teleskop je tazky a neforemny. Este v zime ked je clovek naobliekany tak sa to da skryt a az tak nezavadzia ale v lete ked clovek ma iba kratke nohavice a tricko si to velmi neviem predstavit.
A v praxi je skoro nepouzitelny, pretoze ked niekto chce na vas zautocit tak si vas vyhliadne ako obet dopredu a jeho akcia bude znicoho nic. Takze nielen ze ho pravdepodobne ani nestihnete otvorit ale ani vybrat z puzdra. Ten moj lezi dole v skrini minimalne 5 rokov,uz pomali z rucky guma sa vekom rozpadava..
Elektricky paralyzer je uplny nezmysel,pretoze vyzaduje kontaktnu vzdialenost a pri viacerych vrstvach oblecenia straca na ucinnosti,napr hruba kozena bunda a pod.
Obranne spreje su asi najlepsie riesenie, pretoze su male a skladne a neda sa nimi trvalo ublizit.
Na druhej strane su nepouzitelne v uzavretych priestoroch, tiez maju nizku ucinnost na ludi pod vplyvom drog ktori maju docasne potlaceny prach bolesti. Tiez je problematicke jeho pouzitie pri veternom pocasi.
Toto je asi v skratke taky vycuc co som sa dozvedel od jedneho profika ktory robi uz cez 10rokov ochrankara /a ma samozrejme bohate skusenosti s pouzitim vsetkych vyssie uvedenych prostriedkov/. Hovoril mi,ze skor na obranu odporuca nosit v rukave malu Tonfu,pretoze ju hlavne pri nizsej viditelnosti,vecer, v noci vobec nieje vidno a utocnik nerata s tym ze mame v ruke zbran ktoru mozme ihned pouzit. On sam samozrejme mal na obranu legalne revolver.
Mne osobne sa celkom pozdava taky privesok na kluce,ktory na prvy pohlad vyzera ako hlava certa s rohmi ale je to iba maskovany mini-boxer,ktory sice nieje ani zdaleka taky ucinny ako klasicky kovovy /co je dobre/ ale zaroven podstatne lepsi ako samotna past.