Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
uNfEiL
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Príspevok od používateľa uNfEiL »

Možno to väčšina ľudí nevie, ale od 13. júna 2014 nastali isté zmeny v legislatíve v súvislosti s internetovým predajom.

Najdôležitejšie zmeny novej úpravy predaja prostredníctvom e-shopov by sme mohli zhrnúť do nasledujúcich dvanástich bodov:
  1. spresnenie informačných povinností predávajúceho pred uzavretím zmluvy na diaľku;
  2. predávajúci musí kupujúcemu poskytnúť formulár na odstúpenie od zmluvy;
  3. formulár na poučenie o uplatnení práva spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy;
  4. povinnosť bezprostredne pred odoslaním objednávky opakovanie upozorniť spotrebiteľa;
  5. oboznámenie spotrebiteľa o jeho povinnosti zaplatiť cenu tlačidlom „objednávka s povinnosťou platby“;
  6. povinnosť predávajúceho poskytnúť spotrebiteľovi bezodkladne po uzavretí zmluvy potvrdenie o jej uzavretí;
  7. nová lehota na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu;
  8. spôsoby uplatnenia práva na odstúpenie od zmluvy;
  9. pri odstúpení od zmluvy predávajúci uhradí spotrebiteľovi len najlacnejší spôsob prepravy;
  10. zakazujú sa vopred označené políčka v návrhu zmluvy alebo objednávky;
  11. zákaz telefónneho čísla predávajúceho so zvýšenou tarifou a účtovania dodatočných nákladov spojených s vybraným spôsobom platby;
  12. predávajúci je povinný pri zamietnutí reklamácie poskytnúť spotrebiteľovi odborný posudok.
Viac informácii tu:

http://www.podnikajte.sk/pravo-a-legisl ... 2014.xhtml

Najviac sa mi na tom páči že tovar môžete vrátiť bez uvedenia dôvodu už do 14. dní (predtým do 7. dní) a ak som to správne pochopil tak predávajúci musí dokonca preplatiť poštovné vráteného tovaru!
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Príspevok od používateľa kukiak »

nebolo tam aj nieco take, ze ti za postovne budu moct nauctovat len realne naklady za konkretnu prepravu?? mozno to zrusili, len som to kedysi zapocul v spravach..
celkovo mi ale tych 14 dni pri slovenskej nature a vychytralosti pride ako debilina a lutujem vlastnikov eshopov.
„objednávka s povinnosťou platby“ mi tiez pride ako totalna debilina, ak sa na to pozeram zo strany vlastnika, tak aky to ma vyznam?? Ma ten zakaznik naozaj povinnost to zaplatit??.. imho nie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ako zakaznik 14 dni vitam, ale z pohladu predajcu by sa mi to nepacilo. Aby to nedopadlo ako v Cesku, kde tiez bolo (alebo aj je) 14 dni a dopadlo to tak, ze ludia si dnes objednali fotak/kameru, od dva dni im prisiel a den ci dva potom ako prisiel, tak odisli na 9 dni na dovolenku s novym fotakom ci kamerou. Po navrate z dovolenky tovar zabalili a odoslali spat do obchodu, pricom krasne fotky z dovolenky z draheho fotaku zdarmo...

Ak som dobre cital, ked sa zakon schvaloval, tak s tym postovnym by to malo byt tak, ze obchod ponuka tovar za 100 eur a postovne napr. beznou postou za 3 eura, kurierom za 4 eura, inym kurierom za 5 eur a expresnym kurierom za 6 eur. K tomu mozu uctovat pri kurierovi za dobierku dalsie euro. Cize ked si objednas trebars ten tovar za 100 eur a vezmes expres kuriera na dobierku za 6+1 eur, zaplatis im 107 eur. Ale po vrateni tovaru dostanes len najlacnejsiu prepravu, teda 3 eur, takze ti obchod vrati 103 eur.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

spravis tak raz, dvakrat, trikrat, a 4x ti uz pride mail ze dany tovar uz bohuzial nemaju na sklade a uz ti nic nepredaju :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pri tom mnozstve e-shopom je to uplne v pohode. Okrem toho mozes stale nakupit na rodinu, kamaratov, susedov... ;)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

14 dní sa týka každého tovaru, či iba nejakej elektroniky, a podobne?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

mne sa to nepaci ani ako zakaznikovi. 7 dni na vyskusanie uplne staci. toto len bude motivovat vselijakych spekulantov ktorich je na slovensku habadej si kupit tovar, pouzivat ho, a potom vratit (ako napriklad spomenuty fotoaparat na dovolenku, telku na MS v hokeji atd...) v konecnom dosledku to bude predstavovat vyssie naklady pre eshopy co sa premietne do cien a zaplatime za to my. samozrejme lepsie sa s tym budu vediet vysporiadat velke eshopy co este k tomu znizi konkurenciu.

proste tato zmena skodi eshopom a nahrava do karat predrazenym kamennym obchodom.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

14 na na vsetky tovary.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

To s tym postovnym je dost blbost, ale tak osobne som este nic nevracal.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Co je na tom blbost???
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Počkať, teraz neviem či tomu rozumiem správne. Predávajúci musí preplatiť iba poštovné, ktoré platí kupujúci pri nákupe tovaru, alebo aj poštovné, ktoré platí kupujúci pri vrátení tovaru, resp. poslaní tovaru späť predávajúcemu poštou?

Asi ten prvý prípad, že?
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Nezabudajme ani na to, ze pri 14dnovke treba tovar vratit v povodnom obale, vsetky cd, manualy a pod. Inak si predajca moze narokovat nevratit cast uhrady z dovodu navratenia tovaru do povodneho stavu.
Taktiez 14dnovky neplatia na soft, eknihy a pod, ktore boli pouzite (neviem ako je to s gps a aktivovanou mapou), taktiez sa neda vratit tovar, ktory nie je vratny z hygienickych dovodov (zubne kefky, depilatory, holiace strojceky)

Taktiez pozor, niektore eshopy maju stale dopravu zadara (niektore len vikend ci cez tyzden, ci presne urceny cas, ale maju)

Inak 14dnovka je moc na vyskusanie tovaru uz aj objektivneho hladiska kupujuceho nie?
No nic, idem na dovolenku na 9dni, beriem gopro kameru :)

BTW, 7 dni bolo pracovnych, 14 je kalendarnych..

uNfEiL: iba pri nakupe
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

14 dni nie je vela. Pokial kupujem darcek, tak v pripade nevhodnosti ho stiham v klude vratit. Presne toto sa mi totiz stalo posledne vianoce. Kupil som bezdrotovy telefon, ktory bol nepouzitelny. Zachranilo ma jedine 7 pracovnych dni. Ak by to bolo 7 kalendarnych tak to nestihnem. Preto su 2 tyzdne primerana doba.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

plusminus zober si black +, budes velice prekvapeny aky pekny obraz toci :P
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

je tu niekto kto vlastní e-shop ? s elektronikou alebo elektronickým náradím ? zaújmalo by ma s pohladu predajcu ako vníma tieto (drbnuté) podmienky.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Sundevil - podla mna ked kupujes nieco ako darcek a nevyskusas to, pripadne to kupis prilis v predstihu, je to len na tvoje triko ak to nestihnes vratit. V specialnych pripadoch (vianoce a pod.) mnohe obchody predlzuju dobu vratenia tovaru, aj ked podmienky si stanovuju sami, nie su dane zakonom. Ja si myslim ze 7 dni je az az, 14 dni bude podporovat slovenske spekulanstvo. Na druhej strane sa potom naskyta otazka, uz do akej miery pouzitia/poskodenia sa bude predajca ohanat a nebude chciet vratit celu sumu. Toto, pokial viem, zakonom dane nie je, a tak ma viacmenej volne ruky pokial nejake opotrebovanie na tovare najde.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Digital napísal:je tu niekto kto vlastní e-shop ? s elektronikou alebo elektronickým náradím ? zaújmalo by ma s pohladu predajcu ako vníma tieto (drbnuté) podmienky.
prevádzkujeme kopec eshopov, síce nie s elektronikou, ale iným sortimentom na ktorý sa to tiež vzťahuje. A špekulanti boli, sú aj budú. Zákon na tom nič nemení. Úplne bežne sa stávalo, že si zákazník objednal 3 produkty, lebo sa nevedel rozhodnúť a na druhý deň dva vrátil. To že sa ten čas iba posunul im možno dáva väčší priestor, ale nie o moc. 14 kalendárnych dní máš maximálne 10 pracovných. Doteraz to bolo 7 pracovných. Takže pribudli iba 3 dni.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Digital: vlastnim eshop ale nie s elektronikou. Ale pre taku firmu pracujem. No je horsie, ze casti zakona nemaju presny vyklad, a ked zavolas na SOI, tak ti povedia, ze uvidime, ako sa k tomu postavia spotrebitelia. Ak si to porovname s podmienkami, co maju v CZ, tak len krutime hlavou (napr. oni nemusia mat ani registracne pokladnice)
typek61: diky za tip. Najprv som hladal alternativu, ze by mi to ostalo na bajk, ale ta lehota je celkom dlha, teda, nepotrebujem takuto vec vlastnit.

Ako pise audiotrack, spekulanti su aj teraz, napr. si beru elektroniku (TV) pocas MS, ci hokej, ci futbal, a vracaju v 7 dnovke. Po novom sa nebudu musiet az tak ponahlat..
Co je ale tiez horsie, staci, ak zakaznik odfoti doklad z posty, ze to poslal, a do 14dni mu predajca musi poslat peniaze. Ci balik pride alebo nie. A ked pride prazdny balik... (toto este overujem, ale malo by to takto byt podla noveho zakona)

Inak ostatne Vianoce tusim vysli celkom divoko.. skusim preratat:
Po starom: kupil tovar 23.12.2013, 7dnovka konci: 7.1.2014
Po novom: kupil tovar 23.12.2013, 14dnovka konci: 7.1.2014
(dobre ratam?)
pasto
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa pasto »

lutujem podnikatelov ...v cesku to fakt funguje ze nieco potrebujem kupim pouzijem a stiham vratit a "mám to zadáčo ty káčo"....dokonca sa tym chvalia ako co kde o"ehm"li v systeme ... uz dost ze kazdy druhy ma na slovensku eshop a potom to tak vyzera
a dalsia tema sama o sebe su zlavove portaly a ich produkty z ciny so 600% marzou
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Inak zaujímalo by ma, pretože som ešte nikdy nič nevracal... Tovar sa musí vrátiť poštou 1. triedou musí sa poistiť? Alebo stačí druhá trieda? Koľko asi vychádza poštovné na taký tovar dajme tomu do 5kg?
Napísať odpoveď