Sebaobrana - spreje, paralyzery...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Sebaobrana - spreje, paralyzery...

Príspevok od používateľa gogo956 »

japaja

noz nie je zabava, da sa s nim zabit tak lahko ze dotycny nebude ani vediet ako sa to stalo. Prenika do hlbky a dokaze tazko poskodit vnutorne organy. Boxer a teleskop sice tiez nie su hracky, ale lepsie s nimi vies nastavit "primeranost" k danej situacii.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

[quote="gogo956
je to sice uz davno, ale zazil som uz ze sme sedeli v podniku popijali pivko a zrazu nabehli holohlavci s bejzbolkami a nuncakmi- z nicoho nic- v takej chvili clovek moc toho nevymysli.[/quote]
No však práve, ale ako situácie v štýle, niekto ma napadne zozadu nečakane v noci je ešte extrémnejšia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

u bezneho clovek ano, ale u roznych aktivistov to vobec nie je az take vzacne. Napr antifa,anarchistov, punkerov atd. Viem ze tyto ludia si musia davat obrovsky pozor neustale,ci su niekde v podniku,idu po ulici, alebo chcu hoci len vyjst z bytu a ist si kupit do potravin liter mlieka. Neviem ako to je dnes, ale kedysi nackovia robili vyjazdy a cakali na podobnych typkov pred domom alebo dokonca pred skolou ked malo skoncit vyucovanie. Samozrejme aj behali po podnikoch a hladali konkretnych ludi. Pripadne si neskor navzajom podpalovali auta a tak podobne..
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

gogo. U takých ľudí nebude bezpečnosť zaručená nikdy ! Je už na každom, aký životný štýl si zvoli. Dokonca aj miesto kde a medzi akými ľuďmi sa pohybuje. Pokiaľ je niekto nejaký aktivista, alebo už vyznávač čohokoľvek, musi počítať stým, že pravdepodobnosť, že mu niekto ublíži je vďaka tomu vyššia a žiadna zbraň mu nezaručí bezpečnosť !
Treba myslieť na to, že 100 percentná obrana neexistuje! Zbrane na ochranu sa nosia len preto, aby pri útoku bola vyššia šanca na to, aby človek vyviazol bez ujmy na zdravy či majetku. Oveľa účinnejšia metóda, ako takým ujmam zabrániť je prevencia, resp. snaha sa im čo najviac vyhýbať plus tá vhodne zvolená zbraň. Ake to sú podľa mňa, som napísal v mojom predchádzajúcom príspevku.
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo: Tak samozrejme, percentuálne je tam vyššia šanca, ako u bežného človeka, to nepochybne. Však aj preto chodím neustále ozbrojený a človek sa naučí mať oči na stopkách a predvídať potenciálne nebezpečné situácie, takže sa to zautomatizuje a nemusí ísť až o takú paranoju, že idem do obchodu a len sa obzerám okolo seba, neustále v strehu. S týmto sa spája aj navštevovanie istých akcií/koncertov, ktoré sú tiež potenciálne rizikové.
Neviem ako to je dnes, ale kedysi nackovia robili vyjazdy a cakali na podobnych typkov pred domom alebo dokonca pred skolou ked malo skoncit vyucovanie.
Toto samozrejme platí aj opačne.

Punkáči sú trocha iná skupina, pretože tam ide čisto o vzhľad a nejaké predsudky k tomu vedené - ale jasné, práve punkáči a rôzni alternatívci/týpkovia s dredami sú najčastejším terčom útokov, tiež som zažil rôzne situácie z tej doby, keď som sa tak ešte obliekal, mal som číro a pod.

Toto je však nejaká ideologická sféra, bežný človek, ak fakt nemá smolu, že ho niekto vyslovene prepadne a napadne odzadu v noci, tak je tam tá šanca dostať sa do konfliktu menšia (aj keď vždy je). Preto sa mi javí výhodné nosiť aspoň ten boxer prípadne ten kubotan vyzerá zaujímavo. Teleskop je asi zbytočný. Aj tak je najlepšie navštevovať nejaké bojové umenie/KM, lebo proste ak človek NIČ nevie, tak mu tieto zbrane moc nepomôžu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito
podla mna nie je nutne aktivne cvicit nejake bojove umenie- aj ked urcite ze by to bolo plus. Podla mojho laickeho nazoru uplne staci ked si clovek sam nacvici iba par uderov a zautomatizuje. Napr s tym boxerom. A hlavne treba si v hlave "prehravat", simulovat rozne hypoteticke situacie co by clovek urobil keby nastalo toto a toto. Jasne ze "paranoja" je kontraproduktivna, skor ide ako pises o mat "oci na stopkach". A musi tam byt to odhodlanie, ze ked pride k tomuto alebo tomuto tak idem do toho,druha strana proste musi vidiet ze nic nedostane zadarmo a zvazit ci to stoji za to.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

gogo956 napísal:Podla mojho laickeho nazoru uplne staci ked si clovek sam nacvici iba par uderov a zautomatizuje.
Kiez by to tak fungovalo. Ono s peprakom aj ano - tam naozaj staci mat nacvicene tasenie, mierenie a "strelbu". Pokial sa to podari tak je obrana skoro vzdy uspesna. S par udermi to tak jednoducho proste nefunguje. A rozmyslanie o tom keby toto a keby tamto je pekna vec ale pokial si to neodcvicis tak o tej situacii nevies ani prd. Zvladanie stresu si tiez sam nenacvicis.

K teme -> na dany ucel uvazujem nad nozom - este som si ale ziadny vyskum nerobil. Vsetkych potencionalnych nasledkov svojej volby som si vedomy.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

a tonfa? asi nie ci?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kazdu zbran treba vediet ovladat. Odkusaj si ich viac a zisti co ti vyhovuje najviac. Nasledne potom cvic, cvic a cvic... Ja sice odbornik nie som ale na tonfe nevidim nic zle.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nôž môže byť dobrý v zmysle, že odstraší protivníka. Mne by sa moc proti nožu nechcelo ísť, ak by som fakt nemusel - tam to nedopadne dobre proste. Jedine ak s teleskopom, tam by som si už trúfol a ten s nožom, pokiaľ to nie je nejaký cvičený maniak, je už skôr v nevýhode.

gogo: Nemyslím si, že sa dá čosi také za krátky čas nacvičiť. Pravda je však tá, že sú ľudia, ktorí "úder" majú v sebe akosi od prírody, vedia dať proste ranu. Ale sú aj ľudia, čo vôbec a tým je ten boxer a pod. aj úplne zbytočný.
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar

nevidim ziaden vecsi problem: technicky si to nacvicis na zavesenom vreci to je cele. V praxi staci ked raz zasiahnes utocnika do tvare boxerom a predpokladam ze minimalne 90percent ludi bude odrovnanych bez ohladu na to ci ma dotycny kil 60 alebo 120. Vies aka je to sila dostat poriadnu pastacku do brady alebo do nosa? A teraz si predstav, ze ten ktory udiera ma este na ruke aj boxer-to su udery ktorymi sa dosiahnut tazky otras mozgu hoc iba jednou ranou. Samozrejme vychadzam zo svojich fyzickych predpokladov, ze clovek aj ma v rukach nejaku tu silu.. Noz je dobry iba pre niekoho kto chce poslat druheho na druhy svet.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

to hughito tu spominal kubotan no neviem či by si mal odvahu dať k utočnikovy ruku s tou vecou ano možme polemizovať ale keď chyti ruku... bude zle nedobre
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo: a vies aky je problem pod stresom zasiahnut pohybujuci sa ciel tak aby rana sadla? automatizacia na vreci ti nepomoze - tam treba sparing a s cim viac typmi utocnikov (rozne vysky, vahy, styly). Istotne je vrece lepsie ako nic. Ale cas ktory venujes na sebaobranu tymto sposobom je straveny velmi neefektivne.

Vrece ta nauci:
1. Ustedrit ranu (vratane spravneho drzania tela, zapastia a pod. - predpokladame, ze cvicis podla predlohy).

Vrece ta nenauci:
1. Perifernemu vnimaniu situacie (proste si pohlad zafixujes na koncatinu od ktorej budes ocakavat utok)
2. Reagovat na zmeny protivnika ak sa ti ho podari udriet. Takze naucit sa dat poriadnu sadu je cisto na vreci dost narocne.
3. Reflexom.
4. Prijat ranu (velmi dolezita vec).
atd.

Ak chces venovat sebaobrane malo casu tak jednoznacne sprej.
gogo956
Redeemer
Redeemer

bol som napr svedkom bitky medzi dvoma cca 20rocnymi chalanmi.Jeden bol rekreacny thaj boxer, druhy obycajny poulicny bitkar,naviac minimalne o pol hlavy nizsi ako ten prvy. Dopadlo to tak ze kratkom relativne vyrovnanom zaciatku sa thaj boxer uz len branil. Tym sa samozrejme neda povedat nic,neda sa zovseobecnovat, len to, ze na nejaku bitku netreba mat cely arzenal technicky dokonalych uderov a hmatov, ale staci ich iba par.

Je to hlavne o psychologii ako nakoniec vsetko. Ked utocnici vidia,ze obet sa nielen ze nezlakla ale naviac je aj ozbrojena,tak zacnu spekulovat ze co je to za magora co sa neboji presily. A v tom je sila, potom staci aby tojeden schytal a ostatni utecu,netreba ich kosit vsetkych..
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Je to hlavne o psychologii ako nakoniec vsetko. Ked utocnici vidia,ze obet sa nielen ze nezlakla ale naviac je aj ozbrojena,tak zacnu spekulovat ze co je to za magora co sa neboji presily. A v tom je sila, potom staci aby tojeden schytal a ostatni utecu,netreba ich kosit vsetkych..
A toto je dalsi dovod preco je vrece velmi malo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja sa prikláňam k javatarovi, lebo proste reálna bitka nie je o tom, že nejaké fixne stojace vrece bez pohybu stojí a ty máš doňho dať ranu. Je to o čomsi úplne inom. To samozrejme nevyvracia to, že aj trénovaný thai boxer môže dostať od pouličného bitkára - tam je to už viac o tej hlave a psychike, kto to "má v sebe." Iné je sparovať na tréningu a iné je sa biť na ulici.

Ranu boxerom som ešte nedostal, každopádne, od človeka, čo ju vie dať a sadne mu, je to devastačná vec, prakticky nech už trafíte kdekoľvek. Tiež som ho už raz použil, tak viem.

Naopak, rana päsťou sa dá v pohode zniesť, viackrát som v bitke zinkasoval prvú ranu, ale našťastie väčšinou na nos/oko, čo je úplne v pohode a nijako vás to neodrovná - nemá ako. Mňa to iba naštartovalo. Horšie je dostať ranu na sánku, kde hrozí, chtiac-nechtiac, vypnutie. To sa moc ovplyvniť nedá. Na druhej strane, v tom strese/rýchlosti/adrenalíne je ťažké takto "mieriť."
gogo956
Redeemer
Redeemer

ako uznavam ze mate v niecom pravdu, to je jasne. Ale mam pocit ako by ste to prilis videli ako zapas v ringu.V reali, poulicna bitka,co som parkrat nazivot videl, tak to neboli ziadne velke uhybacky, ziadna extra technika, iba jedno velke mydlenie,sprška ran../videl som iba na paste,bez akychkolvek zbrani,sice potom sa to zvrhlo aj na palky ale to nas teraz nezaujima/
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale však ja súhlasím, ale aj tá spŕška rán sa môže líšiť. Stačí si pozrieť na youtube rôzne kompilácie pouličných bitiek a väčšina je takých, že tí ľudia sa nevedia biť, nevedia udrieť, ide o chaotické zametanie rukami smerom zhora.

Preto proste hovorím, že ideálne kombinácia je: mať to v sebe + aspoň základy nejakého bojového športu a prax v ňom + nosiť jednoduchú zbraň ako boxer. Do toho ak človek ešte posilňuje a nejak vyzerá + má silu, tak pokiaľ ho niekto nenapadne v priveľkej presile alebo zákerne odzadu alebo fakt nejaký brutálne dobrý maniak, tak sa nemá čoho báť.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:...V reali, poulicna bitka,co som parkrat nazivot videl, tak to neboli ziadne velke uhybacky, ziadna extra technika, iba jedno velke mydlenie,sprška ran...
Spravne. A ty stale nechces pochopit, ze je to argument proti tebe.

Nemusim proti tebe nijako specialne argumentovat - vsetko si si napisal sam:
1. Najdolezitejsia je psychika. Tzn. neprijat "rolu obete". To ta vrece nenauci. Spoliehat sa na zbran je blbost. Spoliehat sa mozes tak na svoje schopnosti pouzit svoje telo a pouzit zbran. Ak budes trenovat len na vreci tak prva sprska uderov ktoru dostanes tvoje sebavedomie pekne spochybni.
2. Nepouziva sa ziadna extra technika. Jeden z dovodov preco bitka nekonci po prvej rane/sade. Vyhrava teda ten co viac ustedri a viac vydrzi. Kondicku a uder vycvicis na vreci. Zniest uder ta vrece nenauci. Ty z nepochopitelneho dovodu spoliehas na to, ze boxer ti zabezpeci okamzite vitazstvo. Lenze nemusis trafit na prvy krat, nemusis trafit dobre a pod. A ver tomu, ze to nemusis je pravdepodobnejsie ako ze trafis.

Suma sumarum -> vrece + boxer ti aj v pripade, ze udries koniec bitky nezarucia. Peprak ano. Ja tu nechcem rozdavat rozumy o tom ako by kazdy mal nieco ovladat. Ides na vlastne riziko a istotne ides lepsou cestou ako nerobit nic. Ale efektivita vzhladom na vynalozenu namahu je velmi slaba.
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar

ja ta uplne chapem,prax nicim nenahradis. Len ide o to, ze ty vychadzas z bitky kde su iba paste, takze ako spravne pises, vyhrava ten co viacej rozda a viacej vydrzi. Lenze ak su v hre chladne zbrane,napr ten boxer, tak uz pocet rozdanych uderov a vydrz je nepodstatna. Ide skor o moment prekvapenia a rychlost akou uder vykonas. Ten ktory prvy zasiahne tvar protivnika sa v podstate stava istym vitazom-ak sa mylim tak mozme nad tym polemizovat. Poviem narovinu ja som bitku s boxermi nazivo nevidel,dokonca ani na videu,ale laicky predpokladam ze tych uderov vela asi nepadne.

Dalsia vec: odmyslime si pripady ked cela skupina utocnikov cvicena v bojovych umeniach napadne napr nejaky podnik /take veci sa stavaju ale statisticky je ich minimum/. Ovela castejsie vznikaju konfliktne situacie od ludi ktori povodne nemali ciel niekoho napadnut, ale po poziti alkoholu su agresivny. Taketo pripady su velmi caste v puboch,na diskotekach a pod. Alebo sa partia vracia z takehoto podniku v naladicke a z plezíru sa rozhodnu v noci niekoho nahodne zmlatit. A prave v tejto situacii nepotrebujes ziadnu velku techniku,pretoze utocnici maju oslabeny reakcie. A hlavne necakaju ze ty si na to pripraveny,takze ked zistia ze nie si lahka obet tak budu este radi ze nedostali vecsi vyprask.
Ak polozime otazku tak ze aktivne cviciaci thai boxer iba s pastami vs obycajny clovek s boxerom,tak urcite ze ten prvy to ma vyhrate. Lenze! Ten prvy tiez dopredu nemusi vediet ci s tym boxerom pracovat ty vies alebo nie,pretoze ak ano, tak je v tazkej nevyhode. Proste ja staviam na to, utocnik ked vidi ze obranca nieje v skutocnosti bez zbrane ako na zaciatku on predpokladal, tak bude mat tendenciu v utoku nepokracovat. :)
Peprak ma urcite ze svoje vyhody, ale aj nevyhody ktore som uz spomenul,ako napr vplyv pocasia a nizku ucinnost na ludi pod vplyvom drog /maju potlaceny prach bolesti a normalne reakcie tela/.
Napísať odpoveď