Ste proti konzumacii mäsa?
hej vegetarianstvo je fajn vec ja som bez masa uz skoro pol roka a vobec mi nechyba a uz nam nemam ani chut ani ked segra robila marinovane kuracie
a pre veriacich : Jezis jedol maso len prilezitostne a len v malych davkach hlavnou zlozkou jeho jedalnicka bola zelenina a obilniny a jedla z nich
pre neveriacich: Vegetariani ziju o 10 rokov viac ak vedia co maju jest lebo nie je vegetarian ako vegetarian ja mam napr velmi vyvazenu stravu zlozenu zo vsetkeho mozneho
pre ostatnych: maso je naplnete utrenim zvierat z ktorych je lebo boli zabijane s ohromnou brutalitou a umierali v bolestiach
a pre veriacich : Jezis jedol maso len prilezitostne a len v malych davkach hlavnou zlozkou jeho jedalnicka bola zelenina a obilniny a jedla z nich
pre neveriacich: Vegetariani ziju o 10 rokov viac ak vedia co maju jest lebo nie je vegetarian ako vegetarian ja mam napr velmi vyvazenu stravu zlozenu zo vsetkeho mozneho
pre ostatnych: maso je naplnete utrenim zvierat z ktorych je lebo boli zabijane s ohromnou brutalitou a umierali v bolestiach
-
woundgiver
Light Star
no chalpce mas v tom v hlave zmätok vegetarianstvo moze max sposobiť pri nespravnom stravovani chudokrvnoť a to je vsetko a nejake dopady na ziv prostredie su zanedbatelne voci tomu som sa musi vypestovať pre tie kravy a sliepky a ine zvieratawoundgiver napísal:
Presne to iste: infarkty, porazky, obezita, rakovina, dopady na ziv. prostredie: narusenie rovnovahy:
pre zaujimavoť : to co zje 1 krava za rok zje 15 vegetarianov ze rok
Toto je dost zavadzajuce. V skupine nevegetariana moze byt clovek, ktory sa cpe hamburgermi od rana do vecera, vacsinu casu sedi na zadku a cumi do bedne, pricom cholesterol mu ide vystrelit oci z hlavy a nevegetarian moze byt tiez clovek, ktory sa stravuje vyvazene- vratane vhodne upraveneho a kvalitneho masa, sportuje, atd. pricom moze zit zdravsie ako vegetarian.PS_YchO napísal:Vegetariani ziju o 10 rokov viac ak vedia co maju jest lebo nie je vegetarian ako vegetarian ja mam napr velmi vyvazenu stravu zlozenu zo vsetkeho mozneho.
PS_YchO myslel na reprezentativnu vzorku vegetariani vs. nevegetariani (=ziadne extremy).Tomasito napísal:Toto je dost zavadzajuce. V skupine nevegetariana moze byt clovek, ktory sa cpe hamburgermi od rana do vecera, vacsinu casu sedi na zadku a cumi do bedne, pricom cholesterol mu ide vystrelit oci z hlavy a nevegetarian moze byt tiez clovek, ktory sa stravuje vyvazene- vratane vhodne upraveneho a kvalitneho masa, sportuje, atd. pricom moze zit zdravsie ako vegetarian.
cert: Aku reprezentativnu vzorku- konkretne- mas na mysli? Vegetarianov je oproti nevegetarianom "zanedbatelne" mnozstvo, no napr. sportujucich nevegetarianov stravujucich sa racionalne- vratane masa- je mozno viac ako vegetarianov. Je to zavadzajuce. Tak ako napisal PS_YchO, nie je vegetarian ako vegetarian a ja tvrdim, nie je nevegetarian ako nevegetarian...
-
woundgiver
Light Star
Chlapci drahi verte mi, ze v tom zmatok nemam. Mam z toho 2 statnice, zdravou vyzivou sa zaoberam uz dlhsiu dobu a viem o tom z odborneho a aj praktickeho hladiska viac ako vy vsetci dohromady. Plus som studoval ekologiu a enviro (z toho mam tiez daku tu statnicu) a teda viem aj o tom posobeni resp nepospobeni na zivotne prostredie. To co pisete je znoska bludov, ktore nemaju ziadny podklad vo forme seriozneho vedeckeho vyskumu. Tak ako su zivocisne tuky nebezpecne od urcitej koncentracie v krvy, tak su nebezpecne ked pod urcitu koncentraciu klesnu. To ze 15 vegetarianov zozerie za rok to co jedna krava je svata pravda, lenze ta jedna krava za rok nasyti 20 ludi. Cize to co zje za rok 15 vegetarianov zje 20 masozravcov. Nehovoriac o fakte, ze zivot vegetariana moze byt rovnako dlhy ako zivot masozravca, teda v oboch pripadoch kratsi ako zivot cloveka, ktory sa stravuje racionalne. Nenajdes na svete ziadneho dobornika na racionalnu stravu, ktory ti odporuci stat sa vegetarianom. Maximalne moze zhodnotit, ci je to pre teba bezpecne a povedat, ti co ku tomu musis pridat aby si aspon z casti nahradil to co stratis. Napriklad karnitin ziadnou zaleninou nedostanes v takom mnozste aby ti stacil. A takto by sa dalo ist dookola. Uz som si zvykol na to, ze radikalov (nech ide o cokolvek) o chybach v ich pravde nepoucis ani keby co bolo. Proste niekto ma celozivotnu potrebu niekam patrit a bojovat za to bez ohladu na dosledky uz len z principu. Len vas prosim, ked raz budete mat deti nechajte ich stravovat sa normalne, az kym nebudu dospele.
reprezentativna vzorka= do vyskumu nazahrnies cloveka ktory sa napchava len hamburgermi a zeleninu zje len omylom.Tomasito napísal:cert: Aku reprezentativnu vzorku- konkretne- mas na mysli? Vegetarianov je oproti nevegetarianom "zanedbatelne" mnozstvo, no napr. sportujucich nevegetarianov stravujucich sa racionalne- vratane masa- je mozno viac ako vegetarianov. Je to zavadzajuce. Tak ako napisal PS_YchO, nie je vegetarian ako vegetarian a ja tvrdim, nie je nevegetarian ako nevegetarian...
Preco nie? Ak porovnavame vegetarianov a nevegetarianov splna kriterium- je nevegetarian. Tiez, podstatou reprezentativnej vzorky je nahodnost vyberu respondentov, pokym nemaju byt kriteria podmienene vekom, vzdelanim, narodnostou atd.cert napísal:reprezentativna vzorka= do vyskumu nazahrnies cloveka ktory sa napchava len hamburgermi a zeleninu zje len omylom.
Dlzka zivota vegetariana&masozravca: ak je niekto zaryty masozravec cholesterol sa mu z ciev nevypari, na rozdiel od vegetariana/vegana ktori (skoro) neprijimaju cholesterol+civilizacne ochorenia vacsinou sposobene zivocisnou stravou a hlavne masom.woundgiver napísal:Nehovoriac o fakte, ze zivot vegetariana moze byt rovnako dlhy ako zivot masozravca, teda v oboch pripadoch kratsi ako zivot cloveka, ktory sa stravuje racionalne. Nenajdes na svete ziadneho dobornika na racionalnu stravu, ktory ti odporuci stat sa vegetarianom.
Odbornik na stravovanie dr. Bukovsky: je vegan a pomerne casto robi osvetu.
Este si neodpovedal na moju otazku: co u vegetariana sposobi infarkt, obezitu(ak cvicim, hybem sa)?
Citujem: "Len vas prosim, ked raz budete mat deti nechajte ich stravovat sa normalne, az kym nebudu dospele" (woundgiver). Absolutny suhlas. Dospelych vegetarianov neodsudzujem- ako dospeli ludia maju plne pravo sa sami rozhodnut cim a ako sa budu stravovat, ale robit vegetarianov z deti je imho strasne. To by uz dnes mala vediet kazda matka, aj matka vegetarianka...

Nechat si radit od vegana je uz fakt to posledne, k comu by sa ludia mali uchylovat, a to ci uz je to doktor, doc. alebo prof.cert napísal:Dlzka zivota vegetariana&masozravca: ak je niekto zaryty masozravec cholesterol sa mu z ciev nevypari, na rozdiel od vegetariana/vegana ktori (skoro) neprijimaju cholesterol+civilizacne ochorenia vacsinou sposobene zivocisnou stravou a hlavne masom.
Odbornik na stravovanie dr. Bukovsky: je vegan a pomerne casto robi osvetu.
Vies to zdovodnit, alebo si svoju myslienku strelil len tak od boku?Tomasito napísal:...deti je imho strasne. To by uz dnes mala vediet kazda matka, aj matka vegetarianka...
Nechat si radit od vegana je uz fakt to posledne, k comu by sa ludia mali uchylovat, a to ci uz je to doktor, doc. alebo prof.
-
woundgiver
Light Star
To co pises cert je typicka veggie propaganda. Predpokladam, ze mas nastudovanych kopec "akozezdravych" jednostrannych vegetarianskych priruciek. Samotna konzumacia masa nesposobuje zvysovanie cholesterolu v tele na nebezpecnu uroven. Ak by to bola pravda tak by sa napriklad diva macka dozila pol roka a bolo by po nej. Problem je v tom, ze ludia nemaju pohyb. Ked sa prezieras mastnym a nemas pohyb, tak jasne, ze si skodis. Okolo srdca sa ti uklada tuk a to moze sposobit jeho oslabenie a infarkt. U vegetarianov a veganov je to presne to iste, cize oslabenie ale nie ukladanim tuku, ale nedostatkom karnitinu, ktory je hlavnym prenasacom energie do buniek a ked chyba, tak sa bunka oslabuje a nie je schopna fungovat. Uz z jeho nazvu karnitin je jasne, kde sa nachadza - v mase. Co sa tyka obezity, tak si skus pozriet tabulky vyzivnych hodnot potravin a zistis, ze soja je daleko nebezpecnejsia na priberanie (ak clovek nema pohyb) ako napriklad bravcove maso, pretoze ma vyssiu energeticku hodnotu. Navyse tuk v tele byt musi, len ho nesmie byt vela. Su mnohe vitaminy, ktore su rozpustne len v tukoch, cize ked prijmes stravu bez tukov nerozlozia sa a telo ich nemoze spracovat. Ja sa nezastavam bezvyhradneho zrania masa ale racionalnej stravy. Navyse to co tu pisete o suvislostiach vegetarianstva a ochrany zivotneho prostredia je uplne scestne. Clovek bol najprv lovec a az potom polnohospodar. A problemy pre prirodu nastali vtedy, ked zacal klcovat lesy pre polia. Pestovanie rastlin vo velkom je neskutocna rana pre zivotne prostredie, tak ako aj chov dobytka. Pestovanie plodin zabera oborvske plochy pody, odvodnuje ju a vystavuje erozii, tiez sa musi hnojit a pouzivat chemia proti skodcom, alebo GMO. Dobytok je najvacsi producent metanu na planete, utlaca podu. Cize je to na jednej a tej istej urovni. To ze je dobytok tyrany je hlupost. Takto sa to generalizovat neda kvoli niekolkym pripadom. Ked skin zbije cigana znamena to, ze kazdy biely je rasista? Neznamena. Drviva vacsina bitunkov zviera zabije rychlo a bezbolestne. Samozrejme, ze dokumenty od PETA a Greenpeace tie neukazu, lebo na takych sa nezaraba. To ze dobytok trpi pri preprave zial pravda je, ale netrpel by, keby to nesposobili hlupaci z uz spomenutych organizacii svojou falosnou laskou ku prirode, ktoru maju najradsej v papierovej zelenej forme dolaru.
Aha tak prepac tie informacie o boome civilizacnych chorob som si vycucal z prstu. Tyranie zvierat je vraj hlupost - to Ti mam uverit, ze hromadne chovane zvierata si ziju ako v bavlnke a nevyskytuje sa aj tyranie v slusnom rozsahu?woundgiver napísal:To co pises cert je typicka veggie propaganda. Predpokladam, ze mas nastudovanych kopec "akozezdravych" jednostrannych vegetarianskych priruciek. Samotna konzumacia masa nesposobuje zvysovanie cholesterolu v tele na nebezpecnu uroven. Ak by to bola pravda tak by sa napriklad diva macka dozila pol roka a bolo by po nej. Problem je v tom, ze ludia nemaju pohyb. Ked sa prezieras mastnym a nemas pohyb, tak jasne, ze si skodis. Okolo srdca sa ti uklada tuk a to moze sposobit jeho oslabenie a infarkt. U vegetarianov a veganov je to presne to iste, cize oslabenie ale nie ukladanim tuku, ale nedostatkom karnitinu, ktory je hlavnym prenasacom energie do buniek a ked chyba, tak sa bunka oslabuje a nie je schopna fungovat. Uz z jeho nazvu karnitin je jasne, kde sa nachadza - v mase. Co sa tyka obezity, tak si skus pozriet tabulky vyzivnych hodnot potravin a zistis, ze soja je daleko nebezpecnejsia na priberanie (ak clovek nema pohyb) ako napriklad bravcove maso, pretoze ma vyssiu energeticku hodnotu. Navyse tuk v tele byt musi, len ho nesmie byt vela. Su mnohe vitaminy, ktore su rozpustne len v tukoch, cize ked prijmes stravu bez tukov nerozlozia sa a telo ich nemoze spracovat. Ja sa nezastavam bezvyhradneho zrania masa ale racionalnej stravy. Navyse to co tu pisete o suvislostiach vegetarianstva a ochrany zivotneho prostredia je uplne scestne. Clovek bol najprv lovec a az potom polnohospodar. A problemy pre prirodu nastali vtedy, ked zacal klcovat lesy pre polia. Pestovanie rastlin vo velkom je neskutocna rana pre zivotne prostredie, tak ako aj chov dobytka. Pestovanie plodin zabera oborvske plochy pody, odvodnuje ju a vystavuje erozii, tiez sa musi hnojit a pouzivat chemia proti skodcom, alebo GMO. Dobytok je najvacsi producent metanu na planete, utlaca podu. Cize je to na jednej a tej istej urovni. To ze je dobytok tyrany je hlupost. Takto sa to generalizovat neda kvoli niekolkym pripadom. Ked skin zbije cigana znamena to, ze kazdy biely je rasista? Neznamena. Drviva vacsina bitunkov zviera zabije rychlo a bezbolestne. Samozrejme, ze dokumenty od PETA a Greenpeace tie neukazu, lebo na takych sa nezaraba. To ze dobytok trpi pri preprave zial pravda je, ale netrpel by, keby to nesposobili hlupaci z uz spomenutych organizacii svojou falosnou laskou ku prirode, ktoru maju najradsej v papierovej zelenej forme dolaru.
Greenpeace&PETA "dobytok trpi pri preprave zial pravda je, ale netrpel by, keby to nesposobili hlupaci z uz spomenutych organizacii svojou falosnou laskou ku prirode" Neviem kde na take absurdity chodis...
-
woundgiver
Light Star
Civilizacne choroby nevznikaju preto, lebo ludia jedia maso. Vznikaju preto, lebo ludia jedia umelohmotny chemicky bordel, piju precukrene sytene napoje, nestaraju sa o zdravie a ziju v znecistenom prostredi. Nie nevyskytuje sa tyranie v slusnom rozsahu. Co si myslis, ze majitel farmy je sadista v ciernom latexovom obleku, chodi po farme, pcha kravam do zadku elektrody a honi si pri tom? Veterinarne kontroly a kontroly z odboru hygieny a zivotneho prostredia tam maju na dennom poriadku a ak sa deje nieco, co sa tym ludom nezda, hned je pruser. Blbec sa vzdy najde, ale ako som ti uz raz napisal: ked jeden biely zmlati cirneho to neznamena, ze kazdy biely je rasista. Napriklad podla poslednej koncepcie EU sa budu musiet rozsirit vybehy pre hydinu vo vsetkych chovatelskych staniciach podla novonariadenej normy (cisla si presne nepamatam), vychadza to tak, ze kazdy kto dnes chova 10 000 slepic bude moct na rovnakom pozemku chovat 7000 slepic. Nikto zo zainteresovanych nema zaujem zverom ublizovat. Ale samozrejme, ze su organizacie, ktore sa musia tvarit tak, ze kazdy im ublizuje aby mohli cucat sponzorske prachy a drankat od naivnych clenov, co maju pocit, ze naozaj urobili nieco pre zivotne prostredie. EU mala vypracovanu koncepciu zachytnych stanic, ktore by boli rozmiestnene po celej europe na tranzitnych tahoch prepravy dobytka. Tam by kazdy vodic musel na predpisanu dobu zastavit, vylozit zvierata, napojit ich a nechat odpocinut. Nebol v tom ziadny problem, dokonca aj prachy na to by boli ale akozezeleny Greenpeace&PETA to samozrejme prekazili tym, ze mnohe staty zakazali prepravu ziveho dobytka. Teda stanice nie su, dobytok zo severu na juh chodi po daleko dlhsich trasach nez chodil, soferi nan z vysoka seru lebo chcu byt co najskor doma a ani s nim nemaju co ine urobit len sa hnat az na miesto urcenia. Dobytok trpi, zeleny vyrkikuju ze trpi, spokojne si madlia ruky ze ake skvele veci uz oni dosiahli a kolko na tom zinkasovali. Nerobia nic pre tie zvierata ale len pre vlastnu medializaciu a pre naplnenie kasy.
...a preto ich zabija krutym sposobom...jasne oni su ti majitelia fariem vlastne citlivi ludiaNikto zo zainteresovanych nema zaujem zverom ublizovat.
...tak prepáč,ale velmi pochybujem,ze by sa taketo nieco dodrziavalo.... Tam by kazdy vodic musel na predpisanu dobu zastavit, vylozit zvierata, napojit ich a nechat odpocinut. Nebol v tom ziadny problem, dokonca aj prachy na to by boli ale