Školské domáce úlohy na fóre
Re: Školské domáce úlohy na fóre
1. ano
2. 1.3.2.1, takze ano
2. 1.3.2.1, takze ano
Pri poklese ceny z P = 200 na P = 150 cena poklesla o (50 . 100/175 =) 28,6%.
Je toto tvrdenie správne? Mňa to totiž stále ťahá k tomu, že cena klesla o štvrtinu, teda o 25%, ale v učebnici máme napísané toto.
Je toto tvrdenie správne? Mňa to totiž stále ťahá k tomu, že cena klesla o štvrtinu, teda o 25%, ale v učebnici máme napísané toto.
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Podla mna je to zle. Klesla o 25%, v opacnom pripade by narastla o 33,33%
-
audiotrack
VIP
z matematického hľadiska áno, z ekonomického (niekedy) nie. To čo napísal je vytrhnuté z kontextu. Pri cenovej elasticite sa používa do vzorca %Δceny, preto sa tam počíta s tým stredom 175 a nie 200. Predpokladám že je to teda test zameraný na cenovú elasticitu, cenovú konkurancieschopnosť a podobne. Inak by to samozrejme bolo 25%
ktoré je vačšie?
a)500! + 503!
b)501! + 502!
správny výsledok je a) ale ako sa k nemu dopracovať?
"sedliackym rozumom" by som to rozpísal takto:
a) 500!+500!+3!
b) 500!+500!+2!+1! z čoho jasne vyplíva že a) možnosť je vačšia
ako to má byť? dik
a)500! + 503!
b)501! + 502!
správny výsledok je a) ale ako sa k nemu dopracovať?
"sedliackym rozumom" by som to rozpísal takto:
a) 500!+500!+3!
b) 500!+500!+2!+1! z čoho jasne vyplíva že a) možnosť je vačšia
ako to má byť? dik
-
audiotrack
VIP
500! + 503! = 501! + 502!
500! + 503*502*501*500! = 501*500! + 502*501*500! /vydelíme 500!
1 + 503*502*501 = 501 + 502*501 /vyjmeme 502*501 [inak už v tomto kroku je to zrejmé, ale pokračujme..]
502*501 * (1/502*501 + 503) = 502*501 * (1/502 + 1) /vydelíme 502*501
1/502*501 + 503 = 501/502 + 1 /nepotrebujeme presne vyčíslovať, ale stačí vyjadriť limitne
0 + 503 = 1 + 1
očividne je prvé väčšie
ten tvoj rozklad nie je správny, 503! sa nerovná 500! + 3!. Skús si to pre menšie čísla, podla teba je 5! to isté ako 3! + 2!. Ale 5! je 120 kým 3! je 6 a 2! je 2. Takže 3! + 2! je iba 8
500! + 503*502*501*500! = 501*500! + 502*501*500! /vydelíme 500!
1 + 503*502*501 = 501 + 502*501 /vyjmeme 502*501 [inak už v tomto kroku je to zrejmé, ale pokračujme..]
502*501 * (1/502*501 + 503) = 502*501 * (1/502 + 1) /vydelíme 502*501
1/502*501 + 503 = 501/502 + 1 /nepotrebujeme presne vyčíslovať, ale stačí vyjadriť limitne
0 + 503 = 1 + 1
očividne je prvé väčšie
ten tvoj rozklad nie je správny, 503! sa nerovná 500! + 3!. Skús si to pre menšie čísla, podla teba je 5! to isté ako 3! + 2!. Ale 5! je 120 kým 3! je 6 a 2! je 2. Takže 3! + 2! je iba 8
dik
jasne z menšími číslami nemám problém ale tuto som nevedel prísť na spôsob riešenia.
jasne z menšími číslami nemám problém ale tuto som nevedel prísť na spôsob riešenia.
ÚLOHA 1
"Cenová elasticita dopytu cementu je 2. Počiatočná cena cementu je 1000 dolárov za tonu a predalo sa 100 ton. Čo sa stane s celkovým príjmom?"
Dá sa z tohto zadania jednoznačne určiť, čo sa stane s príjmom? Lebo ja môžem napr. dvihnúť cenu na milión za tonu a nepredá sa nič, teda príjem bude nulový. Ale zase môžem cenu spustiť o 10 percent, predá sa o 20% viac a príjem bude vyšší ako pri 1000 dolárov/t..
------------------
ÚLOHA 2
Ak je elasticita dopytu:
a) rovná 1
b) neelastická
c) elastická
..čo sa deje s príjmami, ak cena tovaru rastie?
Bude všeobecne platiť, že a) príjmy sa nemenia, b) príjmy klesnú, c) príjmy rastú?
V súvislosti s týmto otázka: vzorec pre výpočet cenovej elasticity dopytu by mal vyzerať takto:
Ed = (ΔQ/Q) / (ΔP/P)
Ak sa dopytované množstvo zmení napr. z 10 na 15, tak do čitateľa dosadím 5 (tá delta) / 15 (ako nová hodnota množstva)?
..alebo tam dosadím 5 / 12.5? (viď audiotrackov príspevok vyššie)
"Cenová elasticita dopytu cementu je 2. Počiatočná cena cementu je 1000 dolárov za tonu a predalo sa 100 ton. Čo sa stane s celkovým príjmom?"
Dá sa z tohto zadania jednoznačne určiť, čo sa stane s príjmom? Lebo ja môžem napr. dvihnúť cenu na milión za tonu a nepredá sa nič, teda príjem bude nulový. Ale zase môžem cenu spustiť o 10 percent, predá sa o 20% viac a príjem bude vyšší ako pri 1000 dolárov/t..
------------------
ÚLOHA 2
Ak je elasticita dopytu:
a) rovná 1
b) neelastická
c) elastická
..čo sa deje s príjmami, ak cena tovaru rastie?
Bude všeobecne platiť, že a) príjmy sa nemenia, b) príjmy klesnú, c) príjmy rastú?
V súvislosti s týmto otázka: vzorec pre výpočet cenovej elasticity dopytu by mal vyzerať takto:
Ed = (ΔQ/Q) / (ΔP/P)
Ak sa dopytované množstvo zmení napr. z 10 na 15, tak do čitateľa dosadím 5 (tá delta) / 15 (ako nová hodnota množstva)?
..alebo tam dosadím 5 / 12.5? (viď audiotrackov príspevok vyššie)
Ahojte , nemáte nejakú prezentáciu o Číne ?
Potreboval by som spraviť asi cca 150 slajdov v power pointe ale nemám nato čas, odmením sa
Viac info v SS
Potreboval by som spraviť asi cca 150 slajdov v power pointe ale nemám nato čas, odmením sa
Viac info v SS
Ovláda niekto subjekt-predikátovú logiku? Snažím sa trošku sa do toho dostať v rámci samoštúdia a skúšam dokázať, že z dvoch premís vyplýva úsudok:
M ∩ P = ∅
S ∩ M = S
Niekde na konci by malo vyjsť, že S ∩ P = ∅ - ako sa k tomu z predošlých dvoch predpokladov dopracovať?
V množinovej teórii by teda malo platiť, žeŽiaden cicavec nemá žiabre. (MeP)
Všetky veľryby sú cicavce. (SaM)
Niekde na konci by malo vyjsť, že S ∩ P = ∅ - ako sa k tomu z predošlých dvoch predpokladov dopracovať?
-
t0m4s3
Admin
kedze S ∩ M = S tak S ∩ P sa da napisat aj ako S ∩ M ∩ P a to sa da napisat ako S ∩ ∅ a cize cele je to ∅
Ahojte, chcem sa spytat na jednu vec ohladom matematickej logiky, konkretne logicka ekvivalencia medzi vyrokmi. Rozumiem tomu, ze ak si spravim tabulku vsetkych vyrokov, z ktorych checm zist, ci su ekvivalentne a vyjdu rovnake hodnoty tak su ekvivalentne, problem je avsak v tom, ze budeme pisat pisomku na 6min, a tam si spravit tabulku stihat moc nebudem, ak budu 2 vety tak este by sa dalo, ale ak 3 tak to uz bude celkom problem, a este pri takom ponahlani sa lahko spravi niekde chyba. Chcel by som sa teda spytat, viem, ze sa to da podla nejakych pravidiel zistit, viete mi niekto poradit, ako? dik
-
audiotrack
VIP
tabuľku si predsa robiť vôbec nemusíš, je to iba zjednodušenie. Ekvivalencia je vlastne rovnosť, takže ak dokážeš jednu vetu upraviť na druhú, je medzi nimi ekvivalencia. A na tieto úpravy ti stačí vedieť pravidla negácie a definície jednotlivých logických operátorov
Diky za odpoved
¬K∨(¬V∧K)
(V⇒¬K)∧(¬V⇒K)
V ⇒ ¬K
je z toho nieco ekvivalentne? vraj 1 a tretie, ale neviem na to prist, ako to upravit na rovnaky tvar, pravidla negacie ovladam aj takisto este nejake dalsie, ale akosi z toho stale nemozem vyjst
¬K∨(¬V∧K)
(V⇒¬K)∧(¬V⇒K)
V ⇒ ¬K
je z toho nieco ekvivalentne? vraj 1 a tretie, ale neviem na to prist, ako to upravit na rovnaky tvar, pravidla negacie ovladam aj takisto este nejake dalsie, ale akosi z toho stale nemozem vyjst
-
t0m4s3
Admin
staci ti to takto? ten prostredny mas rozpisany, celkovy vysledok je to napravo. Jednoznacne vidis, ze prvy a treti stlpec maju rovnake vysledky
Dakujem velmi pekne za ochotu, skor som to chcel podla tych jednotlivych pravidiel ktore spominal audiotrack ako sa k tomu dopracovat bez tej tabulky, lebo v prvom vyroku vobec nevidim nic, co by som mohol upravit na rovnaky tvar, ako je ten 3 vyrok. Este raz velmi pekne dakujem 
-
t0m4s3
Admin
prave preto, ze nie vsetko sa da upravit, tak sa pouzije tabulka. V pripade dvoch vyrokov su to iba styri riadky, takze to ani casovo narocne nie je.
-
audiotrack
VIP
prevedieš si výrazy na DNF alebo KNF, čiže odstrániš implikácie a ekvivalencie a vyjadríš konjunkcie a disjunkcie pomocou sčítania a násobenia. A potom postupuješ pravidlami z tabuľky 7.3: http://physics.mff.cuni.cz/kfpp/skripta ... ronika/7_4
veď si písal že vieš vzorce
veď si písal že vieš vzorce
Aha, takze nie vzdy sa to da upravit? Tak to by slo, ale co ak mam nieco taketo?
Výrok H: Jsou vidět hvězdy.
Výrok Z: Je zataženo. Výrok T: Je tma.
Formalizujte následující 3 tvrzení a zjistěte, zda jsou některé ze vzniklých formulí logicky ekvivalentní (které)?
a) Nutnou podmínkou k tomu, aby byly vidět hvězdy, je, aby byla tma a nebylo zataženo.
b) Jsou vidět hvězdy a je tma, ale není zataženo.
c) Jsou-li vidět hvězdy, pak je tma, ale pokud je zataženo, pak hvězdy nejsou vidět.
a) H ⇒ T ¬Z
b) H∧T∧¬Z
c) (H ⇒ T) ∧ (¬Z⇒ ¬H)
Dakujem.
edit: DNF a KNF netusim co je, to sme sa este neucili. Pozeram prednasky a to bude asi az na dalsej.
Výrok H: Jsou vidět hvězdy.
Výrok Z: Je zataženo. Výrok T: Je tma.
Formalizujte následující 3 tvrzení a zjistěte, zda jsou některé ze vzniklých formulí logicky ekvivalentní (které)?
a) Nutnou podmínkou k tomu, aby byly vidět hvězdy, je, aby byla tma a nebylo zataženo.
b) Jsou vidět hvězdy a je tma, ale není zataženo.
c) Jsou-li vidět hvězdy, pak je tma, ale pokud je zataženo, pak hvězdy nejsou vidět.
a) H ⇒ T ¬Z
b) H∧T∧¬Z
c) (H ⇒ T) ∧ (¬Z⇒ ¬H)
Dakujem.
edit: DNF a KNF netusim co je, to sme sa este neucili. Pozeram prednasky a to bude asi az na dalsej.
-
audiotrack
VIP
v tom poslednom máš zle negáciu