Aditíva METABOND

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Mirrorion
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Aditíva METABOND

Príspevok od používateľa Mirrorion »

OK, vrátim diskusiu na pôvodnú koľaj...

motor mi dosť "žerie" olej, fakt ho musím dolievať každý druhý mesiac. servisom mám potvrdené že olej mi netečie, ale že je spaľovaný v motore. v servise mi odporučili generálku motora za 3000€ :) ale známy mi odporučil, že existuje aditívum ktoré "utesní" takýto leak a síce nevyrieši, ale aspoň oddiali nutnosť generálky motora.
é odporúčanie? vopred ďakujem
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

mLuks
Je rozdiel napísať hypoteticky možné situácie v danom prípade a je rozdiel napísať si na daný prípad svoj súkromný názor že áno.
Túto tému si zasvinil len preto lebo starysomar má svoje skúsenosti s Metabondom tak si okamžite potrebuješ vyfabulovať xy otázok.
Už len to, že si mu vytkol takú malichernosť že sa tu opätovne ozval a dovolil písať v jeho téme, kto chce sa mu vyjadrí kto nie tak nie.

Mirrorion
Toto myslel ? https://sk.ceramizer.com/ake-aditivum-z ... imat-olej/. Treba preštudovať, vzhladom k okolnostiam ešte pred nejakým krokom.

//offtopic premazany
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Je rozdiel napísať hypoteticky možné situácie v danom prípade a je rozdiel napísať si na daný prípad svoj súkromný názor že áno.
napísal som to starémusomárovi napíšem to aj tebe, ak napíšeš svoj názor do verejného priestoru musiš byť pripravený na možnú konforntáciu, oponentov, kritiku atď.
Túto tému si zasvinil len preto lebo starysomar má svoje skúsenosti s Metabondom tak si okamžite potrebuješ vyfabulovať xy otázok.
Starysomar prezentuje metabond ako najlepší produkt na trhu a ja sa teda oprávnene pýtam, že prečo a na základe čoho. Viac krát v súvislosti s metabondom použil slovo výnimočnosť.
Už len to, že si mu vytkol takú malichernosť že sa tu opätovne ozval a dovolil písať v jeho téme, kto chce sa mu vyjadrí kto nie tak nie.
vytkol som mu to preto, pretože on sám osobne najprv rýpe "už je tu nejak dlho ticho" a následne keď sa tu rozprúdi debata nie takým smerom akým by si on prial, tak mu to vadí a naradšej by mazal tému
Ok ja sa budem rád venovať aj inému ako Metabondu lebo teba zaujíma ukázať pozornosť na "smutný nudný život, dôchodca, boh, viera, atd."
Tak sa venuj, testuj skúšaj iné aditíva, zbieraj dáta a prezentuj ich, viď tak ako Hojko. Namiesto toho aby si si svoje komplexy zo mňa vybíjal a silou mocou sa snažil bojovať proti mne, len preto lebo voči mne pocituješ nejakú averziu, ktorá ťa núti stát vždy na druhej strane barikády.

Pamatám si keď si raz mna zdrbal za najeké gramatické chyby a vyčítal si mi, že na základe mojich chýb vieš, že som písal príspevok nahnevaný. Prečítaj si po sebe tento post, viac viet tam je písaných lámanou slovenčinou.

//offtopic premazany
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Blastbitov offtopic premazany. Pokial nemas co napisat k veci, tak nic nepis, na tvoje urazky tu nie je nikto zvedavy a ani tahanie politiky do tejto temy, ktora s tym nema nic spolocne.

starysomar: Mam pocit, ze uveris kazdej kravine, ktoru najdes na internete a pasuje ti - ta fotka z Ferrari, vysledok AI z Opery o pocte vyrobenych kusov. Mal by si viac citat s nadhladom a patrat o informaciach, lebo potom tu pises inym, ze by mali viacej studovat a ty robis uplny opak, tresnes sem prvu hlupost, ktoru najdes a hned tomu veris. Ked mas nieco dokazat, tak sa ofucis ako dochodca pred mitingom HZDS v roku 1998 a zacnes prskat okolo seba, ze ty nemusis nikomu nic dokazovat a ze mas 30 rokov skusenosti.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Mirrorion napísal: 03 mar 2025, 0:33 OK, vrátim diskusiu na pôvodnú koľaj...

motor mi dosť "žerie" olej, fakt ho musím dolievať každý druhý mesiac. servisom mám potvrdené že olej mi netečie, ale že je spaľovaný v motore. v servise mi odporučili generálku motora za 3000€ :) ale známy mi odporučil, že existuje aditívum ktoré "utesní" takýto leak a síce nevyrieši, ale aspoň oddiali nutnosť generálky motora.
pokial motor zerie olej, moze byt problem v kruzkoch, tesneni pod hlavou, v hlave, alebo v turbe.

Zalezi aky mas motor, pokial mas naftak tak by som riesenie neodkladal nejakym aditivom, moze dojst k tzv diesiel runaway efektu a motor mozes zahodit, v najhorsom pripade aj auto.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

hojko - super, sám som zvedavý, čo zistíš :) Pojazdiť 500/1500 km, zaťažiť motor, aktivuje sa to tlakom, teplotou.

Blastbit - to naozaj netreba, ani tu...

Mirrorion - najmä ak ten olej uteká napríklad okolo vodítok ventilov žiadne aditívum to nezachráni, oprava, generálka. Čo chýba, nedorastie. Čiastočne vie spotrebu oleja spomaliť OldSpezial. Podľa mňa lepšie tomu predchádzať včas. Aditívum s vysokými čistiacimi účinkami môže situáciu aj ZHORŠIŤ ak rozpustí karbón vďaka ktorému ešte motor akotak "tesní". Stávalo sa na starých škodovkách ak sa použil nesprávny. OldSpezial by nemal spúšťať nadmerne.

mLuks - ja s Tebou prevažne súhlasím. Nie je to o averzii voči komukoľvek len nepochopenie z mojej strany. Vyvracať môžem čo poznám. Za kritiku gramatiky sa Ti ospravedlňujem, sám začínam robiť chyby. Trošku viac:
Tie elaboráty (časť som stratil...) zrejme vznikli na žiadosť vtedajších dílerov, sú napísané používateľmi, niektoré ako píšeš pocitovo, v niektorých je aké-také meranie. Vtedy boli len dva výrobky do motorových-prevodových olejov. "M" a "C2".
"Objektívne" porovnanie s inými obdobnými produktami zrejme nik nerobil a ťažko ho spraví za mnohých rôznych okolností ktoré sa dejú v reálnom motore.
Za iný tento produkt osobne považujem v tom, že vstupuje do reakcie s kovom v tlaku, teplote. Nikde netvrdím, že je jediný dobrý.
Dal som to ako zaujímavosť, za vzniknutý flame war sa ospravedlňujem.

Ešte pár starín mimo áut:
referencie_039.jpg
referencie_040.jpg
referencie_043.jpg
referencie_043.jpg
referencie_058.jpg
referencie_077.jpg
Prílohy
referencie_042.jpg
Mirrorion
Star
Star

mLuks napísal: 03 mar 2025, 8:13 pokial motor zerie olej, moze byt problem v kruzkoch, tesneni pod hlavou, v hlave, alebo v turbe.

Zalezi aky mas motor, pokial mas naftak tak by som riesenie neodkladal nejakym aditivom, moze dojst k tzv diesiel runaway efektu a motor mozes zahodit, v najhorsom pripade aj auto.
ahoj, je to bezniňák, rok 2012, najazdeneé cca 160.000km. v servise mi povedali, že treba vybrúsiť hlavy valcov a vymeniť piestne krúžky, čo mi kalkulovali na 2000-3000€. nechcem takú sumu do toho vraziť, preto hľadám alternatívne (a lacnejšie :) ) riešenie.

Blastbit napísal: 03 mar 2025, 0:39 Mirrorion
Toto myslel ? https://sk.ceramizer.com/ake-aditivum-z ... imat-olej/. Treba preštudovať, vzhladom k okolnostiam ešte pred nejakým krokom
asi niečo také, neviem a preto sa tu pýtam :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pri 160000 je reálny predpoklad ovality valcov, nové krúžky môžu stav zhoršiť.
Komponenty sú navzájom "zabehnuté" a opotrebenie už je.
Piotr Tester robil video aj s Ceratec, ja sa k nemu nevyjadrím.
Osobne by som skúsil zistiť stav zakarbónovania a podľa neho začať dekarbonizáciou.
Výmeny kvalitného, predpísaného oleja predpokladám.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Naliatie polovice flasky v pomere ako je urcene v navodee natankovanych 40 litrov, cize v nadrzi je priblizne 50 litrov nafty.

heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

No co, nieco nove? Dake merania, poznatky a tak?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiež som zvedavý na jeho výsledok (rozdiely v korekciách), hojko posledná aktivita 07 mar. 2025 10:26.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Mirrorion napísal: 03 mar 2025, 0:33 OK, vrátim diskusiu na pôvodnú koľaj...

Ako si odvtedy pokročil ? Riešil/neriešil si to aditívom, generálkou motora, inými výmenami v motore, prípadne ďalším čo ti bolo poradené ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

heker, starysomar: Bol som mimo SR, uz som sa vratil. Takze nieco najazdim a potom spravim merania. Potom dolejem zvysok flasky, natankujem a opat pozriem.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem, teším sa (že si OK).
Videl som, že si dlhšie nebol na fóre.
Mirrorion
Star
Star

Blastbit napísal: 26 mar 2025, 21:07 Ako si odvtedy pokročil ? Riešil/neriešil si to aditívom, generálkou motora, inými výmenami v motore, prípadne ďalším čo ti bolo poradené ?
zatiaľ nič, riešil som to s týpkom čo mi opravuje autá, sľúbil mi že mi objedná niečo konkrétne pre Hyundai. nejaký konkrétny termín nemám.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"objedná niečo konkrétne pre Hyundai" je čo?
Pokročil si?

(ako by sem prípadne šiel vložiť zvukový súbor mp3?)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Uploadni na webshare.cz a daj sem link potom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem, nenapadlo ma tak.
Fotky vcelku viem ako alebo kam - na svoj GoogleDisk nechcem, dám možno neskôr.
Bol som zvedavý čo Mirrorion vyriešil s motorom lebo kde je na hliníku nikasil, tam je po určitom opotrebení často konečná.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 17 hod 3 min 26 sek:
Skúšam :)

https://webshare.cz/#/group/kn5LSLbFIk/
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tak som spravil meranie, hoci po dlhej dobe. Par prispevkov dozadu som spravil na zaciatku marca meranie, spravil odchylky/korekcie vstrekov cez VCDS. Medzitym som bol dlhsie mimo Slovenska, takze za ten cas auto stalo, dal som vymenil olej, filtre, chladic EGR, kvapaliny, dokupil dalsiu malu flasku Metabondu a natankoval. Najazdil som nieco malo cez 1800km. Spravil som meranie na zohriatom motore, vysledok je vo videu.

Moje subjektivne pocity pri pouzivani Metabondu su nasledovne: Hlucnost rovnaka, spotreba rovnaka, zrychlenie rovnake. Tazko sa mi to vsak hodnoti pri 6-vlacovom motore, ktory sam o sebe ma kultivovany prejav a zaroven je auto dostatocne odhlucnene + ma zvukovoakusticke skla, takze aj pri vypnutej hudbe a vypnutom motore vo vnutri auta nie je hluk z okolia. Co sa tyka spotreby, ziadne anomalie, kombinovana spotreba priemerna a v norme, v ramci mesta tazko rozlisit (lebo kazda cesta je individualna a raz stojim na kazdom semafore, inokedy prejdem plynule), ale podla mna sa spotreba za 1800km nezmenila, ani podla palubneho pocitaca. Co sa tyka diagnostiky a odchylok/korekcii vstrekov, tak si dovolim napisat (vid. videa z YouTube), ze sa zhorsili. Ak si porovnate videa zo zaciatku marca a z maja, tak je vidiet, ze vsetky hodnoty sa zvysili. Nechcem robit unahlene zavery, skusim to o par dni na studenom motore, potom na teplom motore, potom mozno este obetujem par eur na Metabond a skusim to opat. Z toho co som zatial skusim, tak mi vychadza, ze Metabond nema ziadny ucinok, ba prave naopak, podla hodnot z diagnostiky mi to vychadza v neprospech Metabondu. Beriem to vsak tak, ze cca 1800 km je slaba vzorka na to, aby to mohlo mat efektivny vpplyv.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"dal som vymenil olej, filtre, chladic EGR"
Otázne je či spravili reset korekcií. Možno áno.

AI:
"**hodnoty korekcií vstrekovačov (tzv. adaptačné hodnoty alebo vyrovnávanie dávok paliva)** sa **môžu zmeniť po výmene EGR ventilu** – a to z niekoľkých dôvodov:
### Prečo sa môžu zmeniť:
1. **Lepší prívod vzduchu** – Nový EGR ventil zabezpečí správnu recirkuláciu výfukových plynov, čo ovplyvňuje zloženie zmesi vzduch/palivo. Riadiaca jednotka motora (ECU) na to reaguje úpravou dávok paliva.
2. **Zlepšené spaľovanie** – Ak bol starý EGR ventil zanesený alebo zaseknutý, mohol spôsobovať nerovnomerné spaľovanie, čo viedlo k nesprávnym korekciám vstrekovačov.
3. **Zmena tlakov a teplôt** – Výmena EGR ventilu môže ovplyvniť aj snímače (napr. MAF, MAP), ktoré priamo ovplyvňujú dávkovanie paliva.
### Čo s tým:
* **Po výmene EGR sa odporúča adaptácia (reset) korekcií vstrekovačov** v riadiacej jednotke, aby si systém nastavil nové referenčné hodnoty.
* Najlepšie je to spraviť diagnostikou (napr. VCDS, Delphi, Bosch atď.).
(### Kedy sú korekcie problémom:
Ak sú korekcie mimo tolerancie (napr. ±2 až ±3 mg/zdvih), môže to signalizovať problém s konkrétnym vstrekovačom, tlakom paliva, alebo práve EGR/MAF.)"

"vsetky hodnoty sa zvysili". Pred použitím Megaselu sú tiež medzi dvoma meraniami značné rozdiely.
Prvým pohľadom vidím na meraní po použití Megaselu korekcie (až na jeden valec) viac do mínusu čo nie je zhoršenie - alebo tým korekciám nerozumiem. Z toho neide hádať či výmenou vecí alebo použitím Megaselu. S/bez resetu korekcií?
Ďalšie meranie bude zaujímavé. Bolo by ešte zaujímavejšie ak by bol príslušný - správny k danému motoru a oleju aj v motorovom oleji no na to Hojka naozaj nenahováram.
V premenlivej mestskej premávke sa samozrejme nedá reálne porovnávať spotreba.
Po vyjazdení jednej fľašky Megaselu by ani na brzde nevyšiel vyšší výkon. Ten sa najskôr "zistí" ak auto pravidelne jazdiace zhodným úsekom stúpania prv potrebovalo nižší prevodový stupeň a vyjde ho na vyššom. Prípadne ak výkon "limituje" riadiaca jednotka s ohľadom na komponenty motora a výfukového systému nemusí sa pri niektorých "fajnovejších" motorizáciach zistiť takýmtyo spôsobom prakticky nič.
Napísať odpoveď