Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
IC je komerčný spoj zssk, R, EX, Os sú spoje vo verejnom záujme dotované štátom. Ako píše ephramko, IC má tým pádom prioritu, rovnako by mal mať najlepšie a fungujúce vozne a služby. Či to platí aj v realite je otázne.
Dakujem za info. 1.tr som cestoval v minulosti iba raz asi to bol Express ale co bolo pozitivne, ze vo vozni bolo pomerne malo ludi takze ziadna tlacenica ani nic podobne. To je pri dlhom cestovani fajn. 
-
mirak2
Hardcore addict
Cestujem prvou triedou ICckom casto a tie sluzby su ok, primerane cene. Podla mojej skusenosti som mal viac krat spinavy vagon 1. Triedy v rakusku ako na slovensku. Ale obsraty zachod som mal iba na slovenskom iccku. To bolo jediny krat za 7 rokov co ich pouzivam aby bolo wc zatvorene/nefunkcne.
v prvych triedach v IC su povacsine nasadzovane Ampeery, v EX Aeery (kupe)/Appery/Ampz (velkopriestor) a v R dost zalezi od trasy a spoja, ale vacsinou Apeer alebo Ampeergogo956 napísal: 16 sep 2023, 7:35je nejaky rozdiel vo vozňoch 1.tr v beznych vlakoch /Express, Rychlik/ a vozňom 1.tr v IC ?
Nie su vsetky rovnake /1.tr/ a rozdiel je iba v tom ze IC zastavuje na mensom pocte stanic a tym padom je rychlejsi?
realne je rozdiel minimalny a lisia sa skor specifickou vybavou
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Otazka: Aky je rozdiel medzi filmom a serialom?
Narazil som na serial Sherlock, kde prva seria ma 3 casti, ktore maju po 1,5 hodine a ich dej najdvezuje po sebe. Tak rozmysalm aky je rozdiel voci filmovej trilogii, kde dlhzka je podobna dej tiez nadvezuje za sebou.
Narazil som na serial Sherlock, kde prva seria ma 3 casti, ktore maju po 1,5 hodine a ich dej najdvezuje po sebe. Tak rozmysalm aky je rozdiel voci filmovej trilogii, kde dlhzka je podobna dej tiez nadvezuje za sebou.
Trilogia = film rozdelený na 3 diely (v takomto pripade filmy) napr Pan Prstenov. Film = ucelený jedno epizodny dej trvajuci napr 2,5 hodiny.
Serial = obvykle rozdelený na epizody, napr 6 epizod a 22 dielov. Filmová seria = obvykle od 4 dielov(filmov) a viac, napr Harry Potter.
Sherlock je serial 1 epizoda a 3 diely(časti). Alebo to vyhladať v google tie rozdiely, dodatočne sa dá urobit z filmu trilogia,filmová seria,serial.
Serial = obvykle rozdelený na epizody, napr 6 epizod a 22 dielov. Filmová seria = obvykle od 4 dielov(filmov) a viac, napr Harry Potter.
Sherlock je serial 1 epizoda a 3 diely(časti). Alebo to vyhladať v google tie rozdiely, dodatočne sa dá urobit z filmu trilogia,filmová seria,serial.
Podla mna s prichodom mini serii a velkych budgetov v tv produkciach sa rozdiel medzi filmom a serialom casto stiera a je to uz len oznacenie pre sposob distribucie. Vsak v minulosti sa casto robili tv filmy rozdelene na dve polovice v celkovom trvani okolo troch-styroch hodin, teraz nie je problem vydat trojdielnu miniseriu v rovnakom trvani.
Ano aj to je možné. V prípade Sherlocka 2010 sa jedná o serial(uvedené aj v google). Sak možno do buducnosti by mohli natáčať dalej.
Ako sa volá film rozdelený na 2 diely? Duológia?
Rozdiel medzi filmovou sériou a seriálom vidím v tom, že seriál má by default viac ako jednu sériu, každá séria ako celok má väčšinou svoj úvod, jadro a záver. Vo filmovej sérii vieš na začiatku plus/mínus počet jeho epizód, seriál môže byť nekonečný, resp. seriál často končí kvoli poklese sledovanosti a nie kvoli deju.
Rozdiel medzi filmovou sériou a seriálom vidím v tom, že seriál má by default viac ako jednu sériu, každá séria ako celok má väčšinou svoj úvod, jadro a záver. Vo filmovej sérii vieš na začiatku plus/mínus počet jeho epizód, seriál môže byť nekonečný, resp. seriál často končí kvoli poklese sledovanosti a nie kvoli deju.
Toto vyzerá na žalobu na zamestnávateľa.
-
starysomar
Hardcore addict
Spixy - ak by sme odišli z miesta práce (ktoré je nezriedka ďaleko od zjazdnej cesty) na obed - cesta dole a nazad hodina a pol plus čas strávený obedom a o tri a pol - štyri hodiny dlhšie by si bol bez elektriny - bol by si rád? 
neni rozdiel medzi serialom a filmom hlavne v dlzke?
film trva cca 90 minut a viac. jeden diel serialu vacsinou nepresiahne 1 hodinu.
asi existuju vynimky (ten sherlock) ale tak bezne je skor to co pisem.
este co ma napada tak serial, uz podla nazvu je nieco co na seba nadvazuje. filmy na seba tiez mozu nadvazovat ale asi nie prvoplanovo. natoci sa prvy film a pokial ma uspech tak sa natoci druhy diel. serial natacas celu seriu naraz.
samozrejme aj tu mas vynimky, nie je harry potter uz vlastne serial ked to ma 8 dielov? z pohladu niekoho kto si to pozrie teraz to tak moze vypadat ale niekto kto s tymi filmami vyrastal by to tak isto nebral pretoze serial ktory ma kadenciu jeden diel za rok by bol asi dost onicom...
ale asi nikde neexistuje presna definicia co je film a co je serial a co musi dielo splnat aby sa mohlo nazvat tak alebo tak. asi ti nic realne nebrani natocit dva dvojhodinove diely a nazvat to serialom. rovnako ako ti nic nebrani natocit tri desatminutove diela na nazvat ich filmovou trilogiou.
film trva cca 90 minut a viac. jeden diel serialu vacsinou nepresiahne 1 hodinu.
asi existuju vynimky (ten sherlock) ale tak bezne je skor to co pisem.
este co ma napada tak serial, uz podla nazvu je nieco co na seba nadvazuje. filmy na seba tiez mozu nadvazovat ale asi nie prvoplanovo. natoci sa prvy film a pokial ma uspech tak sa natoci druhy diel. serial natacas celu seriu naraz.
samozrejme aj tu mas vynimky, nie je harry potter uz vlastne serial ked to ma 8 dielov? z pohladu niekoho kto si to pozrie teraz to tak moze vypadat ale niekto kto s tymi filmami vyrastal by to tak isto nebral pretoze serial ktory ma kadenciu jeden diel za rok by bol asi dost onicom...
ale asi nikde neexistuje presna definicia co je film a co je serial a co musi dielo splnat aby sa mohlo nazvat tak alebo tak. asi ti nic realne nebrani natocit dva dvojhodinove diely a nazvat to serialom. rovnako ako ti nic nebrani natocit tri desatminutove diela na nazvat ich filmovou trilogiou.
Tak ti to skomplikujem ešte tým, že niektoré seriály majú potom aj sequel/prequel, ktorý je už ale film.

Podľa mňa je to často len o peniazoch. Sherlocka točili ako minisériu, malo to úspech, tak natočili ďalšie diely v rovnakom formáte. Plus je to knižná predloha ako Poirot, to by bolo asi dosť blbé, keby sa jeden prípad riešil na 10 dielov po 20minút.
Kedysi to bolo jasné, lebo seriály museli mať presne danú dĺžku kvôli TV štruktúre a filmy sa točili primárne pre kino. Internet to zmenil a dal tvorcom väčšiu voľnosť. Film má jasne vymedzenú štruktúru, budovanie deja, charakterov a nejaký záver. Samozrejme aj tam môžu byť výnimky, ako Duna, kde nám povedali, že to má byť trilógia, ale pokiaľ ten prvý film nezarobí dosť prachov, tak ďalšie diely ani nenatočia a neukončia to.
Seriál môže mať rôzne formy a má viac dielov, ktoré sú už hotové (ak nerátam telenovely, ktoré sa často točili "za pochodu" zatiaľ čo už to bežalo v TV a podľa toho to tak aj vyzeralo).
Autoeditácia príspevku po 1 min 25 sek:
Podľa mňa je to často len o peniazoch. Sherlocka točili ako minisériu, malo to úspech, tak natočili ďalšie diely v rovnakom formáte. Plus je to knižná predloha ako Poirot, to by bolo asi dosť blbé, keby sa jeden prípad riešil na 10 dielov po 20minút.
Kedysi to bolo jasné, lebo seriály museli mať presne danú dĺžku kvôli TV štruktúre a filmy sa točili primárne pre kino. Internet to zmenil a dal tvorcom väčšiu voľnosť. Film má jasne vymedzenú štruktúru, budovanie deja, charakterov a nejaký záver. Samozrejme aj tam môžu byť výnimky, ako Duna, kde nám povedali, že to má byť trilógia, ale pokiaľ ten prvý film nezarobí dosť prachov, tak ďalšie diely ani nenatočia a neukončia to.
Autoeditácia príspevku po 1 min 25 sek:
to je krátky film...iná kategóriaaacid napísal: 16 sep 2023, 21:10 rovnako ako ti nic nebrani natocit tri desatminutove diela na nazvat ich filmovou trilogiou.
Tak ako sa pýtaš rozdiel nie je skoro žiadny. Keď ale zoberieš samotnú podstatu čo je seriál a čo film, tak v seriály by večšinou epizódy mali nasledovať po sebe, v kratkom časovom odstupe, netflix z toho urobil jeden časovy usek. Kdež to pri filmoch si musíš nejakú dobu počkať, kým uvidíš pokračovanie.
Myslíte ze sa niekedy masovejsie rozbehne používanie lietajucich aut /napr ako aerotaxiky/, alebo to navzdy zostane iba "exotikou" pre minoritu bohacov?
**
btw slovenske lietajuce auto vo videu MrBeasts
**
btw slovenske lietajuce auto vo videu MrBeasts
Aktuálne je to slepá ulička. Najväčší problém je hluk motorov.
V mestách nemáš miesto na runway, takže to musí byť VTOL. Prestav si tak 50 helikoptér tak 50m od teba (v meste taká hustota áut neni problém). A autá jazdia aj v noci, že...
Ak nechceš VTOL, tak za každým mestom musíš postaviť miniletiská, veľa štastia s výkúpmi pozemkov
a stále to bude hlučné.
A kto to zaplatí, štát?
To slovenské lietajúce auto je vlastne lietadlo so 4 pneumatikami, musí to mať nanič jazdné vlastnosti, má iba 2 miesta, malý kufor...
Budúcnosť sú rýchlovlaky, metro, elektrobicykle.
Edit: našiel som Flying Car Noise Reduction Deal Signed ale okabátiť fyziku bude ťažké, možno vymyslia niečo na spôsob ANC...
V mestách nemáš miesto na runway, takže to musí byť VTOL. Prestav si tak 50 helikoptér tak 50m od teba (v meste taká hustota áut neni problém). A autá jazdia aj v noci, že...
Ak nechceš VTOL, tak za každým mestom musíš postaviť miniletiská, veľa štastia s výkúpmi pozemkov
A kto to zaplatí, štát?
To slovenské lietajúce auto je vlastne lietadlo so 4 pneumatikami, musí to mať nanič jazdné vlastnosti, má iba 2 miesta, malý kufor...
Budúcnosť sú rýchlovlaky, metro, elektrobicykle.
Edit: našiel som Flying Car Noise Reduction Deal Signed ale okabátiť fyziku bude ťažké, možno vymyslia niečo na spôsob ANC...
-
starysomar
Hardcore addict
Su QAV hodne hlucne a su ine hodne tiche. Skor spotreba je problem.
-
starysomar
Hardcore addict
Promptná reakcia štátnej inštitúcie, naozaj... odpoveď prišla dnes - 21.09.2023:
On 13.08.2023 16:22, txxxxxxxxmail.com:
Dobrý deň prajem.
Prosím o výpočet môjho dôchodku k 31.12.2023.
Požiadam oň zrejme zo zdravotných dôvodov.
Ďakujem.
"Vaše elektronické podanie sme postúpili príslušnému odbornému útvaru na vybavenie. Následne Vám bude zaslaná písomná odpoveď poštou na adresu bydliska. Ak máte aktivovanú elektronickú schránku, odpoveď Vám bude zaslaná do tejto schránky.
S pozdravom
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie, Bratislava"
On 13.08.2023 16:22, txxxxxxxxmail.com:
Dobrý deň prajem.
Prosím o výpočet môjho dôchodku k 31.12.2023.
Požiadam oň zrejme zo zdravotných dôvodov.
Ďakujem.
"Vaše elektronické podanie sme postúpili príslušnému odbornému útvaru na vybavenie. Následne Vám bude zaslaná písomná odpoveď poštou na adresu bydliska. Ak máte aktivovanú elektronickú schránku, odpoveď Vám bude zaslaná do tejto schránky.
S pozdravom
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie, Bratislava"
to je normalne, veď štátna správa
nebolo by lepsie spytat sa priamo soc. poistovne v tvojom okrese? afaik to budu riesit priamo oni
Podla mna by ti nemali ani odpovedat, nakolko taketo mailove podanie nema opodstatnenie. V uradnom styku sa akceptuje pisomne podanie, podanie podane doporucenym listom alrbo elektronicky podpisane kvalifikovanym elektronickym podpisom, ci osobne podanie. Ty si nesplnil ani jedno z toho a preto by to ine institucie rovno odmietli. Divim sa, ze Socialna poistovna ti vobec odpovedala a ako vidis, radsej to hodili tak, ze to poslu doporucene domov, aby nedoslo k pochybeniu ochrany osobnych udajov. Zrejme este akceptuju mailove ziadosti z cias covidu. Okrem toho si myslim, ze urcit dochodok sa da az 3 mesiace pred dosiahnutim dochodkoveho veku a to nesplnas, kedze je to viac ako 3 mesiace do roku 2024.
Takze nechapem preco nadavad na statnu spravu, ze odpisali po mesiaci. Ved oni ti nemuseli ani odpisat alebo mali odpisat, ze tvoje podanie nesplna zakonne nalezitosti.
Takze nechapem preco nadavad na statnu spravu, ze odpisali po mesiaci. Ved oni ti nemuseli ani odpisat alebo mali odpisat, ze tvoje podanie nesplna zakonne nalezitosti.