Banky (vseobecna tema)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banky (vseobecna tema)

Príspevok od používateľa starysomar »

...inak:

Podmienky sporenia s 5% úrokom od Prima banky (akt. pre rok 2021, súčasné isto radi zodpovedia na dotaz)
Sporenie od Prima banky má svoje podmienky a pravidlá. Toto sú tie základné:
Je to sporenie k osobnému účtu. Takže úplne najzákladnejšou podmienkou je mať v Prima banke zriadený osobný účet.
Sporenie môže byť vo výške od 10 do 30 € mesačne (v minulosti to bolo 50 €).
Doba sporenia je presne limitovaná. Môžete sporiť 12, 18 alebo 24 mesiacov. Ani o deň menej, ani o deň viac.
K jednému osobnému účtu je možné zriadiť maximálne 3 sporenia.
Za sporenie neplatíte žiaden poplatok. Platíte však za účet, ktorý musíte mať, ak chcete sporenie s 5% úrokom. (Zas ak sa platí kartou - poplatok za účet vrátia).
Môžete vkladať maximálne 90 € mesačne a aj to na 3 sporenia po 30 €. Nie je možné vkladať viac ako 30 € na 1 sporenie.
Pri predčasnom výbere prichádzate úplne o všetky úroky. Nedostanete absolútne nič, len svoj vklad.

Zdroj:
"expertnafinancie"

My máme dostatok platieb kartou/mobilom, teda čo zaplatím za účet - to nám vrátia. Ostane mesačne malý poplatok za karty a SMS (flashsms mi nestačí).

Na okraj - zaujala ma a hodne mBank no neviem nájsť v apke v mobile zoznam zaadných trvalých príkazov - nie je tam...?
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Tu je obrázok z reklamy...

Dôležité dali malým dole čo človek ani nemá šancu zaregistrovať...
Prílohy
Screenshot_2023-01-22-19-45-49-684_tv.sweet.player.jpg
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

ako primabanka je uplny fail co sa tyka sporenia...podmienky su nastavene ze musis mat osobny ucet ktory stoji mesacne 4.90€. Sporit mozes na troch uctoch od 10-50€ mesacne. Pociatocny vklad ziaden. Sporit mozes 12,18,24 mesiacov. Ak zacnes vkladat 150€ mesacne tak po roku si vlozil 1800€ zisk urocenia po odratani dani je 31,37€..za bezny ucet so zaplatil 58,80€. Ak budes vkladat dva roky co je maximum tak vlozis 3800€ zisk urocenia po odratani dane je 133,01€..za bezny ucet zaplatis banke 117,60€. Takze za dva roky zarobis len 15.41€.

Momentalne vyhodne je FIO, ucet zadarmo, a urocis 2% a peniaze si mozes vybrat kedy chces.
A ak ma niekto zvysnych 10 000€ a viac moze ich urocit od 1 roka urokom minimalne 3% v J&T banke na terminaku. Vedenie uctu je zadarmo
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

No niečo si si niekde prečítal. Čítal som to tiež tam...
To niekto (podľa mňa nekorektne) napísal?
Aký fail?
Zaplatíme mesačne za účet 4,90 a každý mesiac nám vrátia 4,90 za platby kartou. Pravda musí byť určtý objem platieb kartou/mobilom v mesiaci.
Sporiť možno rôzne v rôznych inštitúciách s rôznym ziskom aj rizikom.
Niekomu vyhovie FIO, niekomu iné a tak to má byť. Dcéra má inú banku, ktorá jej vyhovuje.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lenze niekto ma ucet aj v inej banke a ten primarne vyuziva. A preto si napriklad zalozi ucet v Pri banke, aby mal sporenie. Miesto toho zisti, ze nic nenasporil.

Clovek tam moze dat aj 1000 eur mesacne na sporenie, lenze pri tych ich podmienkach to aj tak k nicomu nevedie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno, no kto nevie čo robí a pre čo - nemal by to robiť. Ostatne teraz ani 2% na celok nekryjú ani zďaleka infláciu a aj prevažná väčšina iných investícií šla do mínusu.
taki7
Professional
Professional

daniel.daniel napísal: 22 jan 2023, 21:23 ako primabanka je uplny fail co sa tyka sporenia...podmienky su nastavene ze musis mat osobny ucet ktory stoji mesacne 4.90€. Sporit mozes na troch uctoch od 10-50€ mesacne. Pociatocny vklad ziaden. Sporit mozes 12,18,24 mesiacov. Ak zacnes vkladat 150€ mesacne tak po roku si vlozil 1800€ zisk urocenia po odratani dani je 31,37€..za bezny ucet so zaplatil 58,80€. Ak budes vkladat dva roky co je maximum tak vlozis 3800€ zisk urocenia po odratani dane je 133,01€..za bezny ucet zaplatis banke 117,60€. Takze za dva roky zarobis len 15.41€.

Momentalne vyhodne je FIO, ucet zadarmo, a urocis 2% a peniaze si mozes vybrat kedy chces.
A ak ma niekto zvysnych 10 000€ a viac moze ich urocit od 1 roka urokom minimalne 3% v J&T banke na terminaku. Vedenie uctu je zadarmo
2 roky 3600€ snáď. :-)
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

https://www.pss.sk/sporenie/online-sporenie-lisiak/
Nemá niekto skúsenosti? Je nejaká lepšia ponuka na trhu? Ako často pripisujú úroky?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar napísal: 22 jan 2023, 23:21 Áno, no kto nevie čo robí a pre čo - nemal by to robiť. Ostatne teraz ani 2% na celok nekryjú ani zďaleka infláciu a aj prevažná väčšina iných investícií šla do mínusu.
Troska neskora reakcia ale predsa. Ty na beznom ucte nemas vobec ziadnu rezervu? Lebo mat vsetko zainvestovane je blbost. Potrebujes mat rezervu. A najlepsie s 0 rizikom. A prave na to je dobre klasicke sporenie.

Autoeditácia príspevku po 2 min 5 sek:
tyler91 napísal: 14 feb 2023, 17:07Je nejaká lepšia ponuka na trhu?
Momentalne len to Fio 2%. PSS som bol klientom a nikdy viac. Zaspali milenium v modernizacii.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

wladas napísal: 14 feb 2023, 22:00 Troska neskora reakcia ale predsa. Ty na beznom ucte nemas vobec ziadnu rezervu? Lebo mat vsetko zainvestovane je blbost. Potrebujes mat rezervu. A najlepsie s 0 rizikom. A prave na to je dobre klasicke sporenie.
No nulovým rizikom by som peniaze uložené na sporiacom účte rozhodne neoznačil. Stačí si niečo naštudovať o cyperskej kríze 2012-2013, kedy boli zdanené všetky vklady nad 100 000 eur skoro 80%-nou sadzbou. Pôvodný plán bol zdaniť úplne všetky vklady, ktorý ale našťastie pre obyčajných ľudí neprešiel. Takže by som netvrdil, že je nulová šanca, že by sa niečo takéto zopakovalo aj na Slovensku, ak by sa rozpočet krajiny dostal do veľkých problémov.

Väčšia istota je držať cash, ale ten môže byť tiež znehodnotený, aj keď vďaka eurozóne je menšia šanca, že by ten prúser nastal len na Slovensku. Ak chce byť ale niekto úplne nezávislý od monetárnej politiky vlastného štátu, prípadne eurozóny, tak lepšie riešenie ako Bitcoin nevidím - ten nemôže nikto natlačiť viac a doslova nikto ti ho nemôže zobrať alebo zdaniť, ak vlastníš privátny kľúč a máš ho dobre zabezpečený. No a zároveň likvidita nie je problém, predáš ho v prípade núdze hocikde na svete.

Samozrejme držať nejakú rezervu na bežnom účte/sporiacom účte je rozumné. Určite by som ale neodporúčal tam držať všetky svoje peniaze.
wladas
Redeemer
Redeemer

Riesis extremne situacie ale chapem ze nie su nerealne. Rec ale bola o rezerve. Kolko slovakov ma REZERVU mimo investicii nad 100k€ ? :D

Pilifo napísal: 15 feb 2023, 9:10Ak chce byť ale niekto úplne nezávislý od monetárnej politiky vlastného štátu, prípadne eurozóny, tak lepšie riešenie ako Bitcoin nevidím
A co tak klasicke akcie? Tie moc na ociach pre stat nie su (ale ked chce tak ma na ne dosah ale celkom zlozito). Samozrejme bavme sa o beznych sumach bezneho smrtelnika.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 15 feb 2023, 18:46 A co tak klasicke akcie? Tie moc na ociach pre stat nie su (ale ked chce tak ma na ne dosah ale celkom zlozito). Samozrejme bavme sa o beznych sumach bezneho smrtelnika.
stat moze kedykolvek navysit zdanenie pri zisku z nich. Napr danovy rocny test ktory funguje pri akciach na Svk je dost nezvycajna vec z hladiska okoliteho sveta
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

urcite tym chceli prilakat investorov do akcioveho trhu, ale to zdanovanie zisku z akcii raz musi prist. ja sa cudujem, ze na to uz neprisli, ked sa teraz zufalo hladaju peniaze do rozpoctu
wladas
Redeemer
Redeemer

Pochybujem ze to niekedy uplne zrusia. Skor predlzenie na 3-5 rokov ako v zahranici. Ono bolo by to aj troska kontraproduktivne lebo by to odradilo ludi od investovania.
A nechce sa mi verit ze samotne predlzenie by prinieslo nejake citelne prachy. Vacsina ludi to aj tak drzi na long.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: 15 feb 2023, 18:46 Riesis extremne situacie ale chapem ze nie su nerealne. Rec ale bola o rezerve. Kolko slovakov ma REZERVU mimo investicii nad 100k€ ? :D
No extrémne situácie... Cyperčania si asi tiež pred 11 rokmi nemysleli, že im bude chcieť štát zobrať 80% ich peňazí. Ukrajinci by si pred rokom a pol asi tiež nepredstavovali, že teraz budú vo vojne. Ja len upozorňujem na to, že štát nie je nejaká garancia spravodlivého správcu, ale keď sa dostane do problémov, tak neváha a bez problémov olúpi svojich občanov. Ja mám v rodine ešte pár príslušníkov, ktorí si pamätajú na zlodejinu s menovou reformou v 1953 v Československu.

Takže netreba byť naivní a nahovárať si, že dnes už by sa niečo také nemohlo stať, kopa ľudí si to totiž myslí :)
taki7
Professional
Professional

UniCredit vraj pridáva 2 percentá k výplate na účet..vieme niečo o tom? Vraj benefit...
Zalman
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Zalman »

Ahojte, dočasne by som tiež potreboval niekde zhodnotiť pár tisíc ktoré by som ale chcel mať k dispozícií z dôvodu kúpi chaty, aspoň dúfam že tento rok nejakú nájdem.

Mal som stavebné sporenie kde mi skončil 3% úročenie a šupli tam 1% a pridali rôzne poplatky a tie podmienky na štátnu prémiu sú tiež "super" takže je to už úplne na nič takže do idem zrušiť.
Príde mi až úsmevné že poslali super novinku mailom že ten Lišiak má 2,3 % a ich hlavný produkt ide do sračiek už dlhodobo. Rozmýšľal som že ich teda presuniem na toho lišiaka ale vyplácanie je až po roku ak dobre chápem? Fio má tie 2% mesačne, nejako som sa k tomu nedopátral?

Prípadne nejaká rada ako by ste riešili keď viete že chcete kupovať chatu, byt, alebo auto v dohľadnej dobe a na bežnom účte je to škoda držať?

Vďaka
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zalman, v tvojom prípade je asi najlepšie tie peniaze držať na sporiacom účte, ak ich chceš mať okamžite k dispozícii.

Investovať ich do akcií alebo Bitcoinu je príliš riskantné, ak je tvoj časový horizont len max. 1 rok.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

na ceskej wiki su zle informacie, ak som spravne pochopil, tak ziadne extra zdanovanie uctov na cypre neprebehlo. nechali zbankrotovat jednu banku a vsetky nepoistene vklady(cize 100k+) v nej tym padom prepadli. co ale stale podporuje nazor, ze banky nie su 100% bezpecne pre ulozenie penazi :D
Napísať odpoveď