Staviame domacu siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
baldorex
Addict
Addict
Príspevky: 3381
Registrovaný: 27 máj 2016, 0:13

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa baldorex »

Vypadá to tak, musel mať riadny absťák :)
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7076
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa wladas »

Treba ale uznat ze dosiel pekne perlit :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

MayDaySK: Vyzera to, ze si sa prebral po zimnom spanku. Neviem comu zodpoveda tvoja reakcia, zrejme si mal len potrebu napisat nieco k teme, no aj tak si napisal dost mimo temy. V prvom rade by si si mal uvedomit, ze ako firemna, tak aj domaca siet sa nestavia len kvoli prepojeniu pocitaca a routru s internetovym pripojenim, ale riesi v ramci toho aj kamerovy system, centralny server na data a filmy (DLNA) cez NAS, tlacovy server a v neposlednom rade aj domaca automatizacia (smart home). Wifi je sice pekne a pohodlnne, ale stale je vyhodnejsie kamery a alarm prepojit kablom, kvoli rychlostiam mat TV ci NAS opat prepojene kablom...
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Len som si tak spomenul kolko som sa kedysi natrapil s prepojenim pocitacov LAN kablom... Tie Windowsy sa nevedeli spoznat atd. Viem ze som to spojazdnil ale dost trapenia to bolo, mozno prave v tejto teme som si pytal rady na to.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

Pripojenie LAN kablom je rovnake v tom co pises, pretoze ak pouzijes router/switch, tak je problem medzi pocitacom a stolickou. Ak si pouzil priame prepojenie kablom medzi dvomi PC, tak tam problemy mohli nastat.
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Ano tak. Prepajali sa dve PC priamo nebol tam router. Ale nakoniec sa to predsalen podarilo. Tusim rozdielne windowsy tam bolo alebo noeco take.
STomko
King
King
Príspevky: 1920
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa STomko »

Tak ale to ze sa niekedy PC navzajom "nevideli" bol problem softwaru, nie fyzickej siete ako takej. Pleties tu jablka s hruskami.
Pnr
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 289
Registrovaný: 04 aug 2012, 17:34
Bydlisko: BA/KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Pnr »

Vie mi niekto prosim poradit ako sa bude chovat prenos rychlosti medzi NAS a PC pripojenych na 1gbit switchi ak je switch pichnuty to 100mbit routeru?

Hovori sa, ze retaz je taka silna ako najslabsi clanok, je v tomto pripade router sucast retaze? Moj momentalny problem je, ze na routry mi dosli porty a citanie z nasu je pomale. Spekulujem ci sa oplati doplacat za 1gbit switch.
Prílohy
Untitled Diagram.png
STomko
King
King
Príspevky: 1920
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa STomko »

No ak budu PC a NAS pripojene do 1gbit switchu, a aj PC aj NAS maju 1gbit siet, rka to bude 1gbit
Pnr
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 289
Registrovaný: 04 aug 2012, 17:34
Bydlisko: BA/KE

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Pnr »

Vyzera, ze mas pravdu. Celkom to teraz fici.
Peter00
Medium Expert
Medium Expert
Príspevky: 95
Registrovaný: 26 aug 2012, 17:48

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Peter00 »

Čaute
Práve sa začínam zaujímať o spojazdnenie siete v dome. Ide o novostavbu rodinného domu, kde na jednom mieste mi vyúsťuje internetový kábel z vonku, kde je vdsl od telekomu. Kábel vyúsťuje do klasickej “poistkovej skrine”, odkial potom pokračujú káble cat5e do každej izby a zároveň aj káble na TV. TV ma však nijako nezaujíma, chcel by som len spojazdniť dátovú sieť, aby aj reálne išiel net v každej izbe cez “zásuvku”. Elektrikár, ktorý tieto rozvody spravil mi v tomto velmi nepomohol a to vraj spojazdní ten, čo mi bude poskytovať internet, čo sa mi ale nezdá. Je takéto riešenie dátových rozvodov správne? Najmä ma prekvapuje, ze v tej poistkovej skrini je plno dátových káblov no žiaden kábel na prívod elektriky, ktorá ale asi bude potrebná na to, aby som internet mohol rozvádzať do celého domu.
Viete mi poradiť?
STomko
King
King
Príspevky: 1920
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa STomko »

No ak ti v tej skrini konci kabel od telekomu, kde je VDSL, tak tam budes musiet dat VDSL modem/router. A k tomu potrebujes elektrinu, jasne.
Tak isto je na mieste otazka, kolko mas koncovych zasuviek v izbach, kedze standardne maju routre tak cca 4 ethernet porty. Cize ak ti tolko nestaci, budes potrebovat este nejaky switch napr.
Tiez mysli na to ze kym bezne maju VDSL routre aj wifi, predpokladam ze ta skrina asi nie je na idealnom mieste, niekde v strede domu. Cize ak aj by si mal wifi na vdsl routri, mozno ti to nebude stacit na pokrytie domu a budes potrebovat este nejake dalsie APcka.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

Asi tak ako pise STomko. Router niekde do stredu domu. A budes potrebovat zrejme aj switch, kedze pocitam, ze okrem zasuvky na internet niekde ku posteli, tak budes davat kabel aj ku televizoru, mozno kamerovy system atd... Takze by bol vhodny rack alebo policka, kde by sa zbiehali tieto kable, tam by bol switch. Odtial si mozes este kabel potiahnut niekde ku wifi routeru, resp. DSLku. Samozrejme budes potrebovat aj el. zasuvku. Predpokladam, ze elektrikar je 65-rocny dochodca.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1216
Registrovaný: 01 nov 2006, 19:37
Bydlisko: San Francisco
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa awtt »

Nazdar, planujem taktiez domacu siet do novostavby.
V kazdej izbe(3x) mam natiahnute 2 utp kable, + 4 v obyvacke + 2 kable vyvedene az pred dom. (cize celkovo zhruba 12 kablov)
Vsetky kable koncia v technickej miestnosti, kde by som nejaky switch/rack umiestnit.

Zatial mam vypozerane tieto konkretne:
Switch: https://www.alza.sk/tp-link-tl-sg1016-d185070.htm
Patch panel: https://www.alza.sk/datacom-24x-rj45-pr ... d70888.htm
Zasuvky na stenu: https://www.alza.sk/datacom-datova-zasu ... 363199.htm
Klieste: https://www.alza.sk/narazacie-pre-svork ... d60495.htm
Rozvodovy panel: https://www.alza.sk/rozvodny-panel-acar ... 235907.htm (zda sa mi ale celkom drahy, na datacome sa da najst aj lacnejsi)

Skrinku este nemam vybranu, chcel by som ale asi nieco kompaktnejsie (kedze v technickej miestnosti nie je miesta nazvys).
(hlbka maximalne 450mm, ale cim mensia tym lepsie)
STomko
King
King
Príspevky: 1920
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa STomko »

No ja mam vyvedene kable napr. aj na povalu (do buducna mozno kvoli nejakej antene od ISP, napriklad), + nejake v pripade kameroveho systemu. Teraz v stadiu stavby je to minimum to tam natiahnut.
Este by som odporucil si nejak upresnit kde budes chciet mat nejake APcka, alebo ti bude stacit jeden centralny router. Ak mas bungalov, natiahol by som ich zopar pod strechu (samozrejme podla moznosti). Ak mas poschodovy, tam by som si presne rozmyslel kde chces umiestnit nejake to APcko.
Co sa tyka technickej, ja som napr. nepouzil patch panel, kable mam vyvedene rovno do racku a tam ich mam zapojene napriamo. Zas nie su to veci ktore by som potreboval menit. Od zapojenia tam viacmenej nechodim. Rack mam 12U, 45cm hlbka.
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4055
Registrovaný: 09 nov 2008, 14:08
Bydlisko: BA,Okolie
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa Arkaz »

tiez sa mi zda patch panel zbytocny. vsetko napriamo do switchu. hlavne vsetko na 1gbit. ank tym kablom na povalu staci dat ako predpripravu chranicku aspon 32ku alebo aj viac z racku na povalu z racku do rozvadzaca lripadne z rozvadzaca na povalu. a aj z rozvadzaca na ulicu aspon 2ks.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

Tiez mi pride ten patch zbytocny. Skor by som porozmyslal, ze ci nenatiahnut tenku chranicku niekde od ulice smerom ku racku, nakolko v buducnosti by sa tadial dala natiahnut optika. To, ze tam mozno dnes nie je optika neznamena, ze tam nebude o 5 rokov.
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3063
Registrovaný: 18 júl 2010, 13:09
Bydlisko: Bardejov

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, mám na vás otázku. Mám doma net z wifi routrom. Je tam pripojenych cca 6 zariadení skrz wifi. Plus ten internet ponúkam aj susedom. Čiže k plus tým mojim 6-tim zariadeniam musíme ešte pripojiť dajme tomu ďalších 5. A teraz sa dostávame k pointe. Viem pre tie ostatne zariadenia (susedov), obmedziť rýchlosť? Uvediem príklad. Mám rýchlosť netu 200 Mbps, no susedom by som chcel napríklad pustiť len 50 Mbps a sebe nechať tých zvyšních 150 Mbps. Je niečo také môžme? Bude mi na to treba nejaky extra program? Alebo router čo by niečo také dokázal?
STomko
King
King
Príspevky: 1920
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa STomko »

Nejaky mikrotik urcite, z beznych routrov je dnes uz dost casta funkcia vytvorit guest wifi kde to vies obmedzit. Mam napr. VDSL router TPLink td-w9960 a ten ma funkciu "bandwidth control" ktoru vies aplikovat na rozsah IP adries. Cize urcite by to slo.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa hojko »

Nove routre to uz bezne dokazu, napriklad Asus, Ubiquiti...
Napísať odpoveď