Staviame domacu siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5005
Registrovaný: 13 mar 2005, 5:20
Bydlisko: Doma

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa test »

Aj cez bridge by to malo ist spravit, ze to zosietujes. Vygoogli si co je to bridge, point to point, multipoint, jeden cesky web to ma pekne vysvetlene aj s obrazkami.
dunno
Star
Star
Príspevky: 619
Registrovaný: 17 júl 2014, 11:04
Bydlisko: KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa dunno »

Tento router by to mal zvladat. Pozri funkciu WDS.
Lukkas
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 545
Registrovaný: 09 okt 2005, 15:45
Bydlisko: Puchov/Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Lukkas »

Cize mas to takto.... kdesi mas privod internetu do Hl. routra. odtial nemas ziadne kable, a chces aby sa ta tlacka pomocou toho routra pripojila na ten Hl. router. spravne?

Skus to cez WDS, ak to nepojde tak jedine router ako WIFI Klient a tak... inak to nepojde.
A ked tak napr toto
http://cz.tp-link.com/products/details/ ... WPA2220KIT alebo http://cz.tp-link.com/products/details/ ... -PA4010KIT

Mam to odskusane chodi to dobre, lepsie ako tahat kable ;)
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1216
Registrovaný: 01 nov 2006, 19:37
Bydlisko: San Francisco
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa awtt »

Nazdar,

firma mi stavia dom zaciatkom dalsieho roka, a chcel by som si uz cely dom dat zakablovat. (internet a TV)
Firma mi ale tieto veci nechce spravit lebo oni to vraj nerobia, takze si mam niekoho na to zavolat.
Nepozna niekto nejaku firmu alebo niekoho co by to robil? Okolie Kosic alebo Presova.
Nemalo by to byt nic zlozite, len natahat kable + zastrcky z technickej miestnost do jednotlivych izieb. Natahal by som si to kludne sam ale som mimo Slovenska cely cas.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10622
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa heker »

Ako ti ta firma ide robit slaboprudove rozvody? Ci na tu elektriku maju niekoho na subdodavku? Lebo tak ci tak to musi niekto spravit a ked to bude robit, tak nech ti rovno spravia aj tv/ftp kable. Porozmyslaj potom aj nad pripadnymi kablami pre kamerovy system (v pripade IP kamier je to ftp kabel (sietovy kabel), v pripade turbo/hybrid je to napriklad alfa kabel), pre alarm tiez ftp kabel, potom kabel pre videovratnik, branu, garazovu branu, exterierove zaluzie a tak.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1216
Registrovaný: 01 nov 2006, 19:37
Bydlisko: San Francisco
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa awtt »

No oni maju vlastnych elektrikarov, a tiez som si myslel ze to nemoze byt problem ale zjavne je :)

Kód: Vybrať všetko

Naši elektrikári sú síce ochotní, ale nemôžeme Vám garantovať, či Vám to poťahajú a za koľko
Nechcem teda riskovat ze nebudu mat cas.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10622
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa heker »

Preco by to nemali potahat? Su to predsa standardne slaboprudove rozvody a pokial si ich nemal v rozpocte, no tak im to priplatis. Co je to za firmu, ak to nechcu robit a aky maju na to dovod?
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1216
Registrovaný: 01 nov 2006, 19:37
Bydlisko: San Francisco
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa awtt »

No neviem preco to nechcu robit, davaju 10 rokov zaruku na dom tak asi nechcu robit nic naviac co sa moze pokazit :)
Dohodol som sa nakoniec so svokrom, on tam tie kable nataha, a ja si uz zasuvky potom namontujem sam.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10622
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa heker »

Vsak si mal podpisat, ze na tvoje lan kable nebudes mat zaruku. Ci by sa asi tiez vyhovorili, ze? No co uz, dobre potahajte, nech to bezi ako ma.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1216
Registrovaný: 01 nov 2006, 19:37
Bydlisko: San Francisco
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa awtt »

Nojo, kolo stavby domu je tolko byrokracie ze ja sa uz nemam chut hadat s nikym :)
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3302
Registrovaný: 04 máj 2006, 21:33

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Cesar »

awtt napísal:No neviem preco to nechcu robit, davaju 10 rokov zaruku na dom tak asi nechcu robit nic naviac co sa moze pokazit :)
Dohodol som sa nakoniec so svokrom, on tam tie kable nataha, a ja si uz zasuvky potom namontujem sam.
Problém je inde: Mnohí si dajú záležať na tom, aby sa všetko vopred dohodlo a dodajú presne to, na čom sa dohodlo a nie radi idú do zmien a dodatkov a nie preto, že niečo nechcú robiť ale že keď sa začnú robiť zmeny, tak potom by sa neskôr zase niečo iné mohlo zmeniť, že si to niekto niečo zabezpečí sám, inde a podobne, preto väčšinou každý trvá na tom, na čom sa dohodlo a žiadne zmeny.
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 11111
Registrovaný: 25 sep 2006, 10:53
Bydlisko: [google]

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Caute.
Viete ma niekto naviest, ako nastavim 2 routre na 2 rozne wifi siete?
Momentalne mam jeden wifi router v dome do ktoreho ide z telefonnej linky internet (wifi ma svoje meno a heslo)
a z tohto mi ide LAN kabel do druheho routra (wifi ma svoje meno a heslo).
Takze na jednej linke mam 2 routre/2 rozne wifi siete.
Problem je ze ked zapnem to druhe wifi/router tak to riadne ovplyvnuje to prve wifi/router (internet vypadava, je o dost pomalsi, atd.)
Viete mi niekto poradit?
V google sa neviem vysomarit lebo neviem co mam napisat a stale dostavam len odpovede na rozsirenie rovnakej wifi siete 2mi routrami...
Hadam je to zrozumitelne :)
cheeseburger
Expert
Expert
Príspevky: 199
Registrovaný: 21 máj 2013, 18:49

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahoj, zmen na jednom routri kanal, popripade na oboch, tak aby rozdiel bol mininalne 6 kanalov.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Gothar »

Ako mas nastavene DHCP? Nie je zapnute na oboch? V jednej LAN by si mal mat vzdy iba jeden DHCP server.
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 11111
Registrovaný: 25 sep 2006, 10:53
Bydlisko: [google]

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Dakujem za tipy chalani.
Mal som zapnute DHCP na oboch zariadeniach. Teraz som vypol na tom "sekundarnom" tak to trochu poskusam a ked to bude blbnut tak skusim zmenit aj ten kanal.
Teda nastavene to mam tak ze prvy router ma 192.168.0.1, kanal 1 a druhy router je 192.168.0.2, kanal 6.
Dam vediet, dakujem

//autoeditácia príspevku (24 Jún 2018, 0:52)
Zatial vsetko funguje ako ma. Dikicko :)
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1264
Registrovaný: 22 jún 2006, 13:13
Bydlisko: ZA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa peterkozel »

zdravim, potreboval by som poradit, po vymene routra vdsl telekom uz nedosahuje wifi po extender na druhej strane domu, teda dosahuje ale extender posiela dalej uplnu katastrofu, rozmyslal som ze by som medzi router a extender na druhej strane domu dal este dalsi extender ale podla toho co citam asi by to pekne skresalo rychlost, dalsia moznost je prehnat to cez powerline co by stalo cca 40€, pomozem si ak na telekom router napojim napr https://www.ingram.sk/10100-mbps/tp-lin ... an-1x-wan/

- ak ma antena viac db znamena aj ze bude lepsi prienik cez stenu?alebo to ma zmysel iba vo volnom priestranstve aby bol vacsi dosah, ak som to pochopil spravne viac db znamena uzsi luc ktory uz nedosiahne na ine podlazie ale viac na dlzku, len neviem ci to pomoze v pripade prekazky bo vyzarovanie wifi by malo byt na vsetkom rovnake nie?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Gothar »

V pripade prekazok to tiez pomoze. Rozdiel je hlavne vo vertikalnom rozlozeni ziarenia.
Namiesto toho routra by som pouzil iny typ. Tebou zvoleny ma len 100 Mbit LAN. Bral by som aspon nieco taketo: https://www.alza.sk/tp-link-archer-c2-a ... 250852.htm
Mozes ho pouzit aj priamo namiesto Telekomackeho routra (ak nemas optiku).
Skus porozmyslat ci od hlavneho routra nemozes niekam dalej natiahnut LAN kabel. Tam by si pripojil druhy router/AP a tym by si kvalitne rozsiril wifi pri zachovani rychlosti. Druhy router mozes vyhdone zohnat aj cez bazos, su to spolahlive zariadenia a nemusis sa bat ak vezmes nejaky bez zaruky.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1264
Registrovaný: 22 jún 2006, 13:13
Bydlisko: ZA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa peterkozel »

vdaka
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Kaslem uz na domaci siet a lankable. Mam wifi router a vybavene napojime sa aj desiati ked chceme. Orange optika s routeom co dodali oni mam signal este aj v pivnici a pred bytovkou na celom parkovisku.
yoggy
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3059
Registrovaný: 26 máj 2010, 18:34

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa yoggy »

Dnes ti znova zapojili po dlhsom case internet?
Napísať odpoveď