Lenze ty prezentujes cestu velmi vagne, kritizujes velmi nepresne a porovnavas polofunckny realny system s tvojou utopiou (kde uz vyslovene naparabas s pojmamy "musi sa to urobit tak aby to bolo lepsie" - ako keby nebola kazda snaha motivovana tymto smerom).hughito napísal:Tak ide o takú zmenu spoločnosti, ktorá sama o sebe ani nedovolí dospieť do stavu, v akom sme dnes - teda to, čo kritizujem a ty obviníš z nenávisti k bohatým.
A preco "len nenavidis bohatych"? Moje dojmy:
1. Nenavrhujes riesenia pre chudobnych, dokonca nepoukazujes na ich problemy, len ukazujes, ze niekto nevie co s peniazmi (ako keby presun penazi nieco vyriesil - generacia dve a si tam kde si bol)
2. Filantropizmus kategoricky oznacujes ako PR
3. Neberies do uvahy, ze existuje dovod pre bohatstvo a totalne ignorujes posun spolocnosti ktoru mohokrat bohati sposobuju (ked uz berieme toho Jeffa - ano, musela to byt kolektivna snaha ale v tom kolektive bol nahraditelny hocikto okrem Jeffa - a musel aj najviac riskovat - mimochodom dovod preco ludia svoje napady vacsinou nerealizuju (kombinacia namahy a risku)).
4. Neberies do uvahy, ze ludia ekonomicky v top 1% (alebo percentach) dost seriozne rotuju, aj velke koroporacie krachuju a bezne rodinne dedictstvo neprezije 3 generacie (jeden z clankov tu) - nie, pre teba existuje len mantra "bohatstvo sa dedi, chudoba tiez".
5. Ignorujes fakt, ze chudobe sa efektivne pomaha cez technologie a vzdelavanie, nie cez priame zdielanie bohatstva. Pocul som priame svedectva od misionarov ktory potvrdili, ze pristup neustaleho davania naucil istu cast misie na pristup "nemusim nic robit, pride biely clovek a da mi co potrebujem" (aby som bol spravodlivy - vzdy bola tato skupina v mensine).
6. Opakujes mantru o maximalizacii zisku ktora ma obmedzenu platnost - hlavne mali a stredni podnikatelia castokrat dosiahnu isty bod a nechcu viac rast, proste maju dost a chcu mat viac zivot, nie bezbreho maximalizovat zisk.
Specifikuj a podloz.hughito napísal:Systém o ktorom hovorím ja, by mohol prichádzať s progresom a novými nápadmi, kreativitou a pod., s oveľa väčšou razantnosťou ako dnes, keď sa to zúži vďaka štrukturálnym podmienkam v podstate na pár jedincov, ktorí sú tzv. víťazi
1. Konkretne implementacie ako by veci mohli byt si ohladom inovacii a pokroku nikdy nespomenul (ak ano, vyvrat)
2. Hlasovanie o tom ktory napad sa posunie (lebo vsetkymi smermi sa naraz kracat neda) by vobec nebol spravodlive. Kedze demokracia je "vlada popularnych" nie "vlada odbornikov", horsie napady od oblubenejsieho kolegu by bola bezna situacia. Celkovo nechavat hlasovat neodbornikov o odbornej veci je hlupost - vylucit z hlasovania neodbornikov znamena velmi zuzit okruh a opat len raz vytvorit "skupinku vitazov".
3. Pri implementacii napadov a vyskume je to vo velmi vela pripadoch o metode "pokus-omyl". Co na to aby si si ju mohol dovolit potrebujes? Akumulaciu kapitalu. Co tvoj system znemoznuje? Akumulaciu kapitalu. Takze opat chces aby nadejni inovatori a vedci museli byt aj dostatocne popularny aby mali vobec sancu. Ale to su len moje dohady kedze by som chcel vidiet najskor reakciu na bod 1.
Este k demokracii ako takej - existuju mnohe sposoby ako hlasovat, kazdy je lepsi v inej situacii. Ktorym systemom by sa malo hlasovat o tom ktorym systemom sa bude hlasovat? (pre zaciatocnikov - precitajte si o approval voting vs. instant run-off)
To, ze nemas rad SaS validitu mojich nazorov nijako nenarusahughito napísal:To je ako z manuálu SaS, ale ako niektoré body nepopieram, najmä c). V čom je ten môj opis ideologický? Vôbec nechápem, o čom píšeš.
Mne slo hlavne o to, ze ty pises, ze clovek je motivovany idelogicky (triedny boj), ja tvrdim, ze su motivovany najma svojou situaciou. Vacsina ludi neuvazuje ideologicky a nekona podla jednej ideologie 100% ale prisposobuje sa podla situacie. To co popisujes je velmi minoritna situacia. V blizkej rodine mam cloveka ktory zacal podnikat, lebo to vyhodnotil ako najlepsi sposob ako uzivit rodinu po strate zamestnania a druhy proste nechcel ostat na invalidnom dochodku a zacal napriek svojmu handicapu. Ani jeden z nich nikdy neuvazoval o tom, ze triedny boj. Proste chceli zlepsit svoju situaciu, co je primarny motivator u ludi, bez ohladu na system (plati aj v negativnom slova zmysle ale vtedy si clovek voli kratkodobejsi horizont "zlepsenia situacie" - napr pitie alkoholu "zlepsi" tvoju situaciu ale velmi kratkodobo).
"Neuvedomele ideologicke spravanie" je len tvoj konstrukt a sposob ako sa pozriet na fenomen a napasovat si ho na svoje videnie sveta. Ked sa kolegovia ohovaraju (bez ohladu na ktory ako zaraba), hadzu si polena pod nohy a podobne tak to je co? Triedna obcianska vojna? Predpokladam, ze to zvalis na kapitalizmus (ako inak) ale ak ich teda system tlaci do neuvedomeleho triedneho boja tak preco ich tlaci aj proti nemu. Cherrypicking a interpretovanie reality ako sa ti paci. Ale ak mas vyskum (napr. o tom stiepeni) rad si ho precitam, sem s nim.hughito napísal:Dominantné to je, lebo sa to deje a dialo neustále, každý deň - vo forme rôznych prejavoch. Dôležité je však, že samozrejme, nemusí ísť o uvedomelý proces. Ľudia to robia prirodzene, lebo to vyplýva z ekonomickej reality. A mimochodom, existujú na to aj politologické výskumy,
Ja viem, to je aj flakanie sa a predlzovanie si prestavok a plno dalsich veci. Ale ja v tom vidim viac ako vykoristovanie a boj proti nemu aj ked aj ten tam nepochybne je.hughito napísal:Triedny boj /= len štrajk. Zavedieš si zlú definíciu a na jej základe hodnotíš dominantnosť.
Niekde je nutny, niekde je vhodny, niekde nie je ani jedno, to uz je na kapitalistovi ale ano - su ludia ktori za ani len nezamyslia nad timom bez urceneho managementu. Na vlastnu skodu.hughito napísal:edokážu ani predstaviť to, že by vlastne nejaký manažér ani byť nemusel
Video si cekol? Nie je to na vedeckej urovni ale pre teba sa mi nic na vysokej urovni produkovat nechce prave pre tvoje matematicke schopnosti. Lebo priklad som si spochybnil aj sam. Date po ruke ich v jednoduchej podobe nemam - vacsina studii ktoru najdes cez sholar.google.com je zamknuta a treba ich pracne hladat. A to s cim som pracoval naposledy som si neulozil.hughito napísal:To teda nie som, ale teda akosi mi dochádza, že žiadne dáta nemáš.
Aby si sa nachadzal v top 1% zarabajucich ludi potrebujes mat prijem 32 400$ rocne. Svetova hranica chudoby su ludia zijuci pod 2$ na den.hughito napísal:Čo hovoríš na to mediálne známe prirovnanie 99% vs 1%. Tam prerozdelenie tiež matematicky nevychádza?
Takze ak ma clovek zo spodu 1% zabezpecit 2$ 99 ludom na spodku chudoby bolo by to 2*99*365 = 72 270$. No... asi im teda ten prijem nezdvojnasobi ale to ani nebola podmienka. Tak im teda dame len dolar => 365*99 = 36 135$... to nam tiez nevychadza... tak to dajme na pol dolara na den => 0.5*99*365 = 18 067$ super - kolko nam ostane? 32 400 - 18 067.5 = 14 332.5$ Zaokruhlime na 1200$ na mesiac a zdvihli sme prijem 99 ludom o aspon 25% (co nie je malo). 1200$ ti vo vela mestach kde sa top 1% zaraba zdaleka nestaci takze by sme tuto pomoc museli redukovat este viac
Takze spod by to nezachranil. Podme pozriet ako by musel zarabat vrch. Dajme to na tu stvrtinu prijmu a clovek ktory ma 32 000$ rocne teda v tom top % nie je takze si tiez zasluzi pomoc. 0.25*32000*99 = 792 000$. Tu ma napadaju dve veci:
1. To vobec neznie zle, to su realne sumy ake ludia hore zarabaju takze sa pozrime ci je tych ludi dost na to aby sa postarali o to percento takze 7,6mil * 0.01 * 0.01 = 760 000 ludi - ako googlim tak to realne je (malo by tak zarabat okolo 780k ludi).
2. Ti ludia su tak blizko 1% ze pomoc nepotrebuju, nie? Ani velmi nie, ak zoberies 2 ludi co da dokopy 70K$ (takze uz top % zarabajucich) a zatazis ich hypotekou (median ceny domu v USA je nieco cez 200K) tak uz sa tak dobre nemaju.
Toto je len jeden pohlad na top 1%, existuje ich viac (vlastneny majetok, kombinovane prijmy, atd.) ale zhruba to vyzera tak, ze top 1% (kde spod castokrat potrebuje pomoc sam o sebe) by mohlo pomoct zvysnemu 99% o stvrtinu takze by mohlo venovat financie vyrazne pre spodok. Toto je len velmi zjednoduseny model ale sanca tam je. Ci mozu ukoncit chudobu - to asi tazko ale tak rozhodne sa moze robit viac ako sa robi teraz.
A preto by jeho definicia tried mala odrazat ekonomicku realitu tychto tried. Co neodraza takze definicia je zastarala/chybna.hughito napísal:Marx písal, že základ tvorí ekonomická základňa a výroba následne určuje ostatné veci.
A ktory system si ho od isteho bodu nekopal? Historicke trendy hovoria jasne, ziaden rezim nie je vecny (vecne pritomna tu bola len tebou nenavidena hierarchia)hughito napísal:No bodaj by to bolo tak, že si vlastne kapitalizmus kope vlastný hrob
A vies o co slo mne? Ze v kapitalistikej logike mas priestor spravat sa komunisticky ak chces, kdezto ta komunisticka ta obmedzuje ci chces alebo nie. Kapitalizmus je ekonomicky system, nie 100% presne zrkadlo ludskej natury (aj ked aj tu tam ma zakomponovanu - nie vsak vacsinovo).hughito napísal:No však fajn, ale o čo mi išlo? Že ide o oblasť mimo kapitalistickej logiky a skôr sa tam dostáva logika komunistická.
Spravat sa proti ideologii v aby si zachoval ideologiu je opat prejav demencie. Jednoducho to musi byt komplikovanejsie, neverim tomu, ze tolko ludi by bolo tak blbych.hughito napísal:Ale tu sa nebavíme o tom, že by to bola nejaká chyba jednotlivca alebo regulácie, ale o celosvetový jav, trvajúci dlhé desaťročia