Staviame domacu siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1118
Registrovaný: 07 okt 2008, 15:11
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Chalesnik »

hlavne si pozret ako si nastavit zdielanie medzi tymi windowsami ked som to robil prvy krat celkom som sa natrapil
GIGABYTE
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1828
Registrovaný: 18 jún 2007, 18:28
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

Zdravíčko páni, rád by som sa spýtal na jednu vec.

Začnem takto, mám doma vytvorenú sieť, klasika všetky PC sú pripojené k routru, konkrétne TL-WR841ND. Keď prenášam súbor z jedného PC na druhý prenosová rýchlosť je max 11Mb/s. A to je vec na ktorú by som sa chcel spýtať. Je to normálna rýchlosť alebo by to malo ísť rýchlejšie a obmedzuje ma nejaké nastavenie, prípadne zle zapojené káble ?
Ďakujem za radu :)

//opravené
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7067
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Kedze je ten router 100 megovy tak mas adekvatne rychlosti. Nic extra pomale. Ak chces vyssie rychlosti tak musis kupit gigovy router (gigove lan porty)
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 15278
Registrovaný: 12 nov 2006, 10:52

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa beardie »

11 milibitov je ozaj malo
GIGABYTE
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1828
Registrovaný: 18 jún 2007, 18:28
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

wladas napísal:Kedze je ten router 100 megovy tak mas adekvatne rychlosti. Nic extra pomale. Ak chces vyssie rychlosti tak musis kupit gigovy router (gigove lan porty)
Ďakujem za odpoveď.

beardie prepáč MB/s, každopádne ešte som z toho mohol spraviť µb/s :smt033
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7067
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Potrebujem poradit. Chcem prejst na gigovu LANku. Potrebujem aspon 5 LAN portov.
Fungovalo by to takto?
ISP - [wifi router 4x LAN] - [Switch 4x GLAN]

Ze tie zariadenia ktore budu vo switchi tak by fungovali na gigovej rychlosti. Alebo musim kupit aj gigovy router?
hrban
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4950
Registrovaný: 14 júl 2005, 7:44
Bydlisko: Almere
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hrban »

Tu gigovu lan budeš mať ale iba medzi PC čo sú na tom switch-i aj to len za predpokladu že máš na to aj sieťovú kartu
Čiže gigove karty
Jancuk
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1571
Registrovaný: 20 aug 2006, 1:42
Bydlisko: Bardejov Dark side of moon
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Jancuk »

Fungovať to bude ale rozumnejšie bude kupit router s Gigovou lankou.
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3179
Registrovaný: 14 feb 2009, 22:34
Bydlisko: BB/LV/BA/ZA
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa weroro »

Napadá vás niekoho ako zdielať súbory (stačí aj jednosmerne) z PC1 do PC2 cez dva wifi routre?
Mám to teraz takto:
siet.png
Desktop je môj PC a potrebujem z neho nazdielať súbory do notebooku.
Desktop mám káblom pripojení k wifi-B, ktorá chytá signál z wifi-A (DSL wifi modem). Notebook nie je v dosahu wifi-B (Ak je notebook v dosahu a zmením prístupový bod na wifi-B, tak zdielanie funguje). Preto potrebujem dosiahnuť nazdielanie desktopu cez tie dve wifi.

wifi-A -> TP-link 54M Wireless ADSL2+ Modem router
Nastavenia pre LAN [súdim podľa IPčky, ktorá je ako predvolená brána a cez wifi sa viem pomocou nej dostať do routera] (porípade hodín aj wifi screen)
wA.png
wifi-B -> Airlive WL-5460AP v2 (v móde WISP + Universal Repeater)
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7067
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Ak je wifi-B len repeater ako pises (nieje to dalsi NAT) tak nevidim dovod preco by to nemalo ist rovnako ako keby si sa pripojil notebookom na wifi-B.
GIGABYTE
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1828
Registrovaný: 18 jún 2007, 18:28
Bydlisko: Nitra
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

Pani, mal by som.jednu otazocku. Potreboval by som vyriesit nasledujuci problem. Mam domacu siet, kde mam na zaciatku konverter za nim router. Problem je taky, ze na druhej strane bytu je nedostacujuci signal wifi siete a prichadza k vypadkon. Teda hladam, riesenie ako tento problem odstranit. Moznost silnejsej anteny nemam. Ale mam k dispozicii este 1 wifi router a teda sa chcem spytat ci mozem vykonat nasledujuce, respektivne ci by to takto dokazalo fungovat. Kupil by som jeden switch. A zapojil to takto: konverter --> router --> switch --> router 2.

Dik za odpoved.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7067
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Nieje dovod preco by to nemalo fungovat. Ale urcite pouzi AP mod (vypnuty NAT) lebo zbytocne druhy krat routovat nema zmysel. Zariadenia sa potom neuvidia navzajom.
Human.
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 312
Registrovaný: 11 júl 2013, 20:18

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Human. »

Caute, nieco by som sa chcel opytat a nechcem zakladat novu temu tak to bude trosku OT. V jednej aplikacii (Electrum) mam vybrat typ pripojenia HTTPS alebo SSL. Tak aky je rozdiel medzi tym? Lebo ja som to pochopil tak, ze https je to ako http akurat pouziva SSL na sifrovanie.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7067
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Sifrovanie v HTTPS moze byt cez SSL ale aj cez TLS. Ale aj tak je ten program divne spraveny (divny vyber).
Human.
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 312
Registrovaný: 11 júl 2013, 20:18

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Human. »

Caute, este nieco by ma zaujimalo. V jednej firme mali DSL internet, pricom to mali zapojene takto: telefonny kabel -> modem -> VoIP telefon -> firemny PC. Jeden co tam robi sa skusal pripojit na ten net, no ked to zapojil takto, tak to neslo:
telefonny kabel -> modem -> VoIP telefon -> (vlastny) router -> svoj pc a firemny pc.
Ale ak sa to zapojilo takto, tak uz ano:
telefonny kabel -> modem -> VoIP telefon -> switch -> firemny pc + (vlastny) router (k routru pripojil svoj pc)
Preco to islo iba takto? :D Dik
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37243
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

A preco to nezapojis ta, ze je das vlastny router rovno za modem, hmm???
MatejKrajcovic
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1
Registrovaný: 23 feb 2015, 22:14

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa MatejKrajcovic »

Ahojte,
mam na vas prosbu ohladne zapojenia Fibernetu.. predtym som mal klasicky optika+converter+router (teda 3 skatule), teraz som zobral rychlejsi konvertor, ktory je vsak zaroven aj routerom (Huawei EchoLife HG8245H).. chcem ho, vsak mat len ako converter a pouzivat moj predosly router (asus rt-ac68u) teda zrejme nastavit nejaky bridge.. netusim ako na to a hladam a bud prehliadam alebo nenachadzam..
vedeli by ste mi, prosim, pomoct?
huawei je v zaklade nastaveny na 192.168.100.1 a asus na 192.168.1.1, na asuse som prevadzkoval ftp server, ktory si teraz nedokaze najst svoje DDNS.. ako na to?
vopred d.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37243
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

Masky nastav na 255.255.0.0, pripadne ich daj do jedneho subnetu, teda 192.168.1.1 a to druhe na 192.168.1.100. Ak chces pouzivat dalej Asus, tak kabel z toho Huaweiu zapojis do WAN portu na Asuse. Dalej z Asusu idu kable z LAN1-LAN4 (asi 4 porty) + wifi.
dunno
Star
Star
Príspevky: 619
Registrovaný: 17 júl 2014, 11:04
Bydlisko: KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa dunno »

Este doplnim, takto to mam aj ja, ale s inymi routermi. Budes mat teda Huawei (kabel z LAN) ----> Asus (kabel do WAN)

Na Huawei, ak ho nechces pouzivat ako router a nebudes k nemu pripajat ziadne dalsie zariadenia, mozes vypnut WiFi aj DHCP. Na ASUSe nastavis IPcku na WAN napr. 192.168.100.2 s maskou 255.255.255.0, gateway (branu) das IP Huaweiu, teda 192.168.100.1
Nasledne zapnes WiFi a DHCP na ASUSe a mozes mu nechat IPcku 192.168.1.1 s maskou 255.255.255.0

Obe routre budu mat takto vlastnu podsiet. Ale malo by to fungovat aj tak ako pise hojko, ze budu oba v tej istej podsieti. Ja to mam ale tak ako som ti popisal a funguje to bez problemov.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 13201
Registrovaný: 30 jan 2008, 12:58
Bydlisko: VK,TN
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa guess.whoo »

caute, nastahovali sme sa do novostavby ako treti v poradi. chcel som si dat zriadit internet cez telekom, avsak bolo mi oznamene, ze to nepojde kvoli tomu, ze je v lokalite plna siet.
sused, ktory sa nastahoval asi 2 mesiace predo mnou este internet zriadili. byva o poschodie nizsie a jeho signal chytam len sporadicky.
otazka znie - co by som mal kupit aby som chytal jeho internet? (samozrejme po dohode s nim) "lepsi" router alebo wifi repeater? rovno dajte aj odkaz na konkretne modely, idealne do 50€
Napísať odpoveď