychlit pracu. hlavne ked treba jednat rychlo bez zbytocnych reci okolo toho. co sa tyka toho wow, omg, lol, tak na chate s tym nejako problem nemam, ale ked to niekto aj hovori, tak je to horsie (ale to tu uz odznelo viackrat).
C@R0D3jNiK
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

English

Príspevok od používateľa C@R0D3jNiK »

Musim povedat ze mi to pride normalne celkovy prichod anglickeho jazyka v kontakte s internetom a niektore skratky su na mieste a vsak ked osoba ani len nevie co to znamena je to smutne radsej by som zakazal madarcinu na slovensku ako len takto drobne slovicka a slovne hratky s anglictinou. A pouzivanie anglictiny ked to potrebujes a je to nevyhnute a tak aj nalezite prisposobenie v slovencine ako tu turtlak69 > Tipujem ze robis v HP :D ;)
j.mihi
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa j.mihi »

Neni to s tymito anglickymi vyrazmi trochu jak v tych Malomestskych rozpravkach Janka Jesenskeho? Tam to bola sice madarcina, ale princip bol rovnaky. Ludia chceli byt "in" a s vidinou velkeho uhorska zacali pouzivat v beznej reci madarske vyrazy.
Pamatam sa ze ked sme to v skole citali vsetci sa tych trapnych malomestanoch pekne zabavali.
Inak co sa tyka dakych technickych vyrazov a nazvou nemam nic proti anglictine. Vadi mi len styl " luuk niga, vot e šit bič!"
Pouzivanie skratiek ako "lol" a "omg" v recovom prejave vyslovene nenavidim, nastastie to v mojom okoli skoro nikto nepouzva. Proste ved "omg" sa aj zle vyslovuje. Imho tieto skratky boli vymyslene za ucelom rychlejsej internetovej komunikacie, kde je to uplne v pohode, ale pocuvat niekoho jak to vyslovuje ma fakt vytaca.
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

j.mihi napísal:...
Vsimol si si, ze si pouzil skratku imho? Vyzera ze dost automaticky a pritom to je tiez anglicka skratka. Ja len tak :D
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

j.mihi napísal: Imho tieto skratky boli vymyslene za ucelom rychlejsej internetovej komunikacie, kde je to uplne v pohode, ale pocuvat niekoho jak to vyslovuje ma fakt vytaca.
A Ty si precital celu vetu, ktoru napisal?
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

podla mna patri : lol,omg,wtf etc...alebo atd. na internet.....ale pouzivat to v normalnom jazyku to je hruza...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

j.mihi napísal:Neni to s tymito anglickymi vyrazmi trochu jak v tych Malomestskych rozpravkach Janka Jesenskeho? Tam to bola sice madarcina, ale princip bol rovnaky. Ludia chceli byt "in" a s vidinou velkeho uhorska zacali pouzivat v beznej reci madarske vyrazy.
Pamatam sa ze ked sme to v skole citali vsetci sa tych trapnych malomestanoch pekne zabavali.
To mas uplnu pravdu, ja som sa tak zabaval na tinedzeroch, ktori pouzivali slovo joke. To je uz taky problem pouzit slovo vtip? Dlzka je rovnaka a vyslovnost jednoduchsia, tak o co ide?
Ja tiez nie som bez viny, asi som to tu aj pisal, ale preferujem skor skratky ako kompletne nahrady, ze moosha :P :D
Napísať odpoveď