na začiatok, aby ste nemuseli čítať všetko (bude to dlhé), poviem kto som...
áno pracujem pre danú spoločnosť...pred tým som mal skúsenosť aj s partnersgroup a ovb a budem písať aj o týchto spoločnostiach
Som študentom denného štúdia a MLM systém je pre mňa príležitosť do života, ktorej som sa chopil.
prečítal som si naozaj každý jeden príspevok a robil som si záznamy, pretože na strašne veľa vecí mám niečo, čo môžem povedať a obohatiť túto diskusiu
Začnem hneď od najdôležitejšieho a to je, že veľa z vás tu používa slovo pyramída.
Už to tu bolo vysvetlené a bolo tu veľa odkazov, kde to je vysvetlené tiež, no mnohí z vás stále radi používajú toto slovo.
Základ je ten, že pyramída vypláca svojich ľudí z toho, čo získa na registrácií nových ľudí, ktorý si myslia, že na tom zarobia. Najznámejší príklad BMG invest (na slovensku) "dajte tu peniaze a získate 37%!" áno super, možno tí na vrchole, ale ak raz nebudú ľudia, ktorý tam prídu, tak tí dole nebudú mať byť z čoho vyplatení.
A teraz MLM. To je systém na PREDAJ (je jedno čoho a pokojne to môže byť aj zmluva). Je to systém, v ktorom sa vytvára zisk a z toho sú platení sprostredkovatelia. Neviem čo ďalej povedať, je to úplne jednoduché a funguje to bezchybne (samozrejme pokiaľ to vedú schopní ľudia).
Ďalej by som spomenul rôzne spoločnosti, ktoré robia v tomto biznise (nezávislý sprostredkovatelia, nie tí, ktorí pracujú pre danú finančnú inštitúciu). Niektorí spomenuli, že sme všetci na jedno kopito. Áno, súhlasím. Je to tak, sú tam len malé rozdieli. ProSight avšak navyše okrem sprostredkovania učí ľudí finančnej gramotnosti ak chcú. Rôzne prednášky v škole a podobne o finančnej gramotnosti má často na starosti ProSight. Osobne (aj keď pre túto spoločnosť pracujem) si myslím, že tie projekty na školách sú fajn, ale je zbytočné ľudí lákať na tie semináre štýlom "naučíme vás". Je to pravda, ale trošku odveci. Nieje to určite zlé, ale je to hlavne prostriedok na získanie nových ľudí.
Každí finančný poradca z týchto spoločností, si myslí, že robí pre Vás len to najlepšie. A to aj robí, avšak len potiaľ pokiaľ má možnosti. Nieje v záujme žiadnej spoločnosti hovoriť ľuďom, že s týmto choďte tam, lebo Vám to tam spravia lepšie a preto ani svojich ľudí neučí hovoriť tieto veci. To platí určite pre každú spoločnosť.
Ak za vami príde mladý človek radiť vám o vašich financiách, nemusíte sa báť, že tí ľudia nič o tom nevedia aj keď je to možno pravda, pretože taký ľudia majú za sebou ľudí, s ktorými všetko konzultujú a v konečnom dôsledku Vám neporadí ten mladý ale ten, ktorý sa v tom naozaj vyzná. (tu je trošku rozdiel v spoločnostiach, ProSight učí odbornosť na ziačiatku, OVB to trvá dosť dlho) K tomuto by som ešte pridal naozaj dôležitú vec. Videl som hardu zmlúv životných positení a "všetky" boli dosť zlé. Niektorí sa tú oháňate ako mi môže taký mladý človek poradiť (nehovorím len o ProSight) ako môže vedieť viac ako ja. No jednoducho. Bol to naučený. Ruku na srdce koľký z vás sa to niekde učili snažili sa o tom zistiť čo najviac? A ktorým sa to aj reálne podarilo? Ak by to tak bolo, ľudia by doma nemali podpísané takéto zmluvy. Keď si prečítate podmienky a podobne, čomu z toho rozumiete? A ak poplatky a iné veci nie sú v zmluve (čo je bežné) ako zistíte, že tam vôbec sú, keď ani len neviete, že niečo také máte hľadať?
Zoberme si taký príklad. Máme dvoch ľudí, jeden na 25 a druhý 50 rokov. Ten starší sa celý život učil o IT a ten mladší o financiách, finančnom trhu a produktoch na finančnom trhu. Za kým pôjdete?...Situácia je taká, že máme tu kapitalizmus a strašne veľa vecí sa zmenilo. Starší zostali na tom, čo boli naučený a mladší získavajú informácie aktuálne, takže preto je aj málo starších ľudí, ktorý v tomto robia. Sila zvykov. A preto tu je otázka, komu sa zveríte? Či budete spoliehať na seba, ktorý neviete, čo v zmluvách hľadať, alebo na mladého, ktorý je zaučený.
Je pravda, že informácie, ktoré dostanete na školeniach sa dajú nájsť na internete. A viete ich? Zaujímali ste sa o to? Zjavne zo situácie na Slovensku vyplýva, že nie. Preto sa toto preberá na úvodnom seminári ProSight.
Teraz trošku o ProSight.
životné poistenia - u nás Vás na ne nenahovoríme. Práve naopak. Ukážeme prečo sú zlé a ako sa dá daná situácia riešiť.
poplatky - bohužiaľ vzdelanie nieje zadarmo v tejto dobe. Ani stredná škola, ani iná škola nieje bez poplatkov, to sa predsa nedá, Kto by tam robil?...
ďalej som zaregistroval príspevok, kde jeden človek napísal, že človek, ktorý ho do toho zaviedol sa nabalil (tých 50eur)...To nieje pravda. Ak človek ide na seminár, platí spoločnosti, ktorá peniaze rozdelí medzi lektormi, občerstvením, podkladmi (diplomatka, indexy, prednášky na papieri,...) a o tom by mal dostať riadny doklad o zaplatení (ja som ho teda dostal a dostávam ho stále, keď idem na školenie aj keď je to len suma 3eurá). Všetko sa pekne zdaňuje, čo je aj na bločku napísané a dokonca je na ňom aj logo ministerstva financií ako by malo byť na každom. Takže tie peniaze v žiadnom prípade nejdú tomu danému človeku a ten človek s vami len zbytočne strácal čas...
V tomto poplatku je registrácia v spoločnosti ale ničím vás nezaväzuje. Ak niekto nechce, nič ďalej nemusí...Ak človek niečo robil a má pod sebou ľudí a zrazu sa rozhodne prestať, tak dokonca je ďalej vyplácaný za svojich "podriadených". V ProSighte je systém taký, že máte medzi províziu o tom neskôr, ale ak však Vás váš človek predbehne v znalostich (je povýšený na vyššiu úroveň ako vy), automaticky spadne pod nového vedúceho, ktorým bude vedúci, toho, čo skončil. príklad 1 naberie 2 a 2 naberie 3...2 prestane pracovať a tým pádom nechodí na školenia a nedostáva povýšenia. Ak 3 nadobudne vyššie stupeň, spadne pod 1...jednoduché a takým štýlom ľudia ešte dostávajú výplatu aj keď nerobia, ale nieje to stále.
Teraz trošku filozofovania.
Niekto tu napísal normálne na tvrdo bez srandy "hľadaj si normálne klasické zamestnanie a nie debiliny ako podnikanie a práce v rôznych systémoch"
Strašne veľa vecí, čo tu hovorím sa stále v ProSighte opakujú až mi je to zlé písať
Ak chcete niekomu pomôcť, musíte mu najprv vedieť pomôcť a to často krát znamená, že musíte mať peniaze.
Akú najväčšiu finančnú hotovosť ste mali niekedy v rukách? A ako ste sa cítili, keď ste ju držali? Zle? neverím...
Pre to ale niečo musíme spraviť a začiatky sú ťažké. Nikto vám neverí a podobne. Preto ak vás niekto prehovára je jasné, že je na začiatku tohto biznisu. Iní vás nepotrebujú.
O tomto biznise sa hovorí ako o okrádaní. Mám predstavu, prečo sa to hovorí. Niekto využije tieto služby, lebo je v problémoch. Bohužiaľ kvôli vlastnej chybe zničí seba, svoju rodinu a podobne...A zase sme tam, kde sme boli. Kto je na vine? to nie ja, to ON...Samozrejme existujú podvodníci, ktorí pracujú pre finančné inštitúcie a podpíšu Vám takú zlú zmluvu, že to nieje ani možné
ďalej tu mám poznámku o ekonomických školách. Niekto písal, že človek študujúci na ekonomickej fakulte vie po 1. semestri viac, ako takýto poradca. CHYBA. Tieto školy učia úplne iné veci a nie produkty na finančnom trhu. Všetko školy všeobecne učia teóriu a nie prax, čo každí zamestnávateľ hľadá.
prečo pracujeme v týchto spoločnostiach a nie v McKinsey, ESMA, Ministerstve financií, Moody's, Standard&Poor's, ...? Jednoduché. Dostali sme príležitosť a využili sme ju. Baví nás to...Čo ďalej dodať?
To je zatiaľ asi tak všetko. Ak máte ešte nejaké otázky, pokojne súkromné správy, alebo píšte tu, budem sa snažiť to tu kontrolovať a som zvedaví, či niekto z vás ma presvedčí, že to čo robím je zlé. Možno som na niečo zabudol, ale nevadí.
Dúfam, že diskusia sa znova rozprúdi