Windows 11
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Windows 11
Ano, presne to sa mi stalo a z toho dôvodu.
-
starysomar
Hardcore addict
Pokial máte číslo - nálepku - ZACHOVAŤ!
Dnes ma pocvičil Microsoft týmto: Vymenil som SSD dakedy v polke apríla, inak nič.
A donútil ma k prihlasovaniu kontom Microsoft - lokálne už neide...teda dá sa prepnúť na lokálne, no vtedy sa zas nemožno prihlásiť na stránke Microsoftu.
Dnes ma pocvičil Microsoft týmto: Vymenil som SSD dakedy v polke apríla, inak nič.
A donútil ma k prihlasovaniu kontom Microsoft - lokálne už neide...teda dá sa prepnúť na lokálne, no vtedy sa zas nemožno prihlásiť na stránke Microsoftu.
Aký je tvoj dôvod na to že sa vyhýbaš prihláseniu cez konto?
Ja to tiez nemam rad uprimne, aj sukromne - aj firemne.
To konto mozno dnes nie je az tak otravne (v zavislosti od tolerancie / zvykov) ale uz to vidim jak ti kazdu chvilu budu nukat iny upgrade len za $$.
Firemne uplne nechapem preco strihli moznost prihlasenia bez ms konta v pro verziach, akoze na co to budem hlasit do windows online ked to v zapäti prihlasim do lokalnej domeny.
To konto mozno dnes nie je az tak otravne (v zavislosti od tolerancie / zvykov) ale uz to vidim jak ti kazdu chvilu budu nukat iny upgrade len za $$.
Firemne uplne nechapem preco strihli moznost prihlasenia bez ms konta v pro verziach, akoze na co to budem hlasit do windows online ked to v zapäti prihlasim do lokalnej domeny.
ja som si z toho tiez nikdy nerobil tazku hlavu, sak si vytvorim anonymne microsoft konto a budem sa prihlasovat cez neho.
pracovny notebook mam inak tak ze sa do windowsom priamo prihlasujem sluzobnym mailom.
pracovny notebook mam inak tak ze sa do windowsom priamo prihlasujem sluzobnym mailom.
Ano, ak nemas on-prem iba local AD tak z toho tazka hlava nie je.
Sukromne to pre mna nie je az taky velky deal tiez, tak ako na telefone musim mat apple / google account tak na PC bude MS account w/e.
Z mobilnych uctov mam ale aspon nejaku pridanu hodnotu, z online MS acc nemam.
Sukromne to pre mna nie je az taky velky deal tiez, tak ako na telefone musim mat apple / google account tak na PC bude MS account w/e.
Z mobilnych uctov mam ale aspon nejaku pridanu hodnotu, z online MS acc nemam.
Ani ja nemam rad nutenie konta a preto Win/OneDrive konto nepouzivam. Tu by ale po vymene disku malo stacit zmenit Volume ID - https://www.wintips.org/how-to-change-h ... volume-id/
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
AJ s toho Windowsoveho mas - zalohovanie, sycnronizaciu do OneDrive, MS Store atd... vpodstate mas rovnake moznosti ako pri mobilnych zariadeniach.Hegy napísal: 19 jún 2023, 15:09 Z mobilnych uctov mam ale aspon nejaku pridanu hodnotu, z online MS acc nemam.
problem je ze windows store sa nikdy poriadne nepresadil, vacsina ludi je stale zvyknutych do windowsov instalovat aplikacia tak ze si proste stiahnu instalacku z netu. je to menej bezpecne a aplikacia musi mat vlastny system updatovania ale je to zvyk.
windows store je plny bordelu a je celkom pomaly. ja popravde tiez ked mozem radsej instalujem aplikacie cez chocolatey az ked ju nenajdem tam pozeram do storu a az nakoniec idem na internet.
ale ms accountu sa aj tak clovek nevyhne pokial chce pouzivat office (a teda onedrive) alebo napriklad gamepass.
windows store je plny bordelu a je celkom pomaly. ja popravde tiez ked mozem radsej instalujem aplikacie cez chocolatey az ked ju nenajdem tam pozeram do storu a az nakoniec idem na internet.
ale ms accountu sa aj tak clovek nevyhne pokial chce pouzivat office (a teda onedrive) alebo napriklad gamepass.
Mam Office, klud z eBayu a netreba mi k tomu account.
-
harrison314
Hardcore addict
Neskusal si winget? Ja som si hovoril, ze prejdem na chocolatey, ale winget dosiel skor. A som s nim spokojny (co je plus vie ti updatnut aj softver, ktory si instaloval mimo winget, plus jednoduchy export a import).aacid napísal: 21 jún 2023, 8:21 problem je ze windows store sa nikdy poriadne nepresadil, vacsina ludi je stale zvyknutych do windowsov instalovat aplikacia tak ze si proste stiahnu instalacku z netu. je to menej bezpecne a aplikacia musi mat vlastny system updatovania ale je to zvyk.
No suhlasim, ze store sa moc nepresadil, aj ked s historickych dovodou. Sam mam asil en dve aplikacie instalovane cezen.
hmm, winget som ani nevedel ze take daco existuje.
zbezne som skusal, vypada to dost dobre, len co som si vsimol tak sice instalacia vypada byt automatizovana ale stale otvara nejake UI instalatoru, tak neviem ci to bude fungovat aj cez ssh session.
to som totiz zacal pouzivat na rodinnych prislusnikov, nainstaloval som im chocolatey, tailscale, zapol openssh server a ked nieco treba nainstalovat alebo updatnut tak to viem vsetko spravit cez ssh.
zbezne som skusal, vypada to dost dobre, len co som si vsimol tak sice instalacia vypada byt automatizovana ale stale otvara nejake UI instalatoru, tak neviem ci to bude fungovat aj cez ssh session.
to som totiz zacal pouzivat na rodinnych prislusnikov, nainstaloval som im chocolatey, tailscale, zapol openssh server a ked nieco treba nainstalovat alebo updatnut tak to viem vsetko spravit cez ssh.
-
harrison314
Hardcore addict
Ono hlavne dany instalator musi podporovat bezobsluznu instalciu, s tym winget a choclatey nespravia nic.
A ked vies o niecom co bezobsluznu instalciu na chocolaety funguje a na winget nie, tak im otvor na to issue na githube pre winget balicky maju repozitar.
A ked vies o niecom co bezobsluznu instalciu na chocolaety funguje a na winget nie, tak im otvor na to issue na githube pre winget balicky maju repozitar.
neviem zatial, budem to musiet odskusat, je mozne ze sice UI okno otvori ked volas winget ako prihlaseny uzivatel a mozno ked ssh ho proste neotvori.
One drive v W11 bez 365 subskripcie ma 5GB miesta iirc.harrison314 napísal: 21 jún 2023, 7:18 AJ s toho Windowsoveho mas - zalohovanie, sycnronizaciu do OneDrive, MS Store atd... vpodstate mas rovnake moznosti ako pri mobilnych zariadeniach.
Urcite to ma pridanu hodnotu - niekde - ale ked robis vo firme kde je prisny cloud ban a on-prem policy a doma mas Windows 11 home na ktorom sa hras 2 hry a browsujes hojko tak naozaj ani tak - ani tak netazis z nicoho, akurat ak si nuteny spravovat 'dummy' MS ucty na firemnych PC tak je to ostara na viac.
Toto je situacia dnes, v buducnosti ina moznost nebude tak sa firmy budu musiet prisposobit (alebo najst alternativny sposob fungovania).
Samozrejme to moze mat vyhody a podla mna je to slusny posun co sa tyka MS a hlavne M365 ekosystemu ak mas pre to vyuzitie, nafigu je ze musis - a nie pre to, ze by to bola prerekvizita pre fungovanie systemu ale pre to, ze sa tak MS rozhodol aby mohol farmit uzivatelske data, kedze to je skutocny biznis celej tej veci.
Ja nie som proti, podla mna je M365 najvacsi produktovy skok a teraz dost nabera na obratkach s power tools a inymi dobrymi nastrojmi len nie som fanusikom toho ze ten ucet mat "musis".
// inak, ked uz sme pri tom MS store - nepouzivam ikonky na ploche, pouzivam iba velke (windows 8 style) start menu ktore sluzi ako moja 'plocha' - ako sa kur*a pinuje appka z MS store do start menu
je to urcite toxicka politika. ale nepride mi to nijak zvlast vynimocne v dnesnej dobe ked potrebujes konto mat asi na vsetko.
rozculoval som sa ked prisiel tento trend do hier, ze aj singleplayerovka (diablo napr) ti pojde len ked si online a prihlaseny.
rozculoval som sa (a stale sa rozculujem) ze ked chces aby ti nvidia appka updatovala drivery tak sa do nej musis zaregistrovat a prihlasit.
tiez je hromada web portalov ktore si proste neprecitas pokial nie si zaregistrovany...
takze nutnost ms konta aby ti fungoval windows ma vobec neprekvapila, je to len dalsia s drobnosti ktore zneprijemnuju zivot ako cookies consent ci reklamy vsade
a samozrejme vzdy existuje alternativa, co som na /r/linux4noobs tak kazdy den je tam niekolko ludi co sa rozhodlo zbavit sa windowsov a prejst na linux. samozrejme otazka je kolko tak realne aj spravi a nevzda sa po tyzdni ale to je prave ten dovod preco si microsoft moze dovolit robit s windowsom taketo veci, lebo pre bezneho cloveka linux proste alternativa nie je a teda je odkazany na windows a na vsetky jeho problemy
rozculoval som sa ked prisiel tento trend do hier, ze aj singleplayerovka (diablo napr) ti pojde len ked si online a prihlaseny.
rozculoval som sa (a stale sa rozculujem) ze ked chces aby ti nvidia appka updatovala drivery tak sa do nej musis zaregistrovat a prihlasit.
tiez je hromada web portalov ktore si proste neprecitas pokial nie si zaregistrovany...
takze nutnost ms konta aby ti fungoval windows ma vobec neprekvapila, je to len dalsia s drobnosti ktore zneprijemnuju zivot ako cookies consent ci reklamy vsade
a samozrejme vzdy existuje alternativa, co som na /r/linux4noobs tak kazdy den je tam niekolko ludi co sa rozhodlo zbavit sa windowsov a prejst na linux. samozrejme otazka je kolko tak realne aj spravi a nevzda sa po tyzdni ale to je prave ten dovod preco si microsoft moze dovolit robit s windowsom taketo veci, lebo pre bezneho cloveka linux proste alternativa nie je a teda je odkazany na windows a na vsetky jeho problemy
-
harrison314
Hardcore addict
Hegy - to ze to nema pre teba pridanu hodnotu - OK. Ja som skor poukazoval na to,m ze to ma rovnaku pridanu hodnotu ako konto od inych operacnych systemov. Co sa tyka veci pre firemne konta tak tam je este milion dalsich benefitov, ale to ci sa vyuziju tak o tom rozhoduje firma.
Samozrejme hovorim len o sebe, objektivne viem vyhody len u mna je to v oboch pripadoch jak pracovne tak sukromne momentalne iba ostara. A uplne v klude by nemusela byt, keby to konto nebola podmienka ale option a nic by sa nezmenilo, iba by par ludi bolo menej otravenych 
A ci to je rovnaka vyhoda ako napr. AppleID sa mozeme bavit do nekonecna, ale mat prihlasene hodinky, tws sluchadla, mobil, tablet a mac s jednym apple id nesie vyrazne viac vyhod ako ked mas na PC a laptope MS ucet. MS ekosystem nie je taky bohaty a nie je tam moc rozdielna skala zariadeni ktore musia vzajomne tvorit jeden UX narozdiel od mobilnych platforiem.
A ci to je rovnaka vyhoda ako napr. AppleID sa mozeme bavit do nekonecna, ale mat prihlasene hodinky, tws sluchadla, mobil, tablet a mac s jednym apple id nesie vyrazne viac vyhod ako ked mas na PC a laptope MS ucet. MS ekosystem nie je taky bohaty a nie je tam moc rozdielna skala zariadeni ktore musia vzajomne tvorit jeden UX narozdiel od mobilnych platforiem.
-
harrison314
Hardcore addict
Este k winget-u, vcera som si cezen aktualizoval asi tri vyvojarske nastroje. A tak som skusal rozne prepince a kombinacie.
Ked som to pustiol z terminalu normalne, tak si instalator pital UAC a jeden soft mal aj klasicky next>next>finish instalator.
No ked som si pustil Terminal pod adminom, tak vtedy to slo bezobsluznou instalciou (zobrazilo okno s progresbarom, ale to vyzeralo ako servisne okno, co by by pri pristupe cez SSH alebo Remote Powershell vadit nemalo).
Ked som to pustiol z terminalu normalne, tak si instalator pital UAC a jeden soft mal aj klasicky next>next>finish instalator.
No ked som si pustil Terminal pod adminom, tak vtedy to slo bezobsluznou instalciou (zobrazilo okno s progresbarom, ale to vyzeralo ako servisne okno, co by by pri pristupe cez SSH alebo Remote Powershell vadit nemalo).
-
starysomar
Hardcore addict
Nech zatiaľ nezakladám novú tému - po výmene hardware (doska, procesor, RAM, disk) mi neide aktivovať Windows - mal som dávnejšie elektronickú licenciu 7 PRO (COA nálepku), prešiel som z nej na desiny a potom na 11-ky. Skúsim to v týždni telefonicky ak to ešte ie no ak nepôjde - kde vziať licenciu za rozumnú cenu?
Ďakujem
Ďakujem